7 av 10 har fukt- och mögelproblem – så vet du om du är drabbad

Sju av tio hus med uteluftsventilerade krypgrunder har fukt- och mögelproblem.
 Ett problem som drabbar både nya och äldre hus.
– Krypgrunden är en riskkonstruktion, och vi kan förutsätta att skador oftare uppträder, säger Markku Abrahamsson, besiktningstekniker på Removit.

13 september, 2017. Senast uppdaterat 12:14

Har du krypgrund i ditt hus? I så fall finns det anledning att oroa sig för fukt- och mögelskador.  Vissa experter vill till och med förbjuda uteluftventilerade krypgrunder då man räknar med att sju av tio hus med krypgrunder har fuktproblem.

– Det är en känslig konstruktion som kräver att man tar stor hänsyn till materialval och val av byggplats, säger Markku Abrahamsson på Removit.

Dyrt att tänka billigt

Krypgrund var väldigt populärt mellan 1930 och 1970 eftersom att det är både billigt och enkelt. Än i dag byggs det många nybyggda hus med krypgrund – trots att risken är stor för fuktskador.
– När man bygger hus kostar det mycket pengar att gjuta en platta. En krypgrund är bara att ställa ut, men även om det är billigt till en början kan det bli väldigt dyrt på lång sikt, när det börjar krångla, säger Markku Abrahamsson.

”Blivit tvungna att riva hus”

Att fuktskador är vanligt i hus med krypgrund beror på att många vill ha det varmt inomhus. Med mer isolerade golv förändras temperaturen och luftfuktigheten i krypgrunden, och det är något som Removit tydligt märkt av de senaste åren.
–  Man eldar inte som man gjorde förr, och man renoverar ofta bjälklagen varmare. Ignorerar man klimatet i grunden för länge kan man få problem med mögel och hussvamp, vilket har lett till att i stort sett hela hus har blivit tvungna att rivas. Har man fått stark lukt i huset, som beror på krypgrunden, är det absolut dags för åtgärder, säger Markku Abrahamsson, som tycker att man ska anlita en besiktningsman om man på något sätt misstänker fukt i krypgrunden.

Förutom avfuktning och husbesiktning kan Removit bland annat hjälpa dig med sanering av farliga ämnen och skador i riskkonstruktioner, provtagning samt förbättring av inomhusmiljön.

 

3 saker att vara uppmärksam på – för att slippa fuktskador

  • Lukten
    Kommentar: När det väl börjar lukta, då har det redan gått väldigt långt. Känner du lukten i boendemiljön är du redan uppe i en omfattande skada. Då kan det i värsta fall bli tal om att byta ett helt bjälklag.
  • Virket
    Kommentar: Det gäller att hålla koll på virket. Det man ska titta efter är om virket till exempel har ändrat färg, har blivit deformerat på något sätt eller om det har kommit något påväxt, alltså någon form av mögel eller missfärgning, på virket, säger Markku.
  • Vatten eller fukt på utsidan
    Kommentar: Det man ska kika efter på utsidan är om vatten ser ut att påverka grunden. Alltså, rinner vattnet ut från stuprören just bredvid huset? Finns det växter eller buskar runt huslivet? Finns det andra tecken att det kan komma in vatten längs grunden? Man kan lukta, titta och känna. Misstänker man att det inte är bra bör man anlita en fackman att göra en ordentlig besiktning. Då får man förslag på hur man ska förbättra klimatet.

13 september, 2017. Senast uppdaterat 12:14

Intresset för jakt ökar – särskilt bland kvinnor

Trenden med jakt växer – inte minst bland kvinnor.
Under 15 träffar hos Medborgarskolan i Skellefteå och Långviken kan du lära dig allt du behöver för att ta din jägarexamen.
– Många vill ha ett mål och vara fysiskt aktiv och då är jakt en perfekt hobby, säger kursledaren Mikael Boholm.

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Det blir allt mer populärt att ta jägarexamen, särskilt bland kvinnor. Statistik från Naturvårdsverket visar att sammanlagt 17 548 personer löste jaktkort i Västerbottens län under innevarande år, vilket är i nivå med toppnoteringen från föregående år. Något som ökat väsentligt är andelen kvinnor, samtidigt som intresset går ned i åldrarna.
– Allt fler kvinnor väljer våra utbildningar, vilket vi tycker är jättekul. En orsak är ett ökande intresse för naturen och en vilja att hitta en fridfull hobby, säger Mikael Boholm.

