5 designmärken – som du endast hittar i en butik i Skellefteå

Vill du ha likadana glasögon som Johnny Depp eller Lady Gaga? I så fall ska du gå till Optiker Burman. De säljer några av världens mest exklusiva märken.
– Vi vill ha ett utbud som man inte hittar hos någon annan, säger Lotta Johansson, delägare på Optiker Burman.

10 juli, 2017. Senast uppdaterat 05:49

Vissa tänker på glasögon som ett synhjälpmedel, men det gör man inte på Optiker Burman. Där ser man glasögonen som ett smycke – något som ska vara kul och personligt.

– Det viktigaste vi har är glasögonen. De syns hela tiden och därför tycker jag verkligen att man kan se det som ett smycke, som man ska välja med omsorg, säger Lotta Johansson, delägare på företaget.

Optiker Burman hette tidigare Burmans Optik och startades 1927 av Oskar Burman, men sedan 2004 är företaget med i Klarsynt, Sveriges största fristående optikerkedja, och numera drivs Optiker Burman av Lotta Johansson och Hans Burman, barnbarn till Oskar. 
Målsättningen hos Optiker Burman är hög – de vill vara norra Sveriges ledande optiker inom glasögon och för att nå dit är de ett få optikerföretag i Norrland som reser på mässor över hela världen, gärna flera gånger per år.

– Vi är på minst två mässor per år, utöver de svenska. Vi är i Milano, Paris, München, där de största optikermässorna är. Många leverantörer väljer ut vissa som ska få sälja deras produkter. De är noga med hur vi tänker när vi jobbar med produkterna. Att vi prioriterar kvalitet, säger Lotta Johansson.

Det viktigaste vi har är glasögonen. De syns hela tiden och därför tycker jag verkligen att man kan se det som ett smycke, som man ska välja med omsorg.

För till skillnad från lågpriskedjorna kan Optiker Burman helt och hållet själva bestämma vilka glasögon de ska ta in och därför blir utbudet och variationen mycket större än i andra butiker – och kvalitén är högre.
– Lågpriskedjorna har inga reservdelar, och det talar för sig själv. Går det sönder något på glasögonen måste du beställa ett helt nytt par. Vi har garantier på alla våra produkter, säger Lotta.

Företagets målmedvetna satsning på hög kvalitet och att de ofta är ute på mässor över hela världen gör att de har samarbeten med många av de mest välkända glasögontillverkarna så som Theo, Örgreen och Anna-Karin Karlsson.
– Vi vill ha ett utbud som man inte kan hitta hos någon annan, säger Lotta Johansson.

Gemensamt för många av dessa märken är att det är mycket starka färger – och Lotta har märkt att fler och fler kunder vågar sticka ut när de gör sina glasögonval.

– Ja, det tycker jag. Särskilt de som en gång har börjat. De tycker det är trevligt när någon kommenterar deras glasögon. Många vågar mer och det är bra. Man ska våga synas, säger Lotta Johansson.

Vi vill ha ett utbud som man inte kan hitta hos någon annan.

Fem kvalitetsmärken som du hittar hos Optiker Burman

Anna-Karin Karlsson

Lottas kommentar: Hon jobbar mycket med extrema båga. Mycket färg och mycket guld. Väldigt mycket utstickare. Det finns både vanliga glasögon och solglasögon.
Kändis som bär märket: Lady Gagy.

Örgreen

Lottas kommentar: Ett danskt märke. Det speciella med dem är deras titanbågar, det bästa titanet. Bra passform, bra kvalitet och väldigt bra storlekar. De är i framkant där.

Moscot

Lottas kommentar: Väldigt gammalt märkte, som funnits i över hundra år. Vi har varit och hälsat på dem i New York. Det är lite vintage-tänk på deras glasögon.

Kändis som bär märket: Johnny Depp
.

Savile Row

Lottas kommentar: Ett gammalt stabilt märke. Det är mycket runda glasögon och du kan få dem i guld och silver bland annat. Man kan specialbeställa dem om man vill.  Längre skalmar.

