Nya trenden – hitta din nya unika stil med vintagesmycken

För 16 år sedan började Burmans Ur & Guld att sälja begagnade smycken, till halva nypriset – och det har blivit en supersuccé. Det unika utbudet gör att de har kunder från hela Sverige.
– Vi är Skellefteås största klock- och smyckesbutik och det ska vi fortsätta vara, säger ägaren Roger Backlund.

31 januari, 2020. Senast uppdaterat 14:12

Här hittar du smycken till halva nypriset:
https://burmansurguld.se/webbutiken/

Burmans Ur & Guld, Stjärnurmakarna Skellefteå, är ett anrikt företag som startade redan 1927, och sedan 1986 ägs det av Roger ­Backlund. Han tog över som 20-åring och kom in i ­branschen med en hel del nya idéer.
– Jag såg en potential i en bransch som var lite gammal och mossig. Jag förstod ganska fort att man måste kommunicera med människor på ett nytt sätt, säger Roger.

På några år tiodubblade man sin omsättning – från en miljon kronor till tio miljoner.
Men precis som i de flesta branscher går det i cykler och när det var en liten dipp i försäljningen, för ungefär 16 år sedan, började Roger tänka på begagnade smycken.
– Jag tyckte det var synd att man smälte ner gamla smycken, att man inte tog tillvara på dem. Under ett antal år sparade jag en massa smycken i vårt kassaskåp, och tänkte att någon gång kanske vi kan använda dem, säger Roger.
Efter ett tag började han sedan sälja dessa och kallade dem second hand-smycken ­(vintage).
– Det har blivit en jättesuccé. Vi har kunder från hela Sverige och är ganska unika i det vi gör, säger Roger.

 

Det har blivit mycket finare att köpa ­begagnat. Vi har många unga tjejer som köper ­vigselringar begagnat.

Burmans Ur & Guld köper in smycken på ett ansvarsfullt sätt, sedan rengör och polerar de dem innan de läggs ut till försäljning, och även om man köper ett kanske 50 eller 100 år gammalt smycke får man som kund både stjärnförsäkring och riskgaranti.
– En annan nyckel till framgången är priset. Vi har smycken från 100 kronor till 50 000 kronor, men vi vill alltid sälja produkterna till halva nypriset, säger Roger, som märker av ett ökat intresse för att köpa äldre, begagnade smycken med lite historia.
– Det har blivit mycket finare att köpa ­begagnat. Vi har många unga tjejer som köper ­vigselringar begagnat, och det trodde jag inte. Många vill inte ha det där förutsägbara. Oavsett om du är på ett köpcenter i Piteå, ­Skellefteå eller ­Enköping är det ofta ett liknande utbud, men hos oss har du ett sortiment som många gånger är unikt, säger Roger.
Burmans Ur och Guld ­erbjuder inte bara gamla grejer utan de har även de senaste ­nyheterna från de största märkena, både när det ­gäller klockor och smycken.

Här hittar du smycken till halva nypriset:
https://burmansurguld.se/webbutiken/

31 januari, 2020. Senast uppdaterat 14:12

Succé för nytt café

En blandning av antikt, loppisfynd och hembakat fikabröd.
I december öppnade Loppiscaféet i Tipshuset på Anderstorp – och det har blivit en omedelbar succé.
– Vi trodde aldrig att så många skulle hitta hit så snabbt. I början hann vi knappt ta lunch, säger arbetsledaren Jeannette Sandström som tillsammans med kollegan Åsa Furberg initierat satsningen.

27 januari, 2020. Senast uppdaterat 16:31

En träffpunkt på södra sidan av stan med fokus på återbruk som samtidigt är ett komplement till café Duvan. Det var kriterierna som Jeanette och Åsa hade. När det gamla tryckeriet i Tipshuset på Anderstorp i Skellefteå la ner slog de till direkt.
– Vi har haft den här idén länge och tack vare lyhörda chefer kunde vi äntligen genomföra den, säger Åsa Furberg och fortsätter.
– Sedan Myrorna flyttade från området 2013 har södra sidan av stan saknat
en loppis, och baserat på tillströmningen är det ett uppdämt behov vi nu tillgodogjort, konstaterar hon med ett leende.

