Linserna hoppade ur – Skellefteföretaget hittade lösningen

Moa Ögren, 17 år, är en av våra lovande alpintalanger.
Hemligheten bakom framgången?
YouZee Clip in – utvecklat av Skellefteföretaget Larsson Optik.
– Nu kan jag åka med ett helt annat lugn, säger Moa Ögren.

17 november, 2017. Senast uppdaterat 09:17

I början av november deltog Umetjejen Moa Ögren i ett utvecklingsläger i Österrikiska Stubai.
Nu fortsätter talangen att rida på framgångsvågen. Säsongens stora mål är att kvala in till Europacupen – och inom några år hoppas hon delta i OS.
Hemligheten bakom den hisnande utvecklingskurvan stavas YouZee Clip in – från Skellefteföretaget Larsson Optik.
De unika clipsen, som du använder istället för glasögon eller linser, har gett Moa ett ordentligt uppsving i utvecklingen. 17-åringen, som är närsynt minus 3, medger att den revolutionerande metoden är anledningen till hennes framfart i skidbacken.

– Med linser kan du bli torr i ögonen och med glasögon kan det vara svårt att hitta passande googles. I flera tävlingar har linserna till och med hoppat ur. De problemen slipper jag nu. Med de här clipsen kan jag åka med ett helt annat lugn, säger Moa Ögren.

På bara några sekunder monterar du YouZee Clip In och kan sedan fortsätta använda dina favoritgoggles utan bekymmer.

Det är enkelt att första varför det blivit sådan succé. Med YouZee Clip in behöver du inte längre krångla till det med linser eller försöka hitta goggles som rymmer dina glasögon.
En revolutionerande lösning inte bara för alpinåkare, utan också för de som kör skoter, åker snowboard, enduro, cross och downhill.

– På bara några sekunder monterar du YouZee Clip In och kan sedan fortsätta använda dina favoritgoggles utan bekymmer, förklarar Jan Larsson, legitimerad optiker.
YouZee Clip in, tidigare kallat Spyder Clip in, passar alla goggles – och kan beställas för 1 095 kronor på youzee.se.

3 fördelar med YouZee Clip in

1) Passar alla goggles
Testade i POC, 509, Scott, Smith, Bollé, Bliz, Götti, Oakley, DrZipe med flera och passar i samtliga. Dessutom enkla att flytta.

2) Monteras på bara några sekunder
Lika enkelt flyttar du den till en annan vilket är suveränt om du tex kör med olika goggles pga väderlek, ljusförhållanden eller olika sporter.

3) Även för brytningsfel?
Självklart! YouZee Clip In har blivit en eftertraktad produkt för personer med brytningsfel. Kanske för att dessa har svårt att få kontaktlinser att fungera?

LARSSON OPTIK

17 november, 2017. Senast uppdaterat 09:17

Intresset för jakt ökar – särskilt bland kvinnor

Trenden med jakt växer – inte minst bland kvinnor.
Under 15 träffar hos Medborgarskolan i Skellefteå och Långviken kan du lära dig allt du behöver för att ta din jägarexamen.
– Många vill ha ett mål och vara fysiskt aktiv och då är jakt en perfekt hobby, säger kursledaren Mikael Boholm.

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Det blir allt mer populärt att ta jägarexamen, särskilt bland kvinnor. Statistik från Naturvårdsverket visar att sammanlagt 17 548 personer löste jaktkort i Västerbottens län under innevarande år, vilket är i nivå med toppnoteringen från föregående år. Något som ökat väsentligt är andelen kvinnor, samtidigt som intresset går ned i åldrarna.
– Allt fler kvinnor väljer våra utbildningar, vilket vi tycker är jättekul. En orsak är ett ökande intresse för naturen och en vilja att hitta en fridfull hobby, säger Mikael Boholm.

I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Han är kursledare för jägarexamen i Långviken. Under 15 träffar, med start den 2 december, varvas teori med praktik. Under utbildningen får du kunskaper om viltet, jakten och vapnet vilket ger dig optimala förutsättningar för att bli en ansvarsfull jägare.
– Man skaffar sig en utbildning för livet. Sedan ska man ha klart för sig att man inte är någon fullfjädrad jägare efter kursen. Det blir man genom erfarenhet, säger Mikael Boholm.

