Skellefteås jeanskung: De här byxorna passar just dig – och det här ska du undvika

Jeansen har gått från arbetskläder till ett plagg som används av alla – i alla situationer. The Local Store har tagit fasta på det – och satsar stenhårt på sitt jeansutbud. I höstas åkte Jakob Nordlund på en veckas lång jeansutbildning – och här tipsar Skellefteås jeanskung om vilka byxor som passar just dig.

4 maj, 2017. Senast uppdaterat 12:32

Vintern har övergått i vår, och som vanligt är jeansen ett plagg som modeexperterna håller högt.

– Andra byxor kommer och går, men just jeansen funkar alltid. Det beror på att det är stor variation på jeansen och det kommer alltid nya modeller, säger Jakob Norlund på The Local Store.

Utbildad i Stockholm

Vill du veta vilka jeans som är inne just nu, eller vilka byxor som passar just dig, ska du gå till The Local Store och fråga efter Jakob Nordlund. I höstas gick han en veckas lång jeansutbildning i Stockholm, där han träffade alla de stora varumärkena.

– Även om jag hade bra koll på jeans innan fick jag en djupare insyn, allt från tillverkning och lite historia till passform och så vidare. Det gav väldigt mycket, säger han.

På vilket sätt kan dina nya kunskaper hjälpa kunderna?

– Det beror kanske på kunden, men för de som vill ha mer hjälp är jag ännu mer påläst om vilka passformer som passar olika personer, och jag har lite djupare kunskap. Jag känner mig tryggare i det jag gör och kan mer om jeans helt enkelt, säger Jakob Nordlund.

Det finns något för alla, alla passformer och alla åldrar, allt 15 år till den som är 75. Vi har hela spannet.

Skapades 1872

Jeansen har en lång historia, men den klassiska byxan har inte alltid varit det hetaste i modebranschen. Jeansen skapades 1872 i San Fransisco och från början var det arbetskläder, som främst användes av cowboys, guldgrävare och andra som föredrog slitstarka byxor. Men ju längre tiden gick desto mer populär blev byxan för allmänheten och kring 1940, 1950 blev jeansen populära även i Sverige.

– Märkena använde sig mycket av amerikanska skådespelare och andra kändisar i marknadsföringssyfte, och på så sätt kom jeansen till Sverige, säger Jakob Nordlund.

Lång historia.

Klart vanligaste byxan

Nu, alltså cirka 80 år efter att jeansen kom till vårt avlånga land, är det den klart vanligaste byxan – och lär så förbli. Därför har The Local Store satsat hårt på sin jeansavdelning.

– Vi har ett jättestort utbud av jeans. Vi har alla byxor i det vanliga 32″ och 34″längd, men även de flesta jeans i det ovanligare 30″ & 36″, säger Jakob.
– Det finns något för alla, alla passformer och alla åldrar, allt 15 år till den som är 75. Vi har hela spannet, säger han.

 

Jeanskungen Jakob Nordlund tipsar om fem heta märken – och vem de passar

Lee Daren

Pris: 999 kr (svart 899 kr).
Passar: ”Den har lite bredare passform, och passar egentligen alla som inte vill ha för tajta jeans. Den är hyfsat rak i modellen, och den säljer vi mycket av”.

Tiger Pistolero

Pris: Mellan 1199 och 1499 kronor.
Passar: ”Den med lite bredare lår, men inte jättebred höft. Den sitter lite tajtare. Tigers vanligaste passform och den säljs jättemycket. Den är det mycket stretch i den”.


Tiger Evolve

Pris: från 1199 kronor
Passar: ”Den med lite mindre rumpa/höft. En personlig favorit. Den sitter tajtare än Pistoleron och den har inte lika bred midja, utan är för den som vill ha lite tajtare. Den är lite droppad, alltså lite lägre i midjan, och kommer inte upp lika högt”.


The Blue uniform

Pris: Mellan 999 och 1199 kronor
Passar:” Den passar rätt många människor. Det är jättemycket stretch i den, och man kan ha lite lår i den, även om den sitter tajt. Den har hyfsat hög midja, och är inte superdroppad”.


Lee Luke

Pris: 899 kronor (svarta) 999 kronor (övriga).
Passar: ”En passform som är ganska vanlig, hyfsat tajt, men passar många olika typer av människor, men kanske lite bättre för de som är lite smalare. Inte superhög i midjan”.

