Här är vinterns hetaste leksaker

Lekia är alltid först med de senaste leksakerna. Anledningen: De har två inköpare som reser runt i Kina, USA och Europa för att snappa upp de senaste trenderna.
– För oss är det jätteviktigt, säger Robert Lövgren, butikschef på Lekia Skellefteå.

18 oktober, 2017. Senast uppdaterat 08:50

Inom leksaksindustrin svänger trenderna snabbt. Ena veckan kan det vara en talande docka som gäller och nästa vecka är det ett nytt actionspel som är det hetaste bland barn och ungdomar. Därför är det väldigt viktigt för leksaksbutikerna att alltid kunna erbjuda de senaste nyheterna.

Två inköpare

En butik som tagit fasta på det är Lekia – och därför har de sedan flera år tillbaka två inköpare som reser runt i Asien, Europa och USA. Deras uppgift är att snappa upp de kommande trenderna.
– För oss är det jätteviktigt. I stort sett alla trender kommer från Kina och USA och att vara på plats där och se vad som kommer före alla andra, i den mån det går, är värt jättemycket, säger Robert Lövgren, butikschef på Lekia Skellefteå.

”Köpte produkten direkt”

Ett exempel på när Lekia hade god hjälp av sina inköpare var i våras när fenomenet Fidget spinners slog igenom.
– Tack vare dem kunde vi köpa produkten direkt via tillverkarna och därför var vi bland de första att få hem Fidget spinners. Hade vi gått via en vanlig svensk grossist hade det säkert kunnat ta ytterligare en månad, säger Robert Lövgren.

I stort sett alla trender kommer från Kina och USA och att vara på plats där och se vad som kommer före alla andra, i den mån det går, är värt jättemycket.

Fidget Spinners är fortfarande populärt, men det som är allra hetast just nu är ett härmande djur som heter Talkback zoo – och Lekia är den enda butiken i Sverige som säljer den. Vill du köpa Talkback zoo, eller någon annan leksak, finns det en Lekia-butik på Trädgårdsgatan 8, samt en på Solbacken.

Här är de sju mest populära leksakerna just nu, enligt Sara Marklund:

1) Talk back zoo
”Det är handdockor som upprepar allt du säger med sin speciella och roliga röst. Den gör allt ännu roligare genom att sträcka ut halsen. Den har varit helt otroligt populär den senaste tiden, och den har vi sålt massor av.”

2) Ghost attack
”Ett roligt actionspel där du ska skjuta bort spökbilderna. Ett litet skelett projicerar bilder på väggen eller i taket, och med pistolen ska du skjuta bort dessa.”

3) Fingerling monkeys
”De kom i somras och de har slagit extremt bra. Du sätter de små söta aporna på fingret eller pennan, och de är lite interaktiva. Beroende på hur man håller apan reagerar den på olika sätt.”

4) Cars-artiklar
”Cars 3-filmen gick upp på bio för inte så länge sedan och då kommer det en massa produkter som finns med i den. Karaktärerna kommer i småbilar och banor och det fungerar alltid.”

5) Speak out

”Ett familjespel. Det kom för äldre barn och vuxna för en tid sedan och nu har det kommit ett där även mindre barn kan spela. Du stoppar en silikongrej i munnen och då spärras hela munnen upp och sedan ska man förklara olika grejer, vilket är helt omöjligt. Det är hysteriskt kul.”


6) Bunnies
”Det är söta små kaniner som kallas Bunnies, och de finns i åtta olika färger. Det sitter magneter längst ut i öronen så man kan sätta dem var man vill, på ryggsäcken eller handtaget, eller var det nu kan vara.”

7) Skrattande apa
”En helt hysterisk apa, som både kan skratta och prutta. Den går jättebra.”

18 oktober, 2017. Senast uppdaterat 08:50

Glädjebeskedet: Nya Arken tar tillbaka klassikern

Saknar du också det lilla extra till kaffet?
Då blev precis den här vintern så mycket roligare för dig.
Nya Arken firar nämligen sitt ettårsjubileum med att ta tillbaka den klassiska favoriten.

