7 av 10 har fukt- och mögelproblem – så vet du om du är drabbad

Sju av tio hus med uteluftsventilerade krypgrunder har fukt- och mögelproblem.
 Ett problem som drabbar både nya och äldre hus.
– Krypgrunden är en riskkonstruktion, och vi kan förutsätta att skador oftare uppträder, säger Markku Abrahamsson, besiktningstekniker på Removit.

13 september, 2017. Senast uppdaterat 12:14

Har du krypgrund i ditt hus? I så fall finns det anledning att oroa sig för fukt- och mögelskador.  Vissa experter vill till och med förbjuda uteluftventilerade krypgrunder då man räknar med att sju av tio hus med krypgrunder har fuktproblem.

– Det är en känslig konstruktion som kräver att man tar stor hänsyn till materialval och val av byggplats, säger Markku Abrahamsson på Removit.

Dyrt att tänka billigt

Krypgrund var väldigt populärt mellan 1930 och 1970 eftersom att det är både billigt och enkelt. Än i dag byggs det många nybyggda hus med krypgrund – trots att risken är stor för fuktskador.
– När man bygger hus kostar det mycket pengar att gjuta en platta. En krypgrund är bara att ställa ut, men även om det är billigt till en början kan det bli väldigt dyrt på lång sikt, när det börjar krångla, säger Markku Abrahamsson.

”Blivit tvungna att riva hus”

Att fuktskador är vanligt i hus med krypgrund beror på att många vill ha det varmt inomhus. Med mer isolerade golv förändras temperaturen och luftfuktigheten i krypgrunden, och det är något som Removit tydligt märkt av de senaste åren.
–  Man eldar inte som man gjorde förr, och man renoverar ofta bjälklagen varmare. Ignorerar man klimatet i grunden för länge kan man få problem med mögel och hussvamp, vilket har lett till att i stort sett hela hus har blivit tvungna att rivas. Har man fått stark lukt i huset, som beror på krypgrunden, är det absolut dags för åtgärder, säger Markku Abrahamsson, som tycker att man ska anlita en besiktningsman om man på något sätt misstänker fukt i krypgrunden.

Förutom avfuktning och husbesiktning kan Removit bland annat hjälpa dig med sanering av farliga ämnen och skador i riskkonstruktioner, provtagning samt förbättring av inomhusmiljön.

 

3 saker att vara uppmärksam på – för att slippa fuktskador

  • Lukten
    Kommentar: När det väl börjar lukta, då har det redan gått väldigt långt. Känner du lukten i boendemiljön är du redan uppe i en omfattande skada. Då kan det i värsta fall bli tal om att byta ett helt bjälklag.
  • Virket
    Kommentar: Det gäller att hålla koll på virket. Det man ska titta efter är om virket till exempel har ändrat färg, har blivit deformerat på något sätt eller om det har kommit något påväxt, alltså någon form av mögel eller missfärgning, på virket, säger Markku.
  • Vatten eller fukt på utsidan
    Kommentar: Det man ska kika efter på utsidan är om vatten ser ut att påverka grunden. Alltså, rinner vattnet ut från stuprören just bredvid huset? Finns det växter eller buskar runt huslivet? Finns det andra tecken att det kan komma in vatten längs grunden? Man kan lukta, titta och känna. Misstänker man att det inte är bra bör man anlita en fackman att göra en ordentlig besiktning. Då får man förslag på hur man ska förbättra klimatet.

13 september, 2017. Senast uppdaterat 12:14

Hon blir ny verksamhetschef på Folkparken

Lina Björk Larsson har av Folkparkens styrelse utsetts till ny verksamhetschef.
Hon har arbetat som tillförordnad vd sedan november i fjol.

22 mars, 2019. Senast uppdaterat 09:43

– För Folkparken är det jättebra att Lina nu fortsätter som verksamhetschef. Vi i styrelsen är mycket nöjda med det arbete hon gjort sedan hon tillträdde, vilket gör att hon har vårt och personalens fulla förtroende säger Lillian Carlstenn, styrelseordförande på Folkparken.

