Unik guide: Så kan du storhandla – under tio minuter

Att handla mat behöver inte ta en timme. Hos ICA Supermarket Morön kan du handla allt du behöver på under tio minuter. Här guidar handlaren Tommy Alm oss genom butiken.


9 november, 2017. Senast uppdaterat 11:07

Vi lever i en tid där allt vi gör helst ska gå snabbt – och ett enkelt sätt att spara lite tid är att handla mat på Ica Moröhallen. I stället för att ägna en timme i en stor matvarubutik tar en standardhandling på ICA Supermarket Morön under tio minuter.

Här guidar handlaren Tommy Alm oss genom butiken, avdelning för avdelning.

Minut 1: Bröd
”Vi har den största bake off-avdelningen i hela Skellefteå. Vi har sju sektioner egetbakat bröd, vilket är väldigt uppskattat bland kunderna. Vi både jäser och bakar själva”, säger Tommy Alm.

Minut 2: Frukt och grönt
”Det är något vi har satsat på de senaste åren. Till exempel kör vi, sedan  sex år tillbaka, ut fruktkorgar till företag i stan”

Minut 3: Chark/deli och butikens egna pizzeria
Precis som många andra butiker har ICA Supermarket Morön en charkavdelning med korv, skinkor och så vidare, men vad som är unikt med den här butiken är att de är ensamma i Skellefteå om att erbjuda hembakad pizza.
”Det har fungerat jättebra. Att göra en pizza tar bara fem minuter. Under tiden har kunden handlat färdigt och betalat i kassan. Sedan tar man bara med sig kvittot och visar i delin. Då är det bara att åka hem med sin nybakade, och fortfarande varma, pizza”, säger Tommy Alm.

Minut 4: Grillat
”Vi har exempelvis färdiggrillad kyckling, revbensspjäll och fläskfilé. Vad mer vi erbjuder beror lite på vad vi har hemma.”

Minut 5: Mejeri

Minut 6: Snacks och dricka
”På kvällarna är vi i princip en kiosk, och här hittar man det mesta.”

Minut 7: Kassan
”Vi har princip aldrig någon kö till kassan, då vi är noga med att bevaka kassakön. För det är få saker som kunderna stör sig på så mycket som långa köer när man har handlat klart,”säger Tommy Alm.

Minut 8: Förbutiken
”Här har vi post och paket från Postnord, DHL och Schenker. Svenska Spel, ATG och receptfria läkemedel. En stor del av att vara det smidiga alternativet där du kan göra de flesta av dina ärenden.”

Minut 9: Tillbaka i bilen
”Parkeringen är tio meter från entrén – vilket också är en del i vår satsning på bra service.”

 

ICA Supermarket Morön

9 november, 2017. Senast uppdaterat 11:07

Intresset för jakt ökar – särskilt bland kvinnor

Trenden med jakt växer – inte minst bland kvinnor.
Under 15 träffar hos Medborgarskolan i Skellefteå och Långviken kan du lära dig allt du behöver för att ta din jägarexamen.
– Många vill ha ett mål och vara fysiskt aktiv och då är jakt en perfekt hobby, säger kursledaren Mikael Boholm.

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Det blir allt mer populärt att ta jägarexamen, särskilt bland kvinnor. Statistik från Naturvårdsverket visar att sammanlagt 17 548 personer löste jaktkort i Västerbottens län under innevarande år, vilket är i nivå med toppnoteringen från föregående år. Något som ökat väsentligt är andelen kvinnor, samtidigt som intresset går ned i åldrarna.
– Allt fler kvinnor väljer våra utbildningar, vilket vi tycker är jättekul. En orsak är ett ökande intresse för naturen och en vilja att hitta en fridfull hobby, säger Mikael Boholm.

I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Han är kursledare för jägarexamen i Långviken. Under 15 träffar, med start den 2 december, varvas teori med praktik. Under utbildningen får du kunskaper om viltet, jakten och vapnet vilket ger dig optimala förutsättningar för att bli en ansvarsfull jägare.
– Man skaffar sig en utbildning för livet. Sedan ska man ha klart för sig att man inte är någon fullfjädrad jägare efter kursen. Det blir man genom erfarenhet, säger Mikael Boholm.