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

I slutet av oktober har det gått ett år sedan Malte Tjäder och Anna Ljuslinder Tjäder tog över den anrika restaurangen. Och på kort tid har det skett stora förändringar.
Under nytt namn och i nyrenoverade lokaler har Skellefteborna fått njuta av ett fantastiskt julbord, stans godaste smörgåstårta – samt sedan maj fått frossa i den bästa Take Away-buffén.
Som tidigare ligger främsta fokus på lunchen, där man dagligen kan välja mellan tre hemlagade rätter varav en klassiker.

– Vi ligger nära till allt och alla känner till stället. Vi har en trogen kundkrets och det är kul att även nya ansikten hittat hit. Det har varit ett fantastiskt första år, säger Malte Tjäder och fortsätter:

– Vi ställer alltid hög krav på vad vi serverar och en stor anledning till att det funkat så bra tror jag är att här finns något för alla. Utöver tre olika varmrätter erbjuder vi alltid 30 olika sallader och kalla såser.

Take away-buffén är populärt bland Skelleftebor på språng.

Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad.

Den anrika restaurangen har funnits sedan 50-talet och att det är ett populärt lunchalternativ råder det knappast något tvivel om.

Nu laddar de nya ägarna för jubileet och lagom till ettårsdagen plockar de fram en gammal favorit; hembakad gokaka. Ett glädjebesked – inte minst för de trognaste kunderna.

– Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad, säger Malte Tjäder.

Precis som ifjol gör Nya Arken en storsatsning på julbord, som går att boka från den 25 november. Malte och Anna har genom sin cateringfirma Maltes Mat gjort sig kända för sina nyskapande smakupplevelser, på norrländska råvaror. Något som också kommer att märkas på julbordet.

Vill du boka julbord eller veta mer om Nya Arken? Här hittar du mer info.

NYA ARKEN

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

Skidmeckat fyller 50 år – listar alla trender

Skifix är en av de största skiduthyrarna i Sverige.
I år firar företaget 50 år i branschen.
Här berättar ägaren Niklas Kassberg Wall om framgångsfaktorn och listar säsongens hetaste trender.

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11

Under de senaste femtio åren har många familjer besökt Skifix. För alla vuxna och barn som gillar att åka utför är det ett verkligt mecka.

Företaget, som hyrt ut skidor sedan 90-talet, har en butik på Kopplingsvägen 10A i Boden men sedan några år tillbaka kan man även beställa säsongens skidutrustning via deras hemsida, skifix.com.

Ett enkelt och smidigt alternativ som ökar i populäritet år för år.

– Många som en gång har börjat hyra hos oss kommer tillbaka år efter år. Dels för att det är så smidigt och dels för att man såklart sparar väldigt mycket pengar, säger Skifix ägare Niklas Kassberg Wall.

En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger.

Om man exempelvis hyr begagnad alpinutrustning, så är priset endast 745 kronor för två säsonger. Skidor, bindning och pjäxor ingår i samtliga paket.

– En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger innan det är dags att byta, säger Niklas Kassberg Wall och fortsätter:

– Våra begagnade skidor är alltid nyslipade och vallade. Om barnen växer ur pjäxan eller skidorna kan du göra ett mellanbyte för endast 100 kronor under hyrtiden. Lägger du till hundra kronor kan du byta skidorna mellan eller under säsongen.

Trendkänslig
Niklas Kassberg Wall började på företaget 2001 och med sina många år i branschen har han sett otaliga trender gå i vågor. Och han understryker just att skidvärlden är väldigt trendkänslig.

– Visst är det så. Just nu är det stor efterfrågan på breda och lätta skidor, anpassade för toppturer, friåkningsskidor för hela berget, parkskidor för freestyle-åkning samt pistsmiskare, för åkare som gillar att gasa i svängarna.

Vill du också förbättra din skidåkningen eller kolla in de senaste trenderna? Kom in till Skifix på Kopplingsvägen 10 A eller surfa in på skifix.com.

SKIFIX

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11