Krönika: Varför valde du att bli ledare? Mångas svar förvånar mig

Vad innebär det att vara ledare och hur kan jag använda min drivkraft för att bli en framgångsrik ledare?

8 september, 2017. Senast uppdaterat 00:08

Jag som skriver denna krönika heter Anette Strömquist och uppvuxen i Skellefteå. Jag är 42 år och har varit ledare i olika verksamheter i Stockholm och Skellefteå sedan 1999. De utmaningar som jag mötte som ledare fick mig intresserad att fördjupa mig ännu mer i detta ämne. Fördjupningen ledde till att jag idag driver ett eget företag, LaBranche. Vi utbildar ledare, medarbetare och team i att skapa mer framgång i arbetslivet.  Jag kommer skriva här i Skellefteliv om ledarskap, medarbetarskap och team och hur vi kan arbeta utifrån olika utmaningar på våra arbetsplatser.

I dag skriver jag om ledarskapet, vilket har en enorm påverkan på hur en arbetsplats fungerar. Om du som ledare är tydlig med förväntningar, visar vägen, skapar delaktighet och dialog mot målet, samtidigt som du tar till vara på personalens driv, är närvarande och intresserad av prestationerna, har du kommit långt med trivseln på arbetet. En följd av detta blir oftast goda ekonomiska resultat.

Jag har haft förmånen att få följa många ledare genom åren, dels som kollega, men också som utbildare och coach. Det är alltid lika intressant att få svaret på frågan: Varför blev du ledare?Svaren är många och ibland förvånande utifrån den person jag haft framför mig. En ärlig, driven och rak chef med business ut i fingerspetsarna var helt klar med sitt varför. Chefen skulle arbeta stenhårt för att tjäna så mycket pengar som möjligt, för att en dag kunna bygga ett barnhem för utsatta barn i Sydamerika.

Själv klev jag på ett ledarskapsuppdrag med utmaningen att få en nedläggningshotad verksamhet att överleva i Skellefteå. Mina drivkrafter handlade både om att utveckla framgångsrika medarbetare som vågade bli bäst i Sverige, men även en stor patriotisk drivkraft om att Skellefteå är att räkna med. Inte sjutton skulle Skellefteåenheten läggas ner! Inte helt ovanligt är att personen jobbat i produktionen och sedan blivit uppflyttad som en karriärmöjlighet. Med det följer i de allra flesta fall en högre lön och också helt andra utmaningar än tidigare.

Olika svar på frågan om varför du blev ledare är:

  • Jag gillar att ha inflytande och få bestämma.
  • Jag vill utveckla företaget.
  • Jag drivs av resultat och att arbeta hårt för att nå dit.
  • Jag tycker om att arbeta med andra människor och deras utveckling.
  • Jag vill ha en högre lön och det här är min chans.
  • Jag vill motivera andra till att bli lika framgångsrika som jag var i produktionen.

 

Det intressanta börjar när vi ställer oss frågan och sedan funderar över om vi lever som vi lär i vårt ledarskap. Vad innebär det att vara ledare och hur kan jag använda min drivkraft för att bli en framgångsrik ledare?

Börja med att fråga dig själv: Vad driver mig i mitt ledarskap och hur kan jag utveckla människor på bästa sätt i samklang med mina drivkrafter och värderingar?

Lyssna på svaret och hitta vägar att arbeta utifrån det, med fokus på människorna runtom dig. Alla dina medarbetare vill bli sedda, hörda och bekräftade, fast oftast på helt olika sätt.

Reflektionsfrågan: Hur tar jag vara på mina egna och mina anställdas drivkrafter för att skapa en framgångsrik arbetsplats?

 

Anette Strömquist
Utbildningskonsult & Professionell Coach (ICF)
LaBranche i Skellefteå

8 september, 2017. Senast uppdaterat 00:08

Hon blir ny verksamhetschef på Folkparken

Lina Björk Larsson har av Folkparkens styrelse utsetts till ny verksamhetschef.
Hon har arbetat som tillförordnad vd sedan november i fjol.

