Varningen: Var tredje bilist vet inte hur däcken monteras

Många byter till vinterdäck själva – men det gäller att se upp. Var tredje bilist vet inte hur däcken ska monteras.
– I värsta fall kan det resultera i en olycka, säger Niklas Karlsson på ­Skellefteå ­Gummi.

9 oktober, 2017. Senast uppdaterat 13:51

SKIFTA TILL VINTERDÄCK: Sök ledig tid här

Från den 1 december till den 31 mars är det krav, enligt lag, att du har ­vinterdäck. De flesta svenska ­bilägare väljer att själva byta däck på sina bilar – men inte så många tänker på att det är ett tungt och tidsödande jobb. Eller att du riskerar att utsätta dig och din familj för livsfara.

Bästa däcken bak

Niklas Karlsson påpekar att de bästa däcken ska sitta där bak. Det är dessutom viktigt att däcken har rätt ­rotationsriktning. Därtill måste mönsterdjupet vara minst 3 ­millimeter vid vinterväglag. Tre punkter många Skelleftebor slarvar med.
– Däcken med bäst mönsterdjup ska ­monteras bak, annars ökar risken att få sladd – vilket i värsta fall kan resultera i en allvarlig olycka. Med kunskap och enkla medel kan du se till att du kör trafiksäkert, säger Niklas Karlsson.

En färsk undersökning ­bekräftar det som sägs ovan; att många ­bilister inte vet hur de ska ­använda däcken.
Tre av tio bilister, 30 procent, svarade att vinter­däcken med bäst mönsterdjup ska vara ­monterade fram. Något som alltså är helt fel.
– Dessutom verkar folk bli allt sämre på att ta ­hänsyn till väglaget, konstaterar Niklas ­Karlsson på Skellefteå Gummi.

En fråga om trafiksäkerhet

Skellefteföretaget, med nära 30 års erfarenhet av att byta vinterdäck, vet att bra däck är en fråga om trafiksäkerhet. ­Lagom till ­vintersäsongen har ­Skellefteå Gummi storsatsat och investerat i en helt ny ­maskin för hjulinställningar. Den klarar alla typer av fordon.
– Vare sig du vill byta däck på ­personbil, lastbil, mc eller ­husbil har vi lösningen. Vi monterar dina vinterdäck på nya eller befintliga fälgar, säger Niklas Karlsson.

Däcken med bäst mönsterdjup ska ­monteras bak, annars ökar risken att få sladd – vilket i värsta fall kan resultera i en allvarlig olycka. Med kunskap och enkla medel kan du se till att du kör trafiksäkert.

5 tips – det här bör du tänka på

  • Byt däck i tid för att vara på säkra sidan. Lagen säger minst 3 millimeter mönsterdjup på vinterdäck.
  • Välj typ av vinterdäck efter dina behov. Inga däck är bäst på allt.
  • På våt is fungerar dubbade vinterdäck bäst, men använd inte dubbdäck i ­onödan. De ökar bullret och sliter loss ­partiklar från vägytan som försämrar ­luften.
  • Om du oftast kör på barmark kan dubbfria vinterdäck vara ett bättre val.
  • Använd aldrig sommardäck på vintern.

 

SKELLEFTEÅ GUMMI

9 oktober, 2017. Senast uppdaterat 13:51

Snabbväxande app ska rädda lokala föreningar

Var femte förening i Västerbotten har försvunnit de senaste tio åren. Nu ansluter sig bland annat ­Skellefteå AIK, Skellefteå FF, Sunnanå, Morön, Skellefteå Ridklubb, Gamla Stan och Soo Shim Taekwondo till den snabbväxande ­appen ­Supporter, som ska stärka det lokala föreningslivet.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra ­möjligheter att utveckla föreningen, säger Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

Att många lokala föreningar blöder ekonomiskt är ingen hemlighet och definitivt ingen nyhet. De senaste tio åren har närmare 150 klubbar i ­Västerbotten försvunnit. I riket är siffrorna än mer alarmerande; här har drygt 1 300 av föreningarna avvecklats under samma tidsperiod.
Den dystra utvecklingen har gett upphov till en rad nya tjänster för att rädda föreningslivet.
Den senaste och mest spännande är den ­nylanserade appen Supporter, utvecklad i Skellefteå och uppbackad av de lokala föreningarna med superstjärnorna Hanna Marklund och Jonathan Pudas i spetsen.

Idén bygger på de klassiska rabatt­häftena, fast i ­digital form. Som ­ansluten användare får du ­dagligen lukrativa rabatter från butiker och restauranger, samtidigt som du ­supportar din klubb. Hälften av behållningen från de 49 kronor månads­abonnemanget kostar går sedan oavkortat till din favoritförening.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra möjligheter att utveckla föreningen. Vi vill satsa ännu mer på både dam och ungdom för att långsiktigt vara en förening som ger alla som vill chansen att nå sina drömmar, ­säger ­Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

I uppstarten är 42 lokala för­eningar ­anslutna till Supporter, som innehåller över 200 ­erbjudanden från mer än 100 företag i Skell­efteå Kommun. Det här betyder att du som ­användare kan spara tusentals kronor på att supporta din ­lokala förening.
– Samhället förändras och föreningar är inte lika attraktiva att vara med i, då det krävs en hel del av medlemmar och ideellt arbete för att få ekonomin att gå ihop, säger Sunnanås marknadschef Inger Arnesson och fortsätter:
– I den meningen är initiativ som Supporter oerhört viktigt!

Supporter finns från och med 7 maj tillgänglig att ladda ner från App Store och Google Play.

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

SUPPORTER

STÖTTA DIN FÖRENING OCH TA DEL AV HUNDRATALS ERBJUDANDEN
Ladda ner Supporter via App Store/Google Play.
Ta del av fler än 200 fina lokala erbjudanden.
Samtidigt som du stöttar din favoritförening.

Vill du veta mer? Surfa in på http://supporter.app/

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Citykompaniet – Sveriges näst bästa citygalleria

Citykompaniet placerade sig på en fin andra plats i den Köpcentrumrapport som Market tar fram varje år.
Betyget för säkerhet är det högsta betyget i riket, Citykompaniet ökade det totala betyget rejält och klättrade en hel del placeringar mot föregående år.

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25

Undersökningen genomförs i januari varje år, 3400 personer i åldrarna 15 år och uppåt har deltagit i undersökningen. 405 handelsplatser i landet är med i bedömningen.

Det som betygssätts är Prisnivå, Butiksutbud, Bekvämlighet, Trivsel, Läge, Parkering, Serveringar, Info & Reklam, Bemötande, Tillgänglighet till WC samt trygghet & säkerhet.

– Det är givetvis jätteroligt att CK hamnar på andra plats i kategorin Citygallerior, säger Maria Rautio, centrumledare vid Citykompaniet och fortsätter:

– Det är en bra undersökning där man kan avläsa i poängen var vi är starka och var vi har mer att jobba med. Det var flera handelsplatser i Skellefteå som placerade sig bra i undersökningen vilket känns otroligt kul och viktigt för hela handeln i Skellefteå.

Bland Sveriges 405 handelsplatser placerade sig Citykompaniet på en 26:e plats.
Citygalleria topp 5 1, Mitt i City, Karlstad 45,1 2, Citykompaniet, Skellefteå 44,9 3, Gallerian Nian, Gävle 42,1 4, Kupolen Köpcentrum, Borlänge 40,6 5, Citygallerian, Karlshamn 38,9

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25