Krönika: Varför valde du att bli ledare? Mångas svar förvånar mig

Vad innebär det att vara ledare och hur kan jag använda min drivkraft för att bli en framgångsrik ledare?

8 september, 2017. Senast uppdaterat 00:08

Jag som skriver denna krönika heter Anette Strömquist och uppvuxen i Skellefteå. Jag är 42 år och har varit ledare i olika verksamheter i Stockholm och Skellefteå sedan 1999. De utmaningar som jag mötte som ledare fick mig intresserad att fördjupa mig ännu mer i detta ämne. Fördjupningen ledde till att jag idag driver ett eget företag, LaBranche. Vi utbildar ledare, medarbetare och team i att skapa mer framgång i arbetslivet.  Jag kommer skriva här i Skellefteliv om ledarskap, medarbetarskap och team och hur vi kan arbeta utifrån olika utmaningar på våra arbetsplatser.

I dag skriver jag om ledarskapet, vilket har en enorm påverkan på hur en arbetsplats fungerar. Om du som ledare är tydlig med förväntningar, visar vägen, skapar delaktighet och dialog mot målet, samtidigt som du tar till vara på personalens driv, är närvarande och intresserad av prestationerna, har du kommit långt med trivseln på arbetet. En följd av detta blir oftast goda ekonomiska resultat.

Jag har haft förmånen att få följa många ledare genom åren, dels som kollega, men också som utbildare och coach. Det är alltid lika intressant att få svaret på frågan: Varför blev du ledare?Svaren är många och ibland förvånande utifrån den person jag haft framför mig. En ärlig, driven och rak chef med business ut i fingerspetsarna var helt klar med sitt varför. Chefen skulle arbeta stenhårt för att tjäna så mycket pengar som möjligt, för att en dag kunna bygga ett barnhem för utsatta barn i Sydamerika.

Själv klev jag på ett ledarskapsuppdrag med utmaningen att få en nedläggningshotad verksamhet att överleva i Skellefteå. Mina drivkrafter handlade både om att utveckla framgångsrika medarbetare som vågade bli bäst i Sverige, men även en stor patriotisk drivkraft om att Skellefteå är att räkna med. Inte sjutton skulle Skellefteåenheten läggas ner! Inte helt ovanligt är att personen jobbat i produktionen och sedan blivit uppflyttad som en karriärmöjlighet. Med det följer i de allra flesta fall en högre lön och också helt andra utmaningar än tidigare.

Olika svar på frågan om varför du blev ledare är:

  • Jag gillar att ha inflytande och få bestämma.
  • Jag vill utveckla företaget.
  • Jag drivs av resultat och att arbeta hårt för att nå dit.
  • Jag tycker om att arbeta med andra människor och deras utveckling.
  • Jag vill ha en högre lön och det här är min chans.
  • Jag vill motivera andra till att bli lika framgångsrika som jag var i produktionen.

 

Det intressanta börjar när vi ställer oss frågan och sedan funderar över om vi lever som vi lär i vårt ledarskap. Vad innebär det att vara ledare och hur kan jag använda min drivkraft för att bli en framgångsrik ledare?

Börja med att fråga dig själv: Vad driver mig i mitt ledarskap och hur kan jag utveckla människor på bästa sätt i samklang med mina drivkrafter och värderingar?

Lyssna på svaret och hitta vägar att arbeta utifrån det, med fokus på människorna runtom dig. Alla dina medarbetare vill bli sedda, hörda och bekräftade, fast oftast på helt olika sätt.

Reflektionsfrågan: Hur tar jag vara på mina egna och mina anställdas drivkrafter för att skapa en framgångsrik arbetsplats?

 

Anette Strömquist
Utbildningskonsult & Professionell Coach (ICF)
LaBranche i Skellefteå

8 september, 2017. Senast uppdaterat 00:08

Intresset för jakt ökar – särskilt bland kvinnor

Trenden med jakt växer – inte minst bland kvinnor.
Under 15 träffar hos Medborgarskolan i Skellefteå och Långviken kan du lära dig allt du behöver för att ta din jägarexamen.
– Många vill ha ett mål och vara fysiskt aktiv och då är jakt en perfekt hobby, säger kursledaren Mikael Boholm.

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Det blir allt mer populärt att ta jägarexamen, särskilt bland kvinnor. Statistik från Naturvårdsverket visar att sammanlagt 17 548 personer löste jaktkort i Västerbottens län under innevarande år, vilket är i nivå med toppnoteringen från föregående år. Något som ökat väsentligt är andelen kvinnor, samtidigt som intresset går ned i åldrarna.
– Allt fler kvinnor väljer våra utbildningar, vilket vi tycker är jättekul. En orsak är ett ökande intresse för naturen och en vilja att hitta en fridfull hobby, säger Mikael Boholm.

