Så förvandlades 17-åriga Ottilias hobby till succé

Hon har debuterat på scen och kan numera kalla sig artist.
Men om det inte vore för sin sångcoach Sarah Sundström skulle musiken kunna ha förblivit en hobby.
– Det var en otroligt häftig upplevelse, säger Ottilia Lindberg, 17 år, efter uppträdandet på Frikväll i Skellefteå i höstas.

8 december, 2017. Senast uppdaterat 14:47

Att kunna sjunga är en dröm som många bär på i hemlighet.
För de flesta förblir det också så – men så ska det inte behöva vara.
På Medborgarskolan i Skellefteå får du alla verktyg du behöver för att bli en bättre sångare.
Sarah Sundström är sångcoachen som lär dig sjunga som ett proffs.
– Alla kan utvecklas oavsett vilka förutsättningar du har, säger hon.
Sarah, 27 år, har studerat Music Performance i London, på Musikhögskolan i Piteå och är sångare i Tennesse Road. Sedan 2015 jobbar hon som sångcoach på Medborgarskolan, dit många Skelleftebor söker sig för att bli en bättre vokalist.
Sarah menar att alla människor mår bra av att sjunga, och att vi borde göra det oftare.
– För mig är sång lika med glädje. Tycker man att det är kul att sjunga, och man mår bra av det, så ska man göra det – oavsett hur det låter. Man ska inte bry sig så mycket om vad andra tycker, säger hon.

Alla kan utvecklas och bli bättre på att sjunga, oavsett vilka förutsättningar du har.

En av hennes första adepter var Ottilia Lindberg, då 15 år. Två år senare träffas de fortfarande en gång i veckan. Att det varit en häftig resa är de båda ense om.

– Ja, det har hänt mycket, säger Sarah. Bland det första vi pratade om var att våga. Ett vanligt nybörjarmisstag är att sjunga svagt. Det får oftast motsatt effekt då man inte ger kroppen tillräckligt mycket stöd från diafragman. Folk märker när man inte ”står för det man sjunger”, plus att det lätt blir svajigt. Men att sjunga handlar inte bara om att ha kontroll på rösten. När man sjunger använder man hela kroppen.

– Hur man låter påverkas av flera faktorer, till exempel lufttryck, stämband och hur man formar sitt sound i munhåla och näshåla. Sträcker man på sig och vågar sjunga ut har man redan kommit en bra bit på väg, säger Sarah och får medhåll från Ottilia.

 

Hur man låter påverkas av flera faktorer, till exempel lufttryck, stämband och hur man formar sitt sound i munhåla och näshåla.

Det gamla sättet att öva – att sjunga tråkiga skalor försöker Sarah undvika. Hon utgår alltid ifrån den enskilda sångarens röst när hon coachar – och försöker pusha individen framåt mot nya mål. Just ett sådant var Ottilias framträdande under Frikväll i höstas (se videoklippet).
– Det var otroligt nervöst, berättar Ottilia och tillägger:
– Utan Sarah hade jag aldrig vågat.

Medborgarskolan är ett svenskt rikstäckande studieförbund, vars kurser och kulturaktiviteter varje år omfattar omkring en miljon deltagare. I Skellefteå finns det just nu 35 pågående utbildningar.

Missa inte!
Den 9 december uppträder Tennesse Road med Sarah Sundström tillsammans med Karin Risberg på Folkparken i Skellefteå. Entrén öppnar 18.00 och spelningen Country Christmas startar en timme senare.

8 december, 2017. Senast uppdaterat 14:47

Intresset för jakt ökar – särskilt bland kvinnor

Trenden med jakt växer – inte minst bland kvinnor.
Under 15 träffar hos Medborgarskolan i Skellefteå och Långviken kan du lära dig allt du behöver för att ta din jägarexamen.
– Många vill ha ett mål och vara fysiskt aktiv och då är jakt en perfekt hobby, säger kursledaren Mikael Boholm.

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Det blir allt mer populärt att ta jägarexamen, särskilt bland kvinnor. Statistik från Naturvårdsverket visar att sammanlagt 17 548 personer löste jaktkort i Västerbottens län under innevarande år, vilket är i nivå med toppnoteringen från föregående år. Något som ökat väsentligt är andelen kvinnor, samtidigt som intresset går ned i åldrarna.
– Allt fler kvinnor väljer våra utbildningar, vilket vi tycker är jättekul. En orsak är ett ökande intresse för naturen och en vilja att hitta en fridfull hobby, säger Mikael Boholm.

