Här är vinterns hetaste leksaker

Lekia är alltid först med de senaste leksakerna. Anledningen: De har två inköpare som reser runt i Kina, USA och Europa för att snappa upp de senaste trenderna.
– För oss är det jätteviktigt, säger Robert Lövgren, butikschef på Lekia Skellefteå.

18 oktober, 2017. Senast uppdaterat 08:50

Inom leksaksindustrin svänger trenderna snabbt. Ena veckan kan det vara en talande docka som gäller och nästa vecka är det ett nytt actionspel som är det hetaste bland barn och ungdomar. Därför är det väldigt viktigt för leksaksbutikerna att alltid kunna erbjuda de senaste nyheterna.

Två inköpare

En butik som tagit fasta på det är Lekia – och därför har de sedan flera år tillbaka två inköpare som reser runt i Asien, Europa och USA. Deras uppgift är att snappa upp de kommande trenderna.
– För oss är det jätteviktigt. I stort sett alla trender kommer från Kina och USA och att vara på plats där och se vad som kommer före alla andra, i den mån det går, är värt jättemycket, säger Robert Lövgren, butikschef på Lekia Skellefteå.

”Köpte produkten direkt”

Ett exempel på när Lekia hade god hjälp av sina inköpare var i våras när fenomenet Fidget spinners slog igenom.
– Tack vare dem kunde vi köpa produkten direkt via tillverkarna och därför var vi bland de första att få hem Fidget spinners. Hade vi gått via en vanlig svensk grossist hade det säkert kunnat ta ytterligare en månad, säger Robert Lövgren.

I stort sett alla trender kommer från Kina och USA och att vara på plats där och se vad som kommer före alla andra, i den mån det går, är värt jättemycket.

Fidget Spinners är fortfarande populärt, men det som är allra hetast just nu är ett härmande djur som heter Talkback zoo – och Lekia är den enda butiken i Sverige som säljer den. Vill du köpa Talkback zoo, eller någon annan leksak, finns det en Lekia-butik på Trädgårdsgatan 8, samt en på Solbacken.

Här är de sju mest populära leksakerna just nu, enligt Sara Marklund:

1) Talk back zoo
”Det är handdockor som upprepar allt du säger med sin speciella och roliga röst. Den gör allt ännu roligare genom att sträcka ut halsen. Den har varit helt otroligt populär den senaste tiden, och den har vi sålt massor av.”

2) Ghost attack
”Ett roligt actionspel där du ska skjuta bort spökbilderna. Ett litet skelett projicerar bilder på väggen eller i taket, och med pistolen ska du skjuta bort dessa.”

3) Fingerling monkeys
”De kom i somras och de har slagit extremt bra. Du sätter de små söta aporna på fingret eller pennan, och de är lite interaktiva. Beroende på hur man håller apan reagerar den på olika sätt.”

4) Cars-artiklar
”Cars 3-filmen gick upp på bio för inte så länge sedan och då kommer det en massa produkter som finns med i den. Karaktärerna kommer i småbilar och banor och det fungerar alltid.”

5) Speak out

”Ett familjespel. Det kom för äldre barn och vuxna för en tid sedan och nu har det kommit ett där även mindre barn kan spela. Du stoppar en silikongrej i munnen och då spärras hela munnen upp och sedan ska man förklara olika grejer, vilket är helt omöjligt. Det är hysteriskt kul.”


6) Bunnies
”Det är söta små kaniner som kallas Bunnies, och de finns i åtta olika färger. Det sitter magneter längst ut i öronen så man kan sätta dem var man vill, på ryggsäcken eller handtaget, eller var det nu kan vara.”

7) Skrattande apa
”En helt hysterisk apa, som både kan skratta och prutta. Den går jättebra.”

18 oktober, 2017. Senast uppdaterat 08:50

Hon blir ny verksamhetschef på Folkparken

Lina Björk Larsson har av Folkparkens styrelse utsetts till ny verksamhetschef.
Hon har arbetat som tillförordnad vd sedan november i fjol.

