Träna att jaga vilt – mitt i stan

Älg, fåglar, björn och vildsvin.
Träna viltjakt – mitt i centrala Piteå?
Ja, det är möjligt om du går till norra Europas modernaste skjutbiograf.

16 oktober, 2018. Senast uppdaterat 13:56

Fritid & Vildmark har Norrlands modernaste och mest kompletta anläggning. Här finns sedan tidigare en butik i toppklass, och den har blivit ett populärt mecka för den som gillar jakt, fiske och uteliv.
För tre år sedan utökade de verksamheten med en så kallad skjutbiograf.
Här kan nybörjare, ­jägare, militär och polis, tillsammans med ­utbildade skjutinstruktörer med över 25 års erfarenhet, öva bland närmare 100 olika jaktscener.

Ju snabbare djuret springer, desto mer ­kräver det av skytten. Det här är ett jättebra och ­effektivt sätt att träna på ditt skytte.

Förutom alla nordiska djur – i huvudsak älg och björn – finns här också chansen att träffa Sydafrikas Big Five; en jägarterm för lejon, ­leopard, buffel, noshörning och elefant.
Av många ansedda som de farligaste – och ­svåraste – vilten du någonsin kan jaga.
– Scenerna är otroligt realistiska, så nära du bara kan komma verkligheten, säger Krister Berggren, ansvarig skjutbiografinstruktör på Fritid & Vildmark, och fortsätter:
– Ju snabbare djuret springer, desto mer ­kräver det av skytten. Det här är ett jättebra och ­effektivt sätt att träna på ditt skytte, oavsett om du är nybörjare eller erfaren.

”Väljer själv nivån”
I turordning övar skyttarna i totalt fyra skjutbås, på en skärm som är 2,5 meter hög och hela 10 meter bred.
– Du väljer själv vilken nivå och jaktsituation du vill öva på, allt under ledning av våra ­utbildade skjutinstruktörer, förklarar Krister Berggren.

Man kan boka upp till åtta personer per timme. I direkt anslutning till skjutbiografen finns två konferenslokaler, en anpassad för 25 personer och den andra för 15 personer.
– Det här är ett jättebra sätt att umgås med företaget, se det som utbildning eller använda som uppskjutning om du är jägare, säger Krister Berggren.

I den intilliggande butiken finns det 30 vapen för uthyrning, men föredrar du att öva med ditt eget går det också bra. För en timme kostar det från 1 200 kronor och vill man äta eller fika är det möjligt att lägga till det i bokningen.

FRITID & VILDMARK

16 oktober, 2018. Senast uppdaterat 13:56

Snabbväxande app ska rädda lokala föreningar

Var femte förening i Västerbotten har försvunnit de senaste tio åren. Nu ansluter sig bland annat ­Skellefteå AIK, Skellefteå FF, Sunnanå, Morön, Skellefteå Ridklubb, Gamla Stan och Soo Shim Taekwondo till den snabbväxande ­appen ­Supporter, som ska stärka det lokala föreningslivet.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra ­möjligheter att utveckla föreningen, säger Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

Att många lokala föreningar blöder ekonomiskt är ingen hemlighet och definitivt ingen nyhet. De senaste tio åren har närmare 150 klubbar i ­Västerbotten försvunnit. I riket är siffrorna än mer alarmerande; här har drygt 1 300 av föreningarna avvecklats under samma tidsperiod.
Den dystra utvecklingen har gett upphov till en rad nya tjänster för att rädda föreningslivet.
Den senaste och mest spännande är den ­nylanserade appen Supporter, utvecklad i Skellefteå och uppbackad av de lokala föreningarna med superstjärnorna Hanna Marklund och Jonathan Pudas i spetsen.

Idén bygger på de klassiska rabatt­häftena, fast i ­digital form. Som ­ansluten användare får du ­dagligen lukrativa rabatter från butiker och restauranger, samtidigt som du ­supportar din klubb. Hälften av behållningen från de 49 kronor månads­abonnemanget kostar går sedan oavkortat till din favoritförening.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra möjligheter att utveckla föreningen. Vi vill satsa ännu mer på både dam och ungdom för att långsiktigt vara en förening som ger alla som vill chansen att nå sina drömmar, ­säger ­Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

I uppstarten är 42 lokala för­eningar ­anslutna till Supporter, som innehåller över 200 ­erbjudanden från mer än 100 företag i Skell­efteå Kommun. Det här betyder att du som ­användare kan spara tusentals kronor på att supporta din ­lokala förening.
– Samhället förändras och föreningar är inte lika attraktiva att vara med i, då det krävs en hel del av medlemmar och ideellt arbete för att få ekonomin att gå ihop, säger Sunnanås marknadschef Inger Arnesson och fortsätter:
– I den meningen är initiativ som Supporter oerhört viktigt!

Supporter finns från och med 7 maj tillgänglig att ladda ner från App Store och Google Play.

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

SUPPORTER

STÖTTA DIN FÖRENING OCH TA DEL AV HUNDRATALS ERBJUDANDEN
Ladda ner Supporter via App Store/Google Play.
Ta del av fler än 200 fina lokala erbjudanden.
Samtidigt som du stöttar din favoritförening.

Vill du veta mer? Surfa in på http://supporter.app/

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Citykompaniet – Sveriges näst bästa citygalleria

Citykompaniet placerade sig på en fin andra plats i den Köpcentrumrapport som Market tar fram varje år.
Betyget för säkerhet är det högsta betyget i riket, Citykompaniet ökade det totala betyget rejält och klättrade en hel del placeringar mot föregående år.

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25

Undersökningen genomförs i januari varje år, 3400 personer i åldrarna 15 år och uppåt har deltagit i undersökningen. 405 handelsplatser i landet är med i bedömningen.

Det som betygssätts är Prisnivå, Butiksutbud, Bekvämlighet, Trivsel, Läge, Parkering, Serveringar, Info & Reklam, Bemötande, Tillgänglighet till WC samt trygghet & säkerhet.

– Det är givetvis jätteroligt att CK hamnar på andra plats i kategorin Citygallerior, säger Maria Rautio, centrumledare vid Citykompaniet och fortsätter:

– Det är en bra undersökning där man kan avläsa i poängen var vi är starka och var vi har mer att jobba med. Det var flera handelsplatser i Skellefteå som placerade sig bra i undersökningen vilket känns otroligt kul och viktigt för hela handeln i Skellefteå.

Bland Sveriges 405 handelsplatser placerade sig Citykompaniet på en 26:e plats.
Citygalleria topp 5 1, Mitt i City, Karlstad 45,1 2, Citykompaniet, Skellefteå 44,9 3, Gallerian Nian, Gävle 42,1 4, Kupolen Köpcentrum, Borlänge 40,6 5, Citygallerian, Karlshamn 38,9

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25