Krönika: Bli arg – då kan du förändra ditt liv

Hur når vi ut med den livsnödvändiga kunskapen att utmattningens pris är för högt att betala? Om stress, vår tids utmaningar och ilska som drivkraft.

10 oktober, 2017. Senast uppdaterat 15:15

Det finns ganska många saker som gör mig arg. Det är bra tycker jag. Undrar ni varför? Jo för att ilska är en fantastisk drivkraft när det gäller att jobba med förändring. I min yrkesroll som psykolog pratar jag ganska ofta om de olika känslornas funktion. Ilska, som är en av våra grundläggande känslor signalerar till oss att ”något är fel” och att något mest troligt också behöver förändras. I grunden bygger allt engagemang, ni vet sådant som politik eller att vi går med i Amnesty eller engagerar oss i Greenpeace på att vi uppmärksammat något som känns fel och att vi blir arga när vi tänker på hur orättvist/dumt/fel det verkar. Att sedan ta steget från att tänka och känna, till att omsätta i konkreta handlingar som är viktiga för oss, då kan det hända riktigt bra grejer.

En sak som gjorde mig arg var när jag, efter att ha jobbat med rehabilitering av utmattade personer i flera år insåg att det här är helt galet. Det är helt galet att vi ska försöka plåstra ihop individ för individ när hela systemet är sjukt. Jag förringar inte vikten av att utmattade personer ska få bästa tillgängliga rehabilitering och vård. Det är självklart och viktigt.

Men det som också stod helt klart var att många av de här personerna inte hade behövt bli så sjuka. Vi har redan goda kunskaper om hur stressrelaterad ohälsa med relativt enkla medel kan förebyggas i arbetsmiljön. Vi har både verktyg och strategier för att upptäcka tidiga signaler och kunna bryta mönster som kan leda till ohälsa. Vi vet att det är viktigt att jobba systematiskt och proaktivt. Och att priset som både samhället, arbetsgivare och individer får betala när någon blir sjukskriven för utmattning är för högt.

Men någonstans på vägen når inte kunskapen ut. Någonstans på vägen blir andra saker viktigare.

Det gör mig arg. Min ilska har jag omvandlat till både ett brinnande engagemang för frågor kring hur vi kan förebygga stress och främja hälsa och till ett eget företag ACT NOW psykologi & utbildning.

Jag vill vara med och förändra synen på en av vår tids största utmaningar. Den stressrelaterade ohälsan. Vi måste vara många som för ut kunskapen, pratar, skriver, debatterar tills alla lyssnar. Med alla menar jag politiker, arbetsgivare, chefer och fackliga men också varje individ. Medarbetare. Föräldrar. Partner. Vänner.

Vi har alla ett ansvar för våra liv.

Det jag skriver nu betyder inte att jag tycker att det är individer som en och en ska lösa alla strukturella problem. För att kunna ta ansvar för vårt eget liv behöver vi ha rimliga förutsättningar. En god arbetsmiljö, en vardag som fungerar, grundläggande behov tillfredsställda. Och för att kunna ta hand om oss själva behöver vi kunskap. Vi behöver veta när det är dags att ställa sig upp och protestera och när det är dags att sätta sig ner och vila. Vi behöver förstå när vi behandlas orättvist, eller när det är vi som handlar orättvist mot någon annan.

Det är några av de frågor jag vill dela med er i mina krönikor. Hoppas ni vill läsa.

Sandra Lindström

Leg. psykolog, föreläsare och organisationskonsult. Pågående specialistutbildning inom arbets- och organisationspsykologi. Har jobbat inom ett flertal verksamheter som BUP, elevhälsa, vuxenpsykiatri, företagshälsa och driver sedan 2016 egna företaget ACT NOW psykologi & utbildning. Sandra har ett stort engagemang och intresse för frågor som rör jämställdhet, feminism och genus. Har särskilt fokus på frågor kopplat till makt, kön, relationer, föräldraskap och stressrelaterad ohälsa. Driver bloggen Jämställd vardag och har bland annat medverkat i TV4:s morgonsoffa för att prata om ojämställd stress.

10 oktober, 2017. Senast uppdaterat 15:15

Intresset för jakt ökar – särskilt bland kvinnor

Trenden med jakt växer – inte minst bland kvinnor.
Under 15 träffar hos Medborgarskolan i Skellefteå och Långviken kan du lära dig allt du behöver för att ta din jägarexamen.
– Många vill ha ett mål och vara fysiskt aktiv och då är jakt en perfekt hobby, säger kursledaren Mikael Boholm.

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Det blir allt mer populärt att ta jägarexamen, särskilt bland kvinnor. Statistik från Naturvårdsverket visar att sammanlagt 17 548 personer löste jaktkort i Västerbottens län under innevarande år, vilket är i nivå med toppnoteringen från föregående år. Något som ökat väsentligt är andelen kvinnor, samtidigt som intresset går ned i åldrarna.
– Allt fler kvinnor väljer våra utbildningar, vilket vi tycker är jättekul. En orsak är ett ökande intresse för naturen och en vilja att hitta en fridfull hobby, säger Mikael Boholm.

