Så förvandlades 17-åriga Ottilias hobby till succé

Hon har debuterat på scen och kan numera kalla sig artist.
Men om det inte vore för sin sångcoach Sarah Sundström skulle musiken kunna ha förblivit en hobby.
– Det var en otroligt häftig upplevelse, säger Ottilia Lindberg, 17 år, efter uppträdandet på Frikväll i Skellefteå i höstas.

8 december, 2017. Senast uppdaterat 14:47

Att kunna sjunga är en dröm som många bär på i hemlighet.
För de flesta förblir det också så – men så ska det inte behöva vara.
På Medborgarskolan i Skellefteå får du alla verktyg du behöver för att bli en bättre sångare.
Sarah Sundström är sångcoachen som lär dig sjunga som ett proffs.
– Alla kan utvecklas oavsett vilka förutsättningar du har, säger hon.
Sarah, 27 år, har studerat Music Performance i London, på Musikhögskolan i Piteå och är sångare i Tennesse Road. Sedan 2015 jobbar hon som sångcoach på Medborgarskolan, dit många Skelleftebor söker sig för att bli en bättre vokalist.
Sarah menar att alla människor mår bra av att sjunga, och att vi borde göra det oftare.
– För mig är sång lika med glädje. Tycker man att det är kul att sjunga, och man mår bra av det, så ska man göra det – oavsett hur det låter. Man ska inte bry sig så mycket om vad andra tycker, säger hon.

Alla kan utvecklas och bli bättre på att sjunga, oavsett vilka förutsättningar du har.

En av hennes första adepter var Ottilia Lindberg, då 15 år. Två år senare träffas de fortfarande en gång i veckan. Att det varit en häftig resa är de båda ense om.

– Ja, det har hänt mycket, säger Sarah. Bland det första vi pratade om var att våga. Ett vanligt nybörjarmisstag är att sjunga svagt. Det får oftast motsatt effekt då man inte ger kroppen tillräckligt mycket stöd från diafragman. Folk märker när man inte ”står för det man sjunger”, plus att det lätt blir svajigt. Men att sjunga handlar inte bara om att ha kontroll på rösten. När man sjunger använder man hela kroppen.

– Hur man låter påverkas av flera faktorer, till exempel lufttryck, stämband och hur man formar sitt sound i munhåla och näshåla. Sträcker man på sig och vågar sjunga ut har man redan kommit en bra bit på väg, säger Sarah och får medhåll från Ottilia.

 

Hur man låter påverkas av flera faktorer, till exempel lufttryck, stämband och hur man formar sitt sound i munhåla och näshåla.

Det gamla sättet att öva – att sjunga tråkiga skalor försöker Sarah undvika. Hon utgår alltid ifrån den enskilda sångarens röst när hon coachar – och försöker pusha individen framåt mot nya mål. Just ett sådant var Ottilias framträdande under Frikväll i höstas (se videoklippet).
– Det var otroligt nervöst, berättar Ottilia och tillägger:
– Utan Sarah hade jag aldrig vågat.

Medborgarskolan är ett svenskt rikstäckande studieförbund, vars kurser och kulturaktiviteter varje år omfattar omkring en miljon deltagare. I Skellefteå finns det just nu 35 pågående utbildningar.

Missa inte!
Den 9 december uppträder Tennesse Road med Sarah Sundström tillsammans med Karin Risberg på Folkparken i Skellefteå. Entrén öppnar 18.00 och spelningen Country Christmas startar en timme senare.

8 december, 2017. Senast uppdaterat 14:47

Glädjebeskedet: Nya Arken tar tillbaka klassikern

Saknar du också det lilla extra till kaffet?
Då blev precis den här vintern så mycket roligare för dig.
Nya Arken firar nämligen sitt ettårsjubileum med att ta tillbaka den klassiska favoriten.

