Så väljer du rätt belysning – rum för rum

3,5 timme – mer sol än så får vi inte per dag den närmaste tiden. Men när det mörkt ute får vi lägga större fokus på ljuset inomhus. Här ger LjusExperten sina bästa belysningstips – rum för rum.
– Rätt ljussättning kan verkligen förvandla ett helt rum, säger Maria Lundmark.

5 december, 2017. Senast uppdaterat 11:08

Vi går in i den mörkaste tiden på hela året nu. Enligt SMHI har vi i Skellefteå endast drygt tre och en halv timme sol per dag att se framemot den närmaste tiden. Den går upp kring klockan 09 på morgonen och går ner redan innan klockan 14. Men när det är mörkt ute får vi fokusera på det ljus vi kan påverka själva – nämligen det inomhus.

För Skellefteliv ger LjusExpertens Maria Lundmark, Nils Wikman samt Mattias Ståhl sina bästa tips – rum för rum.

Budget: Gloria – Belid. Lyx: Sarfatti – FLOS

VARDAGSRUM

”Ett bra tips oavsett vilken typ av rum det handlar om är att utgå från vad man gör i rummet. I ett vardagsrum är det vanligt att man har för lite belysning för att man vill skapa en biokänsla kring tv:n. Genom att istället använda sig av många ljuskällor och olika typer av belysning kan man både skona ögonen vid tv-tittande och få bra belysning för andra aktiviteter. En ljuskälla med lite mjukare sken bakom tv:n är till exempel ingen dum idé. Föredrar man att läsa böcker är en golvlampa både snyggt och praktiskt. Prova sätta belysning i nåt eller flera hörn av rummet för att skapa mer djup och rymligare känsla. Och tänk på att ju större rum, desto fler ljuspunkter behövs för att skapa stämning.”

Budget: Chester – PR. Lyx: PH 5 – Louis Poulsen

KÖK

”Se till att ha ett starkt ljus från taket, gärna dimbart. Vissa föredrar spotlights, då det är en bra arbetsbelysning. Men annars funkar det väldigt bra med en högt placerad taklampa för allmänljus. Arbetsbelysning över köksbänkar är även viktigt och här finns det idag många bra varianter av LED-belysning. Sedan kan man komplettera det med andra ljuspunkter. Då tänker jag exempelvis på en fin lampa över matbordet, som kan ge bra ljus över bordet. Även denna är perfekt att ha dimmer till för att skapa ett mysigare sken.”

Budget: Cornell – JUUS. Lyx: Eos – VITA Copenhagen

SOVRUM
”En taklampa för ett övergripande ljus samt lampor som man kan rikta vid sängen är ett måste. Bra belysning in mot garderober, till exempel en spotskena, är också ett bra tips. Sedan tycker jag man kan satsa på en läcker bordslampa. Dels kan det vara en snygg inredningsdetalj och dels ger de ett lugnande och mer intimt sken.”

Budget: Classic Globe – IFÖ Electric. Lyx: LED – Designlight

BADRUM
”Först och främst bör badrumsbelysningen vara funktionell, då ett rent och klart ljus gör att det blir lättare att hålla rent, men kan man få in flera ljuskällor blir det en behagligare miljö. Ett bra tips är att ljuskällan vid badrumsspegeln ska vara i ögonhöjd, gärna från båda sidorna av spegeln. Då lyser det upp ansiktet på bästa sätt. Och en dimmer i badrummet är inte heller dumt, då kan man skruva ner ljusstyrkan för en mysigare känsla när man ska bada exempelvis.”

4 GRUNDREGLER – SÅ SKA DU TÄNKA:

  • Använd många ljuskällor, placerade på olika nivåer.
  • Använd både riktat ljus och allmänspridande ljus.
  • Fönsterbelysning är ett bra sätt att simulera dagsljuset under de mörka vintermånaderna.
  • Sätt dimmer för att kunna anpassa belysningen.

LjusExperten

Hemsida: https://ljusexperten.se/

5 december, 2017. Senast uppdaterat 11:08

Glädjebeskedet: Nya Arken tar tillbaka klassikern

Saknar du också det lilla extra till kaffet?
Då blev precis den här vintern så mycket roligare för dig.
Nya Arken firar nämligen sitt ettårsjubileum med att ta tillbaka den klassiska favoriten.

