Krönika: Sluta snacka skit – chefer är inte tankeläsare

Att sitta på eftermiddagsfikat och snacka skit om en chef som inte fattar något, utan att vi själva har påpekat vad vi behöver på ett tydligt och ansvarsfullt sätt, skapar bara dålig energi. Våga handlar om att själv ta ansvar för sitt arbetsliv.

3 oktober, 2017. Senast uppdaterat 08:45

Vi måste våga ta del av det smörgåsbord av möjligheter som erbjuds på en arbetsplats. Då menar jag inte mat, utan att våga ta ansvar för att skapa ett arbetsklimat där alla trivs och vågar utvecklas, så att du som individ når framgång utan att din kollega ska titta snett. Att ha ett team som skapar spelregler där vi pushar och utvecklar varandra (kollegial coaching) och gläds åt kollegornas framgångar. Att verksamheten du arbetar i vågar lyfta utmaningar och se möjligheter som skapar goda vanor och framsynthet som leder till utveckling och goda resultat.

Våga handlar om många olika saker:

  • På chefsnivå handlar det om att våga leda sina medarbetare på ett inkluderande sätt. Där det finns tydliga mål och visioner, där individens drivkrafter och styrkor har möjlighet att påverka vägen. Hur kan jag som ledare coacha och inkludera mina medarbetare utifrån deras drivkrafter och motivation i de processer som vi har i verksamheten just nu? Med fokus på möjligheter.
  • Det krävs ett nära ledarskap, en chef med intresse för människor och deras möjligheter att utföra små och stora handlingar i rätt riktning. En dos TÅLAMOD och förmågan att SLÄPPA PRESTIGEN är också bra verktyg i ledarskapet. Hur leder du dina anställda så de känner sig bäst i just er verksamhet?

Detsamma gäller medarbetarna:

  • Vi måste också våga ansvara för våra drivkrafter och motivationer, för vad som är viktigt på jobbet och hur vi vill arbeta på bästa möjliga sätt för verksamhetens mål (med våra drivkrafter som motor). Helt enkelt visa och berätta vad vi går igång på. För hur mycket vi än önskar att våra chefer är tankeläsare, så är de inte det. Jag behöver stärkande feedback, mål att arbeta efter och ha möjlighet att påverka min arbetsvardag framöver för att känna motivation och driv.

Hur kan vi hjälpas åt med det?
Att sitta på eftermiddagsfikat och snacka skit om en chef som inte fattar något, utan att vi själva har påpekat vad vi behöver på ett tydligt och ansvarsfullt sätt, skapar bara dålig energi, i oss själva, i teamet, i verksamheten och hela vägen till våra slutkunder.

Själv kom jag till en arbetsplats där det vikande resultatet bland annat skylldes på att verksamheten låg i fel geografiskt läge, där vi inte skulle kunna bli framgångsrika så länge vi stannade kvar på det sämre affärsläget. Det visade sig vara ett hjärnspöke som inte hade diskuterats tillräckligt utifrån olika perspektiv och när det väl togs upp till ytan och vi började utforska möjligheterna, så fick det inte samma fokus och kraft i vårt arbete att utveckla verksamhetsresultatet nästkommande år.

Vilket ansvar vill du ta i ditt arbetsliv?

  • I dina drivkrafter för att bli ditt bästa på jobbet.
  • I verksamhetens mål.
  • I dina kollegors framgång.
  • I din arbetsvardag.

Våga reflektera, prata om dina drivkrafter och ta ansvar. De som vågar, är de som vinner.
Reflektionsfråga: På vilket sätt påverkar du dina kollegor på er arbetsplats?

Anette Strömquist
Utbildningskonsult & Professionell Coach (ICF)
LaBranche

3 oktober, 2017. Senast uppdaterat 08:45

Intresset för jakt ökar – särskilt bland kvinnor

Trenden med jakt växer – inte minst bland kvinnor.
Under 15 träffar hos Medborgarskolan i Skellefteå och Långviken kan du lära dig allt du behöver för att ta din jägarexamen.
– Många vill ha ett mål och vara fysiskt aktiv och då är jakt en perfekt hobby, säger kursledaren Mikael Boholm.

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Det blir allt mer populärt att ta jägarexamen, särskilt bland kvinnor. Statistik från Naturvårdsverket visar att sammanlagt 17 548 personer löste jaktkort i Västerbottens län under innevarande år, vilket är i nivå med toppnoteringen från föregående år. Något som ökat väsentligt är andelen kvinnor, samtidigt som intresset går ned i åldrarna.
– Allt fler kvinnor väljer våra utbildningar, vilket vi tycker är jättekul. En orsak är ett ökande intresse för naturen och en vilja att hitta en fridfull hobby, säger Mikael Boholm.