I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Han är kursledare för jägarexamen i Långviken. Under 15 träffar, med start den 2 december, varvas teori med praktik. Under utbildningen får du kunskaper om viltet, jakten och vapnet vilket ger dig optimala förutsättningar för att bli en ansvarsfull jägare.
– Man skaffar sig en utbildning för livet. Sedan ska man ha klart för sig att man inte är någon fullfjädrad jägare efter kursen. Det blir man genom erfarenhet, säger Mikael Boholm.

När man har lyckats ta sin jägarexamen, hur gör man för att börja jaga?
– Antingen försöker man gå med i ett jaktlag eller så kontaktar man Skellefteå kommun, som varje år behåller ett antal jakträtter själva. I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Finns det någon speciell jakt du skulle rekommendera nyblivna jägare?
– En jakttyp som blivit populär är småviltsjakt, det vill säga jakt på hare, rådjur och fågeljakt, till exempel skogsfågel och ripa. Då jagar man inte i lag utan får tillfälle att under lugna och kontrollerade former skjuta sitt första vilt.

Söndag den 2 december är det kursstart för jägarexamen i Långviken och den 16 januari startar kursen i Skellefteå. Det finns fortfarande platser kvar och bokningen gör du här:

2 dec: Långviken

16 jan: Skellefteå

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Julklappstips för hela familjen

Det kan vara tidskrävande att hitta ­julklappar till hela familjen.
Men det behöver inte vara det.
Här bjuder ­Vintergatans köpcentrum på tipsen till hela familjen – som du kan shoppa på ett och samma ställe.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01

THE BODYSHOP
Älskar du The Body Shops populära hudvårds-och sminkprodukter är den här maxade julkalendern något för dig! Kalendern är fylld till brädden med 25 gåvor – som gör varje decemberdag till en överraskning.
Har du ett skägg så ska du använda olja. Så är det bara. Med Beard Care Kit får du ett komplett groomingkit med sax, kam och vegansk skäggolja i en lätt, icke-fet formula som mjukgör, vårdar och lyfter fram naturligt lyster i alla skägg. En garanterad vinnare till honom i jul!

GLITTER
En rund berlock i äkta silver med graverad bokstav, hårband och stora diadem. Vinterns smyckes- och accessoartrender erbjuder något för alla smaker och tillfällen. Vad det gäller val av mönster är det lika självklart som på resten av vår garderob i vinter: djurprint och prickigt. För att organisera dina favoritsmycken är det perfekt att hänga upp dem på ett smyckesträd.

LINDEX
Är du lite frusen? Då är kashmir det perfekta materialet för dig. En kashmirtröja är varmare än en vanlig fårullströja, och dessutom mycket mjukare. Den här v-ringade tröjan kommer se till att du både är varm och stilsäker den här säsongen.

ACCENT
En workbag är ett måste – om du vill kombinera stil med funktionalitet. På insidan av Don Donna Josefinas snygga ryggsäck finns ett rymligt huvudfack samt ett fack med plats för en dator upp till 13,3 tum. Utvändigt finns två ytterfack med dragkedja, ett på framsidan och ett på baksidan.

Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck.

KJELL & COMPANY
Att kunna skicka film från telefonen till tv:n är idag mer vardag än framtid. Sitter du därför med någon i din bekantskapskrets som ännu inte har en Chromecast är platsen som bästa julklappsgivare i princip säkrad.
Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck och dålig lukt från alla typer av tyger och material.
Oavsett om du är intresserad av vädret, är ute efter ett recept eller vill lyssna på musik kan Google Home hjälpa dig. Den röststyrda smarthögtalaren är ett måste i köket, vardagsrummet eller varför inte i badrummet.
Ledsavers LED-mössa gör att du både ser och syns i mörkret.

KAPPAHL
Att lämna den varma sängen och det mysiga täcket tar alltid emot på morgonen. Men det känns genast lite bättre när du har en mysig morgonrock eller pyjamas-set att krypa in i. Hos Kappahl hittar du morgonrockar och pyjamas-set, i alla olika färger och former.

AVENY SKO
Varför halka fram eller inte springa alls vintertid? Dubbade skor från Icebug är en fenomenal julklapp – det greppar hela släkten.
Är du ute efter klappar till barnen har Kuoma precis släppt en ny modell av sin populära barnstövel, med ny sula som gör den helt vattentät.
Såväl skoterförare som ”vanliga” kunder är eniga i slutomdömet, Powerbootstöveln är det varmaste man kan ha på fötterna! Finns i dam-, herr- och barnstorlekar från 29 till 48.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01