Kika in i Norrlands största och lyxigaste julmarknad

Ta chansen och besök Norrlands största julmarknad. På Slottet i Skellefteå möts du av en smått otrolig julatmosfär.

7 november, 2017. Senast uppdaterat 21:01

Julen närmar sig. Det är dags att tänka på presenter, inredningsdetaljer och dekorationer. Eller varför inte på ljuslyktor och utomhusfigurer?
Slottets julmarknad har funnits sedan 1995 – och frånsett ett tioårigt uppehåll mellan 2005 och 2015 – har den fängslat cirka hundratusen personer årligen. Här hittar du mängder av inspiration.
– Det är inte bara här i Skellefteå det har blivit till tradition. Vi har många besökare från norrbotten också, berättar Stefan Brandt, ägare av Bergliden Trädgård på Slottet.

1 200 kvadratmeter stort

Det är enkelt att förstå varför. I den 1 200 kvadratmeter stora lokalen på Kronbodgatan 5 i Skellefteå snålas det varken med julpynt eller belysning.
– Juldekorationer till granen, adventsstjärnor och ljusstakar – den biten är fortfarande mycket populär. Men den enskilt största trenden just nu är sidengranar. Där har vi tredubblat inköpet till i år, säger Stefan Brandt.

Säsongen har utökats, vi är inte längre bundna till en månad. Nu är det vanligare att du dekorerar ditt hem redan i mitten av oktober och städar undan först i slutet av januari.

Efterfrågan av exklusivare sidengranar ökar för varje år.
– Vi har tio olika modeller och till oss kommer man när man efterfrågar riktigt hög kvalitet. På en enklare gran har du 400 toppar, på våra finns det upp till 1 200. När man dessutom blandar in pvc ser granen otroligt naturtrogen ut, säger Stefan Brandt.

Vitt, grönt och naturmaterial är andra inredningstrender som fortsätter att växa i popularitet.
– Säsongen har utökats, vi är inte längre bundna till en månad. Nu är det vanligare att du dekorerar ditt hem redan i mitten av oktober och städar undan först i slutet av januari. Det gör att starka accentfärger som rött, som var populärast förut, minskar. Nu är det istället vitt, grönt och naturmaterial som dominerar.

Utökade öppettider

Slottet har utökade öppettider fram till jul. Vardagar mellan klockan 9.30 och 19, lördagar mellan 9.30 och 17 samt söndagar mellan 11 och 16.

Bergliden Trädgård på Slottet

7 november, 2017. Senast uppdaterat 21:01

Snabbväxande app ska rädda lokala föreningar

Var femte förening i Västerbotten har försvunnit de senaste tio åren. Nu ansluter sig bland annat ­Skellefteå AIK, Skellefteå FF, Sunnanå, Morön, Skellefteå Ridklubb, Gamla Stan och Soo Shim Taekwondo till den snabbväxande ­appen ­Supporter, som ska stärka det lokala föreningslivet.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra ­möjligheter att utveckla föreningen, säger Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

Att många lokala föreningar blöder ekonomiskt är ingen hemlighet och definitivt ingen nyhet. De senaste tio åren har närmare 150 klubbar i ­Västerbotten försvunnit. I riket är siffrorna än mer alarmerande; här har drygt 1 300 av föreningarna avvecklats under samma tidsperiod.
Den dystra utvecklingen har gett upphov till en rad nya tjänster för att rädda föreningslivet.
Den senaste och mest spännande är den ­nylanserade appen Supporter, utvecklad i Skellefteå och uppbackad av de lokala föreningarna med superstjärnorna Hanna Marklund och Jonathan Pudas i spetsen.

Idén bygger på de klassiska rabatt­häftena, fast i ­digital form. Som ­ansluten användare får du ­dagligen lukrativa rabatter från butiker och restauranger, samtidigt som du ­supportar din klubb. Hälften av behållningen från de 49 kronor månads­abonnemanget kostar går sedan oavkortat till din favoritförening.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra möjligheter att utveckla föreningen. Vi vill satsa ännu mer på både dam och ungdom för att långsiktigt vara en förening som ger alla som vill chansen att nå sina drömmar, ­säger ­Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

I uppstarten är 42 lokala för­eningar ­anslutna till Supporter, som innehåller över 200 ­erbjudanden från mer än 100 företag i Skell­efteå Kommun. Det här betyder att du som ­användare kan spara tusentals kronor på att supporta din ­lokala förening.
– Samhället förändras och föreningar är inte lika attraktiva att vara med i, då det krävs en hel del av medlemmar och ideellt arbete för att få ekonomin att gå ihop, säger Sunnanås marknadschef Inger Arnesson och fortsätter:
– I den meningen är initiativ som Supporter oerhört viktigt!

Supporter finns från och med 7 maj tillgänglig att ladda ner från App Store och Google Play.

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

SUPPORTER

STÖTTA DIN FÖRENING OCH TA DEL AV HUNDRATALS ERBJUDANDEN
Ladda ner Supporter via App Store/Google Play.
Ta del av fler än 200 fina lokala erbjudanden.
Samtidigt som du stöttar din favoritförening.

Vill du veta mer? Surfa in på http://supporter.app/

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Citykompaniet – Sveriges näst bästa citygalleria

Citykompaniet placerade sig på en fin andra plats i den Köpcentrumrapport som Market tar fram varje år.
Betyget för säkerhet är det högsta betyget i riket, Citykompaniet ökade det totala betyget rejält och klättrade en hel del placeringar mot föregående år.

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25

Undersökningen genomförs i januari varje år, 3400 personer i åldrarna 15 år och uppåt har deltagit i undersökningen. 405 handelsplatser i landet är med i bedömningen.

Det som betygssätts är Prisnivå, Butiksutbud, Bekvämlighet, Trivsel, Läge, Parkering, Serveringar, Info & Reklam, Bemötande, Tillgänglighet till WC samt trygghet & säkerhet.

– Det är givetvis jätteroligt att CK hamnar på andra plats i kategorin Citygallerior, säger Maria Rautio, centrumledare vid Citykompaniet och fortsätter:

– Det är en bra undersökning där man kan avläsa i poängen var vi är starka och var vi har mer att jobba med. Det var flera handelsplatser i Skellefteå som placerade sig bra i undersökningen vilket känns otroligt kul och viktigt för hela handeln i Skellefteå.

Bland Sveriges 405 handelsplatser placerade sig Citykompaniet på en 26:e plats.
Citygalleria topp 5 1, Mitt i City, Karlstad 45,1 2, Citykompaniet, Skellefteå 44,9 3, Gallerian Nian, Gävle 42,1 4, Kupolen Köpcentrum, Borlänge 40,6 5, Citygallerian, Karlshamn 38,9

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25