Här är vinterns hetaste leksaker

Lekia är alltid först med de senaste leksakerna. Anledningen: De har två inköpare som reser runt i Kina, USA och Europa för att snappa upp de senaste trenderna.
– För oss är det jätteviktigt, säger Robert Lövgren, butikschef på Lekia Skellefteå.

18 oktober, 2017. Senast uppdaterat 08:50

Inom leksaksindustrin svänger trenderna snabbt. Ena veckan kan det vara en talande docka som gäller och nästa vecka är det ett nytt actionspel som är det hetaste bland barn och ungdomar. Därför är det väldigt viktigt för leksaksbutikerna att alltid kunna erbjuda de senaste nyheterna.

Två inköpare

En butik som tagit fasta på det är Lekia – och därför har de sedan flera år tillbaka två inköpare som reser runt i Asien, Europa och USA. Deras uppgift är att snappa upp de kommande trenderna.
– För oss är det jätteviktigt. I stort sett alla trender kommer från Kina och USA och att vara på plats där och se vad som kommer före alla andra, i den mån det går, är värt jättemycket, säger Robert Lövgren, butikschef på Lekia Skellefteå.

”Köpte produkten direkt”

Ett exempel på när Lekia hade god hjälp av sina inköpare var i våras när fenomenet Fidget spinners slog igenom.
– Tack vare dem kunde vi köpa produkten direkt via tillverkarna och därför var vi bland de första att få hem Fidget spinners. Hade vi gått via en vanlig svensk grossist hade det säkert kunnat ta ytterligare en månad, säger Robert Lövgren.

I stort sett alla trender kommer från Kina och USA och att vara på plats där och se vad som kommer före alla andra, i den mån det går, är värt jättemycket.

Fidget Spinners är fortfarande populärt, men det som är allra hetast just nu är ett härmande djur som heter Talkback zoo – och Lekia är den enda butiken i Sverige som säljer den. Vill du köpa Talkback zoo, eller någon annan leksak, finns det en Lekia-butik på Trädgårdsgatan 8, samt en på Solbacken.

Här är de sju mest populära leksakerna just nu, enligt Sara Marklund:

1) Talk back zoo
”Det är handdockor som upprepar allt du säger med sin speciella och roliga röst. Den gör allt ännu roligare genom att sträcka ut halsen. Den har varit helt otroligt populär den senaste tiden, och den har vi sålt massor av.”

2) Ghost attack
”Ett roligt actionspel där du ska skjuta bort spökbilderna. Ett litet skelett projicerar bilder på väggen eller i taket, och med pistolen ska du skjuta bort dessa.”

3) Fingerling monkeys
”De kom i somras och de har slagit extremt bra. Du sätter de små söta aporna på fingret eller pennan, och de är lite interaktiva. Beroende på hur man håller apan reagerar den på olika sätt.”

4) Cars-artiklar
”Cars 3-filmen gick upp på bio för inte så länge sedan och då kommer det en massa produkter som finns med i den. Karaktärerna kommer i småbilar och banor och det fungerar alltid.”

5) Speak out

”Ett familjespel. Det kom för äldre barn och vuxna för en tid sedan och nu har det kommit ett där även mindre barn kan spela. Du stoppar en silikongrej i munnen och då spärras hela munnen upp och sedan ska man förklara olika grejer, vilket är helt omöjligt. Det är hysteriskt kul.”


6) Bunnies
”Det är söta små kaniner som kallas Bunnies, och de finns i åtta olika färger. Det sitter magneter längst ut i öronen så man kan sätta dem var man vill, på ryggsäcken eller handtaget, eller var det nu kan vara.”

7) Skrattande apa
”En helt hysterisk apa, som både kan skratta och prutta. Den går jättebra.”

