Så förvandlades 17-åriga Ottilias hobby till succé

Hon har debuterat på scen och kan numera kalla sig artist.
Men om det inte vore för sin sångcoach Sarah Sundström skulle musiken kunna ha förblivit en hobby.
– Det var en otroligt häftig upplevelse, säger Ottilia Lindberg, 17 år, efter uppträdandet på Frikväll i Skellefteå i höstas.

8 december, 2017. Senast uppdaterat 14:47

Att kunna sjunga är en dröm som många bär på i hemlighet.
För de flesta förblir det också så – men så ska det inte behöva vara.
På Medborgarskolan i Skellefteå får du alla verktyg du behöver för att bli en bättre sångare.
Sarah Sundström är sångcoachen som lär dig sjunga som ett proffs.
– Alla kan utvecklas oavsett vilka förutsättningar du har, säger hon.
Sarah, 27 år, har studerat Music Performance i London, på Musikhögskolan i Piteå och är sångare i Tennesse Road. Sedan 2015 jobbar hon som sångcoach på Medborgarskolan, dit många Skelleftebor söker sig för att bli en bättre vokalist.
Sarah menar att alla människor mår bra av att sjunga, och att vi borde göra det oftare.
– För mig är sång lika med glädje. Tycker man att det är kul att sjunga, och man mår bra av det, så ska man göra det – oavsett hur det låter. Man ska inte bry sig så mycket om vad andra tycker, säger hon.

Alla kan utvecklas och bli bättre på att sjunga, oavsett vilka förutsättningar du har.

En av hennes första adepter var Ottilia Lindberg, då 15 år. Två år senare träffas de fortfarande en gång i veckan. Att det varit en häftig resa är de båda ense om.

– Ja, det har hänt mycket, säger Sarah. Bland det första vi pratade om var att våga. Ett vanligt nybörjarmisstag är att sjunga svagt. Det får oftast motsatt effekt då man inte ger kroppen tillräckligt mycket stöd från diafragman. Folk märker när man inte ”står för det man sjunger”, plus att det lätt blir svajigt. Men att sjunga handlar inte bara om att ha kontroll på rösten. När man sjunger använder man hela kroppen.

– Hur man låter påverkas av flera faktorer, till exempel lufttryck, stämband och hur man formar sitt sound i munhåla och näshåla. Sträcker man på sig och vågar sjunga ut har man redan kommit en bra bit på väg, säger Sarah och får medhåll från Ottilia.

 

Hur man låter påverkas av flera faktorer, till exempel lufttryck, stämband och hur man formar sitt sound i munhåla och näshåla.

Det gamla sättet att öva – att sjunga tråkiga skalor försöker Sarah undvika. Hon utgår alltid ifrån den enskilda sångarens röst när hon coachar – och försöker pusha individen framåt mot nya mål. Just ett sådant var Ottilias framträdande under Frikväll i höstas (se videoklippet).
– Det var otroligt nervöst, berättar Ottilia och tillägger:
– Utan Sarah hade jag aldrig vågat.

Medborgarskolan är ett svenskt rikstäckande studieförbund, vars kurser och kulturaktiviteter varje år omfattar omkring en miljon deltagare. I Skellefteå finns det just nu 35 pågående utbildningar.

Missa inte!
Den 9 december uppträder Tennesse Road med Sarah Sundström tillsammans med Karin Risberg på Folkparken i Skellefteå. Entrén öppnar 18.00 och spelningen Country Christmas startar en timme senare.

