Krönika: Acceptera dina sämre sidor – och bli en bättre chef

Jag träffar många chefer i mitt arbete som vill utveckla olika delar i sitt ledarskap. Smarta chefer jobbar så, de är intresserade av kvalitén på sitt ledarskap och därmed både sina starka och svaga sidor. De klokaste cheferna accepterar att det faktiskt finns svagheter och lär sig även att arbeta utifrån dem, inte helt sällan med stöd av andra. De här cheferna brukar också vara prestigelösa, vilket är en mycket uppskattad chefsegenskap hos underställda medarbetare.

29 januari, 2018. Senast uppdaterat 16:12

Just nu pratas det mycket om transparent ledarskap, att vara ärlig och tillitsfull, att bjuda in och visa öppet vem man är. Att det transparanta ledarskapet tillför mycket både för ledaren, medarbetaren och därmed även organisationen. Bland annat skapar ärligheten ett öppnare klimat där kreativitet och utanför-boxen-mentaliteten blir en del av vardagen. Där vågar vi bjuda in varandra i diskussioner och vara modiga oavsett om det handlar om positiva eller negativa händelser i verksamheten.

Ofta slår det mig att vi fokuserar alldeles för mycket på våra sämre sidor. Vi lägger massor med energi på att stärka upp, täppa till och kämpa oss igenom dessa svaga sidor med blod, svett och tårar. Jag tycker självklart att vi ska höja nivån om svagheten är undermålig, men låt den inte ta över ditt ledarskap helt. Om något är omöjligt, ta hjälp!

Låt inte för mycket av din energi och dina talanger försvinna i svagheterna. Använd mycket hellre energin i dina styrkor, där du är unik, får saker att hända och kommer till din fulla rätt. Vilka styrkor i ditt ledarskap gör att du får med dig dina medarbetare i rätt riktning? Där ni växer tillsammans och blir framgångsrika? DÄR ska du lägga ditt fokus.

En klok människa ändrade min syn, med en enda kommentar: ”Dina styrkor väger upp dina brister tusenfalt, fortsätt vara briljant där du är bäst, då märks knappt dina svagheter.”

När jag klev på mitt första chefsuppdrag vid 24 års ålder tänkte jag: -Hur svårt kan det vara? Det gäller bara att visa att jag är bäst på det mesta. Ganska snart blev jag varse om att det var lite mer komplicerat än så. I företaget jag arbetade i som mellanchef hade vi 5 tydliga roller i ledarskapet: Chef, Visionär, Säljare, Administratör och Coach. Jag hittade ganska snabbt mina styrkor, men mina svagheter var tuffare att acceptera. Jag tyckte ju att jag skulle vara bäst i alla chefsrollerna. Från början satsade jag fullt ut på styrkorna, men hackade ändå på mina svagheter (trots att de var utförda och godkända). En klok människa ändrade min syn, med en enda kommentar: ”Dina styrkor väger upp dina brister tusenfalt, fortsätt vara briljant där du är bäst, då märks knappt dina svagheter.”

Är du intresserad av dina starka respektive svaga sidor? Fråga dina medarbetare och chefer. Vad kan jag utveckla? Hur upplevde du att jag löste den där situationen? Vad behöver du av mig för att fungera optimalt? Se feedbacken som en gåva, mer om detta i nästa krönika.

Anette Strömquist
Utbildningskonsult & Professionell Coach (ICF)
LaBranche i Skellefteå

LaBranche

Här hittar du mer information om aktuella utbildningar.

  • Det Coachande Ledarskapet, Skellefteå 28 februari eller 11 april 2018
  • Bli ditt bästa Jag, Skellefteå, 26 maj, 16 juni eller 25 augusti 2018

Skräddarsydda organisationsutbildningar

  • Coachande ledarskap & förhållningssätt

Alla dina medarbetare har potential att bli sitt bästa i sin arbetsvardag. Oavsett hur länge du arbetat som chef, kommer du genom det coachande förhållningssättet skapa bättre resultat, större engagemang och goda förutsättningar att utveckla både individen och verksamheten framgångsrikt.

  • Dynamiskt ledarskap (med fokus på förändring/verksamhet/situation/individ/mål)

Stärker dig att leda i förändring, utifrån individer, situationer och verksamhet, med tydlighet och engagemang. Utbildningen hjälper dig att prioritera vad som är viktigast för dig och dina medarbetare, våga anta nya utmaningar och utveckla din kompetens att leda framgångsrikt genom din personal för att nå verksamhetsmålen i en konstant föränderlig verksamhetsmiljö.

