Krönika: Bli arg – då kan du förändra ditt liv

Hur når vi ut med den livsnödvändiga kunskapen att utmattningens pris är för högt att betala? Om stress, vår tids utmaningar och ilska som drivkraft.

10 oktober, 2017. Senast uppdaterat 15:15

Det finns ganska många saker som gör mig arg. Det är bra tycker jag. Undrar ni varför? Jo för att ilska är en fantastisk drivkraft när det gäller att jobba med förändring. I min yrkesroll som psykolog pratar jag ganska ofta om de olika känslornas funktion. Ilska, som är en av våra grundläggande känslor signalerar till oss att ”något är fel” och att något mest troligt också behöver förändras. I grunden bygger allt engagemang, ni vet sådant som politik eller att vi går med i Amnesty eller engagerar oss i Greenpeace på att vi uppmärksammat något som känns fel och att vi blir arga när vi tänker på hur orättvist/dumt/fel det verkar. Att sedan ta steget från att tänka och känna, till att omsätta i konkreta handlingar som är viktiga för oss, då kan det hända riktigt bra grejer.

En sak som gjorde mig arg var när jag, efter att ha jobbat med rehabilitering av utmattade personer i flera år insåg att det här är helt galet. Det är helt galet att vi ska försöka plåstra ihop individ för individ när hela systemet är sjukt. Jag förringar inte vikten av att utmattade personer ska få bästa tillgängliga rehabilitering och vård. Det är självklart och viktigt.

Men det som också stod helt klart var att många av de här personerna inte hade behövt bli så sjuka. Vi har redan goda kunskaper om hur stressrelaterad ohälsa med relativt enkla medel kan förebyggas i arbetsmiljön. Vi har både verktyg och strategier för att upptäcka tidiga signaler och kunna bryta mönster som kan leda till ohälsa. Vi vet att det är viktigt att jobba systematiskt och proaktivt. Och att priset som både samhället, arbetsgivare och individer får betala när någon blir sjukskriven för utmattning är för högt.

Men någonstans på vägen når inte kunskapen ut. Någonstans på vägen blir andra saker viktigare.

Det gör mig arg. Min ilska har jag omvandlat till både ett brinnande engagemang för frågor kring hur vi kan förebygga stress och främja hälsa och till ett eget företag ACT NOW psykologi & utbildning.

Jag vill vara med och förändra synen på en av vår tids största utmaningar. Den stressrelaterade ohälsan. Vi måste vara många som för ut kunskapen, pratar, skriver, debatterar tills alla lyssnar. Med alla menar jag politiker, arbetsgivare, chefer och fackliga men också varje individ. Medarbetare. Föräldrar. Partner. Vänner.

Vi har alla ett ansvar för våra liv.

Det jag skriver nu betyder inte att jag tycker att det är individer som en och en ska lösa alla strukturella problem. För att kunna ta ansvar för vårt eget liv behöver vi ha rimliga förutsättningar. En god arbetsmiljö, en vardag som fungerar, grundläggande behov tillfredsställda. Och för att kunna ta hand om oss själva behöver vi kunskap. Vi behöver veta när det är dags att ställa sig upp och protestera och när det är dags att sätta sig ner och vila. Vi behöver förstå när vi behandlas orättvist, eller när det är vi som handlar orättvist mot någon annan.

Det är några av de frågor jag vill dela med er i mina krönikor. Hoppas ni vill läsa.

Sandra Lindström

Leg. psykolog, föreläsare och organisationskonsult. Pågående specialistutbildning inom arbets- och organisationspsykologi. Har jobbat inom ett flertal verksamheter som BUP, elevhälsa, vuxenpsykiatri, företagshälsa och driver sedan 2016 egna företaget ACT NOW psykologi & utbildning. Sandra har ett stort engagemang och intresse för frågor som rör jämställdhet, feminism och genus. Har särskilt fokus på frågor kopplat till makt, kön, relationer, föräldraskap och stressrelaterad ohälsa. Driver bloggen Jämställd vardag och har bland annat medverkat i TV4:s morgonsoffa för att prata om ojämställd stress.

