Undvik dessa misstag för att få ett trivsammare vardagsrum

Att få nytt liv i hemmet behöver varken vara dyrt eller svårt.
Här tipsar Möbelmästarnas inredare Lavlin Sandhu om fem enkla knep som ger ditt vardagsrum en helt ny känsla.
– Inredning är årstidbaserat, och det är alltid kul med lite nytt hemma, säger hon.

12 januari, 2018. Senast uppdaterat 20:24

Kyligt ute – då är vi många som spenderar betydligt mer tid uppkrupna i soffan än övriga årstider. För att få det ännu mysigare finns det några enkla knep man kan ta till för att få ett trivsammare vardagsrum.

– Med alla dessa trender som finns är det lätt att man vill byta ut alla sina inredningsdetaljer men tänk istället på att byta ut enstaka detaljer och mixa för att skapa en härlig helhetskänsla i rummet.

Förhåll dig till tredjedelsregeln, det vill säga att soffan ska vara två tredjedelar mot väggens längd.

Menorca. Svängd 4-sitssoffa i tyg Diego med fjäderblandning i sits och ryggkuddar.

Soffan är oftast hjärtat i ditt vardagsrum. När du köper nytt är tredjedelsregeln ett enkelt knep att använda sig av.

– Utgå från rummets storlek och var soffan ska placeras. Förhåll dig till tredjedelsregeln, det vill säga att soffan ska vara två tredjedelar mot väggens längd, säger Lavlin Sandhu.

Aletta. Kudde i petrol, grå ochrosa i sammet med fjäderinnerkudde.

Satsa på en soffa som är anpassad för dig och dina behov, en soffa som du lätt kan klä upp och ner med hjälp av prydnadskuddar och inredningsdetaljer.

– Det blir dyrt att byta soffa ofta så det är ett bra tips att ”förnya” soffan genom att ändra inredningen runt den, säger Lavlin.

Här listar Lavlin Sandhu fem enkla knep för ett trivsammare vardagsrum:

Menorca. 3-sitssoffa XL i tyg Diego med fjäderblandning i sits och ryggkuddar.

Välj rätt soffa
Utgå från rummets storlek och var soffan ska placeras. Använd dig av tredjedelsregeln, soffan ska alltså vara två tredjedelar mot väggens längd. Detta skapar en fin balans. Och glöm inte att provsitta soffan innan du köper den så vet om den är bekväm eller inte du ska ju trots allt ha den i många år.

Milano. Matta i syntet.

Köp rätt storlek på mattan
Mattan ska rama in rummet så tänk på att köpa rätt storlek på mattan. Tänk på att mattan ska vara bredare än soffan. Om man även har fåtöljer så tänk på att framfötterna ska få plats på mattan. Det gäller även soffbordet.

Yumi soffbord. Fasad skiva och stilrent formsvarvade ben.

Skapa ett personligare hem
Tänk på att skapa ett hem som känns personligt genom att blanda gammalt med nytt och budget med lyx. Med alla dessa trender som finns är det lätt att man vill byta ut alla sina inredningsdetaljer men tänk istället på att byta ut enstaka detaljer och mixa för att skapa en härlig helhetskänsla i rummet.

Kapstaden. Fåtölj i konjaksfärgat läder/oljad teak.

Hållbart material
Välj material som är hållbara för din livsstil. Tänk på att möblerna och inredningen ska kunna slitas ut och förstöras, köp möbler som du inte är rädd för att de ska användas. Välj gärna material som åldras vackert som till exempel läder och trä och andra naturmaterial.

Gröna växter för ett trivsammare hem.

Växter
Växter gör ditt hem trivsamt, satsa på att ha några gröna växter som är lättskötta om du inte har gröna fingrar.

