Skellefteås jeanskung: De här byxorna passar just dig – och det här ska du undvika

Jeansen har gått från arbetskläder till ett plagg som används av alla – i alla situationer. The Local Store har tagit fasta på det – och satsar stenhårt på sitt jeansutbud. I höstas åkte Jakob Nordlund på en veckas lång jeansutbildning – och här tipsar Skellefteås jeanskung om vilka byxor som passar just dig.

4 maj, 2017. Senast uppdaterat 12:32

Vintern har övergått i vår, och som vanligt är jeansen ett plagg som modeexperterna håller högt.

– Andra byxor kommer och går, men just jeansen funkar alltid. Det beror på att det är stor variation på jeansen och det kommer alltid nya modeller, säger Jakob Norlund på The Local Store.

Utbildad i Stockholm

Vill du veta vilka jeans som är inne just nu, eller vilka byxor som passar just dig, ska du gå till The Local Store och fråga efter Jakob Nordlund. I höstas gick han en veckas lång jeansutbildning i Stockholm, där han träffade alla de stora varumärkena.

– Även om jag hade bra koll på jeans innan fick jag en djupare insyn, allt från tillverkning och lite historia till passform och så vidare. Det gav väldigt mycket, säger han.

På vilket sätt kan dina nya kunskaper hjälpa kunderna?

– Det beror kanske på kunden, men för de som vill ha mer hjälp är jag ännu mer påläst om vilka passformer som passar olika personer, och jag har lite djupare kunskap. Jag känner mig tryggare i det jag gör och kan mer om jeans helt enkelt, säger Jakob Nordlund.

Det finns något för alla, alla passformer och alla åldrar, allt 15 år till den som är 75. Vi har hela spannet.

Skapades 1872

Jeansen har en lång historia, men den klassiska byxan har inte alltid varit det hetaste i modebranschen. Jeansen skapades 1872 i San Fransisco och från början var det arbetskläder, som främst användes av cowboys, guldgrävare och andra som föredrog slitstarka byxor. Men ju längre tiden gick desto mer populär blev byxan för allmänheten och kring 1940, 1950 blev jeansen populära även i Sverige.

– Märkena använde sig mycket av amerikanska skådespelare och andra kändisar i marknadsföringssyfte, och på så sätt kom jeansen till Sverige, säger Jakob Nordlund.

Lång historia.

Klart vanligaste byxan

Nu, alltså cirka 80 år efter att jeansen kom till vårt avlånga land, är det den klart vanligaste byxan – och lär så förbli. Därför har The Local Store satsat hårt på sin jeansavdelning.

– Vi har ett jättestort utbud av jeans. Vi har alla byxor i det vanliga 32″ och 34″längd, men även de flesta jeans i det ovanligare 30″ & 36″, säger Jakob.
– Det finns något för alla, alla passformer och alla åldrar, allt 15 år till den som är 75. Vi har hela spannet, säger han.

 

Jeanskungen Jakob Nordlund tipsar om fem heta märken – och vem de passar

Lee Daren

Pris: 999 kr (svart 899 kr).
Passar: ”Den har lite bredare passform, och passar egentligen alla som inte vill ha för tajta jeans. Den är hyfsat rak i modellen, och den säljer vi mycket av”.

Tiger Pistolero

Pris: Mellan 1199 och 1499 kronor.
Passar: ”Den med lite bredare lår, men inte jättebred höft. Den sitter lite tajtare. Tigers vanligaste passform och den säljs jättemycket. Den är det mycket stretch i den”.


Tiger Evolve

Pris: från 1199 kronor
Passar: ”Den med lite mindre rumpa/höft. En personlig favorit. Den sitter tajtare än Pistoleron och den har inte lika bred midja, utan är för den som vill ha lite tajtare. Den är lite droppad, alltså lite lägre i midjan, och kommer inte upp lika högt”.


The Blue uniform

Pris: Mellan 999 och 1199 kronor
Passar:” Den passar rätt många människor. Det är jättemycket stretch i den, och man kan ha lite lår i den, även om den sitter tajt. Den har hyfsat hög midja, och är inte superdroppad”.


Lee Luke

Pris: 899 kronor (svarta) 999 kronor (övriga).
Passar: ”En passform som är ganska vanlig, hyfsat tajt, men passar många olika typer av människor, men kanske lite bättre för de som är lite smalare. Inte superhög i midjan”.

4 maj, 2017. Senast uppdaterat 12:32

Intresset för jakt ökar – särskilt bland kvinnor

Trenden med jakt växer – inte minst bland kvinnor.
Under 15 träffar hos Medborgarskolan i Skellefteå och Långviken kan du lära dig allt du behöver för att ta din jägarexamen.
– Många vill ha ett mål och vara fysiskt aktiv och då är jakt en perfekt hobby, säger kursledaren Mikael Boholm.

