7 av 10 har fukt- och mögelproblem – så vet du om du är drabbad

Sju av tio hus med uteluftsventilerade krypgrunder har fukt- och mögelproblem.
 Ett problem som drabbar både nya och äldre hus.
– Krypgrunden är en riskkonstruktion, och vi kan förutsätta att skador oftare uppträder, säger Markku Abrahamsson, besiktningstekniker på Removit.

13 september, 2017. Senast uppdaterat 12:14

Har du krypgrund i ditt hus? I så fall finns det anledning att oroa sig för fukt- och mögelskador.  Vissa experter vill till och med förbjuda uteluftventilerade krypgrunder då man räknar med att sju av tio hus med krypgrunder har fuktproblem.

– Det är en känslig konstruktion som kräver att man tar stor hänsyn till materialval och val av byggplats, säger Markku Abrahamsson på Removit.

Dyrt att tänka billigt

Krypgrund var väldigt populärt mellan 1930 och 1970 eftersom att det är både billigt och enkelt. Än i dag byggs det många nybyggda hus med krypgrund – trots att risken är stor för fuktskador.
– När man bygger hus kostar det mycket pengar att gjuta en platta. En krypgrund är bara att ställa ut, men även om det är billigt till en början kan det bli väldigt dyrt på lång sikt, när det börjar krångla, säger Markku Abrahamsson.

”Blivit tvungna att riva hus”

Att fuktskador är vanligt i hus med krypgrund beror på att många vill ha det varmt inomhus. Med mer isolerade golv förändras temperaturen och luftfuktigheten i krypgrunden, och det är något som Removit tydligt märkt av de senaste åren.
–  Man eldar inte som man gjorde förr, och man renoverar ofta bjälklagen varmare. Ignorerar man klimatet i grunden för länge kan man få problem med mögel och hussvamp, vilket har lett till att i stort sett hela hus har blivit tvungna att rivas. Har man fått stark lukt i huset, som beror på krypgrunden, är det absolut dags för åtgärder, säger Markku Abrahamsson, som tycker att man ska anlita en besiktningsman om man på något sätt misstänker fukt i krypgrunden.

Förutom avfuktning och husbesiktning kan Removit bland annat hjälpa dig med sanering av farliga ämnen och skador i riskkonstruktioner, provtagning samt förbättring av inomhusmiljön.

 

3 saker att vara uppmärksam på – för att slippa fuktskador

  • Lukten
    Kommentar: När det väl börjar lukta, då har det redan gått väldigt långt. Känner du lukten i boendemiljön är du redan uppe i en omfattande skada. Då kan det i värsta fall bli tal om att byta ett helt bjälklag.
  • Virket
    Kommentar: Det gäller att hålla koll på virket. Det man ska titta efter är om virket till exempel har ändrat färg, har blivit deformerat på något sätt eller om det har kommit något påväxt, alltså någon form av mögel eller missfärgning, på virket, säger Markku.
  • Vatten eller fukt på utsidan
    Kommentar: Det man ska kika efter på utsidan är om vatten ser ut att påverka grunden. Alltså, rinner vattnet ut från stuprören just bredvid huset? Finns det växter eller buskar runt huslivet? Finns det andra tecken att det kan komma in vatten längs grunden? Man kan lukta, titta och känna. Misstänker man att det inte är bra bör man anlita en fackman att göra en ordentlig besiktning. Då får man förslag på hur man ska förbättra klimatet.

13 september, 2017. Senast uppdaterat 12:14

Glädjebeskedet: Nya Arken tar tillbaka klassikern

Saknar du också det lilla extra till kaffet?
Då blev precis den här vintern så mycket roligare för dig.
Nya Arken firar nämligen sitt ettårsjubileum med att ta tillbaka den klassiska favoriten.

