Så väljer du rätt belysning – rum för rum

3,5 timme – mer sol än så får vi inte per dag den närmaste tiden. Men när det mörkt ute får vi lägga större fokus på ljuset inomhus. Här ger LjusExperten sina bästa belysningstips – rum för rum.
– Rätt ljussättning kan verkligen förvandla ett helt rum, säger Maria Lundmark.

5 december, 2017. Senast uppdaterat 11:08

Vi går in i den mörkaste tiden på hela året nu. Enligt SMHI har vi i Skellefteå endast drygt tre och en halv timme sol per dag att se framemot den närmaste tiden. Den går upp kring klockan 09 på morgonen och går ner redan innan klockan 14. Men när det är mörkt ute får vi fokusera på det ljus vi kan påverka själva – nämligen det inomhus.

För Skellefteliv ger LjusExpertens Maria Lundmark, Nils Wikman samt Mattias Ståhl sina bästa tips – rum för rum.

Budget: Gloria – Belid. Lyx: Sarfatti – FLOS

VARDAGSRUM

”Ett bra tips oavsett vilken typ av rum det handlar om är att utgå från vad man gör i rummet. I ett vardagsrum är det vanligt att man har för lite belysning för att man vill skapa en biokänsla kring tv:n. Genom att istället använda sig av många ljuskällor och olika typer av belysning kan man både skona ögonen vid tv-tittande och få bra belysning för andra aktiviteter. En ljuskälla med lite mjukare sken bakom tv:n är till exempel ingen dum idé. Föredrar man att läsa böcker är en golvlampa både snyggt och praktiskt. Prova sätta belysning i nåt eller flera hörn av rummet för att skapa mer djup och rymligare känsla. Och tänk på att ju större rum, desto fler ljuspunkter behövs för att skapa stämning.”

Budget: Chester – PR. Lyx: PH 5 – Louis Poulsen

KÖK

”Se till att ha ett starkt ljus från taket, gärna dimbart. Vissa föredrar spotlights, då det är en bra arbetsbelysning. Men annars funkar det väldigt bra med en högt placerad taklampa för allmänljus. Arbetsbelysning över köksbänkar är även viktigt och här finns det idag många bra varianter av LED-belysning. Sedan kan man komplettera det med andra ljuspunkter. Då tänker jag exempelvis på en fin lampa över matbordet, som kan ge bra ljus över bordet. Även denna är perfekt att ha dimmer till för att skapa ett mysigare sken.”

Budget: Cornell – JUUS. Lyx: Eos – VITA Copenhagen

SOVRUM
”En taklampa för ett övergripande ljus samt lampor som man kan rikta vid sängen är ett måste. Bra belysning in mot garderober, till exempel en spotskena, är också ett bra tips. Sedan tycker jag man kan satsa på en läcker bordslampa. Dels kan det vara en snygg inredningsdetalj och dels ger de ett lugnande och mer intimt sken.”

Budget: Classic Globe – IFÖ Electric. Lyx: LED – Designlight

BADRUM
”Först och främst bör badrumsbelysningen vara funktionell, då ett rent och klart ljus gör att det blir lättare att hålla rent, men kan man få in flera ljuskällor blir det en behagligare miljö. Ett bra tips är att ljuskällan vid badrumsspegeln ska vara i ögonhöjd, gärna från båda sidorna av spegeln. Då lyser det upp ansiktet på bästa sätt. Och en dimmer i badrummet är inte heller dumt, då kan man skruva ner ljusstyrkan för en mysigare känsla när man ska bada exempelvis.”

4 GRUNDREGLER – SÅ SKA DU TÄNKA:

  • Använd många ljuskällor, placerade på olika nivåer.
  • Använd både riktat ljus och allmänspridande ljus.
  • Fönsterbelysning är ett bra sätt att simulera dagsljuset under de mörka vintermånaderna.
  • Sätt dimmer för att kunna anpassa belysningen.

