Stans juligaste fikabuffé

Sommarcaféet blev en succé – och snart är det premiär för nästa smakfulla satsning.
Under samtliga adventshelger ska en stor fikabuffé dukas upp på Isboden i Skellefteå.
Här kommer du att kunna njuta av saffransbullar, pannacotta, chokladdoppade ­wienerkransar, yuzumarsmallows, fudge och mycket, mycket mer.

25 november, 2019. Senast uppdaterat 15:57

I somras öppnade Kalina Wallenberg tillsammans med Angelica Lundkvist och Peter Nygren caféet Isboden, som finns på Stiftsgårdens område. Redan då ­kunde besökarna se att ambitions­nivån var hög. Under sommarmån­aderna ­erbjöds cafébesökarna lättare mat och dryck, från lunch till relativt sena ­kvällen.

Redan från början var man tydlig med att man ville öppna upp den natur­sköna och vackra miljön för fler än bara ­boende från Stiftsgården intill. Caféet ligger i anslutning till älven och Lejon­strömsbron, en dryg kilometer från centrum, och är överlag ett populärt ­utflyktsmål för Skellefteåborna. Inte minst barnfamiljer tar sig ofta till området, något som Kalina Wallenberg fått erfara.
– Vi hade räknat med 70 till 100 besökare per dag, men det blev betydligt fler än så. Många dagar hade vi närmare 500 besökare och snittade ungefär 300 över de sju veckor vi hade öppet, säger Kalina Wallenberg.
– Det var över alla förhoppningar och vi har redan beslutat att vi kommer tillbaka.

Julstämningen kommer att vara på topp. Här kommer du att kunna njuta av mjuka och hårda kakor, julgodis, pannacotta och – något som jag tror blir en stor hit – fudge och kola.

Stärkt av sommarens succé är det snart aktuellt för nästa satsning. Den 30 november är det premiär för det nya julkonceptet. Som kontrast till det traditionella julbordet på Stiftsgården kommer besökarna till Isboden att erbjudas en stämningsfull fikabuffé.
– Julstämningen kommer att vara på topp. Här kommer du att kunna njuta av mjuka och hårda kakor, julgodis, pannacotta och – något som jag tror blir en stor hit – fudge och kola, bland mycket annat, säger Kalina Wallenberg med ett leende.

Fikabuffén är uppdukad lördag till ­söndag, från första till fjärde advent. Ingen förbokning krävs.
För vuxna kostar det 149 kronor, ­medan barn mellan 3 och 10 år betalar 70 ­kronor. För barn 0 till 2 år är det gratis.

MENYN

 • Saffransbullar
 • Ris á la Malta
 • Yoghurt- & saffranspannacotta
 • Mjuk pepparkaka
 • Hallon- & marängpaj
 • Violmaräng
 • Apelsin- & mandelbiscotti
 • Skuren pepparkaka
 • Chokladdoppad wienerkrans
 • Ischoklad
 • Klassisk knäck
 • Polka- & vit chokladbräck
 • Lakrits- & mörk chokladbräck
 • Yuzumarsmallows
 • Olika julgodisar
25 november, 2019. Senast uppdaterat 15:57

Succé för nytt café

En blandning av antikt, loppisfynd och hembakat fikabröd.
I december öppnade Loppiscaféet i Tipshuset på Anderstorp – och det har blivit en omedelbar succé.
– Vi trodde aldrig att så många skulle hitta hit så snabbt. I början hann vi knappt ta lunch, säger arbetsledaren Jeannette Sandström som tillsammans med kollegan Åsa Furberg initierat satsningen.

27 januari, 2020. Senast uppdaterat 16:31

En träffpunkt på södra sidan av stan med fokus på återbruk som samtidigt är ett komplement till café Duvan. Det var kriterierna som Jeanette och Åsa hade. När det gamla tryckeriet i Tipshuset på Anderstorp i Skellefteå la ner slog de till direkt.
– Vi har haft den här idén länge och tack vare lyhörda chefer kunde vi äntligen genomföra den, säger Åsa Furberg och fortsätter.
– Sedan Myrorna flyttade från området 2013 har södra sidan av stan saknat
en loppis, och baserat på tillströmningen är det ett uppdämt behov vi nu tillgodogjort, konstaterar hon med ett leende.

