Så enkelt fixar du en tavelvägg

Att göra en fin tavelvägg kan vara lite trixigt och kännas väldigt svårt.
Men det behöver inte vara det.
Här får du lite råd som kan underlätta för dig, innan du sätter igång med upphängningen.

29 augusti, 2018. Senast uppdaterat 12:35

Det finns lika många variationer på tavelväggar som det finns sandkorn. Det första du bör göra är att bestämma vilken stil du vill ha. Ett bra tips är att kolla på till exempel Pinterest för att få inspiration och hitta den typ av tavelvägg som tilltalar dig.

Ramar som passar stilen
Nästa steg är att samla ihop ramar som passar till stilen, samt motiv att ha i. Det behöver inte kosta en förmögenhet, se dig omkring hemma, du kan säkert hitta mycket i gömmorna att rama in istället för att köpa dyra prints.

Fynda billigt
Kolla i böcker, riv ut en fin text, eller kolla i tidningar, där kan det också finnas fina motiv att använda och rama in. Kika i din telefon, du har säkert tagit åtminstone ett fint foto du kan skicka in för framkallning och sätta upp på väggen. Fynda billiga ramar på second hand eller loppis, många kan du få för en tia.

Vill du ha en rak och stilren tavelvägg? Då passar det bra med ramar i samma färg och form, samt att du håller en rak linje, antingen i överkant eller underkant. Håll motiven i samma färgskala och stil, så blir det lugnt och harmoniskt.

Är du den som vill ha en lite mer personlig och oregelbunden tavelvägg? Då är det fint att blanda nya och gamla ramar, samt motiven i. Variera formen på ramarna, och jobba lite mer oregelbundet med uppsättningen. Blanda gärna in annat än bara tavlor, t ex en hylla med något grönt på, eller en väggljusstake.

Tänk utanför boxen
Våga tänka utanför boxen, varför inte sätta upp en nummerplåt, eller en tom gammal ram kan vara fin i sig själv utan motiv.

Att sätta tavlor i ett hörn kan också bli fint. Varför inte i trappan, som ofta är ett utrymme som glöms bort.

Innan du sätter upp tavlorna, kan det vara en bra idé att lägga ut dom på golvet först, för att se hur du vill att dom ska hänga. Flytta runt tills du är nöjd, ta ett foto och gör likadant på väggen som på fotot.

Gör pappersmallar
Du kan också göra pappersmallar i samma storlek som ramarna och hänga upp på väggen med maskerinstejp. Då kan du flytta runt dom tills du blir nöjd, samt märka ut spikhålen. Numera finns det jättebra självhäftande upphängningsanordningar att köpa, som inte skadar väggen. Kan vara bra om du har betongvägg, dock ej för tunga tavlor.

Lycka till!

29 augusti, 2018. Senast uppdaterat 12:35

Snabbväxande app ska rädda lokala föreningar

Var femte förening i Västerbotten har försvunnit de senaste tio åren. Nu ansluter sig bland annat ­Skellefteå AIK, Skellefteå FF, Sunnanå, Morön, Skellefteå Ridklubb, Gamla Stan och Soo Shim Taekwondo till den snabbväxande ­appen ­Supporter, som ska stärka det lokala föreningslivet.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra ­möjligheter att utveckla föreningen, säger Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 14:58

Att många lokala föreningar blöder ekonomiskt är ingen hemlighet och definitivt ingen nyhet. De senaste tio åren har närmare 150 klubbar i ­Västerbotten försvunnit. I riket är siffrorna än mer alarmerande; här har drygt 1 300 av föreningarna avvecklats under samma tidsperiod.
Den dystra utvecklingen har gett upphov till en rad nya tjänster för att rädda föreningslivet.
Den senaste och mest spännande är den ­nylanserade appen Supporter, utvecklad i Skellefteå och uppbackad av de lokala föreningarna med superstjärnorna Hanna Marklund och Jonathan Pudas i spetsen.

Idén bygger på de klassiska rabatt­häftena, fast i ­digital form. Som ­ansluten användare får du ­dagligen lukrativa rabatter från butiker och restauranger, samtidigt som du ­supportar din klubb. Hälften av behållningen från de 49 kronor månads­abonnemanget kostar går sedan oavkortat till din favoritförening.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra möjligheter att utveckla föreningen. Vi vill satsa ännu mer på både dam och ungdom för att långsiktigt vara en förening som ger alla som vill chansen att nå sina drömmar, ­säger ­Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

I uppstarten är 42 lokala för­eningar ­anslutna till Supporter, som innehåller över 200 ­erbjudanden från mer än 100 företag i Skell­efteå Kommun. Det här betyder att du som ­användare kan spara tusentals kronor på att supporta din ­lokala förening.
– Samhället förändras och föreningar är inte lika attraktiva att vara med i, då det krävs en hel del av medlemmar och ideellt arbete för att få ekonomin att gå ihop, säger Sunnanås marknadschef Inger Arnesson och fortsätter:
– I den meningen är initiativ som Supporter oerhört viktigt!

Supporter finns från och med 7 maj tillgänglig att ladda ner från App Store och Google Play.

SUPPORTER

STÖTTA DIN FÖRENING OCH TA DEL AV HUNDRATALS ERBJUDANDEN
Ladda ner Supporter via App Store/Google Play.
Ta del av fler än 200 fina lokala erbjudanden.
Samtidigt som du stöttar din favoritförening.

Vill du veta mer? Surfa in på http://supporter.app/

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 14:58

Citykompaniet – Sveriges näst bästa citygalleria

Citykompaniet placerade sig på en fin andra plats i den Köpcentrumrapport som Market tar fram varje år.
Betyget för säkerhet är det högsta betyget i riket, Citykompaniet ökade det totala betyget rejält och klättrade en hel del placeringar mot föregående år.

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25

Undersökningen genomförs i januari varje år, 3400 personer i åldrarna 15 år och uppåt har deltagit i undersökningen. 405 handelsplatser i landet är med i bedömningen.

Det som betygssätts är Prisnivå, Butiksutbud, Bekvämlighet, Trivsel, Läge, Parkering, Serveringar, Info & Reklam, Bemötande, Tillgänglighet till WC samt trygghet & säkerhet.

– Det är givetvis jätteroligt att CK hamnar på andra plats i kategorin Citygallerior, säger Maria Rautio, centrumledare vid Citykompaniet och fortsätter:

– Det är en bra undersökning där man kan avläsa i poängen var vi är starka och var vi har mer att jobba med. Det var flera handelsplatser i Skellefteå som placerade sig bra i undersökningen vilket känns otroligt kul och viktigt för hela handeln i Skellefteå.

Bland Sveriges 405 handelsplatser placerade sig Citykompaniet på en 26:e plats.
Citygalleria topp 5 1, Mitt i City, Karlstad 45,1 2, Citykompaniet, Skellefteå 44,9 3, Gallerian Nian, Gävle 42,1 4, Kupolen Köpcentrum, Borlänge 40,6 5, Citygallerian, Karlshamn 38,9

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25