Krönika: Sluta snacka skit – chefer är inte tankeläsare

Att sitta på eftermiddagsfikat och snacka skit om en chef som inte fattar något, utan att vi själva har påpekat vad vi behöver på ett tydligt och ansvarsfullt sätt, skapar bara dålig energi. Våga handlar om att själv ta ansvar för sitt arbetsliv.

3 oktober, 2017. Senast uppdaterat 08:45

Vi måste våga ta del av det smörgåsbord av möjligheter som erbjuds på en arbetsplats. Då menar jag inte mat, utan att våga ta ansvar för att skapa ett arbetsklimat där alla trivs och vågar utvecklas, så att du som individ når framgång utan att din kollega ska titta snett. Att ha ett team som skapar spelregler där vi pushar och utvecklar varandra (kollegial coaching) och gläds åt kollegornas framgångar. Att verksamheten du arbetar i vågar lyfta utmaningar och se möjligheter som skapar goda vanor och framsynthet som leder till utveckling och goda resultat.

Våga handlar om många olika saker:

  • På chefsnivå handlar det om att våga leda sina medarbetare på ett inkluderande sätt. Där det finns tydliga mål och visioner, där individens drivkrafter och styrkor har möjlighet att påverka vägen. Hur kan jag som ledare coacha och inkludera mina medarbetare utifrån deras drivkrafter och motivation i de processer som vi har i verksamheten just nu? Med fokus på möjligheter.
  • Det krävs ett nära ledarskap, en chef med intresse för människor och deras möjligheter att utföra små och stora handlingar i rätt riktning. En dos TÅLAMOD och förmågan att SLÄPPA PRESTIGEN är också bra verktyg i ledarskapet. Hur leder du dina anställda så de känner sig bäst i just er verksamhet?

Detsamma gäller medarbetarna:

  • Vi måste också våga ansvara för våra drivkrafter och motivationer, för vad som är viktigt på jobbet och hur vi vill arbeta på bästa möjliga sätt för verksamhetens mål (med våra drivkrafter som motor). Helt enkelt visa och berätta vad vi går igång på. För hur mycket vi än önskar att våra chefer är tankeläsare, så är de inte det. Jag behöver stärkande feedback, mål att arbeta efter och ha möjlighet att påverka min arbetsvardag framöver för att känna motivation och driv.

Hur kan vi hjälpas åt med det?
Att sitta på eftermiddagsfikat och snacka skit om en chef som inte fattar något, utan att vi själva har påpekat vad vi behöver på ett tydligt och ansvarsfullt sätt, skapar bara dålig energi, i oss själva, i teamet, i verksamheten och hela vägen till våra slutkunder.

Själv kom jag till en arbetsplats där det vikande resultatet bland annat skylldes på att verksamheten låg i fel geografiskt läge, där vi inte skulle kunna bli framgångsrika så länge vi stannade kvar på det sämre affärsläget. Det visade sig vara ett hjärnspöke som inte hade diskuterats tillräckligt utifrån olika perspektiv och när det väl togs upp till ytan och vi började utforska möjligheterna, så fick det inte samma fokus och kraft i vårt arbete att utveckla verksamhetsresultatet nästkommande år.

Vilket ansvar vill du ta i ditt arbetsliv?

  • I dina drivkrafter för att bli ditt bästa på jobbet.
  • I verksamhetens mål.
  • I dina kollegors framgång.
  • I din arbetsvardag.

Våga reflektera, prata om dina drivkrafter och ta ansvar. De som vågar, är de som vinner.
Reflektionsfråga: På vilket sätt påverkar du dina kollegor på er arbetsplats?

Anette Strömquist
Utbildningskonsult & Professionell Coach (ICF)
LaBranche

3 oktober, 2017. Senast uppdaterat 08:45

Glädjebeskedet: Nya Arken tar tillbaka klassikern

Saknar du också det lilla extra till kaffet?
Då blev precis den här vintern så mycket roligare för dig.
Nya Arken firar nämligen sitt ettårsjubileum med att ta tillbaka den klassiska favoriten.