10 oktober, 2017. Senast uppdaterat 15:15

Glädjebeskedet: Nya Arken tar tillbaka klassikern

Saknar du också det lilla extra till kaffet?
Då blev precis den här vintern så mycket roligare för dig.
Nya Arken firar nämligen sitt ettårsjubileum med att ta tillbaka den klassiska favoriten.

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

I slutet av oktober har det gått ett år sedan Malte Tjäder och Anna Ljuslinder Tjäder tog över den anrika restaurangen. Och på kort tid har det skett stora förändringar.
Under nytt namn och i nyrenoverade lokaler har Skellefteborna fått njuta av ett fantastiskt julbord, stans godaste smörgåstårta – samt sedan maj fått frossa i den bästa Take Away-buffén.
Som tidigare ligger främsta fokus på lunchen, där man dagligen kan välja mellan tre hemlagade rätter varav en klassiker.

– Vi ligger nära till allt och alla känner till stället. Vi har en trogen kundkrets och det är kul att även nya ansikten hittat hit. Det har varit ett fantastiskt första år, säger Malte Tjäder och fortsätter:

– Vi ställer alltid hög krav på vad vi serverar och en stor anledning till att det funkat så bra tror jag är att här finns något för alla. Utöver tre olika varmrätter erbjuder vi alltid 30 olika sallader och kalla såser.

Take away-buffén är populärt bland Skelleftebor på språng.

Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad.

Den anrika restaurangen har funnits sedan 50-talet och att det är ett populärt lunchalternativ råder det knappast något tvivel om.

Nu laddar de nya ägarna för jubileet och lagom till ettårsdagen plockar de fram en gammal favorit; hembakad gokaka. Ett glädjebesked – inte minst för de trognaste kunderna.

– Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad, säger Malte Tjäder.

Precis som ifjol gör Nya Arken en storsatsning på julbord, som går att boka från den 25 november. Malte och Anna har genom sin cateringfirma Maltes Mat gjort sig kända för sina nyskapande smakupplevelser, på norrländska råvaror. Något som också kommer att märkas på julbordet.

Vill du boka julbord eller veta mer om Nya Arken? Här hittar du mer info.

NYA ARKEN

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

Skidmeckat fyller 50 år – listar alla trender

Skifix är en av de största skiduthyrarna i Sverige.
I år firar företaget 50 år i branschen.
Här berättar ägaren Niklas Kassberg Wall om framgångsfaktorn och listar säsongens hetaste trender.

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11

Under de senaste femtio åren har många familjer besökt Skifix. För alla vuxna och barn som gillar att åka utför är det ett verkligt mecka.

Företaget, som hyrt ut skidor sedan 90-talet, har en butik på Kopplingsvägen 10A i Boden men sedan några år tillbaka kan man även beställa säsongens skidutrustning via deras hemsida, skifix.com.

Ett enkelt och smidigt alternativ som ökar i populäritet år för år.

– Många som en gång har börjat hyra hos oss kommer tillbaka år efter år. Dels för att det är så smidigt och dels för att man såklart sparar väldigt mycket pengar, säger Skifix ägare Niklas Kassberg Wall.

En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger.

Om man exempelvis hyr begagnad alpinutrustning, så är priset endast 745 kronor för två säsonger. Skidor, bindning och pjäxor ingår i samtliga paket.

– En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger innan det är dags att byta, säger Niklas Kassberg Wall och fortsätter:

– Våra begagnade skidor är alltid nyslipade och vallade. Om barnen växer ur pjäxan eller skidorna kan du göra ett mellanbyte för endast 100 kronor under hyrtiden. Lägger du till hundra kronor kan du byta skidorna mellan eller under säsongen.

Trendkänslig
Niklas Kassberg Wall började på företaget 2001 och med sina många år i branschen har han sett otaliga trender gå i vågor. Och han understryker just att skidvärlden är väldigt trendkänslig.

– Visst är det så. Just nu är det stor efterfrågan på breda och lätta skidor, anpassade för toppturer, friåkningsskidor för hela berget, parkskidor för freestyle-åkning samt pistsmiskare, för åkare som gillar att gasa i svängarna.

Vill du också förbättra din skidåkningen eller kolla in de senaste trenderna? Kom in till Skifix på Kopplingsvägen 10 A eller surfa in på skifix.com.

SKIFIX

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11