18 oktober, 2017. Senast uppdaterat 08:50

Snabbväxande app ska rädda lokala föreningar

Var femte förening i Västerbotten har försvunnit de senaste tio åren. Nu ansluter sig bland annat ­Skellefteå AIK, Skellefteå FF, Sunnanå, Morön, Skellefteå Ridklubb, Gamla Stan och Soo Shim Taekwondo till den snabbväxande ­appen ­Supporter, som ska stärka det lokala föreningslivet.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra ­möjligheter att utveckla föreningen, säger Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

Att många lokala föreningar blöder ekonomiskt är ingen hemlighet och definitivt ingen nyhet. De senaste tio åren har närmare 150 klubbar i ­Västerbotten försvunnit. I riket är siffrorna än mer alarmerande; här har drygt 1 300 av föreningarna avvecklats under samma tidsperiod.
Den dystra utvecklingen har gett upphov till en rad nya tjänster för att rädda föreningslivet.
Den senaste och mest spännande är den ­nylanserade appen Supporter, utvecklad i Skellefteå och uppbackad av de lokala föreningarna med superstjärnorna Hanna Marklund och Jonathan Pudas i spetsen.

Idén bygger på de klassiska rabatt­häftena, fast i ­digital form. Som ­ansluten användare får du ­dagligen lukrativa rabatter från butiker och restauranger, samtidigt som du ­supportar din klubb. Hälften av behållningen från de 49 kronor månads­abonnemanget kostar går sedan oavkortat till din favoritförening.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra möjligheter att utveckla föreningen. Vi vill satsa ännu mer på både dam och ungdom för att långsiktigt vara en förening som ger alla som vill chansen att nå sina drömmar, ­säger ­Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

I uppstarten är 42 lokala för­eningar ­anslutna till Supporter, som innehåller över 200 ­erbjudanden från mer än 100 företag i Skell­efteå Kommun. Det här betyder att du som ­användare kan spara tusentals kronor på att supporta din ­lokala förening.
– Samhället förändras och föreningar är inte lika attraktiva att vara med i, då det krävs en hel del av medlemmar och ideellt arbete för att få ekonomin att gå ihop, säger Sunnanås marknadschef Inger Arnesson och fortsätter:
– I den meningen är initiativ som Supporter oerhört viktigt!

Supporter finns från och med 7 maj tillgänglig att ladda ner från App Store och Google Play.

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

SUPPORTER

STÖTTA DIN FÖRENING OCH TA DEL AV HUNDRATALS ERBJUDANDEN
Ladda ner Supporter via App Store/Google Play.
Ta del av fler än 200 fina lokala erbjudanden.
Samtidigt som du stöttar din favoritförening.

Vill du veta mer? Surfa in på http://supporter.app/

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Citykompaniet – Sveriges näst bästa citygalleria

Citykompaniet placerade sig på en fin andra plats i den Köpcentrumrapport som Market tar fram varje år.
Betyget för säkerhet är det högsta betyget i riket, Citykompaniet ökade det totala betyget rejält och klättrade en hel del placeringar mot föregående år.

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25

Undersökningen genomförs i januari varje år, 3400 personer i åldrarna 15 år och uppåt har deltagit i undersökningen. 405 handelsplatser i landet är med i bedömningen.

Det som betygssätts är Prisnivå, Butiksutbud, Bekvämlighet, Trivsel, Läge, Parkering, Serveringar, Info & Reklam, Bemötande, Tillgänglighet till WC samt trygghet & säkerhet.

– Det är givetvis jätteroligt att CK hamnar på andra plats i kategorin Citygallerior, säger Maria Rautio, centrumledare vid Citykompaniet och fortsätter:

– Det är en bra undersökning där man kan avläsa i poängen var vi är starka och var vi har mer att jobba med. Det var flera handelsplatser i Skellefteå som placerade sig bra i undersökningen vilket känns otroligt kul och viktigt för hela handeln i Skellefteå.

Bland Sveriges 405 handelsplatser placerade sig Citykompaniet på en 26:e plats.
Citygalleria topp 5 1, Mitt i City, Karlstad 45,1 2, Citykompaniet, Skellefteå 44,9 3, Gallerian Nian, Gävle 42,1 4, Kupolen Köpcentrum, Borlänge 40,6 5, Citygallerian, Karlshamn 38,9

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25