I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Han är kursledare för jägarexamen i Långviken. Under 15 träffar, med start den 2 december, varvas teori med praktik. Under utbildningen får du kunskaper om viltet, jakten och vapnet vilket ger dig optimala förutsättningar för att bli en ansvarsfull jägare.
– Man skaffar sig en utbildning för livet. Sedan ska man ha klart för sig att man inte är någon fullfjädrad jägare efter kursen. Det blir man genom erfarenhet, säger Mikael Boholm.

När man har lyckats ta sin jägarexamen, hur gör man för att börja jaga?
– Antingen försöker man gå med i ett jaktlag eller så kontaktar man Skellefteå kommun, som varje år behåller ett antal jakträtter själva. I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Finns det någon speciell jakt du skulle rekommendera nyblivna jägare?
– En jakttyp som blivit populär är småviltsjakt, det vill säga jakt på hare, rådjur och fågeljakt, till exempel skogsfågel och ripa. Då jagar man inte i lag utan får tillfälle att under lugna och kontrollerade former skjuta sitt första vilt.

Söndag den 2 december är det kursstart för jägarexamen i Långviken och den 16 januari startar kursen i Skellefteå. Det finns fortfarande platser kvar och bokningen gör du här:

2 dec: Långviken

16 jan: Skellefteå

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Julklappstips för hela familjen

Det kan vara tidskrävande att hitta ­julklappar till hela familjen.
Men det behöver inte vara det.
Här bjuder ­Vintergatans köpcentrum på tipsen till hela familjen – som du kan shoppa på ett och samma ställe.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01

THE BODYSHOP
Älskar du The Body Shops populära hudvårds-och sminkprodukter är den här maxade julkalendern något för dig! Kalendern är fylld till brädden med 25 gåvor – som gör varje decemberdag till en överraskning.
Har du ett skägg så ska du använda olja. Så är det bara. Med Beard Care Kit får du ett komplett groomingkit med sax, kam och vegansk skäggolja i en lätt, icke-fet formula som mjukgör, vårdar och lyfter fram naturligt lyster i alla skägg. En garanterad vinnare till honom i jul!

GLITTER
En rund berlock i äkta silver med graverad bokstav, hårband och stora diadem. Vinterns smyckes- och accessoartrender erbjuder något för alla smaker och tillfällen. Vad det gäller val av mönster är det lika självklart som på resten av vår garderob i vinter: djurprint och prickigt. För att organisera dina favoritsmycken är det perfekt att hänga upp dem på ett smyckesträd.

LINDEX
Är du lite frusen? Då är kashmir det perfekta materialet för dig. En kashmirtröja är varmare än en vanlig fårullströja, och dessutom mycket mjukare. Den här v-ringade tröjan kommer se till att du både är varm och stilsäker den här säsongen.

ACCENT
En workbag är ett måste – om du vill kombinera stil med funktionalitet. På insidan av Don Donna Josefinas snygga ryggsäck finns ett rymligt huvudfack samt ett fack med plats för en dator upp till 13,3 tum. Utvändigt finns två ytterfack med dragkedja, ett på framsidan och ett på baksidan.

Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck.

KJELL & COMPANY
Att kunna skicka film från telefonen till tv:n är idag mer vardag än framtid. Sitter du därför med någon i din bekantskapskrets som ännu inte har en Chromecast är platsen som bästa julklappsgivare i princip säkrad.
Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck och dålig lukt från alla typer av tyger och material.
Oavsett om du är intresserad av vädret, är ute efter ett recept eller vill lyssna på musik kan Google Home hjälpa dig. Den röststyrda smarthögtalaren är ett måste i köket, vardagsrummet eller varför inte i badrummet.
Ledsavers LED-mössa gör att du både ser och syns i mörkret.

KAPPAHL
Att lämna den varma sängen och det mysiga täcket tar alltid emot på morgonen. Men det känns genast lite bättre när du har en mysig morgonrock eller pyjamas-set att krypa in i. Hos Kappahl hittar du morgonrockar och pyjamas-set, i alla olika färger och former.

AVENY SKO
Varför halka fram eller inte springa alls vintertid? Dubbade skor från Icebug är en fenomenal julklapp – det greppar hela släkten.
Är du ute efter klappar till barnen har Kuoma precis släppt en ny modell av sin populära barnstövel, med ny sula som gör den helt vattentät.
Såväl skoterförare som ”vanliga” kunder är eniga i slutomdömet, Powerbootstöveln är det varmaste man kan ha på fötterna! Finns i dam-, herr- och barnstorlekar från 29 till 48.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01