Har sett nästan alla bortamatcher – i 21 år!

Inte alla orkar planera sin semester för att åka land och rike runt för laget i ens hjärta.
Men Pelle Holmlund är inte som andra.

20 september, 2019. Senast uppdaterat 09:44

Om inte CHL-hörnan varit ­avslöjande nog hade de gula, svarta och vita matchtröjorna på väggen kanske räckt. I trerumslägenheten från 60-talet i Stockholm har 42-årige Pelle Holmlund inrett sitt eget AIK-museum. Bland matchbiljetter och löpsedlar från guldåren hänger svartgula halsdukar, kepsar och t-shirts. Över glasbordet, klätt i svart och gult och med otaliga AIK-emblem, syns flaggor och banderoller med texten ”North Power Stockholm”. I bokhyllan vilar tidningsurklipp från 80- och 90-talet och på sidobordet står fem inramade löpsedlar från SM-gulden 2013 och 2014.
– Jag har följt laget sedan jag var liten och säkert lagt en förmögenhet på både ­souvenirer och resor, berättar Pelle Holmlund.

När intervjun görs har han precis kommit hem från en bortaturné i Schweiz och Frankrike och om tre dagar inleder Skellefteå AIK seriespelet hemma mot Oskarshamn. Efter att ha dominerat SHL i nästan ett decennium blev förra ­säsongen ett kliv nedåt. Tommy Samuelssons lag säkrade slutspelsplatsen först i de sista omgångarna och åkte ­sedan ut direkt i kvartsfinalen, men trots att spelet svajat och publiken gradvis svikit har Pelle alltid varit där. Han har sett Skellefteå åka ur dåvarande elitserien i början av 90-talet. Han var på plats när de svartgula var ett mittenlag i division 1 norra och tampades mot Husum och Antjärn. Och han kan fortfarande känna euforin han upplevde i Nobel­hallen 2006, då Fredrik Krekula dirigerade AIK:s avancemang till högsta serien borta mot Bofors.
– Det var morfar Wiktor som följde mig till min första match, och sedan dess har jag varit fast. Jag såg nästan alla ­hemmamatcher med AIK innan jag ­flyttade till Stockholm 1998.

Det är en livsstil att åka land och rike runt.

De senaste 21 åren uppskattar han att han sett 25-30 ­bortamatcher per ­säsong och det här året planerar han att vara på plats på samtliga. Trots att det svenska intresset varit svagt för CHL i allmänhet tog Pelle ledigt från jobbet första veckan i början av september för att följa laget på plats i Bern (Schweiz) och Grenoble (Frankrike).
– CHL har tagit mig till platser jag ­annars aldrig hade besökt. Jag har till exempel åkt båt till Helsingfors och besökt Danmark, Tjeckien, Frankrike och Österrike.
De flesta AIK-anhängare som nått ­medelåldern följer laget från sittplats. Inte Pelle. Han föredrar ståplats och är i egenskap av ordförande i NP-Stockholm ofta den som hörs mest och bäst under bortamatcherna.
– Det är en livsstil att åka land och rike runt. Och det spelar ingen roll vad som står på resultattavlan, vi i klacken ­stöttar laget i med som motgång.

Pelle är uppvuxen på Sörböle och trots att han flyttade från stan som 21-åring är dialekten fortfarande så bred att ingen kan ta miste på att det är Skellefteå som han kommer ifrån.
Om tre dagar är han åter på plats i sin uppväxtort för att se sitt kära AIK på plats i premiären mot Oskarshamn. Och det med stor tillförsikt.
– Laget är blandat med ungt och rutinerat, och det känns mer spännande än på länge. Jag tror att det kan bli en kul säsong.

JON LUNDSTRÖM
jon@skellefteliv.se

FANS SOM BETYTT MYCKET FÖR PELLE

 1. Morfar
  ”Gick nästan på alla matcher och den som tog med mig på första matchen”
 2. Lasse Orje
  ”Den som började åka land & rike. Utom honom hade inte NP Stockholm funnits.
 3. Tobbe Hedlund
  ”En legendar”
20 september, 2019. Senast uppdaterat 09:44

Jobb: Erfaren affärschef till Samhall Skellefteå

Vill du ha Sveriges viktigaste jobb? Samhall söker dig som vill vara med och bygga Sveriges viktigaste företag. Marknadsområde Nord är organiserad i 6 distrikt. Distrikt Västerbotten söker nu en affärschef med placering i Skellefteå. Tjänsten är direkt underställd distriktschefen.

29 maj, 2019. Senast uppdaterat 12:35
Som affärschef ansvarar du för att driva, utveckla, redovisa och följa upp den operativa driften. I arbetsuppgifterna ingår att övergripande koordinera affären från början till slut. Mycket av arbetet handlar om att optimera planering av personal, skapa god lönsamhet och utveckla affärsrelationer med nya och befintliga kunder.

