Krönika: Varför valde du att bli ledare? Mångas svar förvånar mig

Vad innebär det att vara ledare och hur kan jag använda min drivkraft för att bli en framgångsrik ledare?

8 september, 2017. Senast uppdaterat 00:08

Jag som skriver denna krönika heter Anette Strömquist och uppvuxen i Skellefteå. Jag är 42 år och har varit ledare i olika verksamheter i Stockholm och Skellefteå sedan 1999. De utmaningar som jag mötte som ledare fick mig intresserad att fördjupa mig ännu mer i detta ämne. Fördjupningen ledde till att jag idag driver ett eget företag, LaBranche. Vi utbildar ledare, medarbetare och team i att skapa mer framgång i arbetslivet.  Jag kommer skriva här i Skellefteliv om ledarskap, medarbetarskap och team och hur vi kan arbeta utifrån olika utmaningar på våra arbetsplatser.

I dag skriver jag om ledarskapet, vilket har en enorm påverkan på hur en arbetsplats fungerar. Om du som ledare är tydlig med förväntningar, visar vägen, skapar delaktighet och dialog mot målet, samtidigt som du tar till vara på personalens driv, är närvarande och intresserad av prestationerna, har du kommit långt med trivseln på arbetet. En följd av detta blir oftast goda ekonomiska resultat.

Jag har haft förmånen att få följa många ledare genom åren, dels som kollega, men också som utbildare och coach. Det är alltid lika intressant att få svaret på frågan: Varför blev du ledare?Svaren är många och ibland förvånande utifrån den person jag haft framför mig. En ärlig, driven och rak chef med business ut i fingerspetsarna var helt klar med sitt varför. Chefen skulle arbeta stenhårt för att tjäna så mycket pengar som möjligt, för att en dag kunna bygga ett barnhem för utsatta barn i Sydamerika.

Själv klev jag på ett ledarskapsuppdrag med utmaningen att få en nedläggningshotad verksamhet att överleva i Skellefteå. Mina drivkrafter handlade både om att utveckla framgångsrika medarbetare som vågade bli bäst i Sverige, men även en stor patriotisk drivkraft om att Skellefteå är att räkna med. Inte sjutton skulle Skellefteåenheten läggas ner! Inte helt ovanligt är att personen jobbat i produktionen och sedan blivit uppflyttad som en karriärmöjlighet. Med det följer i de allra flesta fall en högre lön och också helt andra utmaningar än tidigare.

Olika svar på frågan om varför du blev ledare är:

  • Jag gillar att ha inflytande och få bestämma.
  • Jag vill utveckla företaget.
  • Jag drivs av resultat och att arbeta hårt för att nå dit.
  • Jag tycker om att arbeta med andra människor och deras utveckling.
  • Jag vill ha en högre lön och det här är min chans.
  • Jag vill motivera andra till att bli lika framgångsrika som jag var i produktionen.

 

Det intressanta börjar när vi ställer oss frågan och sedan funderar över om vi lever som vi lär i vårt ledarskap. Vad innebär det att vara ledare och hur kan jag använda min drivkraft för att bli en framgångsrik ledare?

Börja med att fråga dig själv: Vad driver mig i mitt ledarskap och hur kan jag utveckla människor på bästa sätt i samklang med mina drivkrafter och värderingar?

Lyssna på svaret och hitta vägar att arbeta utifrån det, med fokus på människorna runtom dig. Alla dina medarbetare vill bli sedda, hörda och bekräftade, fast oftast på helt olika sätt.

Reflektionsfrågan: Hur tar jag vara på mina egna och mina anställdas drivkrafter för att skapa en framgångsrik arbetsplats?

 

Anette Strömquist
Utbildningskonsult & Professionell Coach (ICF)
LaBranche i Skellefteå

8 september, 2017. Senast uppdaterat 00:08

Glädjebeskedet: Nya Arken tar tillbaka klassikern

Saknar du också det lilla extra till kaffet?
Då blev precis den här vintern så mycket roligare för dig.
Nya Arken firar nämligen sitt ettårsjubileum med att ta tillbaka den klassiska favoriten.

