Undvik dessa misstag för att få ett trivsammare vardagsrum

Att få nytt liv i hemmet behöver varken vara dyrt eller svårt.
Här tipsar Möbelmästarnas inredare Lavlin Sandhu om fem enkla knep som ger ditt vardagsrum en helt ny känsla.
– Inredning är årstidbaserat, och det är alltid kul med lite nytt hemma, säger hon.

12 januari, 2018. Senast uppdaterat 20:24

Kyligt ute – då är vi många som spenderar betydligt mer tid uppkrupna i soffan än övriga årstider. För att få det ännu mysigare finns det några enkla knep man kan ta till för att få ett trivsammare vardagsrum.

– Med alla dessa trender som finns är det lätt att man vill byta ut alla sina inredningsdetaljer men tänk istället på att byta ut enstaka detaljer och mixa för att skapa en härlig helhetskänsla i rummet.

Förhåll dig till tredjedelsregeln, det vill säga att soffan ska vara två tredjedelar mot väggens längd.

Menorca. Svängd 4-sitssoffa i tyg Diego med fjäderblandning i sits och ryggkuddar.

Soffan är oftast hjärtat i ditt vardagsrum. När du köper nytt är tredjedelsregeln ett enkelt knep att använda sig av.

– Utgå från rummets storlek och var soffan ska placeras. Förhåll dig till tredjedelsregeln, det vill säga att soffan ska vara två tredjedelar mot väggens längd, säger Lavlin Sandhu.

Aletta. Kudde i petrol, grå ochrosa i sammet med fjäderinnerkudde.

Satsa på en soffa som är anpassad för dig och dina behov, en soffa som du lätt kan klä upp och ner med hjälp av prydnadskuddar och inredningsdetaljer.

– Det blir dyrt att byta soffa ofta så det är ett bra tips att ”förnya” soffan genom att ändra inredningen runt den, säger Lavlin.

Här listar Lavlin Sandhu fem enkla knep för ett trivsammare vardagsrum:

Menorca. 3-sitssoffa XL i tyg Diego med fjäderblandning i sits och ryggkuddar.

Välj rätt soffa
Utgå från rummets storlek och var soffan ska placeras. Använd dig av tredjedelsregeln, soffan ska alltså vara två tredjedelar mot väggens längd. Detta skapar en fin balans. Och glöm inte att provsitta soffan innan du köper den så vet om den är bekväm eller inte du ska ju trots allt ha den i många år.

Milano. Matta i syntet.

Köp rätt storlek på mattan
Mattan ska rama in rummet så tänk på att köpa rätt storlek på mattan. Tänk på att mattan ska vara bredare än soffan. Om man även har fåtöljer så tänk på att framfötterna ska få plats på mattan. Det gäller även soffbordet.

Yumi soffbord. Fasad skiva och stilrent formsvarvade ben.

Skapa ett personligare hem
Tänk på att skapa ett hem som känns personligt genom att blanda gammalt med nytt och budget med lyx. Med alla dessa trender som finns är det lätt att man vill byta ut alla sina inredningsdetaljer men tänk istället på att byta ut enstaka detaljer och mixa för att skapa en härlig helhetskänsla i rummet.

Kapstaden. Fåtölj i konjaksfärgat läder/oljad teak.

Hållbart material
Välj material som är hållbara för din livsstil. Tänk på att möblerna och inredningen ska kunna slitas ut och förstöras, köp möbler som du inte är rädd för att de ska användas. Välj gärna material som åldras vackert som till exempel läder och trä och andra naturmaterial.

Gröna växter för ett trivsammare hem.

Växter
Växter gör ditt hem trivsamt, satsa på att ha några gröna växter som är lättskötta om du inte har gröna fingrar.

12 januari, 2018. Senast uppdaterat 20:24

Glädjebeskedet: Nya Arken tar tillbaka klassikern

Saknar du också det lilla extra till kaffet?
Då blev precis den här vintern så mycket roligare för dig.
Nya Arken firar nämligen sitt ettårsjubileum med att ta tillbaka den klassiska favoriten.