När man har lyckats ta sin jägarexamen, hur gör man för att börja jaga?
– Antingen försöker man gå med i ett jaktlag eller så kontaktar man Skellefteå kommun, som varje år behåller ett antal jakträtter själva. I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Finns det någon speciell jakt du skulle rekommendera nyblivna jägare?
– En jakttyp som blivit populär är småviltsjakt, det vill säga jakt på hare, rådjur och fågeljakt, till exempel skogsfågel och ripa. Då jagar man inte i lag utan får tillfälle att under lugna och kontrollerade former skjuta sitt första vilt.

Söndag den 2 december är det kursstart för jägarexamen i Långviken och den 16 januari startar kursen i Skellefteå. Det finns fortfarande platser kvar och bokningen gör du här:

2 dec: Långviken

16 jan: Skellefteå

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Julklappstips för hela familjen

Det kan vara tidskrävande att hitta ­julklappar till hela familjen.
Men det behöver inte vara det.
Här bjuder ­Vintergatans köpcentrum på tipsen till hela familjen – som du kan shoppa på ett och samma ställe.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01

THE BODYSHOP
Älskar du The Body Shops populära hudvårds-och sminkprodukter är den här maxade julkalendern något för dig! Kalendern är fylld till brädden med 25 gåvor – som gör varje decemberdag till en överraskning.
Har du ett skägg så ska du använda olja. Så är det bara. Med Beard Care Kit får du ett komplett groomingkit med sax, kam och vegansk skäggolja i en lätt, icke-fet formula som mjukgör, vårdar och lyfter fram naturligt lyster i alla skägg. En garanterad vinnare till honom i jul!

GLITTER
En rund berlock i äkta silver med graverad bokstav, hårband och stora diadem. Vinterns smyckes- och accessoartrender erbjuder något för alla smaker och tillfällen. Vad det gäller val av mönster är det lika självklart som på resten av vår garderob i vinter: djurprint och prickigt. För att organisera dina favoritsmycken är det perfekt att hänga upp dem på ett smyckesträd.

LINDEX
Är du lite frusen? Då är kashmir det perfekta materialet för dig. En kashmirtröja är varmare än en vanlig fårullströja, och dessutom mycket mjukare. Den här v-ringade tröjan kommer se till att du både är varm och stilsäker den här säsongen.

ACCENT
En workbag är ett måste – om du vill kombinera stil med funktionalitet. På insidan av Don Donna Josefinas snygga ryggsäck finns ett rymligt huvudfack samt ett fack med plats för en dator upp till 13,3 tum. Utvändigt finns två ytterfack med dragkedja, ett på framsidan och ett på baksidan.

Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck.

KJELL & COMPANY
Att kunna skicka film från telefonen till tv:n är idag mer vardag än framtid. Sitter du därför med någon i din bekantskapskrets som ännu inte har en Chromecast är platsen som bästa julklappsgivare i princip säkrad.
Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck och dålig lukt från alla typer av tyger och material.
Oavsett om du är intresserad av vädret, är ute efter ett recept eller vill lyssna på musik kan Google Home hjälpa dig. Den röststyrda smarthögtalaren är ett måste i köket, vardagsrummet eller varför inte i badrummet.
Ledsavers LED-mössa gör att du både ser och syns i mörkret.

KAPPAHL
Att lämna den varma sängen och det mysiga täcket tar alltid emot på morgonen. Men det känns genast lite bättre när du har en mysig morgonrock eller pyjamas-set att krypa in i. Hos Kappahl hittar du morgonrockar och pyjamas-set, i alla olika färger och former.

AVENY SKO
Varför halka fram eller inte springa alls vintertid? Dubbade skor från Icebug är en fenomenal julklapp – det greppar hela släkten.
Är du ute efter klappar till barnen har Kuoma precis släppt en ny modell av sin populära barnstövel, med ny sula som gör den helt vattentät.
Såväl skoterförare som ”vanliga” kunder är eniga i slutomdömet, Powerbootstöveln är det varmaste man kan ha på fötterna! Finns i dam-, herr- och barnstorlekar från 29 till 48.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01