8 december, 2017. Senast uppdaterat 14:47

Snabbväxande app ska rädda lokala föreningar

Var femte förening i Västerbotten har försvunnit de senaste tio åren. Nu ansluter sig bland annat ­Skellefteå AIK, Skellefteå FF, Sunnanå, Morön, Skellefteå Ridklubb, Gamla Stan och Soo Shim Taekwondo till den snabbväxande ­appen ­Supporter, som ska stärka det lokala föreningslivet.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra ­möjligheter att utveckla föreningen, säger Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

Att många lokala föreningar blöder ekonomiskt är ingen hemlighet och definitivt ingen nyhet. De senaste tio åren har närmare 150 klubbar i ­Västerbotten försvunnit. I riket är siffrorna än mer alarmerande; här har drygt 1 300 av föreningarna avvecklats under samma tidsperiod.
Den dystra utvecklingen har gett upphov till en rad nya tjänster för att rädda föreningslivet.
Den senaste och mest spännande är den ­nylanserade appen Supporter, utvecklad i Skellefteå och uppbackad av de lokala föreningarna med superstjärnorna Hanna Marklund och Jonathan Pudas i spetsen.

Idén bygger på de klassiska rabatt­häftena, fast i ­digital form. Som ­ansluten användare får du ­dagligen lukrativa rabatter från butiker och restauranger, samtidigt som du ­supportar din klubb. Hälften av behållningen från de 49 kronor månads­abonnemanget kostar går sedan oavkortat till din favoritförening.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra möjligheter att utveckla föreningen. Vi vill satsa ännu mer på både dam och ungdom för att långsiktigt vara en förening som ger alla som vill chansen att nå sina drömmar, ­säger ­Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

I uppstarten är 42 lokala för­eningar ­anslutna till Supporter, som innehåller över 200 ­erbjudanden från mer än 100 företag i Skell­efteå Kommun. Det här betyder att du som ­användare kan spara tusentals kronor på att supporta din ­lokala förening.
– Samhället förändras och föreningar är inte lika attraktiva att vara med i, då det krävs en hel del av medlemmar och ideellt arbete för att få ekonomin att gå ihop, säger Sunnanås marknadschef Inger Arnesson och fortsätter:
– I den meningen är initiativ som Supporter oerhört viktigt!

Supporter finns från och med 7 maj tillgänglig att ladda ner från App Store och Google Play.

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

SUPPORTER

STÖTTA DIN FÖRENING OCH TA DEL AV HUNDRATALS ERBJUDANDEN
Ladda ner Supporter via App Store/Google Play.
Ta del av fler än 200 fina lokala erbjudanden.
Samtidigt som du stöttar din favoritförening.

Vill du veta mer? Surfa in på http://supporter.app/

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Citykompaniet – Sveriges näst bästa citygalleria

Citykompaniet placerade sig på en fin andra plats i den Köpcentrumrapport som Market tar fram varje år.
Betyget för säkerhet är det högsta betyget i riket, Citykompaniet ökade det totala betyget rejält och klättrade en hel del placeringar mot föregående år.

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25

Undersökningen genomförs i januari varje år, 3400 personer i åldrarna 15 år och uppåt har deltagit i undersökningen. 405 handelsplatser i landet är med i bedömningen.

Det som betygssätts är Prisnivå, Butiksutbud, Bekvämlighet, Trivsel, Läge, Parkering, Serveringar, Info & Reklam, Bemötande, Tillgänglighet till WC samt trygghet & säkerhet.

– Det är givetvis jätteroligt att CK hamnar på andra plats i kategorin Citygallerior, säger Maria Rautio, centrumledare vid Citykompaniet och fortsätter:

– Det är en bra undersökning där man kan avläsa i poängen var vi är starka och var vi har mer att jobba med. Det var flera handelsplatser i Skellefteå som placerade sig bra i undersökningen vilket känns otroligt kul och viktigt för hela handeln i Skellefteå.

Bland Sveriges 405 handelsplatser placerade sig Citykompaniet på en 26:e plats.
Citygalleria topp 5 1, Mitt i City, Karlstad 45,1 2, Citykompaniet, Skellefteå 44,9 3, Gallerian Nian, Gävle 42,1 4, Kupolen Köpcentrum, Borlänge 40,6 5, Citygallerian, Karlshamn 38,9

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25