Höstens hetaste trender – här är 10 plagg som fixar stilen

Hos Garderoben hittar du alltid de senaste nyheterna – och många märken är de ensamma med i Skellefteå.
– Det är kul att man kan hitta plagg här som inte alla i stan har, säger Kenneth Lindberg.
I samarbete med Skellefteliv lottar Garderoben ut två plagg – en valfri klänning samt en valfri R2-skjorta.

20 september, 2017. Senast uppdaterat 14:42

Sommaren är över och även om det är tråkigt med färre soltimmar finns det en positiv sak med det och det är att man får ta fram höstkläderna. Vill du uppdatera din garderob finns det en butik i stan som har stenkoll på de senaste trenderna – både för damer och herrar – och det är Garderoben, på Nygatan 42.

– På både dam- och herrsidan är det mönstrat som gäller. Och det kan vara allt från blommigt till andra spektakulära mönster, säger Marie Fryxell. Hennes kollega Kenneth ”Kecka” Lindberg fyller i:

– Mönstrade skjortor har slagit enormt i alla åldrar. Förut visade vi upp det, men då var det många som småskrattade åt det. I dag är det jättepopulärt, det är lite tufft, säger han.

Märker ni att kunderna våga mer nu?

– Ja, huvva. Tidigare var det kanske tio procent som vågade vara extraordinära, i dag är det tvärtom. Det är många som anammar det lite mer vågade, säger Kenneth.

Ribbstickat är hett

Utöver mönstrade skjortor lyfter Kenneth bland annat fram ribbstickade tröjor, chinos, samt tajtare jeans som tre heta trender på herrsidan i höst.

På damsidan är det blusar och toppar med turtleneck samt raka och lätt figursydda klänningar som gäller, och gärna i murriga färger.

– Vi köper in i väldigt mycket olika färger, inte bara tre färger. Och det är kul, då kan man få en färgglad höstgarderob, säger Marie Fryxell.

Medveten satsning på kostymer

Kostymer och kavajer är något som Garderoben också säljer mycket av – och det är ingen tillfällighet. Butiken har gjort en medveten satsning på just kostymer och kavajer.

– Jag har jobbat med kläder i 40 år och kostymer är hjärtat för mig. Där är vi duktiga på att komma med tips och råd, på hur den ska sitta exempelvis. Samtidigt är vi väldigt noggranna när vi köper in våra kostymer, säger Kenneth.

Det går mer och mer mot att fler inte vill ha så jättevida byxor längre, utan fotvidden får gärna vara lite mindre än tidigare.

Garderoben är en privatägd butik och det finns många fördelar med det. Jämfört med de stora kedjorna väljer de själva vilka plagg de plockar in – och flera märken är de ensamma i stan med att sälja.

Förutom snygga kläder lägger Garderoben stor vikt på service och bemötande. Förutom Marie och Kenneth kan man som kund även få hjälp av Anders Hellström och Viktoria Olsson, som både har en lång erfarenhet från branschen.

I samarbete med Skellefteliv lottar Garderoben ut två plagg – en valfri klänning samt en valfri R2-skjorta. Allt du behöver göra för att vara med i tävlingen är att gilla Garderobens facebooksida samt dela inlägget.

Här är de 5 hetaste trenderna på dam- och herrsidan i höst

Herr, med kommentar från Kenneth ”Kecka” Lindberg:

Mönstrade skjortor: ”Det har slagit enormt i alla åldrar. Förut visade vi upp det, men då var det många som småskrattade åt det. I dag är det jättepopulärt, det är lite tufft, och det är roligt att folk vågar testa lite mer mönstrat”.

Chinos/bomullsbyxa: ”Tillsammans med jeansen är det den byxa vi säljer mest av. Det är små detaljer som ändras, men inte lika stora förändringar som på skjortsidan”.

Ribbstickade tröjor: ”Oftast är det enfärgade tröjor, och det hör ihop med att det är mycket mönstrade skjortor som gäller och då passar det bra ihop”.

Småmönstrad kavaj: ”En kavaj som inte är alltför strikt, utan som kan användas till jeans. Många säger ”jag ska kunna ha det till jeans”.

Lite tajtare byxor: ”Det går mer och mer mot att fler inte vill ha så jättevida byxor längre, utan fotvidden får gärna vara lite mindre än tidigare”.

… och på damsidan, med kommentarer från Marie Fryxell:

Mönstrad klänning: ”Precis som på herrsidan är det väldigt mycket mönstrat som gäller i höst”.

Bomberjackan: ”Den passar till både fest och fritid. Där finns även mönstrad”.

Blus eller topp med turtleneck: ”Halvhög halsringning. Den vinröda är populär eller en plommonliknande färg. Sedan har vi även i lejongul, som också är stort i höst.”