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

I slutet av oktober har det gått ett år sedan Malte Tjäder och Anna Ljuslinder Tjäder tog över den anrika restaurangen. Och på kort tid har det skett stora förändringar.
Under nytt namn och i nyrenoverade lokaler har Skellefteborna fått njuta av ett fantastiskt julbord, stans godaste smörgåstårta – samt sedan maj fått frossa i den bästa Take Away-buffén.
Som tidigare ligger främsta fokus på lunchen, där man dagligen kan välja mellan tre hemlagade rätter varav en klassiker.

– Vi ligger nära till allt och alla känner till stället. Vi har en trogen kundkrets och det är kul att även nya ansikten hittat hit. Det har varit ett fantastiskt första år, säger Malte Tjäder och fortsätter:

– Vi ställer alltid hög krav på vad vi serverar och en stor anledning till att det funkat så bra tror jag är att här finns något för alla. Utöver tre olika varmrätter erbjuder vi alltid 30 olika sallader och kalla såser.

Take away-buffén är populärt bland Skelleftebor på språng.

Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad.

Den anrika restaurangen har funnits sedan 50-talet och att det är ett populärt lunchalternativ råder det knappast något tvivel om.

Nu laddar de nya ägarna för jubileet och lagom till ettårsdagen plockar de fram en gammal favorit; hembakad gokaka. Ett glädjebesked – inte minst för de trognaste kunderna.

– Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad, säger Malte Tjäder.

Precis som ifjol gör Nya Arken en storsatsning på julbord, som går att boka från den 25 november. Malte och Anna har genom sin cateringfirma Maltes Mat gjort sig kända för sina nyskapande smakupplevelser, på norrländska råvaror. Något som också kommer att märkas på julbordet.

Vill du boka julbord eller veta mer om Nya Arken? Här hittar du mer info.

NYA ARKEN

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

Skidmeckat fyller 50 år – listar alla trender

Skifix är en av de största skiduthyrarna i Sverige.
I år firar företaget 50 år i branschen.
Här berättar ägaren Niklas Kassberg Wall om framgångsfaktorn och listar säsongens hetaste trender.

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11

Under de senaste femtio åren har många familjer besökt Skifix. För alla vuxna och barn som gillar att åka utför är det ett verkligt mecka.

Företaget, som hyrt ut skidor sedan 90-talet, har en butik på Kopplingsvägen 10A i Boden men sedan några år tillbaka kan man även beställa säsongens skidutrustning via deras hemsida, skifix.com.

Ett enkelt och smidigt alternativ som ökar i populäritet år för år.

– Många som en gång har börjat hyra hos oss kommer tillbaka år efter år. Dels för att det är så smidigt och dels för att man såklart sparar väldigt mycket pengar, säger Skifix ägare Niklas Kassberg Wall.

En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger.

Om man exempelvis hyr begagnad alpinutrustning, så är priset endast 745 kronor för två säsonger. Skidor, bindning och pjäxor ingår i samtliga paket.

– En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger innan det är dags att byta, säger Niklas Kassberg Wall och fortsätter:

– Våra begagnade skidor är alltid nyslipade och vallade. Om barnen växer ur pjäxan eller skidorna kan du göra ett mellanbyte för endast 100 kronor under hyrtiden. Lägger du till hundra kronor kan du byta skidorna mellan eller under säsongen.

Trendkänslig
Niklas Kassberg Wall började på företaget 2001 och med sina många år i branschen har han sett otaliga trender gå i vågor. Och han understryker just att skidvärlden är väldigt trendkänslig.

– Visst är det så. Just nu är det stor efterfrågan på breda och lätta skidor, anpassade för toppturer, friåkningsskidor för hela berget, parkskidor för freestyle-åkning samt pistsmiskare, för åkare som gillar att gasa i svängarna.

Vill du också förbättra din skidåkningen eller kolla in de senaste trenderna? Kom in till Skifix på Kopplingsvägen 10 A eller surfa in på skifix.com.

SKIFIX

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11