Krönika: Varför valde du att bli ledare? Mångas svar förvånar mig

Vad innebär det att vara ledare och hur kan jag använda min drivkraft för att bli en framgångsrik ledare?

8 september, 2017. Senast uppdaterat 00:08

Jag som skriver denna krönika heter Anette Strömquist och uppvuxen i Skellefteå. Jag är 42 år och har varit ledare i olika verksamheter i Stockholm och Skellefteå sedan 1999. De utmaningar som jag mötte som ledare fick mig intresserad att fördjupa mig ännu mer i detta ämne. Fördjupningen ledde till att jag idag driver ett eget företag, LaBranche. Vi utbildar ledare, medarbetare och team i att skapa mer framgång i arbetslivet.  Jag kommer skriva här i Skellefteliv om ledarskap, medarbetarskap och team och hur vi kan arbeta utifrån olika utmaningar på våra arbetsplatser.

I dag skriver jag om ledarskapet, vilket har en enorm påverkan på hur en arbetsplats fungerar. Om du som ledare är tydlig med förväntningar, visar vägen, skapar delaktighet och dialog mot målet, samtidigt som du tar till vara på personalens driv, är närvarande och intresserad av prestationerna, har du kommit långt med trivseln på arbetet. En följd av detta blir oftast goda ekonomiska resultat.

Jag har haft förmånen att få följa många ledare genom åren, dels som kollega, men också som utbildare och coach. Det är alltid lika intressant att få svaret på frågan: Varför blev du ledare?Svaren är många och ibland förvånande utifrån den person jag haft framför mig. En ärlig, driven och rak chef med business ut i fingerspetsarna var helt klar med sitt varför. Chefen skulle arbeta stenhårt för att tjäna så mycket pengar som möjligt, för att en dag kunna bygga ett barnhem för utsatta barn i Sydamerika.

Själv klev jag på ett ledarskapsuppdrag med utmaningen att få en nedläggningshotad verksamhet att överleva i Skellefteå. Mina drivkrafter handlade både om att utveckla framgångsrika medarbetare som vågade bli bäst i Sverige, men även en stor patriotisk drivkraft om att Skellefteå är att räkna med. Inte sjutton skulle Skellefteåenheten läggas ner! Inte helt ovanligt är att personen jobbat i produktionen och sedan blivit uppflyttad som en karriärmöjlighet. Med det följer i de allra flesta fall en högre lön och också helt andra utmaningar än tidigare.

Olika svar på frågan om varför du blev ledare är:

  • Jag gillar att ha inflytande och få bestämma.
  • Jag vill utveckla företaget.
  • Jag drivs av resultat och att arbeta hårt för att nå dit.
  • Jag tycker om att arbeta med andra människor och deras utveckling.
  • Jag vill ha en högre lön och det här är min chans.
  • Jag vill motivera andra till att bli lika framgångsrika som jag var i produktionen.

 

Det intressanta börjar när vi ställer oss frågan och sedan funderar över om vi lever som vi lär i vårt ledarskap. Vad innebär det att vara ledare och hur kan jag använda min drivkraft för att bli en framgångsrik ledare?

Börja med att fråga dig själv: Vad driver mig i mitt ledarskap och hur kan jag utveckla människor på bästa sätt i samklang med mina drivkrafter och värderingar?

Lyssna på svaret och hitta vägar att arbeta utifrån det, med fokus på människorna runtom dig. Alla dina medarbetare vill bli sedda, hörda och bekräftade, fast oftast på helt olika sätt.

Reflektionsfrågan: Hur tar jag vara på mina egna och mina anställdas drivkrafter för att skapa en framgångsrik arbetsplats?