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

I slutet av oktober har det gått ett år sedan Malte Tjäder och Anna Ljuslinder Tjäder tog över den anrika restaurangen. Och på kort tid har det skett stora förändringar.
Under nytt namn och i nyrenoverade lokaler har Skellefteborna fått njuta av ett fantastiskt julbord, stans godaste smörgåstårta – samt sedan maj fått frossa i den bästa Take Away-buffén.
Som tidigare ligger främsta fokus på lunchen, där man dagligen kan välja mellan tre hemlagade rätter varav en klassiker.

– Vi ligger nära till allt och alla känner till stället. Vi har en trogen kundkrets och det är kul att även nya ansikten hittat hit. Det har varit ett fantastiskt första år, säger Malte Tjäder och fortsätter:

– Vi ställer alltid hög krav på vad vi serverar och en stor anledning till att det funkat så bra tror jag är att här finns något för alla. Utöver tre olika varmrätter erbjuder vi alltid 30 olika sallader och kalla såser.

Take away-buffén är populärt bland Skelleftebor på språng.

Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad.

Den anrika restaurangen har funnits sedan 50-talet och att det är ett populärt lunchalternativ råder det knappast något tvivel om.

Nu laddar de nya ägarna för jubileet och lagom till ettårsdagen plockar de fram en gammal favorit; hembakad gokaka. Ett glädjebesked – inte minst för de trognaste kunderna.

– Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad, säger Malte Tjäder.

Precis som ifjol gör Nya Arken en storsatsning på julbord, som går att boka från den 25 november. Malte och Anna har genom sin cateringfirma Maltes Mat gjort sig kända för sina nyskapande smakupplevelser, på norrländska råvaror. Något som också kommer att märkas på julbordet.

Vill du boka julbord eller veta mer om Nya Arken? Här hittar du mer info.

NYA ARKEN

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

Skidmeckat fyller 50 år – listar alla trender

Skifix är en av de största skiduthyrarna i Sverige.
I år firar företaget 50 år i branschen.
Här berättar ägaren Niklas Kassberg Wall om framgångsfaktorn och listar säsongens hetaste trender.

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11

Under de senaste femtio åren har många familjer besökt Skifix. För alla vuxna och barn som gillar att åka utför är det ett verkligt mecka.

Företaget, som hyrt ut skidor sedan 90-talet, har en butik på Kopplingsvägen 10A i Boden men sedan några år tillbaka kan man även beställa säsongens skidutrustning via deras hemsida, skifix.com.

Ett enkelt och smidigt alternativ som ökar i populäritet år för år.

– Många som en gång har börjat hyra hos oss kommer tillbaka år efter år. Dels för att det är så smidigt och dels för att man såklart sparar väldigt mycket pengar, säger Skifix ägare Niklas Kassberg Wall.

En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger.

Om man exempelvis hyr begagnad alpinutrustning, så är priset endast 745 kronor för två säsonger. Skidor, bindning och pjäxor ingår i samtliga paket.

– En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger innan det är dags att byta, säger Niklas Kassberg Wall och fortsätter:

– Våra begagnade skidor är alltid nyslipade och vallade. Om barnen växer ur pjäxan eller skidorna kan du göra ett mellanbyte för endast 100 kronor under hyrtiden. Lägger du till hundra kronor kan du byta skidorna mellan eller under säsongen.

Trendkänslig
Niklas Kassberg Wall började på företaget 2001 och med sina många år i branschen har han sett otaliga trender gå i vågor. Och han understryker just att skidvärlden är väldigt trendkänslig.

– Visst är det så. Just nu är det stor efterfrågan på breda och lätta skidor, anpassade för toppturer, friåkningsskidor för hela berget, parkskidor för freestyle-åkning samt pistsmiskare, för åkare som gillar att gasa i svängarna.

Vill du också förbättra din skidåkningen eller kolla in de senaste trenderna? Kom in till Skifix på Kopplingsvägen 10 A eller surfa in på skifix.com.

SKIFIX

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11