I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Han är kursledare för jägarexamen i Långviken. Under 15 träffar, med start den 2 december, varvas teori med praktik. Under utbildningen får du kunskaper om viltet, jakten och vapnet vilket ger dig optimala förutsättningar för att bli en ansvarsfull jägare.
– Man skaffar sig en utbildning för livet. Sedan ska man ha klart för sig att man inte är någon fullfjädrad jägare efter kursen. Det blir man genom erfarenhet, säger Mikael Boholm.

När man har lyckats ta sin jägarexamen, hur gör man för att börja jaga?
– Antingen försöker man gå med i ett jaktlag eller så kontaktar man Skellefteå kommun, som varje år behåller ett antal jakträtter själva. I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Finns det någon speciell jakt du skulle rekommendera nyblivna jägare?
– En jakttyp som blivit populär är småviltsjakt, det vill säga jakt på hare, rådjur och fågeljakt, till exempel skogsfågel och ripa. Då jagar man inte i lag utan får tillfälle att under lugna och kontrollerade former skjuta sitt första vilt.

Söndag den 2 december är det kursstart för jägarexamen i Långviken och den 16 januari startar kursen i Skellefteå. Det finns fortfarande platser kvar och bokningen gör du här:

2 dec: Långviken

16 jan: Skellefteå

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Julklappstips för hela familjen

Det kan vara tidskrävande att hitta ­julklappar till hela familjen.
Men det behöver inte vara det.
Här bjuder ­Vintergatans köpcentrum på tipsen till hela familjen – som du kan shoppa på ett och samma ställe.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01

THE BODYSHOP
Älskar du The Body Shops populära hudvårds-och sminkprodukter är den här maxade julkalendern något för dig! Kalendern är fylld till brädden med 25 gåvor – som gör varje decemberdag till en överraskning.
Har du ett skägg så ska du använda olja. Så är det bara. Med Beard Care Kit får du ett komplett groomingkit med sax, kam och vegansk skäggolja i en lätt, icke-fet formula som mjukgör, vårdar och lyfter fram naturligt lyster i alla skägg. En garanterad vinnare till honom i jul!

GLITTER
En rund berlock i äkta silver med graverad bokstav, hårband och stora diadem. Vinterns smyckes- och accessoartrender erbjuder något för alla smaker och tillfällen. Vad det gäller val av mönster är det lika självklart som på resten av vår garderob i vinter: djurprint och prickigt. För att organisera dina favoritsmycken är det perfekt att hänga upp dem på ett smyckesträd.

LINDEX
Är du lite frusen? Då är kashmir det perfekta materialet för dig. En kashmirtröja är varmare än en vanlig fårullströja, och dessutom mycket mjukare. Den här v-ringade tröjan kommer se till att du både är varm och stilsäker den här säsongen.

ACCENT
En workbag är ett måste – om du vill kombinera stil med funktionalitet. På insidan av Don Donna Josefinas snygga ryggsäck finns ett rymligt huvudfack samt ett fack med plats för en dator upp till 13,3 tum. Utvändigt finns två ytterfack med dragkedja, ett på framsidan och ett på baksidan.

Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck.

KJELL & COMPANY
Att kunna skicka film från telefonen till tv:n är idag mer vardag än framtid. Sitter du därför med någon i din bekantskapskrets som ännu inte har en Chromecast är platsen som bästa julklappsgivare i princip säkrad.
Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck och dålig lukt från alla typer av tyger och material.
Oavsett om du är intresserad av vädret, är ute efter ett recept eller vill lyssna på musik kan Google Home hjälpa dig. Den röststyrda smarthögtalaren är ett måste i köket, vardagsrummet eller varför inte i badrummet.
Ledsavers LED-mössa gör att du både ser och syns i mörkret.

KAPPAHL
Att lämna den varma sängen och det mysiga täcket tar alltid emot på morgonen. Men det känns genast lite bättre när du har en mysig morgonrock eller pyjamas-set att krypa in i. Hos Kappahl hittar du morgonrockar och pyjamas-set, i alla olika färger och former.

AVENY SKO
Varför halka fram eller inte springa alls vintertid? Dubbade skor från Icebug är en fenomenal julklapp – det greppar hela släkten.
Är du ute efter klappar till barnen har Kuoma precis släppt en ny modell av sin populära barnstövel, med ny sula som gör den helt vattentät.
Såväl skoterförare som ”vanliga” kunder är eniga i slutomdömet, Powerbootstöveln är det varmaste man kan ha på fötterna! Finns i dam-, herr- och barnstorlekar från 29 till 48.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01