Under hösten blev lokalen deras, och strax innan jul slog det nya Loppis­caféet upp portarna. Både Jeanette och Åsa berättar att de gillar loppisar och har besökt åtskilliga sådana, och nu har de en egen. Förutom antikviteter och ­loppisprylar är också butiken inredd i samma stil. De renoverade möblerna är hämtade från Rondellen på Norrvalla.
– Den röda tråden är återbruk, berättar Jeanette Sandström samtidigt som hon vandrar genom ­lokalerna.
– Precis allt du ser är till salu. Gillar du till exempel gardinerna så tar vi ned dem.

I anslutning till butiken finns sedan ­tidigare café Duvan. Här kan man sitta ner och fika en stund och något som ­blivit extra populärt är frukostbuffén som serveras mellan 7.30 och 10.00.
– Att gå på loppas handlar inte bara om att handla, det är en social grej också, förklarar Jeanette och Åsa.
Loppiscaféet har öppet mellan 7.30 och 15.00 alla vardagar utom torsdag, då butiken fylls på med nya loppisfynd.
Totalt har ungefär 30 personer sysselsättning vid Solkraft Centrum i Tipshuset.

27 januari, 2020. Senast uppdaterat 16:31

Moröhallen storsatsar – investerar 6 miljoner

Större sortiment för kött, chark och färdigmat.
ICA Supermarket Morön storsatsar och investerar fem miljoner kronor i Skellefteås modernaste maskinpark för kyl- och frysaggregat.
– Nu är allt äntligen klart! Förutom att butiken blir ljusare och modernare kommer vi att ­kunna erbjuda ett större färskvarusortiment, säger ägaren Tommy Alm.

10 december, 2019. Senast uppdaterat 15:03

En stor del av butikernas klimat­påverkan kommer från läckage av kylar och frysar. Men bara genom att följa de nya lagkraven från EU kan ­utsläppen minskas rejält och butikerna samtidigt bli helt ­freonfria.
Som första butik i Skellefteå har ICA ­Supermarket Morön tagit fasta på ­detta – och investerar totalt fem miljoner ­kronor i 19 nya kylar och frysar.
– De nya kylarna och frysarna är 50 ­procent större, så förutom att vi gjort butiken miljövänligare så kommer vi också att kunna erbjuda ett större sortiment, berättar Tommy Alm.
– Lagom inför julen utökar vi hela färskvarusortimentet; kött, chark och färdigmaten, samt bygger ut frukt­avdelningen rejält.

Det är en stor satsning vi gör och nu är vi rustade för 20 år framåt.

Förutom storsatsningen på en ny maskinpark för kyl- och frysaggregat har ICA Supermarket Morön under 2019 också investerat i ny LED-belysning, nya kassor, nytt kamerasystem och en ny ­telefonlösning. En total investering på sex miljoner ­kronor för ICA Super­market Morön – där personalen nyligen fick fjärde bästa betyget bland Sveriges ­supermarketbutiker.
– Ett bra kvitto från våra lojala kunder och det känns kul att kunna bjuda ­tillbaka. Det är en stor satsning vi gör och nu är vi rustade för 20 år framåt. Det känns riktigt bra inför framtiden, då tanken är att jag inom några år ska ­lämna över ansvaret till min dotter ­Viktoria, säger Tommy Alm.

Tanken är att Viktoria Alm, 24 år, ­kommer att gå bredvid pappa Tommy, 58 år, några år innan det är dags för ­generationsskifte.

NYÖPPNING! Fredag den 13 december välkomnar ICA Morön dig till nyöppning, där det bjuds på kaffe och tårta. Dessutom kan du provsmaka årets julmat från Nyhléns & Hugosons.

10 december, 2019. Senast uppdaterat 15:03