Här är vinterns hetaste leksaker

Lekia är alltid först med de senaste leksakerna. Anledningen: De har två inköpare som reser runt i Kina, USA och Europa för att snappa upp de senaste trenderna.
– För oss är det jätteviktigt, säger Robert Lövgren, butikschef på Lekia Skellefteå.

18 oktober, 2017. Senast uppdaterat 08:50

Inom leksaksindustrin svänger trenderna snabbt. Ena veckan kan det vara en talande docka som gäller och nästa vecka är det ett nytt actionspel som är det hetaste bland barn och ungdomar. Därför är det väldigt viktigt för leksaksbutikerna att alltid kunna erbjuda de senaste nyheterna.

Två inköpare

En butik som tagit fasta på det är Lekia – och därför har de sedan flera år tillbaka två inköpare som reser runt i Asien, Europa och USA. Deras uppgift är att snappa upp de kommande trenderna.
– För oss är det jätteviktigt. I stort sett alla trender kommer från Kina och USA och att vara på plats där och se vad som kommer före alla andra, i den mån det går, är värt jättemycket, säger Robert Lövgren, butikschef på Lekia Skellefteå.

”Köpte produkten direkt”

Ett exempel på när Lekia hade god hjälp av sina inköpare var i våras när fenomenet Fidget spinners slog igenom.
– Tack vare dem kunde vi köpa produkten direkt via tillverkarna och därför var vi bland de första att få hem Fidget spinners. Hade vi gått via en vanlig svensk grossist hade det säkert kunnat ta ytterligare en månad, säger Robert Lövgren.

I stort sett alla trender kommer från Kina och USA och att vara på plats där och se vad som kommer före alla andra, i den mån det går, är värt jättemycket.

Fidget Spinners är fortfarande populärt, men det som är allra hetast just nu är ett härmande djur som heter Talkback zoo – och Lekia är den enda butiken i Sverige som säljer den. Vill du köpa Talkback zoo, eller någon annan leksak, finns det en Lekia-butik på Trädgårdsgatan 8, samt en på Solbacken.

Här är de sju mest populära leksakerna just nu, enligt Sara Marklund:

1) Talk back zoo
”Det är handdockor som upprepar allt du säger med sin speciella och roliga röst. Den gör allt ännu roligare genom att sträcka ut halsen. Den har varit helt otroligt populär den senaste tiden, och den har vi sålt massor av.”

2) Ghost attack
”Ett roligt actionspel där du ska skjuta bort spökbilderna. Ett litet skelett projicerar bilder på väggen eller i taket, och med pistolen ska du skjuta bort dessa.”

3) Fingerling monkeys
”De kom i somras och de har slagit extremt bra. Du sätter de små söta aporna på fingret eller pennan, och de är lite interaktiva. Beroende på hur man håller apan reagerar den på olika sätt.”

4) Cars-artiklar
”Cars 3-filmen gick upp på bio för inte så länge sedan och då kommer det en massa produkter som finns med i den. Karaktärerna kommer i småbilar och banor och det fungerar alltid.”

5) Speak out

”Ett familjespel. Det kom för äldre barn och vuxna för en tid sedan och nu har det kommit ett där även mindre barn kan spela. Du stoppar en silikongrej i munnen och då spärras hela munnen upp och sedan ska man förklara olika grejer, vilket är helt omöjligt. Det är hysteriskt kul.”


6) Bunnies
”Det är söta små kaniner som kallas Bunnies, och de finns i åtta olika färger. Det sitter magneter längst ut i öronen så man kan sätta dem var man vill, på ryggsäcken eller handtaget, eller var det nu kan vara.”

7) Skrattande apa
”En helt hysterisk apa, som både kan skratta och prutta. Den går jättebra.”

18 oktober, 2017. Senast uppdaterat 08:50

Intresset för jakt ökar – särskilt bland kvinnor

Trenden med jakt växer – inte minst bland kvinnor.
Under 15 träffar hos Medborgarskolan i Skellefteå och Långviken kan du lära dig allt du behöver för att ta din jägarexamen.
– Många vill ha ett mål och vara fysiskt aktiv och då är jakt en perfekt hobby, säger kursledaren Mikael Boholm.

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Det blir allt mer populärt att ta jägarexamen, särskilt bland kvinnor. Statistik från Naturvårdsverket visar att sammanlagt 17 548 personer löste jaktkort i Västerbottens län under innevarande år, vilket är i nivå med toppnoteringen från föregående år. Något som ökat väsentligt är andelen kvinnor, samtidigt som intresset går ned i åldrarna.
– Allt fler kvinnor väljer våra utbildningar, vilket vi tycker är jättekul. En orsak är ett ökande intresse för naturen och en vilja att hitta en fridfull hobby, säger Mikael Boholm.

