Experten: Det ska du tänka på när du köper bilbarnstol

För att hela familjen ska sitta säkert i bilen är det värt att lägga både tid och pengar på en bra bilbarnstol.
Här berättar Lekias Carro Vikström vad du ska tänka på när du köper bilbarnstol.
– Om man inte har en stol som är anpassad för bilen eller om den inte sitter rätt gör bilbarnstolen inte sitt jobb, säger hon.9 januari, 2018. Senast uppdaterat 15:29

Att köpa bilbarnstol är inte det enklaste, då det är mycket man ska tänka på. Det finns många olika märken och alla märken har flera olika varianter, alla med sina egenskaper. Vissa tänker kanske att skillnaden inte är så stor, men det kan den vara. Visste du till exempel att en stol som passar i en bil inte nödvändigtvis passar i en annan?

En som vet vad man bör tänka på när man köper bilbarnstol är Carro Vikström, på Lekia Solbacken.

– Säkerheten för barnet är självklart det absolut viktigaste att tänka på när man köper bilbarnstol. Om man inte har en stol som är anpassad för bilen eller om den inte sitter fast på rätt sätt gör bilbarnstolen inte sitt jobb, och då kan det vara farligt för barnet, säger Carro Vikström.

– Vissa bilar har sluttande säten, medan andra har raka och då finns det bättre och sämre stolar för det, säger hon.

På både loppisar och köp- och säljsidor har jag sett skräckexempel. Där kan men se väldigt gamla stolar.

Hon säger att man gärna får köra bilen till butiken när man ska köpa bilbarnstol.

– Då kan vi hjälpa till och testa. Då kan man se att den går att få fast ordentligt, säger Carro.

En del kanske tycker att det är lite väl dyrt med en ny bilbarnstol, men att köpa begagnat är inget Carro Vikström rekommenderar.

– På både loppisar och köp- och säljsidor har jag sett skräckexempel. Där kan men se väldigt gamla stolar. Jag själv skulle aldrig köpa av någon som jag inte känner eller litar på, säger hon.

 

Här är fem populära bilbarnstolar:

BeSafe Izi Plus

”Den bältar man fast och den kan man justera viloläge under färd. Den har även magnethållare för internselen (säkerhetsbältet i bilbarnstolen). När du tagit ut barnet kan du fästa bältet på stolen och då behöver man inte vara bakom barnets rygg och gräva fram bältet. Det är enkelt att höja och sänka internselen och huvudkudden”

Britax Max-way
”Den bältar man också fast. Det är en lite smalare stol, så man får lite mer plats i baksätet om man har en sådan stol. Man kan till och med ställa stolen i mitten där bak.”

Axkid Minikid
”Den har jag har haft och tycker väldigt om. Där justeras internselen automatiskt när barnet sitter i stolen, vilket är väldigt smidigt. Den här stolen bältar man fast”.

Maxi Cosi Mobi
”Den är omtyckt för att du kan justera lutningen under färd, och det är en fördel för att barnen lättare kan somna, eller om de vill se mer när de är vakna. Det är en bältad stol.”

BeSafe Izi Kid X2
”Den har isofix-fästen och är därmed väldigt lättmonterad. Den klickar man bara i och sedan ner med stödbenet. Oftast har nyare bilar isofix-fästen.”

LEKIA

Lekia Solbacken
Adress: Varugatan 7
Telefon: 0910-129 80

Lekia Centrum
Adress: Trädgårdsgatan 8
Telefon: 0910-129 80

9 januari, 2018. Senast uppdaterat 15:29

Hon blir ny verksamhetschef på Folkparken

Lina Björk Larsson har av Folkparkens styrelse utsetts till ny verksamhetschef.
Hon har arbetat som tillförordnad vd sedan november i fjol.