  • Försäljning, service & bemötande

Den här utbildningen ger dig verktyg, insikter och förståelse i hur du blir en framgångsrik och ödmjuk säljare, som kunderna väljer att komma tillbaka till gång efter gång. Att vara säljare idag handlar om att skapa äkta och förtroendefulla relationer med sina kunder, där service och bemötande blir en naturlig del i försäljningsprocessen. I varje säljsituation finns två vinnare, kunden och säljaren. 

För mer information och offertförfrågan vänligen kontakta:

anette@labranche.se eller på tfn 070-2890440

29 januari, 2018. Senast uppdaterat 16:12

Glädjebeskedet: Nya Arken tar tillbaka klassikern

Saknar du också det lilla extra till kaffet?
Då blev precis den här vintern så mycket roligare för dig.
Nya Arken firar nämligen sitt ettårsjubileum med att ta tillbaka den klassiska favoriten.

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

I slutet av oktober har det gått ett år sedan Malte Tjäder och Anna Ljuslinder Tjäder tog över den anrika restaurangen. Och på kort tid har det skett stora förändringar.
Under nytt namn och i nyrenoverade lokaler har Skellefteborna fått njuta av ett fantastiskt julbord, stans godaste smörgåstårta – samt sedan maj fått frossa i den bästa Take Away-buffén.
Som tidigare ligger främsta fokus på lunchen, där man dagligen kan välja mellan tre hemlagade rätter varav en klassiker.

– Vi ligger nära till allt och alla känner till stället. Vi har en trogen kundkrets och det är kul att även nya ansikten hittat hit. Det har varit ett fantastiskt första år, säger Malte Tjäder och fortsätter:

– Vi ställer alltid hög krav på vad vi serverar och en stor anledning till att det funkat så bra tror jag är att här finns något för alla. Utöver tre olika varmrätter erbjuder vi alltid 30 olika sallader och kalla såser.

Take away-buffén är populärt bland Skelleftebor på språng.

Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad.

Den anrika restaurangen har funnits sedan 50-talet och att det är ett populärt lunchalternativ råder det knappast något tvivel om.

Nu laddar de nya ägarna för jubileet och lagom till ettårsdagen plockar de fram en gammal favorit; hembakad gokaka. Ett glädjebesked – inte minst för de trognaste kunderna.

– Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad, säger Malte Tjäder.

Precis som ifjol gör Nya Arken en storsatsning på julbord, som går att boka från den 25 november. Malte och Anna har genom sin cateringfirma Maltes Mat gjort sig kända för sina nyskapande smakupplevelser, på norrländska råvaror. Något som också kommer att märkas på julbordet.

Vill du boka julbord eller veta mer om Nya Arken? Här hittar du mer info.

NYA ARKEN

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

Skidmeckat fyller 50 år – listar alla trender

Skifix är en av de största skiduthyrarna i Sverige.
I år firar företaget 50 år i branschen.
Här berättar ägaren Niklas Kassberg Wall om framgångsfaktorn och listar säsongens hetaste trender.

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11

Under de senaste femtio åren har många familjer besökt Skifix. För alla vuxna och barn som gillar att åka utför är det ett verkligt mecka.

Företaget, som hyrt ut skidor sedan 90-talet, har en butik på Kopplingsvägen 10A i Boden men sedan några år tillbaka kan man även beställa säsongens skidutrustning via deras hemsida, skifix.com.

Ett enkelt och smidigt alternativ som ökar i populäritet år för år.

– Många som en gång har börjat hyra hos oss kommer tillbaka år efter år. Dels för att det är så smidigt och dels för att man såklart sparar väldigt mycket pengar, säger Skifix ägare Niklas Kassberg Wall.

En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger.

Om man exempelvis hyr begagnad alpinutrustning, så är priset endast 745 kronor för två säsonger. Skidor, bindning och pjäxor ingår i samtliga paket.

– En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger innan det är dags att byta, säger Niklas Kassberg Wall och fortsätter:

– Våra begagnade skidor är alltid nyslipade och vallade. Om barnen växer ur pjäxan eller skidorna kan du göra ett mellanbyte för endast 100 kronor under hyrtiden. Lägger du till hundra kronor kan du byta skidorna mellan eller under säsongen.

Trendkänslig
Niklas Kassberg Wall började på företaget 2001 och med sina många år i branschen har han sett otaliga trender gå i vågor. Och han understryker just att skidvärlden är väldigt trendkänslig.

– Visst är det så. Just nu är det stor efterfrågan på breda och lätta skidor, anpassade för toppturer, friåkningsskidor för hela berget, parkskidor för freestyle-åkning samt pistsmiskare, för åkare som gillar att gasa i svängarna.

Vill du också förbättra din skidåkningen eller kolla in de senaste trenderna? Kom in till Skifix på Kopplingsvägen 10 A eller surfa in på skifix.com.

SKIFIX

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11