Liberalerna: Återskapa vårdplatserna på lasarettet

De senaste 20 åren har två tredjedelar av platserna försvunnit.
Platsbristen på Skellefteå lasarett gör att patienter blir hemskickade – trots att de är i behov av vård.
Nu protesterar Liberalerna i Skellefteå:
– Vi är det enda partiet som har drivit frågan om att återskapa vårdplatser på lasarettet under mandatperioden, säger Carin Hasslow.

27 augusti, 2018. Senast uppdaterat 16:14

Idag är det brist på undersköterskor, sjuksköterskor och läkare på Skellefteå lasarett och därför är den största utmaningen att behålla och att rekrytera ny personal. Carin Hasslow är kandidat till landstings- och kommunfullmäktige samt till riksdagen.

Tappat 122 platser
Hon berättar att en av Liberalernas viktigaste frågor inom landstingspolitiken är bristen på vårdplatser på Skellefteå lasarett.
– 1995 hade vi 200 platser på medicin/geriatriska kliniken. Nu är endast 78 platser kvar, berättar Carin Hasslow.
– De minskade vårdplatserna på medicin, geriatriken, kirurgen och ortopeden påverkar tillgängligheten och drabbar till syvende och sist de mest sköra patienterna.

Nedläggningen av öron, näsa, hals är ytterligare ett exempel på ett dåligt beslut där patientperspektivet helt förbisetts.

Att sjuka inte kan slussas vidare till en riktig säng på en avdelning med omvårdnad, mat och mediciner påverkar både patienter och personal negativt, menar hon.
Liberalerna i Skellefteå vill säkra Skellefteå lasarett som akutsjukhus. Dessutom anser de att öron-, näsa- och halsmottagningen måste öppnas igen.

– Nedläggningen av öron, näsa, hals är ytterligare ett exempel på ett dåligt beslut där patientperspektivet helt förbisetts, säger Carin Hasslow.

– Stora patientgrupper av barn och äldre har drabbats svårt på grund av detta. Denna bassjukvård som bedrevs i Skellefteå och som man ibland måste besöka ofta, den ska självklart vara nära patienten.

 

27 augusti, 2018. Senast uppdaterat 16:14

Snabbväxande app ska rädda lokala föreningar

Var femte förening i Västerbotten har försvunnit de senaste tio åren. Nu ansluter sig bland annat ­Skellefteå AIK, Skellefteå FF, Sunnanå, Morön, Skellefteå Ridklubb, Gamla Stan och Soo Shim Taekwondo till den snabbväxande ­appen ­Supporter, som ska stärka det lokala föreningslivet.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra ­möjligheter att utveckla föreningen, säger Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

Att många lokala föreningar blöder ekonomiskt är ingen hemlighet och definitivt ingen nyhet. De senaste tio åren har närmare 150 klubbar i ­Västerbotten försvunnit. I riket är siffrorna än mer alarmerande; här har drygt 1 300 av föreningarna avvecklats under samma tidsperiod.
Den dystra utvecklingen har gett upphov till en rad nya tjänster för att rädda föreningslivet.
Den senaste och mest spännande är den ­nylanserade appen Supporter, utvecklad i Skellefteå och uppbackad av de lokala föreningarna med superstjärnorna Hanna Marklund och Jonathan Pudas i spetsen.

Idén bygger på de klassiska rabatt­häftena, fast i ­digital form. Som ­ansluten användare får du ­dagligen lukrativa rabatter från butiker och restauranger, samtidigt som du ­supportar din klubb. Hälften av behållningen från de 49 kronor månads­abonnemanget kostar går sedan oavkortat till din favoritförening.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra möjligheter att utveckla föreningen. Vi vill satsa ännu mer på både dam och ungdom för att långsiktigt vara en förening som ger alla som vill chansen att nå sina drömmar, ­säger ­Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

I uppstarten är 42 lokala för­eningar ­anslutna till Supporter, som innehåller över 200 ­erbjudanden från mer än 100 företag i Skell­efteå Kommun. Det här betyder att du som ­användare kan spara tusentals kronor på att supporta din ­lokala förening.
– Samhället förändras och föreningar är inte lika attraktiva att vara med i, då det krävs en hel del av medlemmar och ideellt arbete för att få ekonomin att gå ihop, säger Sunnanås marknadschef Inger Arnesson och fortsätter:
– I den meningen är initiativ som Supporter oerhört viktigt!

Supporter finns från och med 7 maj tillgänglig att ladda ner från App Store och Google Play.

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

SUPPORTER

STÖTTA DIN FÖRENING OCH TA DEL AV HUNDRATALS ERBJUDANDEN
Ladda ner Supporter via App Store/Google Play.
Ta del av fler än 200 fina lokala erbjudanden.
Samtidigt som du stöttar din favoritförening.

Vill du veta mer? Surfa in på http://supporter.app/

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Citykompaniet – Sveriges näst bästa citygalleria

Citykompaniet placerade sig på en fin andra plats i den Köpcentrumrapport som Market tar fram varje år.
Betyget för säkerhet är det högsta betyget i riket, Citykompaniet ökade det totala betyget rejält och klättrade en hel del placeringar mot föregående år.

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25

Undersökningen genomförs i januari varje år, 3400 personer i åldrarna 15 år och uppåt har deltagit i undersökningen. 405 handelsplatser i landet är med i bedömningen.

Det som betygssätts är Prisnivå, Butiksutbud, Bekvämlighet, Trivsel, Läge, Parkering, Serveringar, Info & Reklam, Bemötande, Tillgänglighet till WC samt trygghet & säkerhet.

– Det är givetvis jätteroligt att CK hamnar på andra plats i kategorin Citygallerior, säger Maria Rautio, centrumledare vid Citykompaniet och fortsätter:

– Det är en bra undersökning där man kan avläsa i poängen var vi är starka och var vi har mer att jobba med. Det var flera handelsplatser i Skellefteå som placerade sig bra i undersökningen vilket känns otroligt kul och viktigt för hela handeln i Skellefteå.

Bland Sveriges 405 handelsplatser placerade sig Citykompaniet på en 26:e plats.
Citygalleria topp 5 1, Mitt i City, Karlstad 45,1 2, Citykompaniet, Skellefteå 44,9 3, Gallerian Nian, Gävle 42,1 4, Kupolen Köpcentrum, Borlänge 40,6 5, Citygallerian, Karlshamn 38,9

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25