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

I slutet av oktober har det gått ett år sedan Malte Tjäder och Anna Ljuslinder Tjäder tog över den anrika restaurangen. Och på kort tid har det skett stora förändringar.
Under nytt namn och i nyrenoverade lokaler har Skellefteborna fått njuta av ett fantastiskt julbord, stans godaste smörgåstårta – samt sedan maj fått frossa i den bästa Take Away-buffén.
Som tidigare ligger främsta fokus på lunchen, där man dagligen kan välja mellan tre hemlagade rätter varav en klassiker.

– Vi ligger nära till allt och alla känner till stället. Vi har en trogen kundkrets och det är kul att även nya ansikten hittat hit. Det har varit ett fantastiskt första år, säger Malte Tjäder och fortsätter:

– Vi ställer alltid hög krav på vad vi serverar och en stor anledning till att det funkat så bra tror jag är att här finns något för alla. Utöver tre olika varmrätter erbjuder vi alltid 30 olika sallader och kalla såser.

Take away-buffén är populärt bland Skelleftebor på språng.

Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad.

Den anrika restaurangen har funnits sedan 50-talet och att det är ett populärt lunchalternativ råder det knappast något tvivel om.

Nu laddar de nya ägarna för jubileet och lagom till ettårsdagen plockar de fram en gammal favorit; hembakad gokaka. Ett glädjebesked – inte minst för de trognaste kunderna.

– Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad, säger Malte Tjäder.

Precis som ifjol gör Nya Arken en storsatsning på julbord, som går att boka från den 25 november. Malte och Anna har genom sin cateringfirma Maltes Mat gjort sig kända för sina nyskapande smakupplevelser, på norrländska råvaror. Något som också kommer att märkas på julbordet.

Vill du boka julbord eller veta mer om Nya Arken? Här hittar du mer info.

NYA ARKEN

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

Skidmeckat fyller 50 år – listar alla trender

Skifix är en av de största skiduthyrarna i Sverige.
I år firar företaget 50 år i branschen.
Här berättar ägaren Niklas Kassberg Wall om framgångsfaktorn och listar säsongens hetaste trender.

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11

Under de senaste femtio åren har många familjer besökt Skifix. För alla vuxna och barn som gillar att åka utför är det ett verkligt mecka.

Företaget, som hyrt ut skidor sedan 90-talet, har en butik på Kopplingsvägen 10A i Boden men sedan några år tillbaka kan man även beställa säsongens skidutrustning via deras hemsida, skifix.com.

Ett enkelt och smidigt alternativ som ökar i populäritet år för år.

– Många som en gång har börjat hyra hos oss kommer tillbaka år efter år. Dels för att det är så smidigt och dels för att man såklart sparar väldigt mycket pengar, säger Skifix ägare Niklas Kassberg Wall.

En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger.

Om man exempelvis hyr begagnad alpinutrustning, så är priset endast 745 kronor för två säsonger. Skidor, bindning och pjäxor ingår i samtliga paket.

– En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger innan det är dags att byta, säger Niklas Kassberg Wall och fortsätter:

– Våra begagnade skidor är alltid nyslipade och vallade. Om barnen växer ur pjäxan eller skidorna kan du göra ett mellanbyte för endast 100 kronor under hyrtiden. Lägger du till hundra kronor kan du byta skidorna mellan eller under säsongen.

Trendkänslig
Niklas Kassberg Wall började på företaget 2001 och med sina många år i branschen har han sett otaliga trender gå i vågor. Och han understryker just att skidvärlden är väldigt trendkänslig.

– Visst är det så. Just nu är det stor efterfrågan på breda och lätta skidor, anpassade för toppturer, friåkningsskidor för hela berget, parkskidor för freestyle-åkning samt pistsmiskare, för åkare som gillar att gasa i svängarna.

Vill du också förbättra din skidåkningen eller kolla in de senaste trenderna? Kom in till Skifix på Kopplingsvägen 10 A eller surfa in på skifix.com.

SKIFIX

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11