Krönika: Bli arg – då kan du förändra ditt liv

Hur når vi ut med den livsnödvändiga kunskapen att utmattningens pris är för högt att betala? Om stress, vår tids utmaningar och ilska som drivkraft.

10 oktober, 2017. Senast uppdaterat 15:15

Det finns ganska många saker som gör mig arg. Det är bra tycker jag. Undrar ni varför? Jo för att ilska är en fantastisk drivkraft när det gäller att jobba med förändring. I min yrkesroll som psykolog pratar jag ganska ofta om de olika känslornas funktion. Ilska, som är en av våra grundläggande känslor signalerar till oss att ”något är fel” och att något mest troligt också behöver förändras. I grunden bygger allt engagemang, ni vet sådant som politik eller att vi går med i Amnesty eller engagerar oss i Greenpeace på att vi uppmärksammat något som känns fel och att vi blir arga när vi tänker på hur orättvist/dumt/fel det verkar. Att sedan ta steget från att tänka och känna, till att omsätta i konkreta handlingar som är viktiga för oss, då kan det hända riktigt bra grejer.

En sak som gjorde mig arg var när jag, efter att ha jobbat med rehabilitering av utmattade personer i flera år insåg att det här är helt galet. Det är helt galet att vi ska försöka plåstra ihop individ för individ när hela systemet är sjukt. Jag förringar inte vikten av att utmattade personer ska få bästa tillgängliga rehabilitering och vård. Det är självklart och viktigt.

Men det som också stod helt klart var att många av de här personerna inte hade behövt bli så sjuka. Vi har redan goda kunskaper om hur stressrelaterad ohälsa med relativt enkla medel kan förebyggas i arbetsmiljön. Vi har både verktyg och strategier för att upptäcka tidiga signaler och kunna bryta mönster som kan leda till ohälsa. Vi vet att det är viktigt att jobba systematiskt och proaktivt. Och att priset som både samhället, arbetsgivare och individer får betala när någon blir sjukskriven för utmattning är för högt.

Men någonstans på vägen når inte kunskapen ut. Någonstans på vägen blir andra saker viktigare.

Det gör mig arg. Min ilska har jag omvandlat till både ett brinnande engagemang för frågor kring hur vi kan förebygga stress och främja hälsa och till ett eget företag ACT NOW psykologi & utbildning.

Jag vill vara med och förändra synen på en av vår tids största utmaningar. Den stressrelaterade ohälsan. Vi måste vara många som för ut kunskapen, pratar, skriver, debatterar tills alla lyssnar. Med alla menar jag politiker, arbetsgivare, chefer och fackliga men också varje individ. Medarbetare. Föräldrar. Partner. Vänner.

Vi har alla ett ansvar för våra liv.

Det jag skriver nu betyder inte att jag tycker att det är individer som en och en ska lösa alla strukturella problem. För att kunna ta ansvar för vårt eget liv behöver vi ha rimliga förutsättningar. En god arbetsmiljö, en vardag som fungerar, grundläggande behov tillfredsställda. Och för att kunna ta hand om oss själva behöver vi kunskap. Vi behöver veta när det är dags att ställa sig upp och protestera och när det är dags att sätta sig ner och vila. Vi behöver förstå när vi behandlas orättvist, eller när det är vi som handlar orättvist mot någon annan.

Det är några av de frågor jag vill dela med er i mina krönikor. Hoppas ni vill läsa.

Sandra Lindström

Leg. psykolog, föreläsare och organisationskonsult. Pågående specialistutbildning inom arbets- och organisationspsykologi. Har jobbat inom ett flertal verksamheter som BUP, elevhälsa, vuxenpsykiatri, företagshälsa och driver sedan 2016 egna företaget ACT NOW psykologi & utbildning. Sandra har ett stort engagemang och intresse för frågor som rör jämställdhet, feminism och genus. Har särskilt fokus på frågor kopplat till makt, kön, relationer, föräldraskap och stressrelaterad ohälsa. Driver bloggen Jämställd vardag och har bland annat medverkat i TV4:s morgonsoffa för att prata om ojämställd stress.

