Experten: Det ska du tänka på när du köper bilbarnstol

För att hela familjen ska sitta säkert i bilen är det värt att lägga både tid och pengar på en bra bilbarnstol.
Här berättar Lekias Carro Vikström vad du ska tänka på när du köper bilbarnstol.
– Om man inte har en stol som är anpassad för bilen eller om den inte sitter rätt gör bilbarnstolen inte sitt jobb, säger hon.9 januari, 2018. Senast uppdaterat 15:29

Att köpa bilbarnstol är inte det enklaste, då det är mycket man ska tänka på. Det finns många olika märken och alla märken har flera olika varianter, alla med sina egenskaper. Vissa tänker kanske att skillnaden inte är så stor, men det kan den vara. Visste du till exempel att en stol som passar i en bil inte nödvändigtvis passar i en annan?

En som vet vad man bör tänka på när man köper bilbarnstol är Carro Vikström, på Lekia Solbacken.

– Säkerheten för barnet är självklart det absolut viktigaste att tänka på när man köper bilbarnstol. Om man inte har en stol som är anpassad för bilen eller om den inte sitter fast på rätt sätt gör bilbarnstolen inte sitt jobb, och då kan det vara farligt för barnet, säger Carro Vikström.

– Vissa bilar har sluttande säten, medan andra har raka och då finns det bättre och sämre stolar för det, säger hon.

På både loppisar och köp- och säljsidor har jag sett skräckexempel. Där kan men se väldigt gamla stolar.

Hon säger att man gärna får köra bilen till butiken när man ska köpa bilbarnstol.

– Då kan vi hjälpa till och testa. Då kan man se att den går att få fast ordentligt, säger Carro.

En del kanske tycker att det är lite väl dyrt med en ny bilbarnstol, men att köpa begagnat är inget Carro Vikström rekommenderar.

– På både loppisar och köp- och säljsidor har jag sett skräckexempel. Där kan men se väldigt gamla stolar. Jag själv skulle aldrig köpa av någon som jag inte känner eller litar på, säger hon.

 

Här är fem populära bilbarnstolar:

BeSafe Izi Plus

”Den bältar man fast och den kan man justera viloläge under färd. Den har även magnethållare för internselen (säkerhetsbältet i bilbarnstolen). När du tagit ut barnet kan du fästa bältet på stolen och då behöver man inte vara bakom barnets rygg och gräva fram bältet. Det är enkelt att höja och sänka internselen och huvudkudden”

Britax Max-way
”Den bältar man också fast. Det är en lite smalare stol, så man får lite mer plats i baksätet om man har en sådan stol. Man kan till och med ställa stolen i mitten där bak.”

Axkid Minikid
”Den har jag har haft och tycker väldigt om. Där justeras internselen automatiskt när barnet sitter i stolen, vilket är väldigt smidigt. Den här stolen bältar man fast”.

Maxi Cosi Mobi
”Den är omtyckt för att du kan justera lutningen under färd, och det är en fördel för att barnen lättare kan somna, eller om de vill se mer när de är vakna. Det är en bältad stol.”

BeSafe Izi Kid X2
”Den har isofix-fästen och är därmed väldigt lättmonterad. Den klickar man bara i och sedan ner med stödbenet. Oftast har nyare bilar isofix-fästen.”

LEKIA

Lekia Solbacken
Adress: Varugatan 7
Telefon: 0910-129 80

Lekia Centrum
Adress: Trädgårdsgatan 8
Telefon: 0910-129 80

9 januari, 2018. Senast uppdaterat 15:29

Snabbväxande app ska rädda lokala föreningar

Var femte förening i Västerbotten har försvunnit de senaste tio åren. Nu ansluter sig bland annat ­Skellefteå AIK, Skellefteå FF, Sunnanå, Morön, Skellefteå Ridklubb, Gamla Stan och Soo Shim Taekwondo till den snabbväxande ­appen ­Supporter, som ska stärka det lokala föreningslivet.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra ­möjligheter att utveckla föreningen, säger Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