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

I slutet av oktober har det gått ett år sedan Malte Tjäder och Anna Ljuslinder Tjäder tog över den anrika restaurangen. Och på kort tid har det skett stora förändringar.
Under nytt namn och i nyrenoverade lokaler har Skellefteborna fått njuta av ett fantastiskt julbord, stans godaste smörgåstårta – samt sedan maj fått frossa i den bästa Take Away-buffén.
Som tidigare ligger främsta fokus på lunchen, där man dagligen kan välja mellan tre hemlagade rätter varav en klassiker.

– Vi ligger nära till allt och alla känner till stället. Vi har en trogen kundkrets och det är kul att även nya ansikten hittat hit. Det har varit ett fantastiskt första år, säger Malte Tjäder och fortsätter:

– Vi ställer alltid hög krav på vad vi serverar och en stor anledning till att det funkat så bra tror jag är att här finns något för alla. Utöver tre olika varmrätter erbjuder vi alltid 30 olika sallader och kalla såser.

Take away-buffén är populärt bland Skelleftebor på språng.

Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad.

Den anrika restaurangen har funnits sedan 50-talet och att det är ett populärt lunchalternativ råder det knappast något tvivel om.

Nu laddar de nya ägarna för jubileet och lagom till ettårsdagen plockar de fram en gammal favorit; hembakad gokaka. Ett glädjebesked – inte minst för de trognaste kunderna.

– Det känns jättekul att ta tillbaka en gammal klassiker som varit så efterlängtad, säger Malte Tjäder.

Precis som ifjol gör Nya Arken en storsatsning på julbord, som går att boka från den 25 november. Malte och Anna har genom sin cateringfirma Maltes Mat gjort sig kända för sina nyskapande smakupplevelser, på norrländska råvaror. Något som också kommer att märkas på julbordet.

Vill du boka julbord eller veta mer om Nya Arken? Här hittar du mer info.

NYA ARKEN

18 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:18

Skidmeckat fyller 50 år – listar alla trender

Skifix är en av de största skiduthyrarna i Sverige.
I år firar företaget 50 år i branschen.
Här berättar ägaren Niklas Kassberg Wall om framgångsfaktorn och listar säsongens hetaste trender.

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11

Under de senaste femtio åren har många familjer besökt Skifix. För alla vuxna och barn som gillar att åka utför är det ett verkligt mecka.

Företaget, som hyrt ut skidor sedan 90-talet, har en butik på Kopplingsvägen 10A i Boden men sedan några år tillbaka kan man även beställa säsongens skidutrustning via deras hemsida, skifix.com.

Ett enkelt och smidigt alternativ som ökar i populäritet år för år.

– Många som en gång har börjat hyra hos oss kommer tillbaka år efter år. Dels för att det är så smidigt och dels för att man såklart sparar väldigt mycket pengar, säger Skifix ägare Niklas Kassberg Wall.

En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger.

Om man exempelvis hyr begagnad alpinutrustning, så är priset endast 745 kronor för två säsonger. Skidor, bindning och pjäxor ingår i samtliga paket.

– En bra affär, särskilt på barn- och juniorsidan, där man sällan har skidorna mer än kanske två säsonger innan det är dags att byta, säger Niklas Kassberg Wall och fortsätter:

– Våra begagnade skidor är alltid nyslipade och vallade. Om barnen växer ur pjäxan eller skidorna kan du göra ett mellanbyte för endast 100 kronor under hyrtiden. Lägger du till hundra kronor kan du byta skidorna mellan eller under säsongen.

Trendkänslig
Niklas Kassberg Wall började på företaget 2001 och med sina många år i branschen har han sett otaliga trender gå i vågor. Och han understryker just att skidvärlden är väldigt trendkänslig.

– Visst är det så. Just nu är det stor efterfrågan på breda och lätta skidor, anpassade för toppturer, friåkningsskidor för hela berget, parkskidor för freestyle-åkning samt pistsmiskare, för åkare som gillar att gasa i svängarna.

Vill du också förbättra din skidåkningen eller kolla in de senaste trenderna? Kom in till Skifix på Kopplingsvägen 10 A eller surfa in på skifix.com.

SKIFIX

17 oktober, 2018. Senast uppdaterat 12:11