22 mars, 2019. Senast uppdaterat 09:43

– För Folkparken är det jättebra att Lina nu fortsätter som verksamhetschef. Vi i styrelsen är mycket nöjda med det arbete hon gjort sedan hon tillträdde, vilket gör att hon har vårt och personalens fulla förtroende säger Lillian Carlstenn, styrelseordförande på Folkparken.

Lina är inte det enda nya ansiktet på folkparken. 2018 genomfördes en omorganisation samt pensionsavgångar som har lett till att personalgruppen i stort sett är helt ny från i höstas. Nya i köket är Susanne Sigården och Linda Lind. Husvärdar är Ida Fryxell, Stina Sundbom och Klas Jonsson. Sedan tidigare arbetar Carola Glas och Carolina Norberg på Folkparken.

– Jag är otroligt glad och stolt över det förtroendet jag fått. Vi är ett starkt team nu på Folkparken som alla strävar efter samma målbild. Vi vill föra Folkparken framåt med respekt för ”parkens” historia säger Lina Björk Larsson.

Hon har tidigare jobbat på Folkparken med marknadsföring och försäljning.

22 mars, 2019. Senast uppdaterat 09:43

Skelleftebyrån som växer i rekordtakt

Less på krånglig redovisning – utan någon att fråga?
Hos nystartade Bright är dörren alltid öppen och här finns expertisen under ett och samma tak.

20 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:15

Alla kan nog skriva under på att det ska vara ­roligt och enkelt att vara ­företagare. Arbetstid och energi ska läggas på uppgifter som har med den egna verksamheten att göra – du ska inte villrådigt ­behöva kryssa mellan olika digitala verktyg utan någon att rådfråga.
Det har Bright redovisning & revision på Storgatan 31C i Skellefteå tagit fasta på.
– Vi ligger helt klart i framkant vad ­gäller digitala lösningar för våra kunder och kommer alltid att hänga med i ­branschens utveckling. Det avgörande är att lyssna på kunden och hjälpa dem in i den mer digitala världen i deras takt och på deras villkor, och inte ge avkall på den personliga kontakten, säger Joel Brännström, auktoriserad revisor.

Under samma tak
Idén till nystartade Bright uppstod i höstas då Joel Brännström, Åsa Lundström, Lars Edman, Maria Pettersson och Maria Nilsson pratade om saker som kunderna oroar sig för, som tar onödig tid och drar ned produktiviteten. Och hur man på ett enkelt sätt kan erbjuda all ekonomisk konsultation – under ett och samma tak. En affärs­idé började ­utkristalliseras och kort därefter startade de Bright med målet att erbjuda ett brett tjänsteutbud med stor flexibilitet. Allt för kundens bästa.
Joel Brännström fördjupar resonemanget:
– Alla bolag och alla företagare är unika. Vi har upplevt att många företagare inte har lika bråttom in i den helt digitala världen, något vår bransch som helhet gärna vill ge sken av. Här kommer ­dörren alltid att vara öppen för frågor och rådgivning. Vi vill att det ska kännas familjärt att besöka vårt kontor.

Växt snabbt
Kontor öppnades i ­nyrenoverade loka­ler i ­centrala Skellefteå och ­verk­sam­heten har expanderat rekordsnabbt. ­Sedan startskottet i oktober har företaget växt till 16 anställda – och består nu av nio redovisningskonsulter, sex revisorer och en administratör. Brights senaste anställda Erika flyttar hit från Umeå i början av april.
– Erika är en relativt nyutexaminerad auktoriserad revisor och kommer stärka vårt redan starka team ytterligare, säger Joel.
– Vår snabba utveckling är ett bevis på att vi tänker rätt. Förutom att ha kunden i fokus vill vi också värna om vår egen personal. Har vi en personal som trivs och mår bra märks det i kontakten med kunden, så att de känner sig uppskattade, vilket förhoppningsvis leder till att vi får ett gott renommé och nya kunder. Vi tror inte att det är krång­ligare än så, säger Åsa Lundström, ­auktoriserad ­redovisningskonsult.

BRIGHT REDOVISNING & REVISION

20 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:15