I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Han är kursledare för jägarexamen i Långviken. Under 15 träffar, med start den 2 december, varvas teori med praktik. Under utbildningen får du kunskaper om viltet, jakten och vapnet vilket ger dig optimala förutsättningar för att bli en ansvarsfull jägare.
– Man skaffar sig en utbildning för livet. Sedan ska man ha klart för sig att man inte är någon fullfjädrad jägare efter kursen. Det blir man genom erfarenhet, säger Mikael Boholm.

När man har lyckats ta sin jägarexamen, hur gör man för att börja jaga?
– Antingen försöker man gå med i ett jaktlag eller så kontaktar man Skellefteå kommun, som varje år behåller ett antal jakträtter själva. I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Finns det någon speciell jakt du skulle rekommendera nyblivna jägare?
– En jakttyp som blivit populär är småviltsjakt, det vill säga jakt på hare, rådjur och fågeljakt, till exempel skogsfågel och ripa. Då jagar man inte i lag utan får tillfälle att under lugna och kontrollerade former skjuta sitt första vilt.

Söndag den 2 december är det kursstart för jägarexamen i Långviken och den 16 januari startar kursen i Skellefteå. Det finns fortfarande platser kvar och bokningen gör du här:

2 dec: Långviken

16 jan: Skellefteå

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Julklappstips för hela familjen

Det kan vara tidskrävande att hitta ­julklappar till hela familjen.
Men det behöver inte vara det.
Här bjuder ­Vintergatans köpcentrum på tipsen till hela familjen – som du kan shoppa på ett och samma ställe.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01

THE BODYSHOP
Älskar du The Body Shops populära hudvårds-och sminkprodukter är den här maxade julkalendern något för dig! Kalendern är fylld till brädden med 25 gåvor – som gör varje decemberdag till en överraskning.
Har du ett skägg så ska du använda olja. Så är det bara. Med Beard Care Kit får du ett komplett groomingkit med sax, kam och vegansk skäggolja i en lätt, icke-fet formula som mjukgör, vårdar och lyfter fram naturligt lyster i alla skägg. En garanterad vinnare till honom i jul!

GLITTER
En rund berlock i äkta silver med graverad bokstav, hårband och stora diadem. Vinterns smyckes- och accessoartrender erbjuder något för alla smaker och tillfällen. Vad det gäller val av mönster är det lika självklart som på resten av vår garderob i vinter: djurprint och prickigt. För att organisera dina favoritsmycken är det perfekt att hänga upp dem på ett smyckesträd.

LINDEX
Är du lite frusen? Då är kashmir det perfekta materialet för dig. En kashmirtröja är varmare än en vanlig fårullströja, och dessutom mycket mjukare. Den här v-ringade tröjan kommer se till att du både är varm och stilsäker den här säsongen.

ACCENT
En workbag är ett måste – om du vill kombinera stil med funktionalitet. På insidan av Don Donna Josefinas snygga ryggsäck finns ett rymligt huvudfack samt ett fack med plats för en dator upp till 13,3 tum. Utvändigt finns två ytterfack med dragkedja, ett på framsidan och ett på baksidan.

Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck.

KJELL & COMPANY
Att kunna skicka film från telefonen till tv:n är idag mer vardag än framtid. Sitter du därför med någon i din bekantskapskrets som ännu inte har en Chromecast är platsen som bästa julklappsgivare i princip säkrad.
Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck och dålig lukt från alla typer av tyger och material.
Oavsett om du är intresserad av vädret, är ute efter ett recept eller vill lyssna på musik kan Google Home hjälpa dig. Den röststyrda smarthögtalaren är ett måste i köket, vardagsrummet eller varför inte i badrummet.
Ledsavers LED-mössa gör att du både ser och syns i mörkret.

KAPPAHL
Att lämna den varma sängen och det mysiga täcket tar alltid emot på morgonen. Men det känns genast lite bättre när du har en mysig morgonrock eller pyjamas-set att krypa in i. Hos Kappahl hittar du morgonrockar och pyjamas-set, i alla olika färger och former.

AVENY SKO
Varför halka fram eller inte springa alls vintertid? Dubbade skor från Icebug är en fenomenal julklapp – det greppar hela släkten.
Är du ute efter klappar till barnen har Kuoma precis släppt en ny modell av sin populära barnstövel, med ny sula som gör den helt vattentät.
Såväl skoterförare som ”vanliga” kunder är eniga i slutomdömet, Powerbootstöveln är det varmaste man kan ha på fötterna! Finns i dam-, herr- och barnstorlekar från 29 till 48.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01