4 maj, 2017. Senast uppdaterat 12:32

Snabbväxande app ska rädda lokala föreningar

Var femte förening i Västerbotten har försvunnit de senaste tio åren. Nu ansluter sig bland annat ­Skellefteå AIK, Skellefteå FF, Sunnanå, Morön, Skellefteå Ridklubb, Gamla Stan och Soo Shim Taekwondo till den snabbväxande ­appen ­Supporter, som ska stärka det lokala föreningslivet.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra ­möjligheter att utveckla föreningen, säger Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

Att många lokala föreningar blöder ekonomiskt är ingen hemlighet och definitivt ingen nyhet. De senaste tio åren har närmare 150 klubbar i ­Västerbotten försvunnit. I riket är siffrorna än mer alarmerande; här har drygt 1 300 av föreningarna avvecklats under samma tidsperiod.
Den dystra utvecklingen har gett upphov till en rad nya tjänster för att rädda föreningslivet.
Den senaste och mest spännande är den ­nylanserade appen Supporter, utvecklad i Skellefteå och uppbackad av de lokala föreningarna med superstjärnorna Hanna Marklund och Jonathan Pudas i spetsen.

Idén bygger på de klassiska rabatt­häftena, fast i ­digital form. Som ­ansluten användare får du ­dagligen lukrativa rabatter från butiker och restauranger, samtidigt som du ­supportar din klubb. Hälften av behållningen från de 49 kronor månads­abonnemanget kostar går sedan oavkortat till din favoritförening.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra möjligheter att utveckla föreningen. Vi vill satsa ännu mer på både dam och ungdom för att långsiktigt vara en förening som ger alla som vill chansen att nå sina drömmar, ­säger ­Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

I uppstarten är 42 lokala för­eningar ­anslutna till Supporter, som innehåller över 200 ­erbjudanden från mer än 100 företag i Skell­efteå Kommun. Det här betyder att du som ­användare kan spara tusentals kronor på att supporta din ­lokala förening.
– Samhället förändras och föreningar är inte lika attraktiva att vara med i, då det krävs en hel del av medlemmar och ideellt arbete för att få ekonomin att gå ihop, säger Sunnanås marknadschef Inger Arnesson och fortsätter:
– I den meningen är initiativ som Supporter oerhört viktigt!

Supporter finns från och med 7 maj tillgänglig att ladda ner från App Store och Google Play.

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

SUPPORTER

STÖTTA DIN FÖRENING OCH TA DEL AV HUNDRATALS ERBJUDANDEN
Ladda ner Supporter via App Store/Google Play.
Ta del av fler än 200 fina lokala erbjudanden.
Samtidigt som du stöttar din favoritförening.

Vill du veta mer? Surfa in på http://supporter.app/

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Citykompaniet – Sveriges näst bästa citygalleria

Citykompaniet placerade sig på en fin andra plats i den Köpcentrumrapport som Market tar fram varje år.
Betyget för säkerhet är det högsta betyget i riket, Citykompaniet ökade det totala betyget rejält och klättrade en hel del placeringar mot föregående år.

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25

Undersökningen genomförs i januari varje år, 3400 personer i åldrarna 15 år och uppåt har deltagit i undersökningen. 405 handelsplatser i landet är med i bedömningen.

Det som betygssätts är Prisnivå, Butiksutbud, Bekvämlighet, Trivsel, Läge, Parkering, Serveringar, Info & Reklam, Bemötande, Tillgänglighet till WC samt trygghet & säkerhet.

– Det är givetvis jätteroligt att CK hamnar på andra plats i kategorin Citygallerior, säger Maria Rautio, centrumledare vid Citykompaniet och fortsätter:

– Det är en bra undersökning där man kan avläsa i poängen var vi är starka och var vi har mer att jobba med. Det var flera handelsplatser i Skellefteå som placerade sig bra i undersökningen vilket känns otroligt kul och viktigt för hela handeln i Skellefteå.

Bland Sveriges 405 handelsplatser placerade sig Citykompaniet på en 26:e plats.
Citygalleria topp 5 1, Mitt i City, Karlstad 45,1 2, Citykompaniet, Skellefteå 44,9 3, Gallerian Nian, Gävle 42,1 4, Kupolen Köpcentrum, Borlänge 40,6 5, Citygallerian, Karlshamn 38,9

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25