Skellefteföretaget: Så kan du spara 10 000 kronor per år

10 000 kronor per år. Så mycket sparar du – lågt räknad – genom att byta från direktverkande el till värmepump.
– En väldigt bra investering. På bara några år har du tjänat in kostnaderna för värmepumpen, säger Joakim Fredriksson på Skelleftebygdens rör.
26 september, 2017. Senast uppdaterat 10:06

Att direktverkande el inte är de mest lönsamma sättet att värma upp bostaden känner de flesta till, men ändå är det fortfarande många som har det som uppvärmningssätt – och det är kostsamt. Väldigt kostsamt. Genom att byta till exempelvis värmepump sparar du hela 10 000 kronor per år, enligt kostnadsguiden.se – och det är lågt räknat.

– För mig är det en gåta att så många fortfarande har direktverkande el. Alla vill vi ju hitta enkla sätt att spara pengar, och att se över sin uppvärmning är bland de enklaste sätten att spara, säger Joakim Fredriksson på Skelleftebygdens rör.

– En värmepump är en väldigt bra investering. Den sänker värmekostnaderna för en normalstor villa på mellan 30-60 procent. På bara några år har du tjänat in kostnaderna för värmepumpen, säger Joakim.

Stor vikt på kvalitet

Skelleftebygdens rör har funnits i 15 år och de gör allt inom VVS och då ingår förstås att installera värmepumpar. Företaget lägger stor vikt på kvalitet och nöjda kunder, och därför jobbar de framförallt med Nibe-pumpar.

– De är ledande på marknaden och har de klart bästa värmepumparna. De är driftsäkra och väldigt enkla att använda, säger Joakim Fredriksson.

Många fördelar

Fördelarna med att investera i en värmepump är många. Förutom att du kan spara flera tusentals kronor per år är det miljövänligt och det kräver en liten arbetsinsats. Men den största fördelen enligt de flesta är som sagt möjligheten att spara stora summor pengar – varje år. På värmepump-tillverkaren Nibes hemsida nämner de en familj som bytte från oljepanna till värmepump (bergvärme) och de sparade hela 23 000 kronor på ett år i uppvärmningskostnader.

– Ett lysande exempel på att det finns pengar att spara, och den här familjens situation är inte unik. Det finns många hushåll som skulle kunna spara liknande summor, säger Joakim Fredriksson.

 


Så mycket sparar du

Lägenhet: Ett typiskt svenskt lägenhetshushåll förbrukar i genomsnitt 12 000 kilowattimmar per år. Då hamnar uppvärmningskostnaden på drygt 15 000 kronor (om man räknar på 125 öre/kwh (inklusive nätavgifter och moms))
Väljer man däremot att byta till en värmepump hamnar uppvärmningen på cirka 5 000 kronor per år. Du kan alltså spara cirka 10 000 kronor per år.
Villa eller radhus: Bor man i ett radhus eller villa och har direktverkande el har man en årsförbrukning på cirka 25 000 kilowatt. Då hamnar uppvärmningskostnaden på drygt 31 000 kronor (om man räknar på 125 öre/kwh (inklusive nätavgifter och moms))
Väljer man däremot att byta till en värmepump hamnar uppvärmningen på cirka 10 500 kronor per år. 
Du kan alltså spara drygt 20 000 kronor per år.
… och här är ett annat exempel

Familjen Haglind-Aldorsson: Bor i villa, med pool
. Bytte en oljepanna mot bergvärmepump 
Sparade cirka 23 000 kronor i uppvärmningskostnader under ett år, enligt Nibes hemsida.