I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Han är kursledare för jägarexamen i Långviken. Under 15 träffar, med start den 2 december, varvas teori med praktik. Under utbildningen får du kunskaper om viltet, jakten och vapnet vilket ger dig optimala förutsättningar för att bli en ansvarsfull jägare.
– Man skaffar sig en utbildning för livet. Sedan ska man ha klart för sig att man inte är någon fullfjädrad jägare efter kursen. Det blir man genom erfarenhet, säger Mikael Boholm.

När man har lyckats ta sin jägarexamen, hur gör man för att börja jaga?
– Antingen försöker man gå med i ett jaktlag eller så kontaktar man Skellefteå kommun, som varje år behåller ett antal jakträtter själva. I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Finns det någon speciell jakt du skulle rekommendera nyblivna jägare?
– En jakttyp som blivit populär är småviltsjakt, det vill säga jakt på hare, rådjur och fågeljakt, till exempel skogsfågel och ripa. Då jagar man inte i lag utan får tillfälle att under lugna och kontrollerade former skjuta sitt första vilt.

Söndag den 2 december är det kursstart för jägarexamen i Långviken och den 16 januari startar kursen i Skellefteå. Det finns fortfarande platser kvar och bokningen gör du här:

2 dec: Långviken

16 jan: Skellefteå

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Julklappstips för hela familjen

Det kan vara tidskrävande att hitta ­julklappar till hela familjen.
Men det behöver inte vara det.
Här bjuder ­Vintergatans köpcentrum på tipsen till hela familjen – som du kan shoppa på ett och samma ställe.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01

THE BODYSHOP
Älskar du The Body Shops populära hudvårds-och sminkprodukter är den här maxade julkalendern något för dig! Kalendern är fylld till brädden med 25 gåvor – som gör varje decemberdag till en överraskning.
Har du ett skägg så ska du använda olja. Så är det bara. Med Beard Care Kit får du ett komplett groomingkit med sax, kam och vegansk skäggolja i en lätt, icke-fet formula som mjukgör, vårdar och lyfter fram naturligt lyster i alla skägg. En garanterad vinnare till honom i jul!

GLITTER
En rund berlock i äkta silver med graverad bokstav, hårband och stora diadem. Vinterns smyckes- och accessoartrender erbjuder något för alla smaker och tillfällen. Vad det gäller val av mönster är det lika självklart som på resten av vår garderob i vinter: djurprint och prickigt. För att organisera dina favoritsmycken är det perfekt att hänga upp dem på ett smyckesträd.

LINDEX
Är du lite frusen? Då är kashmir det perfekta materialet för dig. En kashmirtröja är varmare än en vanlig fårullströja, och dessutom mycket mjukare. Den här v-ringade tröjan kommer se till att du både är varm och stilsäker den här säsongen.

ACCENT
En workbag är ett måste – om du vill kombinera stil med funktionalitet. På insidan av Don Donna Josefinas snygga ryggsäck finns ett rymligt huvudfack samt ett fack med plats för en dator upp till 13,3 tum. Utvändigt finns två ytterfack med dragkedja, ett på framsidan och ett på baksidan.

Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck.

KJELL & COMPANY
Att kunna skicka film från telefonen till tv:n är idag mer vardag än framtid. Sitter du därför med någon i din bekantskapskrets som ännu inte har en Chromecast är platsen som bästa julklappsgivare i princip säkrad.
Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck och dålig lukt från alla typer av tyger och material.
Oavsett om du är intresserad av vädret, är ute efter ett recept eller vill lyssna på musik kan Google Home hjälpa dig. Den röststyrda smarthögtalaren är ett måste i köket, vardagsrummet eller varför inte i badrummet.
Ledsavers LED-mössa gör att du både ser och syns i mörkret.

KAPPAHL
Att lämna den varma sängen och det mysiga täcket tar alltid emot på morgonen. Men det känns genast lite bättre när du har en mysig morgonrock eller pyjamas-set att krypa in i. Hos Kappahl hittar du morgonrockar och pyjamas-set, i alla olika färger och former.

AVENY SKO
Varför halka fram eller inte springa alls vintertid? Dubbade skor från Icebug är en fenomenal julklapp – det greppar hela släkten.
Är du ute efter klappar till barnen har Kuoma precis släppt en ny modell av sin populära barnstövel, med ny sula som gör den helt vattentät.
Såväl skoterförare som ”vanliga” kunder är eniga i slutomdömet, Powerbootstöveln är det varmaste man kan ha på fötterna! Finns i dam-, herr- och barnstorlekar från 29 till 48.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01