Skellefteås jeanskung: De här byxorna passar just dig – och det här ska du undvika

Jeansen har gått från arbetskläder till ett plagg som används av alla – i alla situationer. The Local Store har tagit fasta på det – och satsar stenhårt på sitt jeansutbud. I höstas åkte Jakob Nordlund på en veckas lång jeansutbildning – och här tipsar Skellefteås jeanskung om vilka byxor som passar just dig.

4 maj, 2017. Senast uppdaterat 12:32

Vintern har övergått i vår, och som vanligt är jeansen ett plagg som modeexperterna håller högt.

– Andra byxor kommer och går, men just jeansen funkar alltid. Det beror på att det är stor variation på jeansen och det kommer alltid nya modeller, säger Jakob Norlund på The Local Store.

Utbildad i Stockholm

Vill du veta vilka jeans som är inne just nu, eller vilka byxor som passar just dig, ska du gå till The Local Store och fråga efter Jakob Nordlund. I höstas gick han en veckas lång jeansutbildning i Stockholm, där han träffade alla de stora varumärkena.

– Även om jag hade bra koll på jeans innan fick jag en djupare insyn, allt från tillverkning och lite historia till passform och så vidare. Det gav väldigt mycket, säger han.

På vilket sätt kan dina nya kunskaper hjälpa kunderna?

– Det beror kanske på kunden, men för de som vill ha mer hjälp är jag ännu mer påläst om vilka passformer som passar olika personer, och jag har lite djupare kunskap. Jag känner mig tryggare i det jag gör och kan mer om jeans helt enkelt, säger Jakob Nordlund.

Det finns något för alla, alla passformer och alla åldrar, allt 15 år till den som är 75. Vi har hela spannet.

Skapades 1872

Jeansen har en lång historia, men den klassiska byxan har inte alltid varit det hetaste i modebranschen. Jeansen skapades 1872 i San Fransisco och från början var det arbetskläder, som främst användes av cowboys, guldgrävare och andra som föredrog slitstarka byxor. Men ju längre tiden gick desto mer populär blev byxan för allmänheten och kring 1940, 1950 blev jeansen populära även i Sverige.

– Märkena använde sig mycket av amerikanska skådespelare och andra kändisar i marknadsföringssyfte, och på så sätt kom jeansen till Sverige, säger Jakob Nordlund.

Lång historia.

Klart vanligaste byxan

Nu, alltså cirka 80 år efter att jeansen kom till vårt avlånga land, är det den klart vanligaste byxan – och lär så förbli. Därför har The Local Store satsat hårt på sin jeansavdelning.

– Vi har ett jättestort utbud av jeans. Vi har alla byxor i det vanliga 32″ och 34″längd, men även de flesta jeans i det ovanligare 30″ & 36″, säger Jakob.
– Det finns något för alla, alla passformer och alla åldrar, allt 15 år till den som är 75. Vi har hela spannet, säger han.

 

Jeanskungen Jakob Nordlund tipsar om fem heta märken – och vem de passar

Lee Daren

Pris: 999 kr (svart 899 kr).
Passar: ”Den har lite bredare passform, och passar egentligen alla som inte vill ha för tajta jeans. Den är hyfsat rak i modellen, och den säljer vi mycket av”.

Tiger Pistolero

Pris: Mellan 1199 och 1499 kronor.
Passar: ”Den med lite bredare lår, men inte jättebred höft. Den sitter lite tajtare. Tigers vanligaste passform och den säljs jättemycket. Den är det mycket stretch i den”.


Tiger Evolve

Pris: från 1199 kronor
Passar: ”Den med lite mindre rumpa/höft. En personlig favorit. Den sitter tajtare än Pistoleron och den har inte lika bred midja, utan är för den som vill ha lite tajtare. Den är lite droppad, alltså lite lägre i midjan, och kommer inte upp lika högt”.


The Blue uniform

Pris: Mellan 999 och 1199 kronor
Passar:” Den passar rätt många människor. Det är jättemycket stretch i den, och man kan ha lite lår i den, även om den sitter tajt. Den har hyfsat hög midja, och är inte superdroppad”.


Lee Luke

Pris: 899 kronor (svarta) 999 kronor (övriga).
Passar: ”En passform som är ganska vanlig, hyfsat tajt, men passar många olika typer av människor, men kanske lite bättre för de som är lite smalare. Inte superhög i midjan”.