10 oktober, 2017. Senast uppdaterat 15:15

Snabbväxande app ska rädda lokala föreningar

Var femte förening i Västerbotten har försvunnit de senaste tio åren. Nu ansluter sig bland annat ­Skellefteå AIK, Skellefteå FF, Sunnanå, Morön, Skellefteå Ridklubb, Gamla Stan och Soo Shim Taekwondo till den snabbväxande ­appen ­Supporter, som ska stärka det lokala föreningslivet.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra ­möjligheter att utveckla föreningen, säger Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

Att många lokala föreningar blöder ekonomiskt är ingen hemlighet och definitivt ingen nyhet. De senaste tio åren har närmare 150 klubbar i ­Västerbotten försvunnit. I riket är siffrorna än mer alarmerande; här har drygt 1 300 av föreningarna avvecklats under samma tidsperiod.
Den dystra utvecklingen har gett upphov till en rad nya tjänster för att rädda föreningslivet.
Den senaste och mest spännande är den ­nylanserade appen Supporter, utvecklad i Skellefteå och uppbackad av de lokala föreningarna med superstjärnorna Hanna Marklund och Jonathan Pudas i spetsen.

Idén bygger på de klassiska rabatt­häftena, fast i ­digital form. Som ­ansluten användare får du ­dagligen lukrativa rabatter från butiker och restauranger, samtidigt som du ­supportar din klubb. Hälften av behållningen från de 49 kronor månads­abonnemanget kostar går sedan oavkortat till din favoritförening.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra möjligheter att utveckla föreningen. Vi vill satsa ännu mer på både dam och ungdom för att långsiktigt vara en förening som ger alla som vill chansen att nå sina drömmar, ­säger ­Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

I uppstarten är 42 lokala för­eningar ­anslutna till Supporter, som innehåller över 200 ­erbjudanden från mer än 100 företag i Skell­efteå Kommun. Det här betyder att du som ­användare kan spara tusentals kronor på att supporta din ­lokala förening.
– Samhället förändras och föreningar är inte lika attraktiva att vara med i, då det krävs en hel del av medlemmar och ideellt arbete för att få ekonomin att gå ihop, säger Sunnanås marknadschef Inger Arnesson och fortsätter:
– I den meningen är initiativ som Supporter oerhört viktigt!

Supporter finns från och med 7 maj tillgänglig att ladda ner från App Store och Google Play.

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

SUPPORTER

STÖTTA DIN FÖRENING OCH TA DEL AV HUNDRATALS ERBJUDANDEN
Ladda ner Supporter via App Store/Google Play.
Ta del av fler än 200 fina lokala erbjudanden.
Samtidigt som du stöttar din favoritförening.

Vill du veta mer? Surfa in på http://supporter.app/

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Citykompaniet – Sveriges näst bästa citygalleria

Citykompaniet placerade sig på en fin andra plats i den Köpcentrumrapport som Market tar fram varje år.
Betyget för säkerhet är det högsta betyget i riket, Citykompaniet ökade det totala betyget rejält och klättrade en hel del placeringar mot föregående år.

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25

Undersökningen genomförs i januari varje år, 3400 personer i åldrarna 15 år och uppåt har deltagit i undersökningen. 405 handelsplatser i landet är med i bedömningen.

Det som betygssätts är Prisnivå, Butiksutbud, Bekvämlighet, Trivsel, Läge, Parkering, Serveringar, Info & Reklam, Bemötande, Tillgänglighet till WC samt trygghet & säkerhet.

– Det är givetvis jätteroligt att CK hamnar på andra plats i kategorin Citygallerior, säger Maria Rautio, centrumledare vid Citykompaniet och fortsätter:

– Det är en bra undersökning där man kan avläsa i poängen var vi är starka och var vi har mer att jobba med. Det var flera handelsplatser i Skellefteå som placerade sig bra i undersökningen vilket känns otroligt kul och viktigt för hela handeln i Skellefteå.

Bland Sveriges 405 handelsplatser placerade sig Citykompaniet på en 26:e plats.
Citygalleria topp 5 1, Mitt i City, Karlstad 45,1 2, Citykompaniet, Skellefteå 44,9 3, Gallerian Nian, Gävle 42,1 4, Kupolen Köpcentrum, Borlänge 40,6 5, Citygallerian, Karlshamn 38,9

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25