Så väljer du rätt belysning – rum för rum

3,5 timme – mer sol än så får vi inte per dag den närmaste tiden. Men när det mörkt ute får vi lägga större fokus på ljuset inomhus. Här ger LjusExperten sina bästa belysningstips – rum för rum.
– Rätt ljussättning kan verkligen förvandla ett helt rum, säger Maria Lundmark.

5 december, 2017. Senast uppdaterat 11:08

Vi går in i den mörkaste tiden på hela året nu. Enligt SMHI har vi i Skellefteå endast drygt tre och en halv timme sol per dag att se framemot den närmaste tiden. Den går upp kring klockan 09 på morgonen och går ner redan innan klockan 14. Men när det är mörkt ute får vi fokusera på det ljus vi kan påverka själva – nämligen det inomhus.

För Skellefteliv ger LjusExpertens Maria Lundmark, Nils Wikman samt Mattias Ståhl sina bästa tips – rum för rum.

Budget: Gloria – Belid. Lyx: Sarfatti – FLOS

VARDAGSRUM

”Ett bra tips oavsett vilken typ av rum det handlar om är att utgå från vad man gör i rummet. I ett vardagsrum är det vanligt att man har för lite belysning för att man vill skapa en biokänsla kring tv:n. Genom att istället använda sig av många ljuskällor och olika typer av belysning kan man både skona ögonen vid tv-tittande och få bra belysning för andra aktiviteter. En ljuskälla med lite mjukare sken bakom tv:n är till exempel ingen dum idé. Föredrar man att läsa böcker är en golvlampa både snyggt och praktiskt. Prova sätta belysning i nåt eller flera hörn av rummet för att skapa mer djup och rymligare känsla. Och tänk på att ju större rum, desto fler ljuspunkter behövs för att skapa stämning.”

Budget: Chester – PR. Lyx: PH 5 – Louis Poulsen

KÖK

”Se till att ha ett starkt ljus från taket, gärna dimbart. Vissa föredrar spotlights, då det är en bra arbetsbelysning. Men annars funkar det väldigt bra med en högt placerad taklampa för allmänljus. Arbetsbelysning över köksbänkar är även viktigt och här finns det idag många bra varianter av LED-belysning. Sedan kan man komplettera det med andra ljuspunkter. Då tänker jag exempelvis på en fin lampa över matbordet, som kan ge bra ljus över bordet. Även denna är perfekt att ha dimmer till för att skapa ett mysigare sken.”

Budget: Cornell – JUUS. Lyx: Eos – VITA Copenhagen

SOVRUM
”En taklampa för ett övergripande ljus samt lampor som man kan rikta vid sängen är ett måste. Bra belysning in mot garderober, till exempel en spotskena, är också ett bra tips. Sedan tycker jag man kan satsa på en läcker bordslampa. Dels kan det vara en snygg inredningsdetalj och dels ger de ett lugnande och mer intimt sken.”

Budget: Classic Globe – IFÖ Electric. Lyx: LED – Designlight

BADRUM
”Först och främst bör badrumsbelysningen vara funktionell, då ett rent och klart ljus gör att det blir lättare att hålla rent, men kan man få in flera ljuskällor blir det en behagligare miljö. Ett bra tips är att ljuskällan vid badrumsspegeln ska vara i ögonhöjd, gärna från båda sidorna av spegeln. Då lyser det upp ansiktet på bästa sätt. Och en dimmer i badrummet är inte heller dumt, då kan man skruva ner ljusstyrkan för en mysigare känsla när man ska bada exempelvis.”

4 GRUNDREGLER – SÅ SKA DU TÄNKA:

  • Använd många ljuskällor, placerade på olika nivåer.
  • Använd både riktat ljus och allmänspridande ljus.
  • Fönsterbelysning är ett bra sätt att simulera dagsljuset under de mörka vintermånaderna.
  • Sätt dimmer för att kunna anpassa belysningen.

LjusExperten

Hemsida: https://ljusexperten.se/

5 december, 2017. Senast uppdaterat 11:08

Intresset för jakt ökar – särskilt bland kvinnor

Trenden med jakt växer – inte minst bland kvinnor.
Under 15 träffar hos Medborgarskolan i Skellefteå och Långviken kan du lära dig allt du behöver för att ta din jägarexamen.
– Många vill ha ett mål och vara fysiskt aktiv och då är jakt en perfekt hobby, säger kursledaren Mikael Boholm.

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Det blir allt mer populärt att ta jägarexamen, särskilt bland kvinnor. Statistik från Naturvårdsverket visar att sammanlagt 17 548 personer löste jaktkort i Västerbottens län under innevarande år, vilket är i nivå med toppnoteringen från föregående år. Något som ökat väsentligt är andelen kvinnor, samtidigt som intresset går ned i åldrarna.
– Allt fler kvinnor väljer våra utbildningar, vilket vi tycker är jättekul. En orsak är ett ökande intresse för naturen och en vilja att hitta en fridfull hobby, säger Mikael Boholm.

