7 av 10 har fukt- och mögelproblem – så vet du om du är drabbad

Sju av tio hus med uteluftsventilerade krypgrunder har fukt- och mögelproblem.
 Ett problem som drabbar både nya och äldre hus.
– Krypgrunden är en riskkonstruktion, och vi kan förutsätta att skador oftare uppträder, säger Markku Abrahamsson, besiktningstekniker på Removit.

13 september, 2017. Senast uppdaterat 12:14

Har du krypgrund i ditt hus? I så fall finns det anledning att oroa sig för fukt- och mögelskador.  Vissa experter vill till och med förbjuda uteluftventilerade krypgrunder då man räknar med att sju av tio hus med krypgrunder har fuktproblem.

– Det är en känslig konstruktion som kräver att man tar stor hänsyn till materialval och val av byggplats, säger Markku Abrahamsson på Removit.

Dyrt att tänka billigt

Krypgrund var väldigt populärt mellan 1930 och 1970 eftersom att det är både billigt och enkelt. Än i dag byggs det många nybyggda hus med krypgrund – trots att risken är stor för fuktskador.
– När man bygger hus kostar det mycket pengar att gjuta en platta. En krypgrund är bara att ställa ut, men även om det är billigt till en början kan det bli väldigt dyrt på lång sikt, när det börjar krångla, säger Markku Abrahamsson.

”Blivit tvungna att riva hus”

Att fuktskador är vanligt i hus med krypgrund beror på att många vill ha det varmt inomhus. Med mer isolerade golv förändras temperaturen och luftfuktigheten i krypgrunden, och det är något som Removit tydligt märkt av de senaste åren.
–  Man eldar inte som man gjorde förr, och man renoverar ofta bjälklagen varmare. Ignorerar man klimatet i grunden för länge kan man få problem med mögel och hussvamp, vilket har lett till att i stort sett hela hus har blivit tvungna att rivas. Har man fått stark lukt i huset, som beror på krypgrunden, är det absolut dags för åtgärder, säger Markku Abrahamsson, som tycker att man ska anlita en besiktningsman om man på något sätt misstänker fukt i krypgrunden.

Förutom avfuktning och husbesiktning kan Removit bland annat hjälpa dig med sanering av farliga ämnen och skador i riskkonstruktioner, provtagning samt förbättring av inomhusmiljön.

 

3 saker att vara uppmärksam på – för att slippa fuktskador

  • Lukten
    Kommentar: När det väl börjar lukta, då har det redan gått väldigt långt. Känner du lukten i boendemiljön är du redan uppe i en omfattande skada. Då kan det i värsta fall bli tal om att byta ett helt bjälklag.
  • Virket
    Kommentar: Det gäller att hålla koll på virket. Det man ska titta efter är om virket till exempel har ändrat färg, har blivit deformerat på något sätt eller om det har kommit något påväxt, alltså någon form av mögel eller missfärgning, på virket, säger Markku.
  • Vatten eller fukt på utsidan
    Kommentar: Det man ska kika efter på utsidan är om vatten ser ut att påverka grunden. Alltså, rinner vattnet ut från stuprören just bredvid huset? Finns det växter eller buskar runt huslivet? Finns det andra tecken att det kan komma in vatten längs grunden? Man kan lukta, titta och känna. Misstänker man att det inte är bra bör man anlita en fackman att göra en ordentlig besiktning. Då får man förslag på hur man ska förbättra klimatet.

