Här är sommarens hetaste leksaker

Vill du inte dränkas av en störtflod vatten?
Då gäller det att inte ha den tickande bollen i handen när den smäller av.
Splash Out är en av sommarens hetaste trender.

29 maj, 2018. Senast uppdaterat 14:13

Tick, tack. Ett skepp kommer lastat – med en tickande vattenballong.

Vatten och ballonger är heta i sommarhandeln i år igen.

Robert Lövgren, butikschef på Lekia i Skellefteå, listar för Skellefteliv vilka leksakskategorier Skellefteborna intresserar sig mest för – och de två klassikerna ligger kvar i topp.

– Det här är tidlösa leksaker som är lätta att tycka om, för alla åldrar. Sommar och vatten är en oslagbar kombination, konstaterar Robert Lövgren.

Ett stort vatteninferno

Splash Out är ett vattenballongspel som går ut på att inte ha den tickande bollen i handen när den smäller av – och ett stort vatteninferno bildas.

Ett annat utespel som sätter skickligheten på prov är Super Splash Basket Game. Det går ut på att träffa varandras korgar med vattenballonger – som är fästa på huvudet.

Är vatten inte er grej finns det även andra roliga sommarnyheter. En av dessa är Banzai Body Bounce, som är en aktivitetslek med närkontakt. Ta på dig den uppblåsbara västen, putta och hoppa mot varandra – och studsa tillbaka.

Forma jättestora bubblor

Med den populära serien från Bubble Fun kan du forma jättestora och jättelånga bubblor med hjälp av ett såpbubbelsvärd.

Och för de lite yngre finns AquaPlay Lockbox. Ett vattenland i miniatyr som är lätt att ta med och förlänga.

– Just nu är butiken fylld med sommarens produkter, för både små och stora barn, säger Robert Lövgren.

Är det dags för vattenlek, eller är du ute efter någon annan leksak, finns det en Lekia-butik på Trädgårdsgatan 8, samt en på Solbacken.

 

5 populära sommarleksaker från Lekia

Splash Out Vattenballongspel
Är du snabb nog för att undvika att bli blöt?
Innehåller: 1 st Splash out boll & 12 st ballonger.
Rekommenderas från 3 år.
Pris: 149 kronor

Super Splash Basket Game
Vem är pricksäkrast i familjen?
Rekommenderas från 6 år.
Pris: 199 kronor

Banzai Body Bounce
Body bounce är uppblåsbara västar i 2-pack.
Rekommenderas från 4 år.
Pris: 299 kronor

Bubble Fun, Såpbubblor MEGA
Med lite vind eller övning så kan du få till flera meter långa bubblor.
Pris: 129 kronor

Aqualand med sluss
Det här bärbara kanalsystemet från AquaPlay har en sluss och en hamn.
Rekommenderas från 3 år.
Pris: 499 kronor

LEKIA

Lekia Solbacken
Adress: Varugatan 7
Telefon: 0910-129 80

Lekia Centrum
Adress: Trädgårdsgatan 8
Telefon: 0910-129 80

29 maj, 2018. Senast uppdaterat 14:13

Intresset för jakt ökar – särskilt bland kvinnor

Trenden med jakt växer – inte minst bland kvinnor.
Under 15 träffar hos Medborgarskolan i Skellefteå och Långviken kan du lära dig allt du behöver för att ta din jägarexamen.
– Många vill ha ett mål och vara fysiskt aktiv och då är jakt en perfekt hobby, säger kursledaren Mikael Boholm.

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Det blir allt mer populärt att ta jägarexamen, särskilt bland kvinnor. Statistik från Naturvårdsverket visar att sammanlagt 17 548 personer löste jaktkort i Västerbottens län under innevarande år, vilket är i nivå med toppnoteringen från föregående år. Något som ökat väsentligt är andelen kvinnor, samtidigt som intresset går ned i åldrarna.
– Allt fler kvinnor väljer våra utbildningar, vilket vi tycker är jättekul. En orsak är ett ökande intresse för naturen och en vilja att hitta en fridfull hobby, säger Mikael Boholm.

I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Han är kursledare för jägarexamen i Långviken. Under 15 träffar, med start den 2 december, varvas teori med praktik. Under utbildningen får du kunskaper om viltet, jakten och vapnet vilket ger dig optimala förutsättningar för att bli en ansvarsfull jägare.
– Man skaffar sig en utbildning för livet. Sedan ska man ha klart för sig att man inte är någon fullfjädrad jägare efter kursen. Det blir man genom erfarenhet, säger Mikael Boholm.