I rollen som Affärschef är du en säljande, erfaren ledare som tar tag i drift frågor och följer upp verksamheten genom att vara delaktig, tydlig och tillgänglig. Du erbjuds ett stort ansvar med varierande arbetsuppgifter.

Önskvärda kvalifikationer

 • Mångårig ledarskapserfarenhet med personalansvar
 • Erfarenhet av sälj- och kundrelationer med goda resultat
 • Erfarenhet av kompetens- och personalplanering
 • Goda ekonomikunskaper
 • Högskoleutbildning eller motsvarande kunskaper

Som person är du engagerad, pålitlig och uppmärksam. Du är utvecklingsinriktad med god förmåga att anpassa arbetssätt vid förändring. Du är van vid såväl strategiskt som operativt affärsmässigt tänkande. Du trivs med att skapa kontakter och utveckla goda relationer såväl internt som externt.

Ansökan och övrig information

Anställningsform: Tillsvidare med 6 månaders provanställning

Anställningsdatum: Efter överenskommelse

Tjänstgöringsgrad: Heltid

Befattningens placering: Skellefteå

Sista ansökningsdag: Intervjuer sker löpande så skicka in din ansökan redan idag!

Kontaktpersoner: I denna rekrytering samarbetar vi med Experis. Har du frågor om tjänsten, kontakta rekryteringskonsult Cathrine Lind 070-577 06 18, cathrine.lind@se.experis.com

Fackliga kontaktpersoner: Ledarna, Pirjo Andersson 0920-368 18, Unionen, Florian Seibicke 0920-237609

Organisationsbeskrivning

Samhall är Sveriges viktigaste serviceleverantör. Vi erbjuder tjänster med leveransgaranti inom allt från städ, tvätt och fastighet till logistik och tillverkning. Vi är rikstäckande med dryga 24 000 anställda på över 600 orter och omsätter årligen cirka 7.5 miljarder kronor. Genom våra kunduppdrag utvecklar vi personer med funktionsnedsättning och vi lyckas så bra för att vi är bäst på att matcha rätt person till rätt arbete. Det ger en kombination av kundnytta, medarbetarnytta och samhällsnytta som inget annat företag kan leverera.

29 maj, 2019. Senast uppdaterat 12:35

Snabbväxande app ska rädda lokala föreningar

Var femte förening i Västerbotten har försvunnit de senaste tio åren. Nu ansluter sig bland annat ­Skellefteå AIK, Skellefteå FF, Sunnanå, Morön, Skellefteå Ridklubb, Gamla Stan och Soo Shim Taekwondo till den snabbväxande ­appen ­Supporter, som ska stärka det lokala föreningslivet.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra ­möjligheter att utveckla föreningen, säger Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

Att många lokala föreningar blöder ekonomiskt är ingen hemlighet och definitivt ingen nyhet. De senaste tio åren har närmare 150 klubbar i ­Västerbotten försvunnit. I riket är siffrorna än mer alarmerande; här har drygt 1 300 av föreningarna avvecklats under samma tidsperiod.
Den dystra utvecklingen har gett upphov till en rad nya tjänster för att rädda föreningslivet.
Den senaste och mest spännande är den ­nylanserade appen Supporter, utvecklad i Skellefteå och uppbackad av de lokala föreningarna med superstjärnorna Hanna Marklund och Jonathan Pudas i spetsen.

Idén bygger på de klassiska rabatt­häftena, fast i ­digital form. Som ­ansluten användare får du ­dagligen lukrativa rabatter från butiker och restauranger, samtidigt som du ­supportar din klubb. Hälften av behållningen från de 49 kronor månads­abonnemanget kostar går sedan oavkortat till din favoritförening.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra möjligheter att utveckla föreningen. Vi vill satsa ännu mer på både dam och ungdom för att långsiktigt vara en förening som ger alla som vill chansen att nå sina drömmar, ­säger ­Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

I uppstarten är 42 lokala för­eningar ­anslutna till Supporter, som innehåller över 200 ­erbjudanden från mer än 100 företag i Skell­efteå Kommun. Det här betyder att du som ­användare kan spara tusentals kronor på att supporta din ­lokala förening.
– Samhället förändras och föreningar är inte lika attraktiva att vara med i, då det krävs en hel del av medlemmar och ideellt arbete för att få ekonomin att gå ihop, säger Sunnanås marknadschef Inger Arnesson och fortsätter:
– I den meningen är initiativ som Supporter oerhört viktigt!

Supporter finns från och med 7 maj tillgänglig att ladda ner från App Store och Google Play.

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

SUPPORTER

STÖTTA DIN FÖRENING OCH TA DEL AV HUNDRATALS ERBJUDANDEN
Ladda ner Supporter via App Store/Google Play.
Ta del av fler än 200 fina lokala erbjudanden.
Samtidigt som du stöttar din favoritförening.

Vill du veta mer? Surfa in på http://supporter.app/

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08