Experten: Det ska du tänka på när du köper bilbarnstol

För att hela familjen ska sitta säkert i bilen är det värt att lägga både tid och pengar på en bra bilbarnstol.
Här berättar Lekias Carro Vikström vad du ska tänka på när du köper bilbarnstol.
– Om man inte har en stol som är anpassad för bilen eller om den inte sitter rätt gör bilbarnstolen inte sitt jobb, säger hon.9 januari, 2018. Senast uppdaterat 15:29

Att köpa bilbarnstol är inte det enklaste, då det är mycket man ska tänka på. Det finns många olika märken och alla märken har flera olika varianter, alla med sina egenskaper. Vissa tänker kanske att skillnaden inte är så stor, men det kan den vara. Visste du till exempel att en stol som passar i en bil inte nödvändigtvis passar i en annan?

En som vet vad man bör tänka på när man köper bilbarnstol är Carro Vikström, på Lekia Solbacken.

– Säkerheten för barnet är självklart det absolut viktigaste att tänka på när man köper bilbarnstol. Om man inte har en stol som är anpassad för bilen eller om den inte sitter fast på rätt sätt gör bilbarnstolen inte sitt jobb, och då kan det vara farligt för barnet, säger Carro Vikström.

– Vissa bilar har sluttande säten, medan andra har raka och då finns det bättre och sämre stolar för det, säger hon.

På både loppisar och köp- och säljsidor har jag sett skräckexempel. Där kan men se väldigt gamla stolar.

Hon säger att man gärna får köra bilen till butiken när man ska köpa bilbarnstol.

– Då kan vi hjälpa till och testa. Då kan man se att den går att få fast ordentligt, säger Carro.

En del kanske tycker att det är lite väl dyrt med en ny bilbarnstol, men att köpa begagnat är inget Carro Vikström rekommenderar.

– På både loppisar och köp- och säljsidor har jag sett skräckexempel. Där kan men se väldigt gamla stolar. Jag själv skulle aldrig köpa av någon som jag inte känner eller litar på, säger hon.

 

Här är fem populära bilbarnstolar:

BeSafe Izi Plus

”Den bältar man fast och den kan man justera viloläge under färd. Den har även magnethållare för internselen (säkerhetsbältet i bilbarnstolen). När du tagit ut barnet kan du fästa bältet på stolen och då behöver man inte vara bakom barnets rygg och gräva fram bältet. Det är enkelt att höja och sänka internselen och huvudkudden”

Britax Max-way
”Den bältar man också fast. Det är en lite smalare stol, så man får lite mer plats i baksätet om man har en sådan stol. Man kan till och med ställa stolen i mitten där bak.”

Axkid Minikid
”Den har jag har haft och tycker väldigt om. Där justeras internselen automatiskt när barnet sitter i stolen, vilket är väldigt smidigt. Den här stolen bältar man fast”.

Maxi Cosi Mobi
”Den är omtyckt för att du kan justera lutningen under färd, och det är en fördel för att barnen lättare kan somna, eller om de vill se mer när de är vakna. Det är en bältad stol.”

BeSafe Izi Kid X2
”Den har isofix-fästen och är därmed väldigt lättmonterad. Den klickar man bara i och sedan ner med stödbenet. Oftast har nyare bilar isofix-fästen.”

LEKIA

Lekia Solbacken
Adress: Varugatan 7
Telefon: 0910-129 80

Lekia Centrum
Adress: Trädgårdsgatan 8
Telefon: 0910-129 80

9 januari, 2018. Senast uppdaterat 15:29

Glädjebeskedet: Nya Arken tar tillbaka klassikern

Saknar du också det lilla extra till kaffet?
Då blev precis den här vintern så mycket roligare för dig.
Nya Arken firar nämligen sitt ettårsjubileum med att ta tillbaka den klassiska favoriten.

