Så hittar du din nya favorit – tävla och vinn en cykel

Fler och fler Skellefteåbor väljer cykling som motionsform – och oavsett vilken nivå du håller finns det något för dig hos Cykel & Fiskecenter. De har allt från barn- och motionscyklar till sportigare modeller och mountainbikes.
– En tydlig trend bland våra kunder är att man vill komma ut i skogen köra lite tuffare cykling, säger Tommy Engström, butikschef på Cykel & Fiskecenter.
Just nu har alla som följer Skelleftelivs sida på Facebook chansen att vinna en helt ny cykel.

21 april, 2017. Senast uppdaterat 11:51

Klicka för att delta i tävlingen.

Cykling har gått från ett transportmedel till att också vara en väldigt uppskattad motionsform, och det ökade intresset märker man tydligt av på Cykel & Fiskecenter.

– Cykel som motionsform är väldigt kul och uppskattad samt är snäll mot kroppen oavsett om man cyklar landsväg eller i skogen så är det enkelt att komma ut, säger Tommy Engström, på Cykel och Fiskecenter, en butik som funnits sedan 1996.

Mountainbikes populärt

Framförallt är det försäljningen mountainbikes som ökat den senaste tiden.

– Barn- och standardcyklarna rullar på, men en tydlig trend är att man vill komma ut i skogen köra lite tuffare cykling på till exempel Vitberget. Det går mer och mer mot heldämpade cyklar.
– En effekt av det ökande cykelintresset är att vi måste vara påkopplade när det gäller kunskapen om alla olika cykeltyper, från verkstad till försäljning vilket är jättekul, säger Tommy och fortsätter:

– För vår del börjar cykelförsäljningen i verkstaden. Man måste kunna ta ansvar för det man säljer, och den tryggheten ska kunden känna, oavsett om man köper en barncykel eller en dyrare variant.

Brett sortiment

Oavsett om du ska ha en sportig mountainbike eller bara en standardcykel att ta dig till och från jobbet hittar garanterat du det du söker hos Cykel & Fiskecenter.

– Vi jobbar väldigt brett, både när det gäller cykel och fiske. Vi vänder oss till en bred publik. Vi har allt från till förstacykeln till värstingcyklarna, säger Tommy Engström.

 

 

TOMMY ENGSTRÖM, CYKEL & FISKECENTER, TIPSAR OM VILKEN CYKEL DU SKA VÄLJA:

 

Barn

– Specialized och Giant

”Vi har mest Specialized och Giant när det kommer till barncyklar, och det är bra cyklar att börja med”

Specialized Riprock 24. Pris: 4 599 kronor

Giant XTC Jr2 24. Pris: 4 000 kronor.

 

Pendelcyklaren

– Skeppshult

”Vi har hybridcykeln från Specialized, men vår vanligaste standardcykel är Skeppshult, och vi har vi i stort sett hela deras sortiment. Där har vi damcyklar från 5 900 kronor till 10 000 kronor. Det finns också sportigare cyklar med 27 växlar om man vill ha det. Det här är riktigt bra pendlarcyklar, som är perfekta till och från jobbet exempelvis”.

SMILE, Skeppshult. Pris: 5 900 kronor.

SMILE HERR, Skeppshul. Pris: 5 900 kronor.

Motionscyklaren

– Mondraker Leader 29 tum

”En enkeldämpad cykel från Mondraker. Passar den som kör på en motionsslinga eller finare grusväg. Det är samma ram, men olika utförande, beroende på vad man vill ha för något. Spannet är mellan 8 395 kronor upp till 13 995 kronor. Ju mer man betalar desto fler komponenter får man”.

LEADER 29er, Mondraker. Pris 8 395 kronor.

Sportcyklaren

– Specialized Camber FSR Comp 29

”Den som vill köra hårdare, och i skog, ska köra en heldämpad cykel. De kostar från 20 000 kronor och uppåt. Man kan till exempel ta en Specialized Camber FSR Comp 29, som är en fin instegsmodell för lite tuffare cykling”.

Camber FSR Comp 29. Pris: 24 999 kronor.

21 april, 2017. Senast uppdaterat 11:51

Intresset för jakt ökar – särskilt bland kvinnor

Trenden med jakt växer – inte minst bland kvinnor.
Under 15 träffar hos Medborgarskolan i Skellefteå och Långviken kan du lära dig allt du behöver för att ta din jägarexamen.
– Många vill ha ett mål och vara fysiskt aktiv och då är jakt en perfekt hobby, säger kursledaren Mikael Boholm.

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Det blir allt mer populärt att ta jägarexamen, särskilt bland kvinnor. Statistik från Naturvårdsverket visar att sammanlagt 17 548 personer löste jaktkort i Västerbottens län under innevarande år, vilket är i nivå med toppnoteringen från föregående år. Något som ökat väsentligt är andelen kvinnor, samtidigt som intresset går ned i åldrarna.
– Allt fler kvinnor väljer våra utbildningar, vilket vi tycker är jättekul. En orsak är ett ökande intresse för naturen och en vilja att hitta en fridfull hobby, säger Mikael Boholm.

