Det är härligt att få sätta på ett drag på linan, njuta av naturen och fiska. När du ska göra en fiskeresa norrut är det klokt att ha koll på vilka regler som gäller. Både gällande vilka fiskar som du får fiska, vilka fiskar som är fridlysta och var du måste ha fiskekort.
För att bibehålla ett ekosystem i balans är det viktigt att respektera fiskereglerna och fiska på ett hållbart sätt. Då kommer även fritidsfiskare i framtiden att kunna njuta av sin hobby. Ett sätt att fiska mycket utan att störa fisken är genom catch and release. På sajten Fiskelivet hittar du bra information om fiskeregler och fiskarter att fånga i Sverige, så att du garanterat gör rätt .
Fiska rätt fiskar
Det finns många underbara och goda fiskar att fånga i Sverige som abborre, brax och röding. Innan en längre fisketur är det klokt att ta reda på vilka fiskar som finns i de olika vattendragen som du ska besöka samt om det finns några fiskar som är fridlysta. I Sverige är bland annat flodpärlsmussla, stör och mal fridlysta. Det finns också fiskar som ännu inte är fridlysta, men vars situationen är allvarlig. Att fiska hållbart handlar både om ekosystemet men också om att du och dina barn ska kunna fiska olika slags fisksorter om 30 år. Det är också därför som catch and release-fiske har blivit så populärt. Det innebär att du fångar en fisk och sedan släpper tillbaka den i vattnet utan att göra någon skada på den. Har du dragit upp en riktig rekordfångst kan du mäta den, i annat fall släpper du bara tillbaka fisken på en gång. Catch and release funkar över hela landet och är ett bra sätt att behålla ett starkt fiskestånd.
Köp fiskekort innan resan
Du måste också kolla upp huruvida du behöver ha fiskekort eller inte. Att fiska utan fiskekort kan bli riktigt dyrt och besvärligt: böter eller rentav fängelse upp till ett års tid. Därför bör du ta reda på vilka vattendrag som kräver fiskekort och var du köper korten innan du åker iväg på en fiskesemester. Innan resan bör du alltså:
- läsa på om olika fiskesorter
- köpa fiskekort
- ha kunskap om fridlysta fiskar.
Du hjälper du till att skapa en bra fiskekultur och ett hälsosamt ekosystem.