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Det blir allt mer populärt att ta jägarexamen, särskilt bland kvinnor. Statistik från Naturvårdsverket visar att sammanlagt 17 548 personer löste jaktkort i Västerbottens län under innevarande år, vilket är i nivå med toppnoteringen från föregående år. Något som ökat väsentligt är andelen kvinnor, samtidigt som intresset går ned i åldrarna.
– Allt fler kvinnor väljer våra utbildningar, vilket vi tycker är jättekul. En orsak är ett ökande intresse för naturen och en vilja att hitta en fridfull hobby, säger Mikael Boholm.

I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Han är kursledare för jägarexamen i Långviken. Under 15 träffar, med start den 2 december, varvas teori med praktik. Under utbildningen får du kunskaper om viltet, jakten och vapnet vilket ger dig optimala förutsättningar för att bli en ansvarsfull jägare.
– Man skaffar sig en utbildning för livet. Sedan ska man ha klart för sig att man inte är någon fullfjädrad jägare efter kursen. Det blir man genom erfarenhet, säger Mikael Boholm.

När man har lyckats ta sin jägarexamen, hur gör man för att börja jaga?
– Antingen försöker man gå med i ett jaktlag eller så kontaktar man Skellefteå kommun, som varje år behåller ett antal jakträtter själva. I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Finns det någon speciell jakt du skulle rekommendera nyblivna jägare?
– En jakttyp som blivit populär är småviltsjakt, det vill säga jakt på hare, rådjur och fågeljakt, till exempel skogsfågel och ripa. Då jagar man inte i lag utan får tillfälle att under lugna och kontrollerade former skjuta sitt första vilt.

Söndag den 2 december är det kursstart för jägarexamen i Långviken och den 16 januari startar kursen i Skellefteå. Det finns fortfarande platser kvar och bokningen gör du här:

2 dec: Långviken

16 jan: Skellefteå

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Julklappstips för hela familjen

Det kan vara tidskrävande att hitta ­julklappar till hela familjen.
Men det behöver inte vara det.
Här bjuder ­Vintergatans köpcentrum på tipsen till hela familjen – som du kan shoppa på ett och samma ställe.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01

THE BODYSHOP
Älskar du The Body Shops populära hudvårds-och sminkprodukter är den här maxade julkalendern något för dig! Kalendern är fylld till brädden med 25 gåvor – som gör varje decemberdag till en överraskning.
Har du ett skägg så ska du använda olja. Så är det bara. Med Beard Care Kit får du ett komplett groomingkit med sax, kam och vegansk skäggolja i en lätt, icke-fet formula som mjukgör, vårdar och lyfter fram naturligt lyster i alla skägg. En garanterad vinnare till honom i jul!

GLITTER
En rund berlock i äkta silver med graverad bokstav, hårband och stora diadem. Vinterns smyckes- och accessoartrender erbjuder något för alla smaker och tillfällen. Vad det gäller val av mönster är det lika självklart som på resten av vår garderob i vinter: djurprint och prickigt. För att organisera dina favoritsmycken är det perfekt att hänga upp dem på ett smyckesträd.

LINDEX
Är du lite frusen? Då är kashmir det perfekta materialet för dig. En kashmirtröja är varmare än en vanlig fårullströja, och dessutom mycket mjukare. Den här v-ringade tröjan kommer se till att du både är varm och stilsäker den här säsongen.

ACCENT
En workbag är ett måste – om du vill kombinera stil med funktionalitet. På insidan av Don Donna Josefinas snygga ryggsäck finns ett rymligt huvudfack samt ett fack med plats för en dator upp till 13,3 tum. Utvändigt finns två ytterfack med dragkedja, ett på framsidan och ett på baksidan.

Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck.

KJELL & COMPANY
Att kunna skicka film från telefonen till tv:n är idag mer vardag än framtid. Sitter du därför med någon i din bekantskapskrets som ännu inte har en Chromecast är platsen som bästa julklappsgivare i princip säkrad.
Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck och dålig lukt från alla typer av tyger och material.
Oavsett om du är intresserad av vädret, är ute efter ett recept eller vill lyssna på musik kan Google Home hjälpa dig. Den röststyrda smarthögtalaren är ett måste i köket, vardagsrummet eller varför inte i badrummet.
Ledsavers LED-mössa gör att du både ser och syns i mörkret.

KAPPAHL
Att lämna den varma sängen och det mysiga täcket tar alltid emot på morgonen. Men det känns genast lite bättre när du har en mysig morgonrock eller pyjamas-set att krypa in i. Hos Kappahl hittar du morgonrockar och pyjamas-set, i alla olika färger och former.

AVENY SKO
Varför halka fram eller inte springa alls vintertid? Dubbade skor från Icebug är en fenomenal julklapp – det greppar hela släkten.
Är du ute efter klappar till barnen har Kuoma precis släppt en ny modell av sin populära barnstövel, med ny sula som gör den helt vattentät.
Såväl skoterförare som ”vanliga” kunder är eniga i slutomdömet, Powerbootstöveln är det varmaste man kan ha på fötterna! Finns i dam-, herr- och barnstorlekar från 29 till 48.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01