 

Anette Strömquist
Utbildningskonsult & Professionell Coach (ICF)
LaBranche i Skellefteå

8 september, 2017. Senast uppdaterat 00:08

Snabbväxande app ska rädda lokala föreningar

Var femte förening i Västerbotten har försvunnit de senaste tio åren. Nu ansluter sig bland annat ­Skellefteå AIK, Skellefteå FF, Sunnanå, Morön, Skellefteå Ridklubb, Gamla Stan och Soo Shim Taekwondo till den snabbväxande ­appen ­Supporter, som ska stärka det lokala föreningslivet.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra ­möjligheter att utveckla föreningen, säger Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

Att många lokala föreningar blöder ekonomiskt är ingen hemlighet och definitivt ingen nyhet. De senaste tio åren har närmare 150 klubbar i ­Västerbotten försvunnit. I riket är siffrorna än mer alarmerande; här har drygt 1 300 av föreningarna avvecklats under samma tidsperiod.
Den dystra utvecklingen har gett upphov till en rad nya tjänster för att rädda föreningslivet.
Den senaste och mest spännande är den ­nylanserade appen Supporter, utvecklad i Skellefteå och uppbackad av de lokala föreningarna med superstjärnorna Hanna Marklund och Jonathan Pudas i spetsen.

Idén bygger på de klassiska rabatt­häftena, fast i ­digital form. Som ­ansluten användare får du ­dagligen lukrativa rabatter från butiker och restauranger, samtidigt som du ­supportar din klubb. Hälften av behållningen från de 49 kronor månads­abonnemanget kostar går sedan oavkortat till din favoritförening.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra möjligheter att utveckla föreningen. Vi vill satsa ännu mer på både dam och ungdom för att långsiktigt vara en förening som ger alla som vill chansen att nå sina drömmar, ­säger ­Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

I uppstarten är 42 lokala för­eningar ­anslutna till Supporter, som innehåller över 200 ­erbjudanden från mer än 100 företag i Skell­efteå Kommun. Det här betyder att du som ­användare kan spara tusentals kronor på att supporta din ­lokala förening.
– Samhället förändras och föreningar är inte lika attraktiva att vara med i, då det krävs en hel del av medlemmar och ideellt arbete för att få ekonomin att gå ihop, säger Sunnanås marknadschef Inger Arnesson och fortsätter:
– I den meningen är initiativ som Supporter oerhört viktigt!

Supporter finns från och med 7 maj tillgänglig att ladda ner från App Store och Google Play.

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

SUPPORTER

STÖTTA DIN FÖRENING OCH TA DEL AV HUNDRATALS ERBJUDANDEN
Ladda ner Supporter via App Store/Google Play.
Ta del av fler än 200 fina lokala erbjudanden.
Samtidigt som du stöttar din favoritförening.

Vill du veta mer? Surfa in på http://supporter.app/

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Citykompaniet – Sveriges näst bästa citygalleria

Citykompaniet placerade sig på en fin andra plats i den Köpcentrumrapport som Market tar fram varje år.
Betyget för säkerhet är det högsta betyget i riket, Citykompaniet ökade det totala betyget rejält och klättrade en hel del placeringar mot föregående år.

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25

Undersökningen genomförs i januari varje år, 3400 personer i åldrarna 15 år och uppåt har deltagit i undersökningen. 405 handelsplatser i landet är med i bedömningen.

Det som betygssätts är Prisnivå, Butiksutbud, Bekvämlighet, Trivsel, Läge, Parkering, Serveringar, Info & Reklam, Bemötande, Tillgänglighet till WC samt trygghet & säkerhet.

– Det är givetvis jätteroligt att CK hamnar på andra plats i kategorin Citygallerior, säger Maria Rautio, centrumledare vid Citykompaniet och fortsätter:

– Det är en bra undersökning där man kan avläsa i poängen var vi är starka och var vi har mer att jobba med. Det var flera handelsplatser i Skellefteå som placerade sig bra i undersökningen vilket känns otroligt kul och viktigt för hela handeln i Skellefteå.

Bland Sveriges 405 handelsplatser placerade sig Citykompaniet på en 26:e plats.
Citygalleria topp 5 1, Mitt i City, Karlstad 45,1 2, Citykompaniet, Skellefteå 44,9 3, Gallerian Nian, Gävle 42,1 4, Kupolen Köpcentrum, Borlänge 40,6 5, Citygallerian, Karlshamn 38,9

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25