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

I slutet av oktober har det gått ett år sedan Malte Tjäder och Anna Ljuslinder Tjäder tog över den anrika restaurangen. Och på kort tid har det skett stora förändringar.
Under nytt namn och i nyrenoverade lokaler har Skellefteborna fått njuta av ett fantastiskt julbord, stans godaste smörgåstårta – samt sedan maj fått frossa i den bästa Take Away-buffén.
Som tidigare ligger främsta fokus på lunchen, där man dagligen kan välja mellan tre hemlagade rätter varav en klassiker.

– Vi ligger nära till allt och alla känner till stället. Vi har en trogen kundkrets och det är kul att även nya ansikten hittat hit. Det har varit ett fantastiskt första år, säger Malte Tjäder och fortsätter:

– Vi ställer alltid hög krav på vad vi serverar och en stor anledning till att det funkat så bra tror jag är att här finns något för alla. Utöver tre olika varmrätter erbjuder vi alltid 30 olika sallader och kalla såser.

Take away-buffén är populärt bland Skelleftebor på språng.

Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad.

Den anrika restaurangen har funnits sedan 50-talet och att det är ett populärt lunchalternativ råder det knappast något tvivel om.

Nu laddar de nya ägarna för jubileet och lagom till ettårsdagen plockar de fram en gammal favorit; hembakad gokaka. Ett glädjebesked – inte minst för de trognaste kunderna.

– Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad, säger Malte Tjäder.

Precis som ifjol gör Nya Arken en storsatsning på julbord, som går att boka från den 25 november. Malte och Anna har genom sin cateringfirma Maltes Mat gjort sig kända för sina nyskapande smakupplevelser, på norrländska råvaror. Något som också kommer att märkas på julbordet.

Vill du boka julbord eller veta mer om Nya Arken? Här hittar du mer info.

NYA ARKEN

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

Skidmeckat fyller 50 år – listar alla trender

Skifix är en av de största skiduthyrarna i Sverige.
I år firar företaget 50 år i branschen.
Här berättar ägaren Niklas Kassberg Wall om framgångsfaktorn och listar säsongens hetaste trender.

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11

Under de senaste femtio åren har många familjer besökt Skifix. För alla vuxna och barn som gillar att åka utför är det ett verkligt mecka.

Företaget, som hyrt ut skidor sedan 90-talet, har en butik på Kopplingsvägen 10A i Boden men sedan några år tillbaka kan man även beställa säsongens skidutrustning via deras hemsida, skifix.com.

Ett enkelt och smidigt alternativ som ökar i populäritet år för år.

– Många som en gång har börjat hyra hos oss kommer tillbaka år efter år. Dels för att det är så smidigt och dels för att man såklart sparar väldigt mycket pengar, säger Skifix ägare Niklas Kassberg Wall.

En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger.

Om man exempelvis hyr begagnad alpinutrustning, så är priset endast 745 kronor för två säsonger. Skidor, bindning och pjäxor ingår i samtliga paket.

– En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger innan det är dags att byta, säger Niklas Kassberg Wall och fortsätter:

– Våra begagnade skidor är alltid nyslipade och vallade. Om barnen växer ur pjäxan eller skidorna kan du göra ett mellanbyte för endast 100 kronor under hyrtiden. Lägger du till hundra kronor kan du byta skidorna mellan eller under säsongen.

Trendkänslig
Niklas Kassberg Wall började på företaget 2001 och med sina många år i branschen har han sett otaliga trender gå i vågor. Och han understryker just att skidvärlden är väldigt trendkänslig.

– Visst är det så. Just nu är det stor efterfrågan på breda och lätta skidor, anpassade för toppturer, friåkningsskidor för hela berget, parkskidor för freestyle-åkning samt pistsmiskare, för åkare som gillar att gasa i svängarna.

Vill du också förbättra din skidåkningen eller kolla in de senaste trenderna? Kom in till Skifix på Kopplingsvägen 10 A eller surfa in på skifix.com.

SKIFIX

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11