22 mars, 2019. Senast uppdaterat 09:43

– För Folkparken är det jättebra att Lina nu fortsätter som verksamhetschef. Vi i styrelsen är mycket nöjda med det arbete hon gjort sedan hon tillträdde, vilket gör att hon har vårt och personalens fulla förtroende säger Lillian Carlstenn, styrelseordförande på Folkparken.

Lina är inte det enda nya ansiktet på folkparken. 2018 genomfördes en omorganisation samt pensionsavgångar som har lett till att personalgruppen i stort sett är helt ny från i höstas. Nya i köket är Susanne Sigården och Linda Lind. Husvärdar är Ida Fryxell, Stina Sundbom och Klas Jonsson. Sedan tidigare arbetar Carola Glas och Carolina Norberg på Folkparken.

– Jag är otroligt glad och stolt över det förtroendet jag fått. Vi är ett starkt team nu på Folkparken som alla strävar efter samma målbild. Vi vill föra Folkparken framåt med respekt för ”parkens” historia säger Lina Björk Larsson.

Hon har tidigare jobbat på Folkparken med marknadsföring och försäljning.

22 mars, 2019. Senast uppdaterat 09:43

Skelleftebyrån som växer i rekordtakt

Less på krånglig redovisning – utan någon att fråga?
Hos nystartade Bright är dörren alltid öppen och här finns expertisen under ett och samma tak.

20 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:15

Alla kan nog skriva under på att det ska vara ­roligt och enkelt att vara ­företagare. Arbetstid och energi ska läggas på uppgifter som har med den egna verksamheten att göra – du ska inte villrådigt ­behöva kryssa mellan olika digitala verktyg utan någon att rådfråga.
Det har Bright redovisning & revision på Storgatan 31C i Skellefteå tagit fasta på.
– Vi ligger helt klart i framkant vad ­gäller digitala lösningar för våra kunder och kommer alltid att hänga med i ­branschens utveckling. Det avgörande är att lyssna på kunden och hjälpa dem in i den mer digitala världen i deras takt och på deras villkor, och inte ge avkall på den personliga kontakten, säger Joel Brännström, auktoriserad revisor.

Under samma tak
Idén till nystartade Bright uppstod i höstas då Joel Brännström, Åsa Lundström, Lars Edman, Maria Pettersson och Maria Nilsson pratade om saker som kunderna oroar sig för, som tar onödig tid och drar ned produktiviteten. Och hur man på ett enkelt sätt kan erbjuda all ekonomisk konsultation – under ett och samma tak. En affärs­idé började ­utkristalliseras och kort därefter startade de Bright med målet att erbjuda ett brett tjänsteutbud med stor flexibilitet. Allt för kundens bästa.
Joel Brännström fördjupar resonemanget:
– Alla bolag och alla företagare är unika. Vi har upplevt att många företagare inte har lika bråttom in i den helt digitala världen, något vår bransch som helhet gärna vill ge sken av. Här kommer ­dörren alltid att vara öppen för frågor och rådgivning. Vi vill att det ska kännas familjärt att besöka vårt kontor.

Växt snabbt
Kontor öppnades i ­nyrenoverade loka­ler i ­centrala Skellefteå och ­verk­sam­heten har expanderat rekordsnabbt. ­Sedan startskottet i oktober har företaget växt till 16 anställda – och består nu av nio redovisningskonsulter, sex revisorer och en administratör. Brights senaste anställda Erika flyttar hit från Umeå i början av april.
– Erika är en relativt nyutexaminerad auktoriserad revisor och kommer stärka vårt redan starka team ytterligare, säger Joel.
– Vår snabba utveckling är ett bevis på att vi tänker rätt. Förutom att ha kunden i fokus vill vi också värna om vår egen personal. Har vi en personal som trivs och mår bra märks det i kontakten med kunden, så att de känner sig uppskattade, vilket förhoppningsvis leder till att vi får ett gott renommé och nya kunder. Vi tror inte att det är krång­ligare än så, säger Åsa Lundström, ­auktoriserad ­redovisningskonsult.

BRIGHT REDOVISNING & REVISION

20 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:15