Byxa med resårlinning: ”Det är mer en kostymbyxa med en modernare look.”

Dunjackan: ”Lättviktsdunjackorna säljer vi mycket av. Den finns i allt från vinrött till klarblått, som är rätt ny för hösten. Den är jätteläcker.”

Frikväll fredag 29 september

Missa inte frikväll fredag den 29 september klockan 18–21. Då erbjuder garderoben 20 procents rabatt på herrjackor och 20 procent på finstickade damtröjor.

20 september, 2017. Senast uppdaterat 14:42

Glädjebeskedet: Nya Arken tar tillbaka klassikern

Saknar du också det lilla extra till kaffet?
Då blev precis den här vintern så mycket roligare för dig.
Nya Arken firar nämligen sitt ettårsjubileum med att ta tillbaka den klassiska favoriten.

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

I slutet av oktober har det gått ett år sedan Malte Tjäder och Anna Ljuslinder Tjäder tog över den anrika restaurangen. Och på kort tid har det skett stora förändringar.
Under nytt namn och i nyrenoverade lokaler har Skellefteborna fått njuta av ett fantastiskt julbord, stans godaste smörgåstårta – samt sedan maj fått frossa i den bästa Take Away-buffén.
Som tidigare ligger främsta fokus på lunchen, där man dagligen kan välja mellan tre hemlagade rätter varav en klassiker.

– Vi ligger nära till allt och alla känner till stället. Vi har en trogen kundkrets och det är kul att även nya ansikten hittat hit. Det har varit ett fantastiskt första år, säger Malte Tjäder och fortsätter:

– Vi ställer alltid hög krav på vad vi serverar och en stor anledning till att det funkat så bra tror jag är att här finns något för alla. Utöver tre olika varmrätter erbjuder vi alltid 30 olika sallader och kalla såser.

Take away-buffén är populärt bland Skelleftebor på språng.

Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad.

Den anrika restaurangen har funnits sedan 50-talet och att det är ett populärt lunchalternativ råder det knappast något tvivel om.

Nu laddar de nya ägarna för jubileet och lagom till ettårsdagen plockar de fram en gammal favorit; hembakad gokaka. Ett glädjebesked – inte minst för de trognaste kunderna.

– Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad, säger Malte Tjäder.

Precis som ifjol gör Nya Arken en storsatsning på julbord, som går att boka från den 25 november. Malte och Anna har genom sin cateringfirma Maltes Mat gjort sig kända för sina nyskapande smakupplevelser, på norrländska råvaror. Något som också kommer att märkas på julbordet.

Vill du boka julbord eller veta mer om Nya Arken? Här hittar du mer info.

NYA ARKEN

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

Skidmeckat fyller 50 år – listar alla trender

Skifix är en av de största skiduthyrarna i Sverige.
I år firar företaget 50 år i branschen.
Här berättar ägaren Niklas Kassberg Wall om framgångsfaktorn och listar säsongens hetaste trender.

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11

Under de senaste femtio åren har många familjer besökt Skifix. För alla vuxna och barn som gillar att åka utför är det ett verkligt mecka.

Företaget, som hyrt ut skidor sedan 90-talet, har en butik på Kopplingsvägen 10A i Boden men sedan några år tillbaka kan man även beställa säsongens skidutrustning via deras hemsida, skifix.com.

Ett enkelt och smidigt alternativ som ökar i populäritet år för år.

– Många som en gång har börjat hyra hos oss kommer tillbaka år efter år. Dels för att det är så smidigt och dels för att man såklart sparar väldigt mycket pengar, säger Skifix ägare Niklas Kassberg Wall.

En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger.

Om man exempelvis hyr begagnad alpinutrustning, så är priset endast 745 kronor för två säsonger. Skidor, bindning och pjäxor ingår i samtliga paket.

– En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger innan det är dags att byta, säger Niklas Kassberg Wall och fortsätter:

– Våra begagnade skidor är alltid nyslipade och vallade. Om barnen växer ur pjäxan eller skidorna kan du göra ett mellanbyte för endast 100 kronor under hyrtiden. Lägger du till hundra kronor kan du byta skidorna mellan eller under säsongen.

Trendkänslig
Niklas Kassberg Wall började på företaget 2001 och med sina många år i branschen har han sett otaliga trender gå i vågor. Och han understryker just att skidvärlden är väldigt trendkänslig.

– Visst är det så. Just nu är det stor efterfrågan på breda och lätta skidor, anpassade för toppturer, friåkningsskidor för hela berget, parkskidor för freestyle-åkning samt pistsmiskare, för åkare som gillar att gasa i svängarna.

Vill du också förbättra din skidåkningen eller kolla in de senaste trenderna? Kom in till Skifix på Kopplingsvägen 10 A eller surfa in på skifix.com.

SKIFIX

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11