När man har lyckats ta sin jägarexamen, hur gör man för att börja jaga?
– Antingen försöker man gå med i ett jaktlag eller så kontaktar man Skellefteå kommun, som varje år behåller ett antal jakträtter själva. I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Finns det någon speciell jakt du skulle rekommendera nyblivna jägare?
– En jakttyp som blivit populär är småviltsjakt, det vill säga jakt på hare, rådjur och fågeljakt, till exempel skogsfågel och ripa. Då jagar man inte i lag utan får tillfälle att under lugna och kontrollerade former skjuta sitt första vilt.

Söndag den 2 december är det kursstart för jägarexamen i Långviken och den 16 januari startar kursen i Skellefteå. Det finns fortfarande platser kvar och bokningen gör du här:

2 dec: Långviken

16 jan: Skellefteå

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Julklappstips för hela familjen

Det kan vara tidskrävande att hitta ­julklappar till hela familjen.
Men det behöver inte vara det.
Här bjuder ­Vintergatans köpcentrum på tipsen till hela familjen – som du kan shoppa på ett och samma ställe.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01

THE BODYSHOP
Älskar du The Body Shops populära hudvårds-och sminkprodukter är den här maxade julkalendern något för dig! Kalendern är fylld till brädden med 25 gåvor – som gör varje decemberdag till en överraskning.
Har du ett skägg så ska du använda olja. Så är det bara. Med Beard Care Kit får du ett komplett groomingkit med sax, kam och vegansk skäggolja i en lätt, icke-fet formula som mjukgör, vårdar och lyfter fram naturligt lyster i alla skägg. En garanterad vinnare till honom i jul!

GLITTER
En rund berlock i äkta silver med graverad bokstav, hårband och stora diadem. Vinterns smyckes- och accessoartrender erbjuder något för alla smaker och tillfällen. Vad det gäller val av mönster är det lika självklart som på resten av vår garderob i vinter: djurprint och prickigt. För att organisera dina favoritsmycken är det perfekt att hänga upp dem på ett smyckesträd.

LINDEX
Är du lite frusen? Då är kashmir det perfekta materialet för dig. En kashmirtröja är varmare än en vanlig fårullströja, och dessutom mycket mjukare. Den här v-ringade tröjan kommer se till att du både är varm och stilsäker den här säsongen.

ACCENT
En workbag är ett måste – om du vill kombinera stil med funktionalitet. På insidan av Don Donna Josefinas snygga ryggsäck finns ett rymligt huvudfack samt ett fack med plats för en dator upp till 13,3 tum. Utvändigt finns två ytterfack med dragkedja, ett på framsidan och ett på baksidan.

Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck.

KJELL & COMPANY
Att kunna skicka film från telefonen till tv:n är idag mer vardag än framtid. Sitter du därför med någon i din bekantskapskrets som ännu inte har en Chromecast är platsen som bästa julklappsgivare i princip säkrad.
Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck och dålig lukt från alla typer av tyger och material.
Oavsett om du är intresserad av vädret, är ute efter ett recept eller vill lyssna på musik kan Google Home hjälpa dig. Den röststyrda smarthögtalaren är ett måste i köket, vardagsrummet eller varför inte i badrummet.
Ledsavers LED-mössa gör att du både ser och syns i mörkret.

KAPPAHL
Att lämna den varma sängen och det mysiga täcket tar alltid emot på morgonen. Men det känns genast lite bättre när du har en mysig morgonrock eller pyjamas-set att krypa in i. Hos Kappahl hittar du morgonrockar och pyjamas-set, i alla olika färger och former.

AVENY SKO
Varför halka fram eller inte springa alls vintertid? Dubbade skor från Icebug är en fenomenal julklapp – det greppar hela släkten.
Är du ute efter klappar till barnen har Kuoma precis släppt en ny modell av sin populära barnstövel, med ny sula som gör den helt vattentät.
Såväl skoterförare som ”vanliga” kunder är eniga i slutomdömet, Powerbootstöveln är det varmaste man kan ha på fötterna! Finns i dam-, herr- och barnstorlekar från 29 till 48.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01