Lina är inte det enda nya ansiktet på folkparken. 2018 genomfördes en omorganisation samt pensionsavgångar som har lett till att personalgruppen i stort sett är helt ny från i höstas. Nya i köket är Susanne Sigården och Linda Lind. Husvärdar är Ida Fryxell, Stina Sundbom och Klas Jonsson. Sedan tidigare arbetar Carola Glas och Carolina Norberg på Folkparken.

– Jag är otroligt glad och stolt över det förtroendet jag fått. Vi är ett starkt team nu på Folkparken som alla strävar efter samma målbild. Vi vill föra Folkparken framåt med respekt för ”parkens” historia säger Lina Björk Larsson.

Hon har tidigare jobbat på Folkparken med marknadsföring och försäljning.

22 mars, 2019. Senast uppdaterat 09:43

Skelleftebyrån som växer i rekordtakt

Less på krånglig redovisning – utan någon att fråga?
Hos nystartade Bright är dörren alltid öppen och här finns expertisen under ett och samma tak.

20 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:15

Alla kan nog skriva under på att det ska vara ­roligt och enkelt att vara ­företagare. Arbetstid och energi ska läggas på uppgifter som har med den egna verksamheten att göra – du ska inte villrådigt ­behöva kryssa mellan olika digitala verktyg utan någon att rådfråga.
Det har Bright redovisning & revision på Storgatan 31C i Skellefteå tagit fasta på.
– Vi ligger helt klart i framkant vad ­gäller digitala lösningar för våra kunder och kommer alltid att hänga med i ­branschens utveckling. Det avgörande är att lyssna på kunden och hjälpa dem in i den mer digitala världen i deras takt och på deras villkor, och inte ge avkall på den personliga kontakten, säger Joel Brännström, auktoriserad revisor.

Under samma tak
Idén till nystartade Bright uppstod i höstas då Joel Brännström, Åsa Lundström, Lars Edman, Maria Pettersson och Maria Nilsson pratade om saker som kunderna oroar sig för, som tar onödig tid och drar ned produktiviteten. Och hur man på ett enkelt sätt kan erbjuda all ekonomisk konsultation – under ett och samma tak. En affärs­idé började ­utkristalliseras och kort därefter startade de Bright med målet att erbjuda ett brett tjänsteutbud med stor flexibilitet. Allt för kundens bästa.
Joel Brännström fördjupar resonemanget:
– Alla bolag och alla företagare är unika. Vi har upplevt att många företagare inte har lika bråttom in i den helt digitala världen, något vår bransch som helhet gärna vill ge sken av. Här kommer ­dörren alltid att vara öppen för frågor och rådgivning. Vi vill att det ska kännas familjärt att besöka vårt kontor.

Växt snabbt
Kontor öppnades i ­nyrenoverade loka­ler i ­centrala Skellefteå och ­verk­sam­heten har expanderat rekordsnabbt. ­Sedan startskottet i oktober har företaget växt till 16 anställda – och består nu av nio redovisningskonsulter, sex revisorer och en administratör. Brights senaste anställda Erika flyttar hit från Umeå i början av april.
– Erika är en relativt nyutexaminerad auktoriserad revisor och kommer stärka vårt redan starka team ytterligare, säger Joel.
– Vår snabba utveckling är ett bevis på att vi tänker rätt. Förutom att ha kunden i fokus vill vi också värna om vår egen personal. Har vi en personal som trivs och mår bra märks det i kontakten med kunden, så att de känner sig uppskattade, vilket förhoppningsvis leder till att vi får ett gott renommé och nya kunder. Vi tror inte att det är krång­ligare än så, säger Åsa Lundström, ­auktoriserad ­redovisningskonsult.

BRIGHT REDOVISNING & REVISION

20 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:15