Skellefteföretaget: Så kan du spara 10 000 kronor per år

10 000 kronor per år. Så mycket sparar du – lågt räknad – genom att byta från direktverkande el till värmepump.
– En väldigt bra investering. På bara några år har du tjänat in kostnaderna för värmepumpen, säger Joakim Fredriksson på Skelleftebygdens rör.
26 september, 2017. Senast uppdaterat 10:06

Att direktverkande el inte är de mest lönsamma sättet att värma upp bostaden känner de flesta till, men ändå är det fortfarande många som har det som uppvärmningssätt – och det är kostsamt. Väldigt kostsamt. Genom att byta till exempelvis värmepump sparar du hela 10 000 kronor per år, enligt kostnadsguiden.se – och det är lågt räknat.

– För mig är det en gåta att så många fortfarande har direktverkande el. Alla vill vi ju hitta enkla sätt att spara pengar, och att se över sin uppvärmning är bland de enklaste sätten att spara, säger Joakim Fredriksson på Skelleftebygdens rör.

– En värmepump är en väldigt bra investering. Den sänker värmekostnaderna för en normalstor villa på mellan 30-60 procent. På bara några år har du tjänat in kostnaderna för värmepumpen, säger Joakim.

Stor vikt på kvalitet

Skelleftebygdens rör har funnits i 15 år och de gör allt inom VVS och då ingår förstås att installera värmepumpar. Företaget lägger stor vikt på kvalitet och nöjda kunder, och därför jobbar de framförallt med Nibe-pumpar.

– De är ledande på marknaden och har de klart bästa värmepumparna. De är driftsäkra och väldigt enkla att använda, säger Joakim Fredriksson.

Många fördelar

Fördelarna med att investera i en värmepump är många. Förutom att du kan spara flera tusentals kronor per år är det miljövänligt och det kräver en liten arbetsinsats. Men den största fördelen enligt de flesta är som sagt möjligheten att spara stora summor pengar – varje år. På värmepump-tillverkaren Nibes hemsida nämner de en familj som bytte från oljepanna till värmepump (bergvärme) och de sparade hela 23 000 kronor på ett år i uppvärmningskostnader.

– Ett lysande exempel på att det finns pengar att spara, och den här familjens situation är inte unik. Det finns många hushåll som skulle kunna spara liknande summor, säger Joakim Fredriksson.

 


Så mycket sparar du

Lägenhet: Ett typiskt svenskt lägenhetshushåll förbrukar i genomsnitt 12 000 kilowattimmar per år. Då hamnar uppvärmningskostnaden på drygt 15 000 kronor (om man räknar på 125 öre/kwh (inklusive nätavgifter och moms))
Väljer man däremot att byta till en värmepump hamnar uppvärmningen på cirka 5 000 kronor per år. Du kan alltså spara cirka 10 000 kronor per år.
Villa eller radhus: Bor man i ett radhus eller villa och har direktverkande el har man en årsförbrukning på cirka 25 000 kilowatt. Då hamnar uppvärmningskostnaden på drygt 31 000 kronor (om man räknar på 125 öre/kwh (inklusive nätavgifter och moms))
Väljer man däremot att byta till en värmepump hamnar uppvärmningen på cirka 10 500 kronor per år. 
Du kan alltså spara drygt 20 000 kronor per år.
… och här är ett annat exempel

Familjen Haglind-Aldorsson: Bor i villa, med pool
. Bytte en oljepanna mot bergvärmepump 
Sparade cirka 23 000 kronor i uppvärmningskostnader under ett år, enligt Nibes hemsida.

Skelleftebygdens rör

Telefonnummer: 070-311 11 99

26 september, 2017. Senast uppdaterat 10:06

Glädjebeskedet: Nya Arken tar tillbaka klassikern

Saknar du också det lilla extra till kaffet?
Då blev precis den här vintern så mycket roligare för dig.
Nya Arken firar nämligen sitt ettårsjubileum med att ta tillbaka den klassiska favoriten.