13 september, 2017. Senast uppdaterat 12:14

Snabbväxande app ska rädda lokala föreningar

Var femte förening i Västerbotten har försvunnit de senaste tio åren. Nu ansluter sig bland annat ­Skellefteå AIK, Skellefteå FF, Sunnanå, Morön, Skellefteå Ridklubb, Gamla Stan och Soo Shim Taekwondo till den snabbväxande ­appen ­Supporter, som ska stärka det lokala föreningslivet.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra ­möjligheter att utveckla föreningen, säger Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

Att många lokala föreningar blöder ekonomiskt är ingen hemlighet och definitivt ingen nyhet. De senaste tio åren har närmare 150 klubbar i ­Västerbotten försvunnit. I riket är siffrorna än mer alarmerande; här har drygt 1 300 av föreningarna avvecklats under samma tidsperiod.
Den dystra utvecklingen har gett upphov till en rad nya tjänster för att rädda föreningslivet.
Den senaste och mest spännande är den ­nylanserade appen Supporter, utvecklad i Skellefteå och uppbackad av de lokala föreningarna med superstjärnorna Hanna Marklund och Jonathan Pudas i spetsen.

Idén bygger på de klassiska rabatt­häftena, fast i ­digital form. Som ­ansluten användare får du ­dagligen lukrativa rabatter från butiker och restauranger, samtidigt som du ­supportar din klubb. Hälften av behållningen från de 49 kronor månads­abonnemanget kostar går sedan oavkortat till din favoritförening.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra möjligheter att utveckla föreningen. Vi vill satsa ännu mer på både dam och ungdom för att långsiktigt vara en förening som ger alla som vill chansen att nå sina drömmar, ­säger ­Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

I uppstarten är 42 lokala för­eningar ­anslutna till Supporter, som innehåller över 200 ­erbjudanden från mer än 100 företag i Skell­efteå Kommun. Det här betyder att du som ­användare kan spara tusentals kronor på att supporta din ­lokala förening.
– Samhället förändras och föreningar är inte lika attraktiva att vara med i, då det krävs en hel del av medlemmar och ideellt arbete för att få ekonomin att gå ihop, säger Sunnanås marknadschef Inger Arnesson och fortsätter:
– I den meningen är initiativ som Supporter oerhört viktigt!

Supporter finns från och med 7 maj tillgänglig att ladda ner från App Store och Google Play.

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

SUPPORTER

STÖTTA DIN FÖRENING OCH TA DEL AV HUNDRATALS ERBJUDANDEN
Ladda ner Supporter via App Store/Google Play.
Ta del av fler än 200 fina lokala erbjudanden.
Samtidigt som du stöttar din favoritförening.

Vill du veta mer? Surfa in på http://supporter.app/

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Citykompaniet – Sveriges näst bästa citygalleria

Citykompaniet placerade sig på en fin andra plats i den Köpcentrumrapport som Market tar fram varje år.
Betyget för säkerhet är det högsta betyget i riket, Citykompaniet ökade det totala betyget rejält och klättrade en hel del placeringar mot föregående år.

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25

Undersökningen genomförs i januari varje år, 3400 personer i åldrarna 15 år och uppåt har deltagit i undersökningen. 405 handelsplatser i landet är med i bedömningen.

Det som betygssätts är Prisnivå, Butiksutbud, Bekvämlighet, Trivsel, Läge, Parkering, Serveringar, Info & Reklam, Bemötande, Tillgänglighet till WC samt trygghet & säkerhet.

– Det är givetvis jätteroligt att CK hamnar på andra plats i kategorin Citygallerior, säger Maria Rautio, centrumledare vid Citykompaniet och fortsätter:

– Det är en bra undersökning där man kan avläsa i poängen var vi är starka och var vi har mer att jobba med. Det var flera handelsplatser i Skellefteå som placerade sig bra i undersökningen vilket känns otroligt kul och viktigt för hela handeln i Skellefteå.

Bland Sveriges 405 handelsplatser placerade sig Citykompaniet på en 26:e plats.
Citygalleria topp 5 1, Mitt i City, Karlstad 45,1 2, Citykompaniet, Skellefteå 44,9 3, Gallerian Nian, Gävle 42,1 4, Kupolen Köpcentrum, Borlänge 40,6 5, Citygallerian, Karlshamn 38,9

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25