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

I slutet av oktober har det gått ett år sedan Malte Tjäder och Anna Ljuslinder Tjäder tog över den anrika restaurangen. Och på kort tid har det skett stora förändringar.
Under nytt namn och i nyrenoverade lokaler har Skellefteborna fått njuta av ett fantastiskt julbord, stans godaste smörgåstårta – samt sedan maj fått frossa i den bästa Take Away-buffén.
Som tidigare ligger främsta fokus på lunchen, där man dagligen kan välja mellan tre hemlagade rätter varav en klassiker.

– Vi ligger nära till allt och alla känner till stället. Vi har en trogen kundkrets och det är kul att även nya ansikten hittat hit. Det har varit ett fantastiskt första år, säger Malte Tjäder och fortsätter:

– Vi ställer alltid hög krav på vad vi serverar och en stor anledning till att det funkat så bra tror jag är att här finns något för alla. Utöver tre olika varmrätter erbjuder vi alltid 30 olika sallader och kalla såser.

Take away-buffén är populärt bland Skelleftebor på språng.

Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad.

Den anrika restaurangen har funnits sedan 50-talet och att det är ett populärt lunchalternativ råder det knappast något tvivel om.

Nu laddar de nya ägarna för jubileet och lagom till ettårsdagen plockar de fram en gammal favorit; hembakad gokaka. Ett glädjebesked – inte minst för de trognaste kunderna.

– Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad, säger Malte Tjäder.

Precis som ifjol gör Nya Arken en storsatsning på julbord, som går att boka från den 25 november. Malte och Anna har genom sin cateringfirma Maltes Mat gjort sig kända för sina nyskapande smakupplevelser, på norrländska råvaror. Något som också kommer att märkas på julbordet.

Vill du boka julbord eller veta mer om Nya Arken? Här hittar du mer info.

NYA ARKEN

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

Skidmeckat fyller 50 år – listar alla trender

Skifix är en av de största skiduthyrarna i Sverige.
I år firar företaget 50 år i branschen.
Här berättar ägaren Niklas Kassberg Wall om framgångsfaktorn och listar säsongens hetaste trender.

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11

Under de senaste femtio åren har många familjer besökt Skifix. För alla vuxna och barn som gillar att åka utför är det ett verkligt mecka.

Företaget, som hyrt ut skidor sedan 90-talet, har en butik på Kopplingsvägen 10A i Boden men sedan några år tillbaka kan man även beställa säsongens skidutrustning via deras hemsida, skifix.com.

Ett enkelt och smidigt alternativ som ökar i populäritet år för år.

– Många som en gång har börjat hyra hos oss kommer tillbaka år efter år. Dels för att det är så smidigt och dels för att man såklart sparar väldigt mycket pengar, säger Skifix ägare Niklas Kassberg Wall.

En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger.

Om man exempelvis hyr begagnad alpinutrustning, så är priset endast 745 kronor för två säsonger. Skidor, bindning och pjäxor ingår i samtliga paket.

– En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger innan det är dags att byta, säger Niklas Kassberg Wall och fortsätter:

– Våra begagnade skidor är alltid nyslipade och vallade. Om barnen växer ur pjäxan eller skidorna kan du göra ett mellanbyte för endast 100 kronor under hyrtiden. Lägger du till hundra kronor kan du byta skidorna mellan eller under säsongen.

Trendkänslig
Niklas Kassberg Wall började på företaget 2001 och med sina många år i branschen har han sett otaliga trender gå i vågor. Och han understryker just att skidvärlden är väldigt trendkänslig.

– Visst är det så. Just nu är det stor efterfrågan på breda och lätta skidor, anpassade för toppturer, friåkningsskidor för hela berget, parkskidor för freestyle-åkning samt pistsmiskare, för åkare som gillar att gasa i svängarna.

Vill du också förbättra din skidåkningen eller kolla in de senaste trenderna? Kom in till Skifix på Kopplingsvägen 10 A eller surfa in på skifix.com.

SKIFIX

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11