När man har lyckats ta sin jägarexamen, hur gör man för att börja jaga?
– Antingen försöker man gå med i ett jaktlag eller så kontaktar man Skellefteå kommun, som varje år behåller ett antal jakträtter själva. I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Finns det någon speciell jakt du skulle rekommendera nyblivna jägare?
– En jakttyp som blivit populär är småviltsjakt, det vill säga jakt på hare, rådjur och fågeljakt, till exempel skogsfågel och ripa. Då jagar man inte i lag utan får tillfälle att under lugna och kontrollerade former skjuta sitt första vilt.

Söndag den 2 december är det kursstart för jägarexamen i Långviken och den 16 januari startar kursen i Skellefteå. Det finns fortfarande platser kvar och bokningen gör du här:

2 dec: Långviken

16 jan: Skellefteå

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Julklappstips för hela familjen

Det kan vara tidskrävande att hitta ­julklappar till hela familjen.
Men det behöver inte vara det.
Här bjuder ­Vintergatans köpcentrum på tipsen till hela familjen – som du kan shoppa på ett och samma ställe.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01

THE BODYSHOP
Älskar du The Body Shops populära hudvårds-och sminkprodukter är den här maxade julkalendern något för dig! Kalendern är fylld till brädden med 25 gåvor – som gör varje decemberdag till en överraskning.
Har du ett skägg så ska du använda olja. Så är det bara. Med Beard Care Kit får du ett komplett groomingkit med sax, kam och vegansk skäggolja i en lätt, icke-fet formula som mjukgör, vårdar och lyfter fram naturligt lyster i alla skägg. En garanterad vinnare till honom i jul!

GLITTER
En rund berlock i äkta silver med graverad bokstav, hårband och stora diadem. Vinterns smyckes- och accessoartrender erbjuder något för alla smaker och tillfällen. Vad det gäller val av mönster är det lika självklart som på resten av vår garderob i vinter: djurprint och prickigt. För att organisera dina favoritsmycken är det perfekt att hänga upp dem på ett smyckesträd.

LINDEX
Är du lite frusen? Då är kashmir det perfekta materialet för dig. En kashmirtröja är varmare än en vanlig fårullströja, och dessutom mycket mjukare. Den här v-ringade tröjan kommer se till att du både är varm och stilsäker den här säsongen.

ACCENT
En workbag är ett måste – om du vill kombinera stil med funktionalitet. På insidan av Don Donna Josefinas snygga ryggsäck finns ett rymligt huvudfack samt ett fack med plats för en dator upp till 13,3 tum. Utvändigt finns två ytterfack med dragkedja, ett på framsidan och ett på baksidan.

Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck.

KJELL & COMPANY
Att kunna skicka film från telefonen till tv:n är idag mer vardag än framtid. Sitter du därför med någon i din bekantskapskrets som ännu inte har en Chromecast är platsen som bästa julklappsgivare i princip säkrad.
Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck och dålig lukt från alla typer av tyger och material.
Oavsett om du är intresserad av vädret, är ute efter ett recept eller vill lyssna på musik kan Google Home hjälpa dig. Den röststyrda smarthögtalaren är ett måste i köket, vardagsrummet eller varför inte i badrummet.
Ledsavers LED-mössa gör att du både ser och syns i mörkret.

KAPPAHL
Att lämna den varma sängen och det mysiga täcket tar alltid emot på morgonen. Men det känns genast lite bättre när du har en mysig morgonrock eller pyjamas-set att krypa in i. Hos Kappahl hittar du morgonrockar och pyjamas-set, i alla olika färger och former.

AVENY SKO
Varför halka fram eller inte springa alls vintertid? Dubbade skor från Icebug är en fenomenal julklapp – det greppar hela släkten.
Är du ute efter klappar till barnen har Kuoma precis släppt en ny modell av sin populära barnstövel, med ny sula som gör den helt vattentät.
Såväl skoterförare som ”vanliga” kunder är eniga i slutomdömet, Powerbootstöveln är det varmaste man kan ha på fötterna! Finns i dam-, herr- och barnstorlekar från 29 till 48.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01