ICA-handlaren med öga för detaljer

I sju år drev han en detektivbyrå. Nu är Tommy Alm, 56, handlare på Ica Supermarket Morön – och han är anledningen till att butiken nu bakar sin egen pizza samt kör ut fruktkorgar till över 130 företag.
– För oss handlar det om att göra livet enklare för våra kunder, och det tycker jag att vi gör, säger Tommy.

11 december, 2017. Senast uppdaterat 09:53

Ica Supermarket Morön har gjort flera spännande satsningar de senaste åren och mannen bakom dessa idéer är 56-årige Tommy Alm, som har en väldigt intressant bakgrund. Under sju år (1992-1999) drev han och en kompis en detektivbyrå i Umeå.

– Det var faktiskt väldigt kul. Vi hade gott om jobb, men vi hade småbarn på den tiden och alla helger gick åt till att jobba, så vi la ner det, säger Tommy, som ursprungligen kommer från Gällivare.

Flera lyckade satsningar

Samtidigt som han startade detektivbyrån började han också på Ica. Han har haft olika roller inom företaget, men under de drygt nio senaste åren har han varit handlare på Ica Supermarket Morön.
Han är mannen bakom flera av butikens lyckade satsningar den senaste tiden, som exempelvis en egen pizzeria vid charkavdelningen samt att de kör ut fruktkorgar till företag.

– Vi kör ut 1,7 ton frukt i veckan till 134 olika företag. Det är en bra service för företagen, då många vill byta ut wienerbrödet mot något nyttigare alternativ, säger Tommy Alm.

Vi kör ut 1,7 ton frukt i veckan till 134 olika företag. Det är en bra service för företagen, då många vill byta ut wienerbrödet mot något nyttigare alternativ.

Både de butiksbakade pizzorna och fruktkorgssatsning grundar sig i en av Tommys hjärtefrågor – nämligen att göra livet enklare för sina kunder.

– Går du i en stor matvarubutik får du räkna med att avsätta en timme. Men hos oss ska det inte behöva ta mer än åtta, nio minuter, om man nu inte handlar jättemycket. För oss handlar det då till exempel om att se till att det är bra skyltat, produkterna finns framme och framförallt att kön till kassan inte är för lång – livet skall vara enkelt, säger Tommy.

Tydliga tendenser

Han ser flera tydliga tendenser i konsumentbeteendet, något som kommer att få genomslag i butiken:

– Folk blir mer och mer medvetna. Nästa förändring är att ställa om butiken till en ansvarstagande butik. Då tänker jag till exempel på tygpåsar i frukten, endast miljökassar i kassan och 15-årsgräns på energidryck.

– Vi kommer dessutom att sluta skicka ut 4 000 direktreklamblad. I fortsättningen kommer endast 500 blad finnas tillgängliga i butiken. På så sätt sparar vi massor av träd, då vi inte längre bidrar till att 90 procent slängs i återvinningen. Vi kommer också att sluta sälja dansk fläskfile och öka satsningen på ekologiska varor.

ICA Supermarket Morön

11 december, 2017. Senast uppdaterat 09:53

Glädjebeskedet: Nya Arken tar tillbaka klassikern

Saknar du också det lilla extra till kaffet?
Då blev precis den här vintern så mycket roligare för dig.
Nya Arken firar nämligen sitt ettårsjubileum med att ta tillbaka den klassiska favoriten.

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

I slutet av oktober har det gått ett år sedan Malte Tjäder och Anna Ljuslinder Tjäder tog över den anrika restaurangen. Och på kort tid har det skett stora förändringar.
Under nytt namn och i nyrenoverade lokaler har Skellefteborna fått njuta av ett fantastiskt julbord, stans godaste smörgåstårta – samt sedan maj fått frossa i den bästa Take Away-buffén.
Som tidigare ligger främsta fokus på lunchen, där man dagligen kan välja mellan tre hemlagade rätter varav en klassiker.

– Vi ligger nära till allt och alla känner till stället. Vi har en trogen kundkrets och det är kul att även nya ansikten hittat hit. Det har varit ett fantastiskt första år, säger Malte Tjäder och fortsätter:

– Vi ställer alltid hög krav på vad vi serverar och en stor anledning till att det funkat så bra tror jag är att här finns något för alla. Utöver tre olika varmrätter erbjuder vi alltid 30 olika sallader och kalla såser.

Take away-buffén är populärt bland Skelleftebor på språng.

Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad.

Den anrika restaurangen har funnits sedan 50-talet och att det är ett populärt lunchalternativ råder det knappast något tvivel om.

Nu laddar de nya ägarna för jubileet och lagom till ettårsdagen plockar de fram en gammal favorit; hembakad gokaka. Ett glädjebesked – inte minst för de trognaste kunderna.

– Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad, säger Malte Tjäder.

Precis som ifjol gör Nya Arken en storsatsning på julbord, som går att boka från den 25 november. Malte och Anna har genom sin cateringfirma Maltes Mat gjort sig kända för sina nyskapande smakupplevelser, på norrländska råvaror. Något som också kommer att märkas på julbordet.

Vill du boka julbord eller veta mer om Nya Arken? Här hittar du mer info.

NYA ARKEN

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

Skidmeckat fyller 50 år – listar alla trender

Skifix är en av de största skiduthyrarna i Sverige.
I år firar företaget 50 år i branschen.
Här berättar ägaren Niklas Kassberg Wall om framgångsfaktorn och listar säsongens hetaste trender.

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11

Under de senaste femtio åren har många familjer besökt Skifix. För alla vuxna och barn som gillar att åka utför är det ett verkligt mecka.

Företaget, som hyrt ut skidor sedan 90-talet, har en butik på Kopplingsvägen 10A i Boden men sedan några år tillbaka kan man även beställa säsongens skidutrustning via deras hemsida, skifix.com.

Ett enkelt och smidigt alternativ som ökar i populäritet år för år.

– Många som en gång har börjat hyra hos oss kommer tillbaka år efter år. Dels för att det är så smidigt och dels för att man såklart sparar väldigt mycket pengar, säger Skifix ägare Niklas Kassberg Wall.

En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger.

Om man exempelvis hyr begagnad alpinutrustning, så är priset endast 745 kronor för två säsonger. Skidor, bindning och pjäxor ingår i samtliga paket.

– En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger innan det är dags att byta, säger Niklas Kassberg Wall och fortsätter:

– Våra begagnade skidor är alltid nyslipade och vallade. Om barnen växer ur pjäxan eller skidorna kan du göra ett mellanbyte för endast 100 kronor under hyrtiden. Lägger du till hundra kronor kan du byta skidorna mellan eller under säsongen.

Trendkänslig
Niklas Kassberg Wall började på företaget 2001 och med sina många år i branschen har han sett otaliga trender gå i vågor. Och han understryker just att skidvärlden är väldigt trendkänslig.

– Visst är det så. Just nu är det stor efterfrågan på breda och lätta skidor, anpassade för toppturer, friåkningsskidor för hela berget, parkskidor för freestyle-åkning samt pistsmiskare, för åkare som gillar att gasa i svängarna.

Vill du också förbättra din skidåkningen eller kolla in de senaste trenderna? Kom in till Skifix på Kopplingsvägen 10 A eller surfa in på skifix.com.

SKIFIX

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11