Skelleftebygdens rör

Telefonnummer: 070-311 11 99

26 september, 2017. Senast uppdaterat 10:06

Snabbväxande app ska rädda lokala föreningar

Var femte förening i Västerbotten har försvunnit de senaste tio åren. Nu ansluter sig bland annat ­Skellefteå AIK, Skellefteå FF, Sunnanå, Morön, Skellefteå Ridklubb, Gamla Stan och Soo Shim Taekwondo till den snabbväxande ­appen ­Supporter, som ska stärka det lokala föreningslivet.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra ­möjligheter att utveckla föreningen, säger Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

Att många lokala föreningar blöder ekonomiskt är ingen hemlighet och definitivt ingen nyhet. De senaste tio åren har närmare 150 klubbar i ­Västerbotten försvunnit. I riket är siffrorna än mer alarmerande; här har drygt 1 300 av föreningarna avvecklats under samma tidsperiod.
Den dystra utvecklingen har gett upphov till en rad nya tjänster för att rädda föreningslivet.
Den senaste och mest spännande är den ­nylanserade appen Supporter, utvecklad i Skellefteå och uppbackad av de lokala föreningarna med superstjärnorna Hanna Marklund och Jonathan Pudas i spetsen.

Idén bygger på de klassiska rabatt­häftena, fast i ­digital form. Som ­ansluten användare får du ­dagligen lukrativa rabatter från butiker och restauranger, samtidigt som du ­supportar din klubb. Hälften av behållningen från de 49 kronor månads­abonnemanget kostar går sedan oavkortat till din favoritförening.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra möjligheter att utveckla föreningen. Vi vill satsa ännu mer på både dam och ungdom för att långsiktigt vara en förening som ger alla som vill chansen att nå sina drömmar, ­säger ­Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

I uppstarten är 42 lokala för­eningar ­anslutna till Supporter, som innehåller över 200 ­erbjudanden från mer än 100 företag i Skell­efteå Kommun. Det här betyder att du som ­användare kan spara tusentals kronor på att supporta din ­lokala förening.
– Samhället förändras och föreningar är inte lika attraktiva att vara med i, då det krävs en hel del av medlemmar och ideellt arbete för att få ekonomin att gå ihop, säger Sunnanås marknadschef Inger Arnesson och fortsätter:
– I den meningen är initiativ som Supporter oerhört viktigt!

Supporter finns från och med 7 maj tillgänglig att ladda ner från App Store och Google Play.

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

SUPPORTER

STÖTTA DIN FÖRENING OCH TA DEL AV HUNDRATALS ERBJUDANDEN
Ladda ner Supporter via App Store/Google Play.
Ta del av fler än 200 fina lokala erbjudanden.
Samtidigt som du stöttar din favoritförening.

Vill du veta mer? Surfa in på http://supporter.app/

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Citykompaniet – Sveriges näst bästa citygalleria

Citykompaniet placerade sig på en fin andra plats i den Köpcentrumrapport som Market tar fram varje år.
Betyget för säkerhet är det högsta betyget i riket, Citykompaniet ökade det totala betyget rejält och klättrade en hel del placeringar mot föregående år.

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25

Undersökningen genomförs i januari varje år, 3400 personer i åldrarna 15 år och uppåt har deltagit i undersökningen. 405 handelsplatser i landet är med i bedömningen.

Det som betygssätts är Prisnivå, Butiksutbud, Bekvämlighet, Trivsel, Läge, Parkering, Serveringar, Info & Reklam, Bemötande, Tillgänglighet till WC samt trygghet & säkerhet.

– Det är givetvis jätteroligt att CK hamnar på andra plats i kategorin Citygallerior, säger Maria Rautio, centrumledare vid Citykompaniet och fortsätter:

– Det är en bra undersökning där man kan avläsa i poängen var vi är starka och var vi har mer att jobba med. Det var flera handelsplatser i Skellefteå som placerade sig bra i undersökningen vilket känns otroligt kul och viktigt för hela handeln i Skellefteå.

Bland Sveriges 405 handelsplatser placerade sig Citykompaniet på en 26:e plats.
Citygalleria topp 5 1, Mitt i City, Karlstad 45,1 2, Citykompaniet, Skellefteå 44,9 3, Gallerian Nian, Gävle 42,1 4, Kupolen Köpcentrum, Borlänge 40,6 5, Citygallerian, Karlshamn 38,9

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25