Så väljer du rätt belysning – rum för rum

3,5 timme – mer sol än så får vi inte per dag den närmaste tiden. Men när det mörkt ute får vi lägga större fokus på ljuset inomhus. Här ger LjusExperten sina bästa belysningstips – rum för rum.
– Rätt ljussättning kan verkligen förvandla ett helt rum, säger Maria Lundmark.

5 december, 2017. Senast uppdaterat 11:08

Vi går in i den mörkaste tiden på hela året nu. Enligt SMHI har vi i Skellefteå endast drygt tre och en halv timme sol per dag att se framemot den närmaste tiden. Den går upp kring klockan 09 på morgonen och går ner redan innan klockan 14. Men när det är mörkt ute får vi fokusera på det ljus vi kan påverka själva – nämligen det inomhus.

För Skellefteliv ger LjusExpertens Maria Lundmark, Nils Wikman samt Mattias Ståhl sina bästa tips – rum för rum.

Budget: Gloria – Belid. Lyx: Sarfatti – FLOS

VARDAGSRUM

”Ett bra tips oavsett vilken typ av rum det handlar om är att utgå från vad man gör i rummet. I ett vardagsrum är det vanligt att man har för lite belysning för att man vill skapa en biokänsla kring tv:n. Genom att istället använda sig av många ljuskällor och olika typer av belysning kan man både skona ögonen vid tv-tittande och få bra belysning för andra aktiviteter. En ljuskälla med lite mjukare sken bakom tv:n är till exempel ingen dum idé. Föredrar man att läsa böcker är en golvlampa både snyggt och praktiskt. Prova sätta belysning i nåt eller flera hörn av rummet för att skapa mer djup och rymligare känsla. Och tänk på att ju större rum, desto fler ljuspunkter behövs för att skapa stämning.”

Budget: Chester – PR. Lyx: PH 5 – Louis Poulsen

KÖK

”Se till att ha ett starkt ljus från taket, gärna dimbart. Vissa föredrar spotlights, då det är en bra arbetsbelysning. Men annars funkar det väldigt bra med en högt placerad taklampa för allmänljus. Arbetsbelysning över köksbänkar är även viktigt och här finns det idag många bra varianter av LED-belysning. Sedan kan man komplettera det med andra ljuspunkter. Då tänker jag exempelvis på en fin lampa över matbordet, som kan ge bra ljus över bordet. Även denna är perfekt att ha dimmer till för att skapa ett mysigare sken.”

Budget: Cornell – JUUS. Lyx: Eos – VITA Copenhagen

SOVRUM
”En taklampa för ett övergripande ljus samt lampor som man kan rikta vid sängen är ett måste. Bra belysning in mot garderober, till exempel en spotskena, är också ett bra tips. Sedan tycker jag man kan satsa på en läcker bordslampa. Dels kan det vara en snygg inredningsdetalj och dels ger de ett lugnande och mer intimt sken.”

Budget: Classic Globe – IFÖ Electric. Lyx: LED – Designlight

BADRUM
”Först och främst bör badrumsbelysningen vara funktionell, då ett rent och klart ljus gör att det blir lättare att hålla rent, men kan man få in flera ljuskällor blir det en behagligare miljö. Ett bra tips är att ljuskällan vid badrumsspegeln ska vara i ögonhöjd, gärna från båda sidorna av spegeln. Då lyser det upp ansiktet på bästa sätt. Och en dimmer i badrummet är inte heller dumt, då kan man skruva ner ljusstyrkan för en mysigare känsla när man ska bada exempelvis.”

4 GRUNDREGLER – SÅ SKA DU TÄNKA:

  • Använd många ljuskällor, placerade på olika nivåer.
  • Använd både riktat ljus och allmänspridande ljus.
  • Fönsterbelysning är ett bra sätt att simulera dagsljuset under de mörka vintermånaderna.
  • Sätt dimmer för att kunna anpassa belysningen.

LjusExperten

Hemsida: https://ljusexperten.se/

5 december, 2017. Senast uppdaterat 11:08

Hon blir ny verksamhetschef på Folkparken

Lina Björk Larsson har av Folkparkens styrelse utsetts till ny verksamhetschef.
Hon har arbetat som tillförordnad vd sedan november i fjol.