Att många lokala föreningar blöder ekonomiskt är ingen hemlighet och definitivt ingen nyhet. De senaste tio åren har närmare 150 klubbar i ­Västerbotten försvunnit. I riket är siffrorna än mer alarmerande; här har drygt 1 300 av föreningarna avvecklats under samma tidsperiod.
Den dystra utvecklingen har gett upphov till en rad nya tjänster för att rädda föreningslivet.
Den senaste och mest spännande är den ­nylanserade appen Supporter, utvecklad i Skellefteå och uppbackad av de lokala föreningarna med superstjärnorna Hanna Marklund och Jonathan Pudas i spetsen.

Idén bygger på de klassiska rabatt­häftena, fast i ­digital form. Som ­ansluten användare får du ­dagligen lukrativa rabatter från butiker och restauranger, samtidigt som du ­supportar din klubb. Hälften av behållningen från de 49 kronor månads­abonnemanget kostar går sedan oavkortat till din favoritförening.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra möjligheter att utveckla föreningen. Vi vill satsa ännu mer på både dam och ungdom för att långsiktigt vara en förening som ger alla som vill chansen att nå sina drömmar, ­säger ­Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

I uppstarten är 42 lokala för­eningar ­anslutna till Supporter, som innehåller över 200 ­erbjudanden från mer än 100 företag i Skell­efteå Kommun. Det här betyder att du som ­användare kan spara tusentals kronor på att supporta din ­lokala förening.
– Samhället förändras och föreningar är inte lika attraktiva att vara med i, då det krävs en hel del av medlemmar och ideellt arbete för att få ekonomin att gå ihop, säger Sunnanås marknadschef Inger Arnesson och fortsätter:
– I den meningen är initiativ som Supporter oerhört viktigt!

Supporter finns från och med 7 maj tillgänglig att ladda ner från App Store och Google Play.

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

SUPPORTER

STÖTTA DIN FÖRENING OCH TA DEL AV HUNDRATALS ERBJUDANDEN
Ladda ner Supporter via App Store/Google Play.
Ta del av fler än 200 fina lokala erbjudanden.
Samtidigt som du stöttar din favoritförening.

Vill du veta mer? Surfa in på http://supporter.app/

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Citykompaniet – Sveriges näst bästa citygalleria

Citykompaniet placerade sig på en fin andra plats i den Köpcentrumrapport som Market tar fram varje år.
Betyget för säkerhet är det högsta betyget i riket, Citykompaniet ökade det totala betyget rejält och klättrade en hel del placeringar mot föregående år.

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25

Undersökningen genomförs i januari varje år, 3400 personer i åldrarna 15 år och uppåt har deltagit i undersökningen. 405 handelsplatser i landet är med i bedömningen.

Det som betygssätts är Prisnivå, Butiksutbud, Bekvämlighet, Trivsel, Läge, Parkering, Serveringar, Info & Reklam, Bemötande, Tillgänglighet till WC samt trygghet & säkerhet.

– Det är givetvis jätteroligt att CK hamnar på andra plats i kategorin Citygallerior, säger Maria Rautio, centrumledare vid Citykompaniet och fortsätter:

– Det är en bra undersökning där man kan avläsa i poängen var vi är starka och var vi har mer att jobba med. Det var flera handelsplatser i Skellefteå som placerade sig bra i undersökningen vilket känns otroligt kul och viktigt för hela handeln i Skellefteå.

Bland Sveriges 405 handelsplatser placerade sig Citykompaniet på en 26:e plats.
Citygalleria topp 5 1, Mitt i City, Karlstad 45,1 2, Citykompaniet, Skellefteå 44,9 3, Gallerian Nian, Gävle 42,1 4, Kupolen Köpcentrum, Borlänge 40,6 5, Citygallerian, Karlshamn 38,9

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25