Undvik dessa misstag för att få ett trivsammare vardagsrum

Att få nytt liv i hemmet behöver varken vara dyrt eller svårt.
Här tipsar Möbelmästarnas inredare Lavlin Sandhu om fem enkla knep som ger ditt vardagsrum en helt ny känsla.
– Inredning är årstidbaserat, och det är alltid kul med lite nytt hemma, säger hon.

12 januari, 2018. Senast uppdaterat 20:24

Kyligt ute – då är vi många som spenderar betydligt mer tid uppkrupna i soffan än övriga årstider. För att få det ännu mysigare finns det några enkla knep man kan ta till för att få ett trivsammare vardagsrum.

– Med alla dessa trender som finns är det lätt att man vill byta ut alla sina inredningsdetaljer men tänk istället på att byta ut enstaka detaljer och mixa för att skapa en härlig helhetskänsla i rummet.

Förhåll dig till tredjedelsregeln, det vill säga att soffan ska vara två tredjedelar mot väggens längd.

Menorca. Svängd 4-sitssoffa i tyg Diego med fjäderblandning i sits och ryggkuddar.

Soffan är oftast hjärtat i ditt vardagsrum. När du köper nytt är tredjedelsregeln ett enkelt knep att använda sig av.

– Utgå från rummets storlek och var soffan ska placeras. Förhåll dig till tredjedelsregeln, det vill säga att soffan ska vara två tredjedelar mot väggens längd, säger Lavlin Sandhu.

Aletta. Kudde i petrol, grå ochrosa i sammet med fjäderinnerkudde.

Satsa på en soffa som är anpassad för dig och dina behov, en soffa som du lätt kan klä upp och ner med hjälp av prydnadskuddar och inredningsdetaljer.

– Det blir dyrt att byta soffa ofta så det är ett bra tips att ”förnya” soffan genom att ändra inredningen runt den, säger Lavlin.

Här listar Lavlin Sandhu fem enkla knep för ett trivsammare vardagsrum:

Menorca. 3-sitssoffa XL i tyg Diego med fjäderblandning i sits och ryggkuddar.

Välj rätt soffa
Utgå från rummets storlek och var soffan ska placeras. Använd dig av tredjedelsregeln, soffan ska alltså vara två tredjedelar mot väggens längd. Detta skapar en fin balans. Och glöm inte att provsitta soffan innan du köper den så vet om den är bekväm eller inte du ska ju trots allt ha den i många år.

Milano. Matta i syntet.

Köp rätt storlek på mattan
Mattan ska rama in rummet så tänk på att köpa rätt storlek på mattan. Tänk på att mattan ska vara bredare än soffan. Om man även har fåtöljer så tänk på att framfötterna ska få plats på mattan. Det gäller även soffbordet.

Yumi soffbord. Fasad skiva och stilrent formsvarvade ben.

Skapa ett personligare hem
Tänk på att skapa ett hem som känns personligt genom att blanda gammalt med nytt och budget med lyx. Med alla dessa trender som finns är det lätt att man vill byta ut alla sina inredningsdetaljer men tänk istället på att byta ut enstaka detaljer och mixa för att skapa en härlig helhetskänsla i rummet.

Kapstaden. Fåtölj i konjaksfärgat läder/oljad teak.

Hållbart material
Välj material som är hållbara för din livsstil. Tänk på att möblerna och inredningen ska kunna slitas ut och förstöras, köp möbler som du inte är rädd för att de ska användas. Välj gärna material som åldras vackert som till exempel läder och trä och andra naturmaterial.

Gröna växter för ett trivsammare hem.

Växter
Växter gör ditt hem trivsamt, satsa på att ha några gröna växter som är lättskötta om du inte har gröna fingrar.

12 januari, 2018. Senast uppdaterat 20:24

Intresset för jakt ökar – särskilt bland kvinnor

Trenden med jakt växer – inte minst bland kvinnor.
Under 15 träffar hos Medborgarskolan i Skellefteå och Långviken kan du lära dig allt du behöver för att ta din jägarexamen.
– Många vill ha ett mål och vara fysiskt aktiv och då är jakt en perfekt hobby, säger kursledaren Mikael Boholm.

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Det blir allt mer populärt att ta jägarexamen, särskilt bland kvinnor. Statistik från Naturvårdsverket visar att sammanlagt 17 548 personer löste jaktkort i Västerbottens län under innevarande år, vilket är i nivå med toppnoteringen från föregående år. Något som ökat väsentligt är andelen kvinnor, samtidigt som intresset går ned i åldrarna.
– Allt fler kvinnor väljer våra utbildningar, vilket vi tycker är jättekul. En orsak är ett ökande intresse för naturen och en vilja att hitta en fridfull hobby, säger Mikael Boholm.

