Så förvandlades 17-åriga Ottilias hobby till succé

Hon har debuterat på scen och kan numera kalla sig artist.
Men om det inte vore för sin sångcoach Sarah Sundström skulle musiken kunna ha förblivit en hobby.
– Det var en otroligt häftig upplevelse, säger Ottilia Lindberg, 17 år, efter uppträdandet på Frikväll i Skellefteå i höstas.

8 december, 2017. Senast uppdaterat 14:47

Att kunna sjunga är en dröm som många bär på i hemlighet.
För de flesta förblir det också så – men så ska det inte behöva vara.
På Medborgarskolan i Skellefteå får du alla verktyg du behöver för att bli en bättre sångare.
Sarah Sundström är sångcoachen som lär dig sjunga som ett proffs.
– Alla kan utvecklas oavsett vilka förutsättningar du har, säger hon.
Sarah, 27 år, har studerat Music Performance i London, på Musikhögskolan i Piteå och är sångare i Tennesse Road. Sedan 2015 jobbar hon som sångcoach på Medborgarskolan, dit många Skelleftebor söker sig för att bli en bättre vokalist.
Sarah menar att alla människor mår bra av att sjunga, och att vi borde göra det oftare.
– För mig är sång lika med glädje. Tycker man att det är kul att sjunga, och man mår bra av det, så ska man göra det – oavsett hur det låter. Man ska inte bry sig så mycket om vad andra tycker, säger hon.

Alla kan utvecklas och bli bättre på att sjunga, oavsett vilka förutsättningar du har.

En av hennes första adepter var Ottilia Lindberg, då 15 år. Två år senare träffas de fortfarande en gång i veckan. Att det varit en häftig resa är de båda ense om.

– Ja, det har hänt mycket, säger Sarah. Bland det första vi pratade om var att våga. Ett vanligt nybörjarmisstag är att sjunga svagt. Det får oftast motsatt effekt då man inte ger kroppen tillräckligt mycket stöd från diafragman. Folk märker när man inte ”står för det man sjunger”, plus att det lätt blir svajigt. Men att sjunga handlar inte bara om att ha kontroll på rösten. När man sjunger använder man hela kroppen.

– Hur man låter påverkas av flera faktorer, till exempel lufttryck, stämband och hur man formar sitt sound i munhåla och näshåla. Sträcker man på sig och vågar sjunga ut har man redan kommit en bra bit på väg, säger Sarah och får medhåll från Ottilia.

 

Hur man låter påverkas av flera faktorer, till exempel lufttryck, stämband och hur man formar sitt sound i munhåla och näshåla.

Det gamla sättet att öva – att sjunga tråkiga skalor försöker Sarah undvika. Hon utgår alltid ifrån den enskilda sångarens röst när hon coachar – och försöker pusha individen framåt mot nya mål. Just ett sådant var Ottilias framträdande under Frikväll i höstas (se videoklippet).
– Det var otroligt nervöst, berättar Ottilia och tillägger:
– Utan Sarah hade jag aldrig vågat.

Medborgarskolan är ett svenskt rikstäckande studieförbund, vars kurser och kulturaktiviteter varje år omfattar omkring en miljon deltagare. I Skellefteå finns det just nu 35 pågående utbildningar.

Missa inte!
Den 9 december uppträder Tennesse Road med Sarah Sundström tillsammans med Karin Risberg på Folkparken i Skellefteå. Entrén öppnar 18.00 och spelningen Country Christmas startar en timme senare.

8 december, 2017. Senast uppdaterat 14:47

Hon blir ny verksamhetschef på Folkparken

Lina Björk Larsson har av Folkparkens styrelse utsetts till ny verksamhetschef.
Hon har arbetat som tillförordnad vd sedan november i fjol.

22 mars, 2019. Senast uppdaterat 09:43

– För Folkparken är det jättebra att Lina nu fortsätter som verksamhetschef. Vi i styrelsen är mycket nöjda med det arbete hon gjort sedan hon tillträdde, vilket gör att hon har vårt och personalens fulla förtroende säger Lillian Carlstenn, styrelseordförande på Folkparken.