22 mars, 2019. Senast uppdaterat 09:43

– För Folkparken är det jättebra att Lina nu fortsätter som verksamhetschef. Vi i styrelsen är mycket nöjda med det arbete hon gjort sedan hon tillträdde, vilket gör att hon har vårt och personalens fulla förtroende säger Lillian Carlstenn, styrelseordförande på Folkparken.

Lina är inte det enda nya ansiktet på folkparken. 2018 genomfördes en omorganisation samt pensionsavgångar som har lett till att personalgruppen i stort sett är helt ny från i höstas. Nya i köket är Susanne Sigården och Linda Lind. Husvärdar är Ida Fryxell, Stina Sundbom och Klas Jonsson. Sedan tidigare arbetar Carola Glas och Carolina Norberg på Folkparken.

– Jag är otroligt glad och stolt över det förtroendet jag fått. Vi är ett starkt team nu på Folkparken som alla strävar efter samma målbild. Vi vill föra Folkparken framåt med respekt för ”parkens” historia säger Lina Björk Larsson.

Hon har tidigare jobbat på Folkparken med marknadsföring och försäljning.

22 mars, 2019. Senast uppdaterat 09:43

Skelleftebyrån som växer i rekordtakt

Less på krånglig redovisning – utan någon att fråga?
Hos nystartade Bright är dörren alltid öppen och här finns expertisen under ett och samma tak.

20 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:15

Alla kan nog skriva under på att det ska vara ­roligt och enkelt att vara ­företagare. Arbetstid och energi ska läggas på uppgifter som har med den egna verksamheten att göra – du ska inte villrådigt ­behöva kryssa mellan olika digitala verktyg utan någon att rådfråga.
Det har Bright redovisning & revision på Storgatan 31C i Skellefteå tagit fasta på.
– Vi ligger helt klart i framkant vad ­gäller digitala lösningar för våra kunder och kommer alltid att hänga med i ­branschens utveckling. Det avgörande är att lyssna på kunden och hjälpa dem in i den mer digitala världen i deras takt och på deras villkor, och inte ge avkall på den personliga kontakten, säger Joel Brännström, auktoriserad revisor.

Under samma tak
Idén till nystartade Bright uppstod i höstas då Joel Brännström, Åsa Lundström, Lars Edman, Maria Pettersson och Maria Nilsson pratade om saker som kunderna oroar sig för, som tar onödig tid och drar ned produktiviteten. Och hur man på ett enkelt sätt kan erbjuda all ekonomisk konsultation – under ett och samma tak. En affärs­idé började ­utkristalliseras och kort därefter startade de Bright med målet att erbjuda ett brett tjänsteutbud med stor flexibilitet. Allt för kundens bästa.
Joel Brännström fördjupar resonemanget:
– Alla bolag och alla företagare är unika. Vi har upplevt att många företagare inte har lika bråttom in i den helt digitala världen, något vår bransch som helhet gärna vill ge sken av. Här kommer ­dörren alltid att vara öppen för frågor och rådgivning. Vi vill att det ska kännas familjärt att besöka vårt kontor.

Växt snabbt
Kontor öppnades i ­nyrenoverade loka­ler i ­centrala Skellefteå och ­verk­sam­heten har expanderat rekordsnabbt. ­Sedan startskottet i oktober har företaget växt till 16 anställda – och består nu av nio redovisningskonsulter, sex revisorer och en administratör. Brights senaste anställda Erika flyttar hit från Umeå i början av april.
– Erika är en relativt nyutexaminerad auktoriserad revisor och kommer stärka vårt redan starka team ytterligare, säger Joel.
– Vår snabba utveckling är ett bevis på att vi tänker rätt. Förutom att ha kunden i fokus vill vi också värna om vår egen personal. Har vi en personal som trivs och mår bra märks det i kontakten med kunden, så att de känner sig uppskattade, vilket förhoppningsvis leder till att vi får ett gott renommé och nya kunder. Vi tror inte att det är krång­ligare än så, säger Åsa Lundström, ­auktoriserad ­redovisningskonsult.

BRIGHT REDOVISNING & REVISION

20 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:15