I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Han är kursledare för jägarexamen i Långviken. Under 15 träffar, med start den 2 december, varvas teori med praktik. Under utbildningen får du kunskaper om viltet, jakten och vapnet vilket ger dig optimala förutsättningar för att bli en ansvarsfull jägare.
– Man skaffar sig en utbildning för livet. Sedan ska man ha klart för sig att man inte är någon fullfjädrad jägare efter kursen. Det blir man genom erfarenhet, säger Mikael Boholm.

När man har lyckats ta sin jägarexamen, hur gör man för att börja jaga?
– Antingen försöker man gå med i ett jaktlag eller så kontaktar man Skellefteå kommun, som varje år behåller ett antal jakträtter själva. I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Finns det någon speciell jakt du skulle rekommendera nyblivna jägare?
– En jakttyp som blivit populär är småviltsjakt, det vill säga jakt på hare, rådjur och fågeljakt, till exempel skogsfågel och ripa. Då jagar man inte i lag utan får tillfälle att under lugna och kontrollerade former skjuta sitt första vilt.

Söndag den 2 december är det kursstart för jägarexamen i Långviken och den 16 januari startar kursen i Skellefteå. Det finns fortfarande platser kvar och bokningen gör du här:

2 dec: Långviken

16 jan: Skellefteå

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Julklappstips för hela familjen

Det kan vara tidskrävande att hitta ­julklappar till hela familjen.
Men det behöver inte vara det.
Här bjuder ­Vintergatans köpcentrum på tipsen till hela familjen – som du kan shoppa på ett och samma ställe.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01

THE BODYSHOP
Älskar du The Body Shops populära hudvårds-och sminkprodukter är den här maxade julkalendern något för dig! Kalendern är fylld till brädden med 25 gåvor – som gör varje decemberdag till en överraskning.
Har du ett skägg så ska du använda olja. Så är det bara. Med Beard Care Kit får du ett komplett groomingkit med sax, kam och vegansk skäggolja i en lätt, icke-fet formula som mjukgör, vårdar och lyfter fram naturligt lyster i alla skägg. En garanterad vinnare till honom i jul!

GLITTER
En rund berlock i äkta silver med graverad bokstav, hårband och stora diadem. Vinterns smyckes- och accessoartrender erbjuder något för alla smaker och tillfällen. Vad det gäller val av mönster är det lika självklart som på resten av vår garderob i vinter: djurprint och prickigt. För att organisera dina favoritsmycken är det perfekt att hänga upp dem på ett smyckesträd.

LINDEX
Är du lite frusen? Då är kashmir det perfekta materialet för dig. En kashmirtröja är varmare än en vanlig fårullströja, och dessutom mycket mjukare. Den här v-ringade tröjan kommer se till att du både är varm och stilsäker den här säsongen.

ACCENT
En workbag är ett måste – om du vill kombinera stil med funktionalitet. På insidan av Don Donna Josefinas snygga ryggsäck finns ett rymligt huvudfack samt ett fack med plats för en dator upp till 13,3 tum. Utvändigt finns två ytterfack med dragkedja, ett på framsidan och ett på baksidan.

Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck.

KJELL & COMPANY
Att kunna skicka film från telefonen till tv:n är idag mer vardag än framtid. Sitter du därför med någon i din bekantskapskrets som ännu inte har en Chromecast är platsen som bästa julklappsgivare i princip säkrad.
Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck och dålig lukt från alla typer av tyger och material.
Oavsett om du är intresserad av vädret, är ute efter ett recept eller vill lyssna på musik kan Google Home hjälpa dig. Den röststyrda smarthögtalaren är ett måste i köket, vardagsrummet eller varför inte i badrummet.
Ledsavers LED-mössa gör att du både ser och syns i mörkret.

KAPPAHL
Att lämna den varma sängen och det mysiga täcket tar alltid emot på morgonen. Men det känns genast lite bättre när du har en mysig morgonrock eller pyjamas-set att krypa in i. Hos Kappahl hittar du morgonrockar och pyjamas-set, i alla olika färger och former.

AVENY SKO
Varför halka fram eller inte springa alls vintertid? Dubbade skor från Icebug är en fenomenal julklapp – det greppar hela släkten.
Är du ute efter klappar till barnen har Kuoma precis släppt en ny modell av sin populära barnstövel, med ny sula som gör den helt vattentät.
Såväl skoterförare som ”vanliga” kunder är eniga i slutomdömet, Powerbootstöveln är det varmaste man kan ha på fötterna! Finns i dam-, herr- och barnstorlekar från 29 till 48.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01