Under hösten blev lokalen deras, och strax innan jul slog det nya Loppis­caféet upp portarna. Både Jeanette och Åsa berättar att de gillar loppisar och har besökt åtskilliga sådana, och nu har de en egen. Förutom antikviteter och ­loppisprylar är också butiken inredd i samma stil. De renoverade möblerna är hämtade från Rondellen på Norrvalla.
– Den röda tråden är återbruk, berättar Jeanette Sandström samtidigt som hon vandrar genom ­lokalerna.
– Precis allt du ser är till salu. Gillar du till exempel gardinerna så tar vi ned dem.

I anslutning till butiken finns sedan ­tidigare café Duvan. Här kan man sitta ner och fika en stund och något som ­blivit extra populärt är frukostbuffén som serveras mellan 7.30 och 10.00.
– Att gå på loppas handlar inte bara om att handla, det är en social grej också, förklarar Jeanette och Åsa.
Loppiscaféet har öppet mellan 7.30 och 15.00 alla vardagar utom torsdag, då butiken fylls på med nya loppisfynd.
Totalt har ungefär 30 personer sysselsättning vid Solkraft Centrum i Tipshuset.

27 januari, 2020. Senast uppdaterat 16:31

Moröhallen storsatsar – investerar 6 miljoner

Större sortiment för kött, chark och färdigmat.
ICA Supermarket Morön storsatsar och investerar fem miljoner kronor i Skellefteås modernaste maskinpark för kyl- och frysaggregat.
– Nu är allt äntligen klart! Förutom att butiken blir ljusare och modernare kommer vi att ­kunna erbjuda ett större färskvarusortiment, säger ägaren Tommy Alm.

10 december, 2019. Senast uppdaterat 15:03

En stor del av butikernas klimat­påverkan kommer från läckage av kylar och frysar. Men bara genom att följa de nya lagkraven från EU kan ­utsläppen minskas rejält och butikerna samtidigt bli helt ­freonfria.
Som första butik i Skellefteå har ICA ­Supermarket Morön tagit fasta på ­detta – och investerar totalt fem miljoner ­kronor i 19 nya kylar och frysar.
– De nya kylarna och frysarna är 50 ­procent större, så förutom att vi gjort butiken miljövänligare så kommer vi också att kunna erbjuda ett större sortiment, berättar Tommy Alm.
– Lagom inför julen utökar vi hela färskvarusortimentet; kött, chark och färdigmaten, samt bygger ut frukt­avdelningen rejält.

Det är en stor satsning vi gör och nu är vi rustade för 20 år framåt.

Förutom storsatsningen på en ny maskinpark för kyl- och frysaggregat har ICA Supermarket Morön under 2019 också investerat i ny LED-belysning, nya kassor, nytt kamerasystem och en ny ­telefonlösning. En total investering på sex miljoner ­kronor för ICA Super­market Morön – där personalen nyligen fick fjärde bästa betyget bland Sveriges ­supermarketbutiker.
– Ett bra kvitto från våra lojala kunder och det känns kul att kunna bjuda ­tillbaka. Det är en stor satsning vi gör och nu är vi rustade för 20 år framåt. Det känns riktigt bra inför framtiden, då tanken är att jag inom några år ska ­lämna över ansvaret till min dotter ­Viktoria, säger Tommy Alm.

Tanken är att Viktoria Alm, 24 år, ­kommer att gå bredvid pappa Tommy, 58 år, några år innan det är dags för ­generationsskifte.

NYÖPPNING! Fredag den 13 december välkomnar ICA Morön dig till nyöppning, där det bjuds på kaffe och tårta. Dessutom kan du provsmaka årets julmat från Nyhléns & Hugosons.

10 december, 2019. Senast uppdaterat 15:03