Så enkelt fixar du en tavelvägg

Att göra en fin tavelvägg kan vara lite trixigt och kännas väldigt svårt.
Men det behöver inte vara det.
Här får du lite råd som kan underlätta för dig, innan du sätter igång med upphängningen.

29 augusti, 2018. Senast uppdaterat 12:35

Det finns lika många variationer på tavelväggar som det finns sandkorn. Det första du bör göra är att bestämma vilken stil du vill ha. Ett bra tips är att kolla på till exempel Pinterest för att få inspiration och hitta den typ av tavelvägg som tilltalar dig.

Ramar som passar stilen
Nästa steg är att samla ihop ramar som passar till stilen, samt motiv att ha i. Det behöver inte kosta en förmögenhet, se dig omkring hemma, du kan säkert hitta mycket i gömmorna att rama in istället för att köpa dyra prints.

Fynda billigt
Kolla i böcker, riv ut en fin text, eller kolla i tidningar, där kan det också finnas fina motiv att använda och rama in. Kika i din telefon, du har säkert tagit åtminstone ett fint foto du kan skicka in för framkallning och sätta upp på väggen. Fynda billiga ramar på second hand eller loppis, många kan du få för en tia.

Vill du ha en rak och stilren tavelvägg? Då passar det bra med ramar i samma färg och form, samt att du håller en rak linje, antingen i överkant eller underkant. Håll motiven i samma färgskala och stil, så blir det lugnt och harmoniskt.

Är du den som vill ha en lite mer personlig och oregelbunden tavelvägg? Då är det fint att blanda nya och gamla ramar, samt motiven i. Variera formen på ramarna, och jobba lite mer oregelbundet med uppsättningen. Blanda gärna in annat än bara tavlor, t ex en hylla med något grönt på, eller en väggljusstake.

Tänk utanför boxen
Våga tänka utanför boxen, varför inte sätta upp en nummerplåt, eller en tom gammal ram kan vara fin i sig själv utan motiv.

Att sätta tavlor i ett hörn kan också bli fint. Varför inte i trappan, som ofta är ett utrymme som glöms bort.

Innan du sätter upp tavlorna, kan det vara en bra idé att lägga ut dom på golvet först, för att se hur du vill att dom ska hänga. Flytta runt tills du är nöjd, ta ett foto och gör likadant på väggen som på fotot.

Gör pappersmallar
Du kan också göra pappersmallar i samma storlek som ramarna och hänga upp på väggen med maskerinstejp. Då kan du flytta runt dom tills du blir nöjd, samt märka ut spikhålen. Numera finns det jättebra självhäftande upphängningsanordningar att köpa, som inte skadar väggen. Kan vara bra om du har betongvägg, dock ej för tunga tavlor.

Lycka till!

29 augusti, 2018. Senast uppdaterat 12:35

Intresset för jakt ökar – särskilt bland kvinnor

Trenden med jakt växer – inte minst bland kvinnor.
Under 15 träffar hos Medborgarskolan i Skellefteå och Långviken kan du lära dig allt du behöver för att ta din jägarexamen.
– Många vill ha ett mål och vara fysiskt aktiv och då är jakt en perfekt hobby, säger kursledaren Mikael Boholm.

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Det blir allt mer populärt att ta jägarexamen, särskilt bland kvinnor. Statistik från Naturvårdsverket visar att sammanlagt 17 548 personer löste jaktkort i Västerbottens län under innevarande år, vilket är i nivå med toppnoteringen från föregående år. Något som ökat väsentligt är andelen kvinnor, samtidigt som intresset går ned i åldrarna.
– Allt fler kvinnor väljer våra utbildningar, vilket vi tycker är jättekul. En orsak är ett ökande intresse för naturen och en vilja att hitta en fridfull hobby, säger Mikael Boholm.

I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Han är kursledare för jägarexamen i Långviken. Under 15 träffar, med start den 2 december, varvas teori med praktik. Under utbildningen får du kunskaper om viltet, jakten och vapnet vilket ger dig optimala förutsättningar för att bli en ansvarsfull jägare.
– Man skaffar sig en utbildning för livet. Sedan ska man ha klart för sig att man inte är någon fullfjädrad jägare efter kursen. Det blir man genom erfarenhet, säger Mikael Boholm.