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

I slutet av oktober har det gått ett år sedan Malte Tjäder och Anna Ljuslinder Tjäder tog över den anrika restaurangen. Och på kort tid har det skett stora förändringar.
Under nytt namn och i nyrenoverade lokaler har Skellefteborna fått njuta av ett fantastiskt julbord, stans godaste smörgåstårta – samt sedan maj fått frossa i den bästa Take Away-buffén.
Som tidigare ligger främsta fokus på lunchen, där man dagligen kan välja mellan tre hemlagade rätter varav en klassiker.

– Vi ligger nära till allt och alla känner till stället. Vi har en trogen kundkrets och det är kul att även nya ansikten hittat hit. Det har varit ett fantastiskt första år, säger Malte Tjäder och fortsätter:

– Vi ställer alltid hög krav på vad vi serverar och en stor anledning till att det funkat så bra tror jag är att här finns något för alla. Utöver tre olika varmrätter erbjuder vi alltid 30 olika sallader och kalla såser.

Take away-buffén är populärt bland Skelleftebor på språng.

Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad.

Den anrika restaurangen har funnits sedan 50-talet och att det är ett populärt lunchalternativ råder det knappast något tvivel om.

Nu laddar de nya ägarna för jubileet och lagom till ettårsdagen plockar de fram en gammal favorit; hembakad gokaka. Ett glädjebesked – inte minst för de trognaste kunderna.

– Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad, säger Malte Tjäder.

Precis som ifjol gör Nya Arken en storsatsning på julbord, som går att boka från den 25 november. Malte och Anna har genom sin cateringfirma Maltes Mat gjort sig kända för sina nyskapande smakupplevelser, på norrländska råvaror. Något som också kommer att märkas på julbordet.

Vill du boka julbord eller veta mer om Nya Arken? Här hittar du mer info.

NYA ARKEN

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

Skidmeckat fyller 50 år – listar alla trender

Skifix är en av de största skiduthyrarna i Sverige.
I år firar företaget 50 år i branschen.
Här berättar ägaren Niklas Kassberg Wall om framgångsfaktorn och listar säsongens hetaste trender.

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11

Under de senaste femtio åren har många familjer besökt Skifix. För alla vuxna och barn som gillar att åka utför är det ett verkligt mecka.

Företaget, som hyrt ut skidor sedan 90-talet, har en butik på Kopplingsvägen 10A i Boden men sedan några år tillbaka kan man även beställa säsongens skidutrustning via deras hemsida, skifix.com.

Ett enkelt och smidigt alternativ som ökar i populäritet år för år.

– Många som en gång har börjat hyra hos oss kommer tillbaka år efter år. Dels för att det är så smidigt och dels för att man såklart sparar väldigt mycket pengar, säger Skifix ägare Niklas Kassberg Wall.

En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger.

Om man exempelvis hyr begagnad alpinutrustning, så är priset endast 745 kronor för två säsonger. Skidor, bindning och pjäxor ingår i samtliga paket.

– En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger innan det är dags att byta, säger Niklas Kassberg Wall och fortsätter:

– Våra begagnade skidor är alltid nyslipade och vallade. Om barnen växer ur pjäxan eller skidorna kan du göra ett mellanbyte för endast 100 kronor under hyrtiden. Lägger du till hundra kronor kan du byta skidorna mellan eller under säsongen.

Trendkänslig
Niklas Kassberg Wall började på företaget 2001 och med sina många år i branschen har han sett otaliga trender gå i vågor. Och han understryker just att skidvärlden är väldigt trendkänslig.

– Visst är det så. Just nu är det stor efterfrågan på breda och lätta skidor, anpassade för toppturer, friåkningsskidor för hela berget, parkskidor för freestyle-åkning samt pistsmiskare, för åkare som gillar att gasa i svängarna.

Vill du också förbättra din skidåkningen eller kolla in de senaste trenderna? Kom in till Skifix på Kopplingsvägen 10 A eller surfa in på skifix.com.

SKIFIX

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11