LjusExperten

Hemsida: https://ljusexperten.se/

5 december, 2017. Senast uppdaterat 11:08

Snabbväxande app ska rädda lokala föreningar

Var femte förening i Västerbotten har försvunnit de senaste tio åren. Nu ansluter sig bland annat ­Skellefteå AIK, Skellefteå FF, Sunnanå, Morön, Skellefteå Ridklubb, Gamla Stan och Soo Shim Taekwondo till den snabbväxande ­appen ­Supporter, som ska stärka det lokala föreningslivet.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra ­möjligheter att utveckla föreningen, säger Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

Att många lokala föreningar blöder ekonomiskt är ingen hemlighet och definitivt ingen nyhet. De senaste tio åren har närmare 150 klubbar i ­Västerbotten försvunnit. I riket är siffrorna än mer alarmerande; här har drygt 1 300 av föreningarna avvecklats under samma tidsperiod.
Den dystra utvecklingen har gett upphov till en rad nya tjänster för att rädda föreningslivet.
Den senaste och mest spännande är den ­nylanserade appen Supporter, utvecklad i Skellefteå och uppbackad av de lokala föreningarna med superstjärnorna Hanna Marklund och Jonathan Pudas i spetsen.

Idén bygger på de klassiska rabatt­häftena, fast i ­digital form. Som ­ansluten användare får du ­dagligen lukrativa rabatter från butiker och restauranger, samtidigt som du ­supportar din klubb. Hälften av behållningen från de 49 kronor månads­abonnemanget kostar går sedan oavkortat till din favoritförening.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra möjligheter att utveckla föreningen. Vi vill satsa ännu mer på både dam och ungdom för att långsiktigt vara en förening som ger alla som vill chansen att nå sina drömmar, ­säger ­Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

I uppstarten är 42 lokala för­eningar ­anslutna till Supporter, som innehåller över 200 ­erbjudanden från mer än 100 företag i Skell­efteå Kommun. Det här betyder att du som ­användare kan spara tusentals kronor på att supporta din ­lokala förening.
– Samhället förändras och föreningar är inte lika attraktiva att vara med i, då det krävs en hel del av medlemmar och ideellt arbete för att få ekonomin att gå ihop, säger Sunnanås marknadschef Inger Arnesson och fortsätter:
– I den meningen är initiativ som Supporter oerhört viktigt!

Supporter finns från och med 7 maj tillgänglig att ladda ner från App Store och Google Play.

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

SUPPORTER

STÖTTA DIN FÖRENING OCH TA DEL AV HUNDRATALS ERBJUDANDEN
Ladda ner Supporter via App Store/Google Play.
Ta del av fler än 200 fina lokala erbjudanden.
Samtidigt som du stöttar din favoritförening.

Vill du veta mer? Surfa in på http://supporter.app/

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Citykompaniet – Sveriges näst bästa citygalleria

Citykompaniet placerade sig på en fin andra plats i den Köpcentrumrapport som Market tar fram varje år.
Betyget för säkerhet är det högsta betyget i riket, Citykompaniet ökade det totala betyget rejält och klättrade en hel del placeringar mot föregående år.

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25

Undersökningen genomförs i januari varje år, 3400 personer i åldrarna 15 år och uppåt har deltagit i undersökningen. 405 handelsplatser i landet är med i bedömningen.

Det som betygssätts är Prisnivå, Butiksutbud, Bekvämlighet, Trivsel, Läge, Parkering, Serveringar, Info & Reklam, Bemötande, Tillgänglighet till WC samt trygghet & säkerhet.

– Det är givetvis jätteroligt att CK hamnar på andra plats i kategorin Citygallerior, säger Maria Rautio, centrumledare vid Citykompaniet och fortsätter:

– Det är en bra undersökning där man kan avläsa i poängen var vi är starka och var vi har mer att jobba med. Det var flera handelsplatser i Skellefteå som placerade sig bra i undersökningen vilket känns otroligt kul och viktigt för hela handeln i Skellefteå.

Bland Sveriges 405 handelsplatser placerade sig Citykompaniet på en 26:e plats.
Citygalleria topp 5 1, Mitt i City, Karlstad 45,1 2, Citykompaniet, Skellefteå 44,9 3, Gallerian Nian, Gävle 42,1 4, Kupolen Köpcentrum, Borlänge 40,6 5, Citygallerian, Karlshamn 38,9

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25