4 maj, 2017. Senast uppdaterat 12:32

Glädjebeskedet: Nya Arken tar tillbaka klassikern

Saknar du också det lilla extra till kaffet?
Då blev precis den här vintern så mycket roligare för dig.
Nya Arken firar nämligen sitt ettårsjubileum med att ta tillbaka den klassiska favoriten.

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

I slutet av oktober har det gått ett år sedan Malte Tjäder och Anna Ljuslinder Tjäder tog över den anrika restaurangen. Och på kort tid har det skett stora förändringar.
Under nytt namn och i nyrenoverade lokaler har Skellefteborna fått njuta av ett fantastiskt julbord, stans godaste smörgåstårta – samt sedan maj fått frossa i den bästa Take Away-buffén.
Som tidigare ligger främsta fokus på lunchen, där man dagligen kan välja mellan tre hemlagade rätter varav en klassiker.

– Vi ligger nära till allt och alla känner till stället. Vi har en trogen kundkrets och det är kul att även nya ansikten hittat hit. Det har varit ett fantastiskt första år, säger Malte Tjäder och fortsätter:

– Vi ställer alltid hög krav på vad vi serverar och en stor anledning till att det funkat så bra tror jag är att här finns något för alla. Utöver tre olika varmrätter erbjuder vi alltid 30 olika sallader och kalla såser.

Take away-buffén är populärt bland Skelleftebor på språng.

Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad.

Den anrika restaurangen har funnits sedan 50-talet och att det är ett populärt lunchalternativ råder det knappast något tvivel om.

Nu laddar de nya ägarna för jubileet och lagom till ettårsdagen plockar de fram en gammal favorit; hembakad gokaka. Ett glädjebesked – inte minst för de trognaste kunderna.

– Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad, säger Malte Tjäder.

Precis som ifjol gör Nya Arken en storsatsning på julbord, som går att boka från den 25 november. Malte och Anna har genom sin cateringfirma Maltes Mat gjort sig kända för sina nyskapande smakupplevelser, på norrländska råvaror. Något som också kommer att märkas på julbordet.

Vill du boka julbord eller veta mer om Nya Arken? Här hittar du mer info.

NYA ARKEN

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

Skidmeckat fyller 50 år – listar alla trender

Skifix är en av de största skiduthyrarna i Sverige.
I år firar företaget 50 år i branschen.
Här berättar ägaren Niklas Kassberg Wall om framgångsfaktorn och listar säsongens hetaste trender.

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11

Under de senaste femtio åren har många familjer besökt Skifix. För alla vuxna och barn som gillar att åka utför är det ett verkligt mecka.

Företaget, som hyrt ut skidor sedan 90-talet, har en butik på Kopplingsvägen 10A i Boden men sedan några år tillbaka kan man även beställa säsongens skidutrustning via deras hemsida, skifix.com.

Ett enkelt och smidigt alternativ som ökar i populäritet år för år.

– Många som en gång har börjat hyra hos oss kommer tillbaka år efter år. Dels för att det är så smidigt och dels för att man såklart sparar väldigt mycket pengar, säger Skifix ägare Niklas Kassberg Wall.

En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger.

Om man exempelvis hyr begagnad alpinutrustning, så är priset endast 745 kronor för två säsonger. Skidor, bindning och pjäxor ingår i samtliga paket.

– En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger innan det är dags att byta, säger Niklas Kassberg Wall och fortsätter:

– Våra begagnade skidor är alltid nyslipade och vallade. Om barnen växer ur pjäxan eller skidorna kan du göra ett mellanbyte för endast 100 kronor under hyrtiden. Lägger du till hundra kronor kan du byta skidorna mellan eller under säsongen.

Trendkänslig
Niklas Kassberg Wall började på företaget 2001 och med sina många år i branschen har han sett otaliga trender gå i vågor. Och han understryker just att skidvärlden är väldigt trendkänslig.

– Visst är det så. Just nu är det stor efterfrågan på breda och lätta skidor, anpassade för toppturer, friåkningsskidor för hela berget, parkskidor för freestyle-åkning samt pistsmiskare, för åkare som gillar att gasa i svängarna.

Vill du också förbättra din skidåkningen eller kolla in de senaste trenderna? Kom in till Skifix på Kopplingsvägen 10 A eller surfa in på skifix.com.

SKIFIX

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11