Mazdan hyllas över hela världen – så märker Skellefteåföretaget av succén

Familjeföretaget Gustafssons Bil är den enda firman i Skellefteå som säljer Mazda. Det prisbelönta bilmärket har gjort en medveten satsning på att förbättra design och teknik.
– Du får väldigt mycket bil för pengarna. Här får du utrustning och teknik man oftast bara hittar hos betydligt dyrare konkurrenter, säger företagets VD Tobias Gustafsson.

11 augusti, 2017. Senast uppdaterat 11:30

Att köra Mazda blir allt mer populärt och ett företag som märker av det är Gustafssons Bil, er Mazdaåterförsäljare i Skellefteå.

– Försäljningen har ökat för varje år och vi ser framförallt en ökning bland de yngre kunderna. Mazda tillverkar körglada och säkra bilar med en snygg design som sticker ut vilket tilltalar många i dag, säger Tobias Gustafsson.

Mazdas designfilosofi ”Kodo – Soul of Motion” och nya ”SKYACTIV Technology” har resulterat i mängder av utmärkelser världen över. Bland annat har SUV:en Mazda CX-5 utnämnts till ”Kung i klassen” och Mazdas fyrhjulsdrift ”bäst i test”. Samtliga modeller har genom åren även tilldelats Red Dot Design Award, ofta kallat ”designernas Nobelpris”.

Attraktivt pris

Det jämförelsevis attraktiva priset tror Tobias är en stor anledning till det ökade intresset.

– Du får väldigt mycket bil för pengarna. Det finns några olika paket att välja bland och i vårt största paket Optimum får du utrustning och teknik man oftast bara hittar hos betydligt dyrare konkurrenter.

Det andra märket som Gustafssons Bil säljer är Suzuki, vilket också är ett märke som ökat avsevärt i popularitet de senaste åren.

– Suzuki är pålitliga bilar och Suzukikunderna är väldigt lojala. Det är roligt att fler och fler får upp ögonen för dessa bilar, säger Tobias, som blev ny VD i företaget i år.

Tobias tog över Gustafssons Bil efter sin pappa Mikael och farbror Håkan, som tillsammans drivit företaget i 20 år. Faktum är att det var Tobias farfar, Kurt-Sören, som startade Gustafssons Bil redan 1968, då i Lövånger. Sedan 1971 har företaget sålt Mazda och 1995 blev de återförsäljare för Suzuki.

 

Fem populära bilar du kan köpa hos Gustafssons Bil

 

Mazda6
Pris: Från 261 400 kronor.
Kommentar: Den eleganta Mazda6 kombinerar kraft, bra bränsleeffektivitet och avancerade säkerhetsfunktioner för att ge en körupplevelse utöver det vanliga. Designspråket KODO – Soul of Motion ger en muskulös framtoning och slående stil med en ny, högklassig metallicfärg (Machine Grey) samtidigt som vår avancerade, prisbelönta SKYACTIV-TEKNIK ger utmärkta köregenskaper. En vidareutveckling av de avancerad säkerhetsfunktionerna i-ACTIVSENSE gör att du kan känna dig ännu tryggare. Tack vare den lyxiga interiören och senaste versionen av vårt system för mobilanslutning, MZD Connect, kan du luta dig bekvämt tillbaka.  

 

Mazda CX-5
Pris: Från 244 900 kronor.
Kommentar: Upplev nya nivåer av körglädje med nya Mazda CX-5. Vår senaste kompakta SUV är helt omgjord från insidan och ut och är lika bekväm och tacksam att sitta i för passagerarna som den är att köra. Nya Mazda CX-5 är utformad och tillverkad som en hyllning till körningen, och den ger alla ombord en kraftfull känsla av Jinba Ittai, det där starka bandet och känslan av att man är ett med bilen.

 

Mazda CX-3
Pris: Från 173 900 kronor.
Kommentar: Mazdas unika, lilla crossover CX-3 är utformad och byggd för att hylla ren körglädje. Den prisbelönta SKYACTIV Technology ger sportig prestanda utan kompromisser samt dynamisk, följsam styrning, vilket gör CX-3 perfekt för både stadsgator och landsvägar. Känslan av Jinba Ittai, att vara ett med bilen, gör att bilen alltid följer din minsta rörelse.  

 


Suzuki S-CROSS
Pris: Från 166 900 kronor.
Kommentar: Den kraftfulla fronten, med dess imponerande grill, ger S-CROSS en karaktär av en elegant, men samtidigt robust crossover. Förutom grillen bidrar stötfångaren och LED-strålkastarna till S-CROSS personlighet. Bilen är utrustad med Suzukis nya Boosterjet-teknik. Nya direktinsprutade motorer konstruerade för att ge högsta prestanda i kombination med bästa bränsleekonomi.

 

Suzuki Vitara
Pris: Från 159 900 kronor.
Kommentar: Med en exklusiv, femslitsad grill, LED-strålkastare, svarta lättmetall-fälgar, sportiga detaljer i rött och fotpedaler i rostfritt stål drar nya Vitara S verkligen blickarna till sig, både interiört och exteriört. Inte nog med det – den nya, turbomatade BOOSTERJET-motorn bidrar också till en sportigare körupplevelse. Vill du ha lite extra allt, bekanta dig med Vitara S. Vitaras 4×4-modeller är utrustade med den nya generationens fyrhjulsdrift – AllGrip. Optimalt grepp vid körning, oavsett väderförhållanden och vägunderlag.