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

I slutet av oktober har det gått ett år sedan Malte Tjäder och Anna Ljuslinder Tjäder tog över den anrika restaurangen. Och på kort tid har det skett stora förändringar.
Under nytt namn och i nyrenoverade lokaler har Skellefteborna fått njuta av ett fantastiskt julbord, stans godaste smörgåstårta – samt sedan maj fått frossa i den bästa Take Away-buffén.
Som tidigare ligger främsta fokus på lunchen, där man dagligen kan välja mellan tre hemlagade rätter varav en klassiker.

– Vi ligger nära till allt och alla känner till stället. Vi har en trogen kundkrets och det är kul att även nya ansikten hittat hit. Det har varit ett fantastiskt första år, säger Malte Tjäder och fortsätter:

– Vi ställer alltid hög krav på vad vi serverar och en stor anledning till att det funkat så bra tror jag är att här finns något för alla. Utöver tre olika varmrätter erbjuder vi alltid 30 olika sallader och kalla såser.

Take away-buffén är populärt bland Skelleftebor på språng.

Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad.

Den anrika restaurangen har funnits sedan 50-talet och att det är ett populärt lunchalternativ råder det knappast något tvivel om.

Nu laddar de nya ägarna för jubileet och lagom till ettårsdagen plockar de fram en gammal favorit; hembakad gokaka. Ett glädjebesked – inte minst för de trognaste kunderna.

– Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad, säger Malte Tjäder.

Precis som ifjol gör Nya Arken en storsatsning på julbord, som går att boka från den 25 november. Malte och Anna har genom sin cateringfirma Maltes Mat gjort sig kända för sina nyskapande smakupplevelser, på norrländska råvaror. Något som också kommer att märkas på julbordet.

Vill du boka julbord eller veta mer om Nya Arken? Här hittar du mer info.

NYA ARKEN

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

Skidmeckat fyller 50 år – listar alla trender

Skifix är en av de största skiduthyrarna i Sverige.
I år firar företaget 50 år i branschen.
Här berättar ägaren Niklas Kassberg Wall om framgångsfaktorn och listar säsongens hetaste trender.

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11

Under de senaste femtio åren har många familjer besökt Skifix. För alla vuxna och barn som gillar att åka utför är det ett verkligt mecka.

Företaget, som hyrt ut skidor sedan 90-talet, har en butik på Kopplingsvägen 10A i Boden men sedan några år tillbaka kan man även beställa säsongens skidutrustning via deras hemsida, skifix.com.

Ett enkelt och smidigt alternativ som ökar i populäritet år för år.

– Många som en gång har börjat hyra hos oss kommer tillbaka år efter år. Dels för att det är så smidigt och dels för att man såklart sparar väldigt mycket pengar, säger Skifix ägare Niklas Kassberg Wall.

En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger.

Om man exempelvis hyr begagnad alpinutrustning, så är priset endast 745 kronor för två säsonger. Skidor, bindning och pjäxor ingår i samtliga paket.

– En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger innan det är dags att byta, säger Niklas Kassberg Wall och fortsätter:

– Våra begagnade skidor är alltid nyslipade och vallade. Om barnen växer ur pjäxan eller skidorna kan du göra ett mellanbyte för endast 100 kronor under hyrtiden. Lägger du till hundra kronor kan du byta skidorna mellan eller under säsongen.

Trendkänslig
Niklas Kassberg Wall började på företaget 2001 och med sina många år i branschen har han sett otaliga trender gå i vågor. Och han understryker just att skidvärlden är väldigt trendkänslig.

– Visst är det så. Just nu är det stor efterfrågan på breda och lätta skidor, anpassade för toppturer, friåkningsskidor för hela berget, parkskidor för freestyle-åkning samt pistsmiskare, för åkare som gillar att gasa i svängarna.

Vill du också förbättra din skidåkningen eller kolla in de senaste trenderna? Kom in till Skifix på Kopplingsvägen 10 A eller surfa in på skifix.com.

SKIFIX

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11