I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Han är kursledare för jägarexamen i Långviken. Under 15 träffar, med start den 2 december, varvas teori med praktik. Under utbildningen får du kunskaper om viltet, jakten och vapnet vilket ger dig optimala förutsättningar för att bli en ansvarsfull jägare.
– Man skaffar sig en utbildning för livet. Sedan ska man ha klart för sig att man inte är någon fullfjädrad jägare efter kursen. Det blir man genom erfarenhet, säger Mikael Boholm.

När man har lyckats ta sin jägarexamen, hur gör man för att börja jaga?
– Antingen försöker man gå med i ett jaktlag eller så kontaktar man Skellefteå kommun, som varje år behåller ett antal jakträtter själva. I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Finns det någon speciell jakt du skulle rekommendera nyblivna jägare?
– En jakttyp som blivit populär är småviltsjakt, det vill säga jakt på hare, rådjur och fågeljakt, till exempel skogsfågel och ripa. Då jagar man inte i lag utan får tillfälle att under lugna och kontrollerade former skjuta sitt första vilt.

Söndag den 2 december är det kursstart för jägarexamen i Långviken och den 16 januari startar kursen i Skellefteå. Det finns fortfarande platser kvar och bokningen gör du här:

2 dec: Långviken

16 jan: Skellefteå

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Julklappstips för hela familjen

Det kan vara tidskrävande att hitta ­julklappar till hela familjen.
Men det behöver inte vara det.
Här bjuder ­Vintergatans köpcentrum på tipsen till hela familjen – som du kan shoppa på ett och samma ställe.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01

THE BODYSHOP
Älskar du The Body Shops populära hudvårds-och sminkprodukter är den här maxade julkalendern något för dig! Kalendern är fylld till brädden med 25 gåvor – som gör varje decemberdag till en överraskning.
Har du ett skägg så ska du använda olja. Så är det bara. Med Beard Care Kit får du ett komplett groomingkit med sax, kam och vegansk skäggolja i en lätt, icke-fet formula som mjukgör, vårdar och lyfter fram naturligt lyster i alla skägg. En garanterad vinnare till honom i jul!

GLITTER
En rund berlock i äkta silver med graverad bokstav, hårband och stora diadem. Vinterns smyckes- och accessoartrender erbjuder något för alla smaker och tillfällen. Vad det gäller val av mönster är det lika självklart som på resten av vår garderob i vinter: djurprint och prickigt. För att organisera dina favoritsmycken är det perfekt att hänga upp dem på ett smyckesträd.

LINDEX
Är du lite frusen? Då är kashmir det perfekta materialet för dig. En kashmirtröja är varmare än en vanlig fårullströja, och dessutom mycket mjukare. Den här v-ringade tröjan kommer se till att du både är varm och stilsäker den här säsongen.

ACCENT
En workbag är ett måste – om du vill kombinera stil med funktionalitet. På insidan av Don Donna Josefinas snygga ryggsäck finns ett rymligt huvudfack samt ett fack med plats för en dator upp till 13,3 tum. Utvändigt finns två ytterfack med dragkedja, ett på framsidan och ett på baksidan.

Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck.

KJELL & COMPANY
Att kunna skicka film från telefonen till tv:n är idag mer vardag än framtid. Sitter du därför med någon i din bekantskapskrets som ännu inte har en Chromecast är platsen som bästa julklappsgivare i princip säkrad.
Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck och dålig lukt från alla typer av tyger och material.
Oavsett om du är intresserad av vädret, är ute efter ett recept eller vill lyssna på musik kan Google Home hjälpa dig. Den röststyrda smarthögtalaren är ett måste i köket, vardagsrummet eller varför inte i badrummet.
Ledsavers LED-mössa gör att du både ser och syns i mörkret.

KAPPAHL
Att lämna den varma sängen och det mysiga täcket tar alltid emot på morgonen. Men det känns genast lite bättre när du har en mysig morgonrock eller pyjamas-set att krypa in i. Hos Kappahl hittar du morgonrockar och pyjamas-set, i alla olika färger och former.

AVENY SKO
Varför halka fram eller inte springa alls vintertid? Dubbade skor från Icebug är en fenomenal julklapp – det greppar hela släkten.
Är du ute efter klappar till barnen har Kuoma precis släppt en ny modell av sin populära barnstövel, med ny sula som gör den helt vattentät.
Såväl skoterförare som ”vanliga” kunder är eniga i slutomdömet, Powerbootstöveln är det varmaste man kan ha på fötterna! Finns i dam-, herr- och barnstorlekar från 29 till 48.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01