22 mars, 2019. Senast uppdaterat 09:43

– För Folkparken är det jättebra att Lina nu fortsätter som verksamhetschef. Vi i styrelsen är mycket nöjda med det arbete hon gjort sedan hon tillträdde, vilket gör att hon har vårt och personalens fulla förtroende säger Lillian Carlstenn, styrelseordförande på Folkparken.

Lina är inte det enda nya ansiktet på folkparken. 2018 genomfördes en omorganisation samt pensionsavgångar som har lett till att personalgruppen i stort sett är helt ny från i höstas. Nya i köket är Susanne Sigården och Linda Lind. Husvärdar är Ida Fryxell, Stina Sundbom och Klas Jonsson. Sedan tidigare arbetar Carola Glas och Carolina Norberg på Folkparken.

– Jag är otroligt glad och stolt över det förtroendet jag fått. Vi är ett starkt team nu på Folkparken som alla strävar efter samma målbild. Vi vill föra Folkparken framåt med respekt för ”parkens” historia säger Lina Björk Larsson.

Hon har tidigare jobbat på Folkparken med marknadsföring och försäljning.

22 mars, 2019. Senast uppdaterat 09:43

Skelleftebyrån som växer i rekordtakt

Less på krånglig redovisning – utan någon att fråga?
Hos nystartade Bright är dörren alltid öppen och här finns expertisen under ett och samma tak.

20 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:15

Alla kan nog skriva under på att det ska vara ­roligt och enkelt att vara ­företagare. Arbetstid och energi ska läggas på uppgifter som har med den egna verksamheten att göra – du ska inte villrådigt ­behöva kryssa mellan olika digitala verktyg utan någon att rådfråga.
Det har Bright redovisning & revision på Storgatan 31C i Skellefteå tagit fasta på.
– Vi ligger helt klart i framkant vad ­gäller digitala lösningar för våra kunder och kommer alltid att hänga med i ­branschens utveckling. Det avgörande är att lyssna på kunden och hjälpa dem in i den mer digitala världen i deras takt och på deras villkor, och inte ge avkall på den personliga kontakten, säger Joel Brännström, auktoriserad revisor.

Under samma tak
Idén till nystartade Bright uppstod i höstas då Joel Brännström, Åsa Lundström, Lars Edman, Maria Pettersson och Maria Nilsson pratade om saker som kunderna oroar sig för, som tar onödig tid och drar ned produktiviteten. Och hur man på ett enkelt sätt kan erbjuda all ekonomisk konsultation – under ett och samma tak. En affärs­idé började ­utkristalliseras och kort därefter startade de Bright med målet att erbjuda ett brett tjänsteutbud med stor flexibilitet. Allt för kundens bästa.
Joel Brännström fördjupar resonemanget:
– Alla bolag och alla företagare är unika. Vi har upplevt att många företagare inte har lika bråttom in i den helt digitala världen, något vår bransch som helhet gärna vill ge sken av. Här kommer ­dörren alltid att vara öppen för frågor och rådgivning. Vi vill att det ska kännas familjärt att besöka vårt kontor.

Växt snabbt
Kontor öppnades i ­nyrenoverade loka­ler i ­centrala Skellefteå och ­verk­sam­heten har expanderat rekordsnabbt. ­Sedan startskottet i oktober har företaget växt till 16 anställda – och består nu av nio redovisningskonsulter, sex revisorer och en administratör. Brights senaste anställda Erika flyttar hit från Umeå i början av april.
– Erika är en relativt nyutexaminerad auktoriserad revisor och kommer stärka vårt redan starka team ytterligare, säger Joel.
– Vår snabba utveckling är ett bevis på att vi tänker rätt. Förutom att ha kunden i fokus vill vi också värna om vår egen personal. Har vi en personal som trivs och mår bra märks det i kontakten med kunden, så att de känner sig uppskattade, vilket förhoppningsvis leder till att vi får ett gott renommé och nya kunder. Vi tror inte att det är krång­ligare än så, säger Åsa Lundström, ­auktoriserad ­redovisningskonsult.

BRIGHT REDOVISNING & REVISION

20 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:15