12 januari, 2018. Senast uppdaterat 20:24

Snabbväxande app ska rädda lokala föreningar

Var femte förening i Västerbotten har försvunnit de senaste tio åren. Nu ansluter sig bland annat ­Skellefteå AIK, Skellefteå FF, Sunnanå, Morön, Skellefteå Ridklubb, Gamla Stan och Soo Shim Taekwondo till den snabbväxande ­appen ­Supporter, som ska stärka det lokala föreningslivet.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra ­möjligheter att utveckla föreningen, säger Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 14:58

Att många lokala föreningar blöder ekonomiskt är ingen hemlighet och definitivt ingen nyhet. De senaste tio åren har närmare 150 klubbar i ­Västerbotten försvunnit. I riket är siffrorna än mer alarmerande; här har drygt 1 300 av föreningarna avvecklats under samma tidsperiod.
Den dystra utvecklingen har gett upphov till en rad nya tjänster för att rädda föreningslivet.
Den senaste och mest spännande är den ­nylanserade appen Supporter, utvecklad i Skellefteå och uppbackad av de lokala föreningarna med superstjärnorna Hanna Marklund och Jonathan Pudas i spetsen.

Idén bygger på de klassiska rabatt­häftena, fast i ­digital form. Som ­ansluten användare får du ­dagligen lukrativa rabatter från butiker och restauranger, samtidigt som du ­supportar din klubb. Hälften av behållningen från de 49 kronor månads­abonnemanget kostar går sedan oavkortat till din favoritförening.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra möjligheter att utveckla föreningen. Vi vill satsa ännu mer på både dam och ungdom för att långsiktigt vara en förening som ger alla som vill chansen att nå sina drömmar, ­säger ­Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

I uppstarten är 42 lokala för­eningar ­anslutna till Supporter, som innehåller över 200 ­erbjudanden från mer än 100 företag i Skell­efteå Kommun. Det här betyder att du som ­användare kan spara tusentals kronor på att supporta din ­lokala förening.
– Samhället förändras och föreningar är inte lika attraktiva att vara med i, då det krävs en hel del av medlemmar och ideellt arbete för att få ekonomin att gå ihop, säger Sunnanås marknadschef Inger Arnesson och fortsätter:
– I den meningen är initiativ som Supporter oerhört viktigt!

Supporter finns från och med 7 maj tillgänglig att ladda ner från App Store och Google Play.

SUPPORTER

STÖTTA DIN FÖRENING OCH TA DEL AV HUNDRATALS ERBJUDANDEN
Ladda ner Supporter via App Store/Google Play.
Ta del av fler än 200 fina lokala erbjudanden.
Samtidigt som du stöttar din favoritförening.

Vill du veta mer? Surfa in på http://supporter.app/

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 14:58

Citykompaniet – Sveriges näst bästa citygalleria

Citykompaniet placerade sig på en fin andra plats i den Köpcentrumrapport som Market tar fram varje år.
Betyget för säkerhet är det högsta betyget i riket, Citykompaniet ökade det totala betyget rejält och klättrade en hel del placeringar mot föregående år.

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25

Undersökningen genomförs i januari varje år, 3400 personer i åldrarna 15 år och uppåt har deltagit i undersökningen. 405 handelsplatser i landet är med i bedömningen.

Det som betygssätts är Prisnivå, Butiksutbud, Bekvämlighet, Trivsel, Läge, Parkering, Serveringar, Info & Reklam, Bemötande, Tillgänglighet till WC samt trygghet & säkerhet.

– Det är givetvis jätteroligt att CK hamnar på andra plats i kategorin Citygallerior, säger Maria Rautio, centrumledare vid Citykompaniet och fortsätter:

– Det är en bra undersökning där man kan avläsa i poängen var vi är starka och var vi har mer att jobba med. Det var flera handelsplatser i Skellefteå som placerade sig bra i undersökningen vilket känns otroligt kul och viktigt för hela handeln i Skellefteå.

Bland Sveriges 405 handelsplatser placerade sig Citykompaniet på en 26:e plats.
Citygalleria topp 5 1, Mitt i City, Karlstad 45,1 2, Citykompaniet, Skellefteå 44,9 3, Gallerian Nian, Gävle 42,1 4, Kupolen Köpcentrum, Borlänge 40,6 5, Citygallerian, Karlshamn 38,9

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25