 

Gustafssons Bil
Adress: Tjärnvägen 40, Skellefteå.
Telefon: 0910–137 77
Hemsida: gustafssonsbil.se

11 augusti, 2017. Senast uppdaterat 11:30

Intresset för jakt ökar – särskilt bland kvinnor

Trenden med jakt växer – inte minst bland kvinnor.
Under 15 träffar hos Medborgarskolan i Skellefteå och Långviken kan du lära dig allt du behöver för att ta din jägarexamen.
– Många vill ha ett mål och vara fysiskt aktiv och då är jakt en perfekt hobby, säger kursledaren Mikael Boholm.

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Det blir allt mer populärt att ta jägarexamen, särskilt bland kvinnor. Statistik från Naturvårdsverket visar att sammanlagt 17 548 personer löste jaktkort i Västerbottens län under innevarande år, vilket är i nivå med toppnoteringen från föregående år. Något som ökat väsentligt är andelen kvinnor, samtidigt som intresset går ned i åldrarna.
– Allt fler kvinnor väljer våra utbildningar, vilket vi tycker är jättekul. En orsak är ett ökande intresse för naturen och en vilja att hitta en fridfull hobby, säger Mikael Boholm.

I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Han är kursledare för jägarexamen i Långviken. Under 15 träffar, med start den 2 december, varvas teori med praktik. Under utbildningen får du kunskaper om viltet, jakten och vapnet vilket ger dig optimala förutsättningar för att bli en ansvarsfull jägare.
– Man skaffar sig en utbildning för livet. Sedan ska man ha klart för sig att man inte är någon fullfjädrad jägare efter kursen. Det blir man genom erfarenhet, säger Mikael Boholm.

När man har lyckats ta sin jägarexamen, hur gör man för att börja jaga?
– Antingen försöker man gå med i ett jaktlag eller så kontaktar man Skellefteå kommun, som varje år behåller ett antal jakträtter själva. I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Finns det någon speciell jakt du skulle rekommendera nyblivna jägare?
– En jakttyp som blivit populär är småviltsjakt, det vill säga jakt på hare, rådjur och fågeljakt, till exempel skogsfågel och ripa. Då jagar man inte i lag utan får tillfälle att under lugna och kontrollerade former skjuta sitt första vilt.

Söndag den 2 december är det kursstart för jägarexamen i Långviken och den 16 januari startar kursen i Skellefteå. Det finns fortfarande platser kvar och bokningen gör du här:

2 dec: Långviken

16 jan: Skellefteå

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Julklappstips för hela familjen

Det kan vara tidskrävande att hitta ­julklappar till hela familjen.
Men det behöver inte vara det.
Här bjuder ­Vintergatans köpcentrum på tipsen till hela familjen – som du kan shoppa på ett och samma ställe.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01

THE BODYSHOP
Älskar du The Body Shops populära hudvårds-och sminkprodukter är den här maxade julkalendern något för dig! Kalendern är fylld till brädden med 25 gåvor – som gör varje decemberdag till en överraskning.
Har du ett skägg så ska du använda olja. Så är det bara. Med Beard Care Kit får du ett komplett groomingkit med sax, kam och vegansk skäggolja i en lätt, icke-fet formula som mjukgör, vårdar och lyfter fram naturligt lyster i alla skägg. En garanterad vinnare till honom i jul!

GLITTER
En rund berlock i äkta silver med graverad bokstav, hårband och stora diadem. Vinterns smyckes- och accessoartrender erbjuder något för alla smaker och tillfällen. Vad det gäller val av mönster är det lika självklart som på resten av vår garderob i vinter: djurprint och prickigt. För att organisera dina favoritsmycken är det perfekt att hänga upp dem på ett smyckesträd.

LINDEX
Är du lite frusen? Då är kashmir det perfekta materialet för dig. En kashmirtröja är varmare än en vanlig fårullströja, och dessutom mycket mjukare. Den här v-ringade tröjan kommer se till att du både är varm och stilsäker den här säsongen.

ACCENT
En workbag är ett måste – om du vill kombinera stil med funktionalitet. På insidan av Don Donna Josefinas snygga ryggsäck finns ett rymligt huvudfack samt ett fack med plats för en dator upp till 13,3 tum. Utvändigt finns två ytterfack med dragkedja, ett på framsidan och ett på baksidan.

Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck.

KJELL & COMPANY
Att kunna skicka film från telefonen till tv:n är idag mer vardag än framtid. Sitter du därför med någon i din bekantskapskrets som ännu inte har en Chromecast är platsen som bästa julklappsgivare i princip säkrad.
Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck och dålig lukt från alla typer av tyger och material.
Oavsett om du är intresserad av vädret, är ute efter ett recept eller vill lyssna på musik kan Google Home hjälpa dig. Den röststyrda smarthögtalaren är ett måste i köket, vardagsrummet eller varför inte i badrummet.
Ledsavers LED-mössa gör att du både ser och syns i mörkret.

KAPPAHL
Att lämna den varma sängen och det mysiga täcket tar alltid emot på morgonen. Men det känns genast lite bättre när du har en mysig morgonrock eller pyjamas-set att krypa in i. Hos Kappahl hittar du morgonrockar och pyjamas-set, i alla olika färger och former.

AVENY SKO
Varför halka fram eller inte springa alls vintertid? Dubbade skor från Icebug är en fenomenal julklapp – det greppar hela släkten.
Är du ute efter klappar till barnen har Kuoma precis släppt en ny modell av sin populära barnstövel, med ny sula som gör den helt vattentät.
Såväl skoterförare som ”vanliga” kunder är eniga i slutomdömet, Powerbootstöveln är det varmaste man kan ha på fötterna! Finns i dam-, herr- och barnstorlekar från 29 till 48.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01