Nya trenden för barn: ”Något som saknats i stan”

DIY-pyssel är en oerhört populär trend just nu. Lekia har satsat på en pysselavdelning – och den har blivit succé.
– Många tycker att det är något som har saknats i stan, och det är jättekul att det är så uppskattat, säger Sara Marklund på Lekia.

15 november, 2017. Senast uppdaterat 16:51

DIY står för ”Do it yourself” alltså ”gör det själv” och DIY-pyssel är en het trend just nu, något som Lekia märker av. I butiken på Solbacken har de satsat på en hel avdelning från Panduro, som är fylld med olika typer av pyssel för den som vill vara kreativ.

– Panduroavdelningen har gått otroligt bra. Många tycker att det är något som har saknats i stan, och det är jättekul att det är så uppskattat, säger Sara Marklund på Lekia.

Från barn till vuxna

Vissa tänker kanske att den här pysselavdelningen framförallt är för barn, men det är fel. Visserligen är den uppskattad bland barn, men den riktar sig lika mycket till ungdomar som till vuxna.

– Vi har något för alla, hela spannet. Alla som känner att de vill skapa och vara kreativa brukar hitta något hos oss. Att pyssla eller måla är ett skönt sätt att koppla av, oavsett hur gammal man är, säger Sara Marklund.

Allt som finns hos Panduro kan man beställa till oss och sedan är det bara att komma och hämta ut det.

Pysselutbudet är enormt, med allt från pennor, lim och pärlor till bakgrejer och målarböcker för vuxna. Lekia har stora delar av Panduros artiklar, men inte allt. Skulle du vara sugen på något från Panduros utbud som Lekia inte har hemma kan de beställa det via Lekia Solbacken – och då slipper du betala frakt.

– Ibland kanske man hittar en specifik penna som kostar tolv kronor, men frakten kostar 50 kronor. Då kan man beställa den via oss, så sparar man in det. Allt som finns hos Panduro kan man beställa till oss och sedan är det bara att komma och hämta ut det, säger Sara Marklund.

5 populära pyssel från Lekias Panduro-avdelning – enligt Sara Marklund

Pärlor
”Att göra pärlplattor är en klassiker. Det är alltid uppskattat, och är fortfarande väldigt populärt.”

Slime
”Vi har alltid haft färdigt slajm, men nu har vi grejer som gör att man kan göra eget slajm, och det har sålt jättebra.”

Målarböcker
”Att måla är alltid populärt, i alla åldrar. Något som har varit väldigt populärt på sista tiden är målarböcker för vuxna. Många tycker att det är ett skönt sätt att skingra tankarna och tänka på något annat.”

Gipsgjutning
”Det finns färdiga kit, men sedan har vi grejer så man kan gjuta en egen tomte eller ljusstake till jul exempelvis.”

Bakgrejer
”Vi har mycket som gör bakningen roligare. Vi har allt från verktyg, till exempelvis sockerpasta, som du exempelvis kan dekorera prinsesstårtan med. Tidigare har det varit svårt att få tag i sockerpasta i den här stan och därför har det varit väldigt uppskattat.”

LEKIA

Lekia, Solbacken
Adress: Varugatan 1
Lekia, stan
Adress: Trädgårdsgatan 8
15 november, 2017. Senast uppdaterat 16:51

Snabbväxande app ska rädda lokala föreningar

Var femte förening i Västerbotten har försvunnit de senaste tio åren. Nu ansluter sig bland annat ­Skellefteå AIK, Skellefteå FF, Sunnanå, Morön, Skellefteå Ridklubb, Gamla Stan och Soo Shim Taekwondo till den snabbväxande ­appen ­Supporter, som ska stärka det lokala föreningslivet.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra ­möjligheter att utveckla föreningen, säger Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

Att många lokala föreningar blöder ekonomiskt är ingen hemlighet och definitivt ingen nyhet. De senaste tio åren har närmare 150 klubbar i ­Västerbotten försvunnit. I riket är siffrorna än mer alarmerande; här har drygt 1 300 av föreningarna avvecklats under samma tidsperiod.
Den dystra utvecklingen har gett upphov till en rad nya tjänster för att rädda föreningslivet.
Den senaste och mest spännande är den ­nylanserade appen Supporter, utvecklad i Skellefteå och uppbackad av de lokala föreningarna med superstjärnorna Hanna Marklund och Jonathan Pudas i spetsen.

Idén bygger på de klassiska rabatt­häftena, fast i ­digital form. Som ­ansluten användare får du ­dagligen lukrativa rabatter från butiker och restauranger, samtidigt som du ­supportar din klubb. Hälften av behållningen från de 49 kronor månads­abonnemanget kostar går sedan oavkortat till din favoritförening.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra möjligheter att utveckla föreningen. Vi vill satsa ännu mer på både dam och ungdom för att långsiktigt vara en förening som ger alla som vill chansen att nå sina drömmar, ­säger ­Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

I uppstarten är 42 lokala för­eningar ­anslutna till Supporter, som innehåller över 200 ­erbjudanden från mer än 100 företag i Skell­efteå Kommun. Det här betyder att du som ­användare kan spara tusentals kronor på att supporta din ­lokala förening.
– Samhället förändras och föreningar är inte lika attraktiva att vara med i, då det krävs en hel del av medlemmar och ideellt arbete för att få ekonomin att gå ihop, säger Sunnanås marknadschef Inger Arnesson och fortsätter:
– I den meningen är initiativ som Supporter oerhört viktigt!

Supporter finns från och med 7 maj tillgänglig att ladda ner från App Store och Google Play.

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

SUPPORTER

STÖTTA DIN FÖRENING OCH TA DEL AV HUNDRATALS ERBJUDANDEN
Ladda ner Supporter via App Store/Google Play.
Ta del av fler än 200 fina lokala erbjudanden.
Samtidigt som du stöttar din favoritförening.

Vill du veta mer? Surfa in på http://supporter.app/

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Citykompaniet – Sveriges näst bästa citygalleria

Citykompaniet placerade sig på en fin andra plats i den Köpcentrumrapport som Market tar fram varje år.
Betyget för säkerhet är det högsta betyget i riket, Citykompaniet ökade det totala betyget rejält och klättrade en hel del placeringar mot föregående år.

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25

Undersökningen genomförs i januari varje år, 3400 personer i åldrarna 15 år och uppåt har deltagit i undersökningen. 405 handelsplatser i landet är med i bedömningen.

Det som betygssätts är Prisnivå, Butiksutbud, Bekvämlighet, Trivsel, Läge, Parkering, Serveringar, Info & Reklam, Bemötande, Tillgänglighet till WC samt trygghet & säkerhet.

– Det är givetvis jätteroligt att CK hamnar på andra plats i kategorin Citygallerior, säger Maria Rautio, centrumledare vid Citykompaniet och fortsätter:

– Det är en bra undersökning där man kan avläsa i poängen var vi är starka och var vi har mer att jobba med. Det var flera handelsplatser i Skellefteå som placerade sig bra i undersökningen vilket känns otroligt kul och viktigt för hela handeln i Skellefteå.

Bland Sveriges 405 handelsplatser placerade sig Citykompaniet på en 26:e plats.
Citygalleria topp 5 1, Mitt i City, Karlstad 45,1 2, Citykompaniet, Skellefteå 44,9 3, Gallerian Nian, Gävle 42,1 4, Kupolen Köpcentrum, Borlänge 40,6 5, Citygallerian, Karlshamn 38,9

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25