Nya trenden för barn: ”Något som saknats i stan”

DIY-pyssel är en oerhört populär trend just nu. Lekia har satsat på en pysselavdelning – och den har blivit succé.
– Många tycker att det är något som har saknats i stan, och det är jättekul att det är så uppskattat, säger Sara Marklund på Lekia.

15 november, 2017. Senast uppdaterat 16:51

DIY står för ”Do it yourself” alltså ”gör det själv” och DIY-pyssel är en het trend just nu, något som Lekia märker av. I butiken på Solbacken har de satsat på en hel avdelning från Panduro, som är fylld med olika typer av pyssel för den som vill vara kreativ.

– Panduroavdelningen har gått otroligt bra. Många tycker att det är något som har saknats i stan, och det är jättekul att det är så uppskattat, säger Sara Marklund på Lekia.

Från barn till vuxna

Vissa tänker kanske att den här pysselavdelningen framförallt är för barn, men det är fel. Visserligen är den uppskattad bland barn, men den riktar sig lika mycket till ungdomar som till vuxna.

– Vi har något för alla, hela spannet. Alla som känner att de vill skapa och vara kreativa brukar hitta något hos oss. Att pyssla eller måla är ett skönt sätt att koppla av, oavsett hur gammal man är, säger Sara Marklund.

Allt som finns hos Panduro kan man beställa till oss och sedan är det bara att komma och hämta ut det.

Pysselutbudet är enormt, med allt från pennor, lim och pärlor till bakgrejer och målarböcker för vuxna. Lekia har stora delar av Panduros artiklar, men inte allt. Skulle du vara sugen på något från Panduros utbud som Lekia inte har hemma kan de beställa det via Lekia Solbacken – och då slipper du betala frakt.

– Ibland kanske man hittar en specifik penna som kostar tolv kronor, men frakten kostar 50 kronor. Då kan man beställa den via oss, så sparar man in det. Allt som finns hos Panduro kan man beställa till oss och sedan är det bara att komma och hämta ut det, säger Sara Marklund.

5 populära pyssel från Lekias Panduro-avdelning – enligt Sara Marklund

Pärlor
”Att göra pärlplattor är en klassiker. Det är alltid uppskattat, och är fortfarande väldigt populärt.”

Slime
”Vi har alltid haft färdigt slajm, men nu har vi grejer som gör att man kan göra eget slajm, och det har sålt jättebra.”

Målarböcker
”Att måla är alltid populärt, i alla åldrar. Något som har varit väldigt populärt på sista tiden är målarböcker för vuxna. Många tycker att det är ett skönt sätt att skingra tankarna och tänka på något annat.”

Gipsgjutning
”Det finns färdiga kit, men sedan har vi grejer så man kan gjuta en egen tomte eller ljusstake till jul exempelvis.”

Bakgrejer
”Vi har mycket som gör bakningen roligare. Vi har allt från verktyg, till exempelvis sockerpasta, som du exempelvis kan dekorera prinsesstårtan med. Tidigare har det varit svårt att få tag i sockerpasta i den här stan och därför har det varit väldigt uppskattat.”

LEKIA

Lekia, Solbacken
Adress: Varugatan 1
Lekia, stan
Adress: Trädgårdsgatan 8
15 november, 2017. Senast uppdaterat 16:51

Glädjebeskedet: Nya Arken tar tillbaka klassikern

Saknar du också det lilla extra till kaffet?
Då blev precis den här vintern så mycket roligare för dig.
Nya Arken firar nämligen sitt ettårsjubileum med att ta tillbaka den klassiska favoriten.

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

I slutet av oktober har det gått ett år sedan Malte Tjäder och Anna Ljuslinder Tjäder tog över den anrika restaurangen. Och på kort tid har det skett stora förändringar.
Under nytt namn och i nyrenoverade lokaler har Skellefteborna fått njuta av ett fantastiskt julbord, stans godaste smörgåstårta – samt sedan maj fått frossa i den bästa Take Away-buffén.
Som tidigare ligger främsta fokus på lunchen, där man dagligen kan välja mellan tre hemlagade rätter varav en klassiker.

– Vi ligger nära till allt och alla känner till stället. Vi har en trogen kundkrets och det är kul att även nya ansikten hittat hit. Det har varit ett fantastiskt första år, säger Malte Tjäder och fortsätter:

– Vi ställer alltid hög krav på vad vi serverar och en stor anledning till att det funkat så bra tror jag är att här finns något för alla. Utöver tre olika varmrätter erbjuder vi alltid 30 olika sallader och kalla såser.

Take away-buffén är populärt bland Skelleftebor på språng.

Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad.

Den anrika restaurangen har funnits sedan 50-talet och att det är ett populärt lunchalternativ råder det knappast något tvivel om.

Nu laddar de nya ägarna för jubileet och lagom till ettårsdagen plockar de fram en gammal favorit; hembakad gokaka. Ett glädjebesked – inte minst för de trognaste kunderna.

– Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad, säger Malte Tjäder.

Precis som ifjol gör Nya Arken en storsatsning på julbord, som går att boka från den 25 november. Malte och Anna har genom sin cateringfirma Maltes Mat gjort sig kända för sina nyskapande smakupplevelser, på norrländska råvaror. Något som också kommer att märkas på julbordet.

Vill du boka julbord eller veta mer om Nya Arken? Här hittar du mer info.

NYA ARKEN

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

Skidmeckat fyller 50 år – listar alla trender

Skifix är en av de största skiduthyrarna i Sverige.
I år firar företaget 50 år i branschen.
Här berättar ägaren Niklas Kassberg Wall om framgångsfaktorn och listar säsongens hetaste trender.

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11

Under de senaste femtio åren har många familjer besökt Skifix. För alla vuxna och barn som gillar att åka utför är det ett verkligt mecka.

Företaget, som hyrt ut skidor sedan 90-talet, har en butik på Kopplingsvägen 10A i Boden men sedan några år tillbaka kan man även beställa säsongens skidutrustning via deras hemsida, skifix.com.

Ett enkelt och smidigt alternativ som ökar i populäritet år för år.

– Många som en gång har börjat hyra hos oss kommer tillbaka år efter år. Dels för att det är så smidigt och dels för att man såklart sparar väldigt mycket pengar, säger Skifix ägare Niklas Kassberg Wall.

En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger.

Om man exempelvis hyr begagnad alpinutrustning, så är priset endast 745 kronor för två säsonger. Skidor, bindning och pjäxor ingår i samtliga paket.

– En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger innan det är dags att byta, säger Niklas Kassberg Wall och fortsätter:

– Våra begagnade skidor är alltid nyslipade och vallade. Om barnen växer ur pjäxan eller skidorna kan du göra ett mellanbyte för endast 100 kronor under hyrtiden. Lägger du till hundra kronor kan du byta skidorna mellan eller under säsongen.

Trendkänslig
Niklas Kassberg Wall började på företaget 2001 och med sina många år i branschen har han sett otaliga trender gå i vågor. Och han understryker just att skidvärlden är väldigt trendkänslig.

– Visst är det så. Just nu är det stor efterfrågan på breda och lätta skidor, anpassade för toppturer, friåkningsskidor för hela berget, parkskidor för freestyle-åkning samt pistsmiskare, för åkare som gillar att gasa i svängarna.

Vill du också förbättra din skidåkningen eller kolla in de senaste trenderna? Kom in till Skifix på Kopplingsvägen 10 A eller surfa in på skifix.com.

SKIFIX

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11