Theo

Lottas kommentar: Unik design och ett enormt färgutbud.
Kändis som bär märket: Elton John

10 juli, 2017. Senast uppdaterat 05:49

Snabbväxande app ska rädda lokala föreningar

Var femte förening i Västerbotten har försvunnit de senaste tio åren. Nu ansluter sig bland annat ­Skellefteå AIK, Skellefteå FF, Sunnanå, Morön, Skellefteå Ridklubb, Gamla Stan och Soo Shim Taekwondo till den snabbväxande ­appen ­Supporter, som ska stärka det lokala föreningslivet.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra ­möjligheter att utveckla föreningen, säger Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

Att många lokala föreningar blöder ekonomiskt är ingen hemlighet och definitivt ingen nyhet. De senaste tio åren har närmare 150 klubbar i ­Västerbotten försvunnit. I riket är siffrorna än mer alarmerande; här har drygt 1 300 av föreningarna avvecklats under samma tidsperiod.
Den dystra utvecklingen har gett upphov till en rad nya tjänster för att rädda föreningslivet.
Den senaste och mest spännande är den ­nylanserade appen Supporter, utvecklad i Skellefteå och uppbackad av de lokala föreningarna med superstjärnorna Hanna Marklund och Jonathan Pudas i spetsen.

Idén bygger på de klassiska rabatt­häftena, fast i ­digital form. Som ­ansluten användare får du ­dagligen lukrativa rabatter från butiker och restauranger, samtidigt som du ­supportar din klubb. Hälften av behållningen från de 49 kronor månads­abonnemanget kostar går sedan oavkortat till din favoritförening.
– Självklart har ekonomin en stor påverkan på våra möjligheter att utveckla föreningen. Vi vill satsa ännu mer på både dam och ungdom för att långsiktigt vara en förening som ger alla som vill chansen att nå sina drömmar, ­säger ­Skellefteå AIK:s marknadschef Håkan Billing.

I uppstarten är 42 lokala för­eningar ­anslutna till Supporter, som innehåller över 200 ­erbjudanden från mer än 100 företag i Skell­efteå Kommun. Det här betyder att du som ­användare kan spara tusentals kronor på att supporta din ­lokala förening.
– Samhället förändras och föreningar är inte lika attraktiva att vara med i, då det krävs en hel del av medlemmar och ideellt arbete för att få ekonomin att gå ihop, säger Sunnanås marknadschef Inger Arnesson och fortsätter:
– I den meningen är initiativ som Supporter oerhört viktigt!

Supporter finns från och med 7 maj tillgänglig att ladda ner från App Store och Google Play.

Här kan du ladda ner appen https://supporter.app/

SUPPORTER

STÖTTA DIN FÖRENING OCH TA DEL AV HUNDRATALS ERBJUDANDEN
Ladda ner Supporter via App Store/Google Play.
Ta del av fler än 200 fina lokala erbjudanden.
Samtidigt som du stöttar din favoritförening.

Vill du veta mer? Surfa in på http://supporter.app/

27 maj, 2019. Senast uppdaterat 15:08

Citykompaniet – Sveriges näst bästa citygalleria

Citykompaniet placerade sig på en fin andra plats i den Köpcentrumrapport som Market tar fram varje år.
Betyget för säkerhet är det högsta betyget i riket, Citykompaniet ökade det totala betyget rejält och klättrade en hel del placeringar mot föregående år.

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25

Undersökningen genomförs i januari varje år, 3400 personer i åldrarna 15 år och uppåt har deltagit i undersökningen. 405 handelsplatser i landet är med i bedömningen.

Det som betygssätts är Prisnivå, Butiksutbud, Bekvämlighet, Trivsel, Läge, Parkering, Serveringar, Info & Reklam, Bemötande, Tillgänglighet till WC samt trygghet & säkerhet.

– Det är givetvis jätteroligt att CK hamnar på andra plats i kategorin Citygallerior, säger Maria Rautio, centrumledare vid Citykompaniet och fortsätter:

– Det är en bra undersökning där man kan avläsa i poängen var vi är starka och var vi har mer att jobba med. Det var flera handelsplatser i Skellefteå som placerade sig bra i undersökningen vilket känns otroligt kul och viktigt för hela handeln i Skellefteå.

Bland Sveriges 405 handelsplatser placerade sig Citykompaniet på en 26:e plats.
Citygalleria topp 5 1, Mitt i City, Karlstad 45,1 2, Citykompaniet, Skellefteå 44,9 3, Gallerian Nian, Gävle 42,1 4, Kupolen Köpcentrum, Borlänge 40,6 5, Citygallerian, Karlshamn 38,9

29 mars, 2019. Senast uppdaterat 11:25