I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Han är kursledare för jägarexamen i Långviken. Under 15 träffar, med start den 2 december, varvas teori med praktik. Under utbildningen får du kunskaper om viltet, jakten och vapnet vilket ger dig optimala förutsättningar för att bli en ansvarsfull jägare.
– Man skaffar sig en utbildning för livet. Sedan ska man ha klart för sig att man inte är någon fullfjädrad jägare efter kursen. Det blir man genom erfarenhet, säger Mikael Boholm.

När man har lyckats ta sin jägarexamen, hur gör man för att börja jaga?
– Antingen försöker man gå med i ett jaktlag eller så kontaktar man Skellefteå kommun, som varje år behåller ett antal jakträtter själva. I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Finns det någon speciell jakt du skulle rekommendera nyblivna jägare?
– En jakttyp som blivit populär är småviltsjakt, det vill säga jakt på hare, rådjur och fågeljakt, till exempel skogsfågel och ripa. Då jagar man inte i lag utan får tillfälle att under lugna och kontrollerade former skjuta sitt första vilt.

Söndag den 2 december är det kursstart för jägarexamen i Långviken och den 16 januari startar kursen i Skellefteå. Det finns fortfarande platser kvar och bokningen gör du här:

2 dec: Långviken

16 jan: Skellefteå

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Julklappstips för hela familjen

Det kan vara tidskrävande att hitta ­julklappar till hela familjen.
Men det behöver inte vara det.
Här bjuder ­Vintergatans köpcentrum på tipsen till hela familjen – som du kan shoppa på ett och samma ställe.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01

THE BODYSHOP
Älskar du The Body Shops populära hudvårds-och sminkprodukter är den här maxade julkalendern något för dig! Kalendern är fylld till brädden med 25 gåvor – som gör varje decemberdag till en överraskning.
Har du ett skägg så ska du använda olja. Så är det bara. Med Beard Care Kit får du ett komplett groomingkit med sax, kam och vegansk skäggolja i en lätt, icke-fet formula som mjukgör, vårdar och lyfter fram naturligt lyster i alla skägg. En garanterad vinnare till honom i jul!

GLITTER
En rund berlock i äkta silver med graverad bokstav, hårband och stora diadem. Vinterns smyckes- och accessoartrender erbjuder något för alla smaker och tillfällen. Vad det gäller val av mönster är det lika självklart som på resten av vår garderob i vinter: djurprint och prickigt. För att organisera dina favoritsmycken är det perfekt att hänga upp dem på ett smyckesträd.

LINDEX
Är du lite frusen? Då är kashmir det perfekta materialet för dig. En kashmirtröja är varmare än en vanlig fårullströja, och dessutom mycket mjukare. Den här v-ringade tröjan kommer se till att du både är varm och stilsäker den här säsongen.

ACCENT
En workbag är ett måste – om du vill kombinera stil med funktionalitet. På insidan av Don Donna Josefinas snygga ryggsäck finns ett rymligt huvudfack samt ett fack med plats för en dator upp till 13,3 tum. Utvändigt finns två ytterfack med dragkedja, ett på framsidan och ett på baksidan.

Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck.

KJELL & COMPANY
Att kunna skicka film från telefonen till tv:n är idag mer vardag än framtid. Sitter du därför med någon i din bekantskapskrets som ännu inte har en Chromecast är platsen som bästa julklappsgivare i princip säkrad.
Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck och dålig lukt från alla typer av tyger och material.
Oavsett om du är intresserad av vädret, är ute efter ett recept eller vill lyssna på musik kan Google Home hjälpa dig. Den röststyrda smarthögtalaren är ett måste i köket, vardagsrummet eller varför inte i badrummet.
Ledsavers LED-mössa gör att du både ser och syns i mörkret.

KAPPAHL
Att lämna den varma sängen och det mysiga täcket tar alltid emot på morgonen. Men det känns genast lite bättre när du har en mysig morgonrock eller pyjamas-set att krypa in i. Hos Kappahl hittar du morgonrockar och pyjamas-set, i alla olika färger och former.

AVENY SKO
Varför halka fram eller inte springa alls vintertid? Dubbade skor från Icebug är en fenomenal julklapp – det greppar hela släkten.
Är du ute efter klappar till barnen har Kuoma precis släppt en ny modell av sin populära barnstövel, med ny sula som gör den helt vattentät.
Såväl skoterförare som ”vanliga” kunder är eniga i slutomdömet, Powerbootstöveln är det varmaste man kan ha på fötterna! Finns i dam-, herr- och barnstorlekar från 29 till 48.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01