I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Han är kursledare för jägarexamen i Långviken. Under 15 träffar, med start den 2 december, varvas teori med praktik. Under utbildningen får du kunskaper om viltet, jakten och vapnet vilket ger dig optimala förutsättningar för att bli en ansvarsfull jägare.
– Man skaffar sig en utbildning för livet. Sedan ska man ha klart för sig att man inte är någon fullfjädrad jägare efter kursen. Det blir man genom erfarenhet, säger Mikael Boholm.

När man har lyckats ta sin jägarexamen, hur gör man för att börja jaga?
– Antingen försöker man gå med i ett jaktlag eller så kontaktar man Skellefteå kommun, som varje år behåller ett antal jakträtter själva. I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Finns det någon speciell jakt du skulle rekommendera nyblivna jägare?
– En jakttyp som blivit populär är småviltsjakt, det vill säga jakt på hare, rådjur och fågeljakt, till exempel skogsfågel och ripa. Då jagar man inte i lag utan får tillfälle att under lugna och kontrollerade former skjuta sitt första vilt.

Söndag den 2 december är det kursstart för jägarexamen i Långviken och den 16 januari startar kursen i Skellefteå. Det finns fortfarande platser kvar och bokningen gör du här:

2 dec: Långviken

16 jan: Skellefteå

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Julklappstips för hela familjen

Det kan vara tidskrävande att hitta ­julklappar till hela familjen.
Men det behöver inte vara det.
Här bjuder ­Vintergatans köpcentrum på tipsen till hela familjen – som du kan shoppa på ett och samma ställe.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01

THE BODYSHOP
Älskar du The Body Shops populära hudvårds-och sminkprodukter är den här maxade julkalendern något för dig! Kalendern är fylld till brädden med 25 gåvor – som gör varje decemberdag till en överraskning.
Har du ett skägg så ska du använda olja. Så är det bara. Med Beard Care Kit får du ett komplett groomingkit med sax, kam och vegansk skäggolja i en lätt, icke-fet formula som mjukgör, vårdar och lyfter fram naturligt lyster i alla skägg. En garanterad vinnare till honom i jul!

GLITTER
En rund berlock i äkta silver med graverad bokstav, hårband och stora diadem. Vinterns smyckes- och accessoartrender erbjuder något för alla smaker och tillfällen. Vad det gäller val av mönster är det lika självklart som på resten av vår garderob i vinter: djurprint och prickigt. För att organisera dina favoritsmycken är det perfekt att hänga upp dem på ett smyckesträd.

LINDEX
Är du lite frusen? Då är kashmir det perfekta materialet för dig. En kashmirtröja är varmare än en vanlig fårullströja, och dessutom mycket mjukare. Den här v-ringade tröjan kommer se till att du både är varm och stilsäker den här säsongen.

ACCENT
En workbag är ett måste – om du vill kombinera stil med funktionalitet. På insidan av Don Donna Josefinas snygga ryggsäck finns ett rymligt huvudfack samt ett fack med plats för en dator upp till 13,3 tum. Utvändigt finns två ytterfack med dragkedja, ett på framsidan och ett på baksidan.

Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck.

KJELL & COMPANY
Att kunna skicka film från telefonen till tv:n är idag mer vardag än framtid. Sitter du därför med någon i din bekantskapskrets som ännu inte har en Chromecast är platsen som bästa julklappsgivare i princip säkrad.
Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck och dålig lukt från alla typer av tyger och material.
Oavsett om du är intresserad av vädret, är ute efter ett recept eller vill lyssna på musik kan Google Home hjälpa dig. Den röststyrda smarthögtalaren är ett måste i köket, vardagsrummet eller varför inte i badrummet.
Ledsavers LED-mössa gör att du både ser och syns i mörkret.

KAPPAHL
Att lämna den varma sängen och det mysiga täcket tar alltid emot på morgonen. Men det känns genast lite bättre när du har en mysig morgonrock eller pyjamas-set att krypa in i. Hos Kappahl hittar du morgonrockar och pyjamas-set, i alla olika färger och former.

AVENY SKO
Varför halka fram eller inte springa alls vintertid? Dubbade skor från Icebug är en fenomenal julklapp – det greppar hela släkten.
Är du ute efter klappar till barnen har Kuoma precis släppt en ny modell av sin populära barnstövel, med ny sula som gör den helt vattentät.
Såväl skoterförare som ”vanliga” kunder är eniga i slutomdömet, Powerbootstöveln är det varmaste man kan ha på fötterna! Finns i dam-, herr- och barnstorlekar från 29 till 48.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01