Lina är inte det enda nya ansiktet på folkparken. 2018 genomfördes en omorganisation samt pensionsavgångar som har lett till att personalgruppen i stort sett är helt ny från i höstas. Nya i köket är Susanne Sigården och Linda Lind. Husvärdar är Ida Fryxell, Stina Sundbom och Klas Jonsson. Sedan tidigare arbetar Carola Glas och Carolina Norberg på Folkparken.

– Jag är otroligt glad och stolt över det förtroendet jag fått. Vi är ett starkt team nu på Folkparken som alla strävar efter samma målbild. Vi vill föra Folkparken framåt med respekt för ”parkens” historia säger Lina Björk Larsson.

Hon har tidigare jobbat på Folkparken med marknadsföring och försäljning.

22 mars, 2019. Senast uppdaterat 09:43

Skelleftebyrån som växer i rekordtakt

Less på krånglig redovisning – utan någon att fråga?
Hos nystartade Bright är dörren alltid öppen och här finns expertisen under ett och samma tak.

20 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:15

Alla kan nog skriva under på att det ska vara ­roligt och enkelt att vara ­företagare. Arbetstid och energi ska läggas på uppgifter som har med den egna verksamheten att göra – du ska inte villrådigt ­behöva kryssa mellan olika digitala verktyg utan någon att rådfråga.
Det har Bright redovisning & revision på Storgatan 31C i Skellefteå tagit fasta på.
– Vi ligger helt klart i framkant vad ­gäller digitala lösningar för våra kunder och kommer alltid att hänga med i ­branschens utveckling. Det avgörande är att lyssna på kunden och hjälpa dem in i den mer digitala världen i deras takt och på deras villkor, och inte ge avkall på den personliga kontakten, säger Joel Brännström, auktoriserad revisor.

Under samma tak
Idén till nystartade Bright uppstod i höstas då Joel Brännström, Åsa Lundström, Lars Edman, Maria Pettersson och Maria Nilsson pratade om saker som kunderna oroar sig för, som tar onödig tid och drar ned produktiviteten. Och hur man på ett enkelt sätt kan erbjuda all ekonomisk konsultation – under ett och samma tak. En affärs­idé började ­utkristalliseras och kort därefter startade de Bright med målet att erbjuda ett brett tjänsteutbud med stor flexibilitet. Allt för kundens bästa.
Joel Brännström fördjupar resonemanget:
– Alla bolag och alla företagare är unika. Vi har upplevt att många företagare inte har lika bråttom in i den helt digitala världen, något vår bransch som helhet gärna vill ge sken av. Här kommer ­dörren alltid att vara öppen för frågor och rådgivning. Vi vill att det ska kännas familjärt att besöka vårt kontor.

Växt snabbt
Kontor öppnades i ­nyrenoverade loka­ler i ­centrala Skellefteå och ­verk­sam­heten har expanderat rekordsnabbt. ­Sedan startskottet i oktober har företaget växt till 16 anställda – och består nu av nio redovisningskonsulter, sex revisorer och en administratör. Brights senaste anställda Erika flyttar hit från Umeå i början av april.
– Erika är en relativt nyutexaminerad auktoriserad revisor och kommer stärka vårt redan starka team ytterligare, säger Joel.
– Vår snabba utveckling är ett bevis på att vi tänker rätt. Förutom att ha kunden i fokus vill vi också värna om vår egen personal. Har vi en personal som trivs och mår bra märks det i kontakten med kunden, så att de känner sig uppskattade, vilket förhoppningsvis leder till att vi får ett gott renommé och nya kunder. Vi tror inte att det är krång­ligare än så, säger Åsa Lundström, ­auktoriserad ­redovisningskonsult.

BRIGHT REDOVISNING & REVISION

20 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:15