När man har lyckats ta sin jägarexamen, hur gör man för att börja jaga?
– Antingen försöker man gå med i ett jaktlag eller så kontaktar man Skellefteå kommun, som varje år behåller ett antal jakträtter själva. I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Finns det någon speciell jakt du skulle rekommendera nyblivna jägare?
– En jakttyp som blivit populär är småviltsjakt, det vill säga jakt på hare, rådjur och fågeljakt, till exempel skogsfågel och ripa. Då jagar man inte i lag utan får tillfälle att under lugna och kontrollerade former skjuta sitt första vilt.

Söndag den 2 december är det kursstart för jägarexamen i Långviken och den 16 januari startar kursen i Skellefteå. Det finns fortfarande platser kvar och bokningen gör du här:

2 dec: Långviken

16 jan: Skellefteå

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Julklappstips för hela familjen

Det kan vara tidskrävande att hitta ­julklappar till hela familjen.
Men det behöver inte vara det.
Här bjuder ­Vintergatans köpcentrum på tipsen till hela familjen – som du kan shoppa på ett och samma ställe.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01

THE BODYSHOP
Älskar du The Body Shops populära hudvårds-och sminkprodukter är den här maxade julkalendern något för dig! Kalendern är fylld till brädden med 25 gåvor – som gör varje decemberdag till en överraskning.
Har du ett skägg så ska du använda olja. Så är det bara. Med Beard Care Kit får du ett komplett groomingkit med sax, kam och vegansk skäggolja i en lätt, icke-fet formula som mjukgör, vårdar och lyfter fram naturligt lyster i alla skägg. En garanterad vinnare till honom i jul!

GLITTER
En rund berlock i äkta silver med graverad bokstav, hårband och stora diadem. Vinterns smyckes- och accessoartrender erbjuder något för alla smaker och tillfällen. Vad det gäller val av mönster är det lika självklart som på resten av vår garderob i vinter: djurprint och prickigt. För att organisera dina favoritsmycken är det perfekt att hänga upp dem på ett smyckesträd.

LINDEX
Är du lite frusen? Då är kashmir det perfekta materialet för dig. En kashmirtröja är varmare än en vanlig fårullströja, och dessutom mycket mjukare. Den här v-ringade tröjan kommer se till att du både är varm och stilsäker den här säsongen.

ACCENT
En workbag är ett måste – om du vill kombinera stil med funktionalitet. På insidan av Don Donna Josefinas snygga ryggsäck finns ett rymligt huvudfack samt ett fack med plats för en dator upp till 13,3 tum. Utvändigt finns två ytterfack med dragkedja, ett på framsidan och ett på baksidan.

Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck.

KJELL & COMPANY
Att kunna skicka film från telefonen till tv:n är idag mer vardag än framtid. Sitter du därför med någon i din bekantskapskrets som ännu inte har en Chromecast är platsen som bästa julklappsgivare i princip säkrad.
Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck och dålig lukt från alla typer av tyger och material.
Oavsett om du är intresserad av vädret, är ute efter ett recept eller vill lyssna på musik kan Google Home hjälpa dig. Den röststyrda smarthögtalaren är ett måste i köket, vardagsrummet eller varför inte i badrummet.
Ledsavers LED-mössa gör att du både ser och syns i mörkret.

KAPPAHL
Att lämna den varma sängen och det mysiga täcket tar alltid emot på morgonen. Men det känns genast lite bättre när du har en mysig morgonrock eller pyjamas-set att krypa in i. Hos Kappahl hittar du morgonrockar och pyjamas-set, i alla olika färger och former.

AVENY SKO
Varför halka fram eller inte springa alls vintertid? Dubbade skor från Icebug är en fenomenal julklapp – det greppar hela släkten.
Är du ute efter klappar till barnen har Kuoma precis släppt en ny modell av sin populära barnstövel, med ny sula som gör den helt vattentät.
Såväl skoterförare som ”vanliga” kunder är eniga i slutomdömet, Powerbootstöveln är det varmaste man kan ha på fötterna! Finns i dam-, herr- och barnstorlekar från 29 till 48.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01