5 designmärken – som du endast hittar i en butik i Skellefteå

Vill du ha likadana glasögon som Johnny Depp eller Lady Gaga? I så fall ska du gå till Optiker Burman. De säljer några av världens mest exklusiva märken.
– Vi vill ha ett utbud som man inte hittar hos någon annan, säger Lotta Johansson, delägare på Optiker Burman.

10 juli, 2017. Senast uppdaterat 05:49

Vissa tänker på glasögon som ett synhjälpmedel, men det gör man inte på Optiker Burman. Där ser man glasögonen som ett smycke – något som ska vara kul och personligt.

– Det viktigaste vi har är glasögonen. De syns hela tiden och därför tycker jag verkligen att man kan se det som ett smycke, som man ska välja med omsorg, säger Lotta Johansson, delägare på företaget.

Optiker Burman hette tidigare Burmans Optik och startades 1927 av Oskar Burman, men sedan 2004 är företaget med i Klarsynt, Sveriges största fristående optikerkedja, och numera drivs Optiker Burman av Lotta Johansson och Hans Burman, barnbarn till Oskar. 
Målsättningen hos Optiker Burman är hög – de vill vara norra Sveriges ledande optiker inom glasögon och för att nå dit är de ett få optikerföretag i Norrland som reser på mässor över hela världen, gärna flera gånger per år.

– Vi är på minst två mässor per år, utöver de svenska. Vi är i Milano, Paris, München, där de största optikermässorna är. Många leverantörer väljer ut vissa som ska få sälja deras produkter. De är noga med hur vi tänker när vi jobbar med produkterna. Att vi prioriterar kvalitet, säger Lotta Johansson.

Det viktigaste vi har är glasögonen. De syns hela tiden och därför tycker jag verkligen att man kan se det som ett smycke, som man ska välja med omsorg.

För till skillnad från lågpriskedjorna kan Optiker Burman helt och hållet själva bestämma vilka glasögon de ska ta in och därför blir utbudet och variationen mycket större än i andra butiker – och kvalitén är högre.
– Lågpriskedjorna har inga reservdelar, och det talar för sig själv. Går det sönder något på glasögonen måste du beställa ett helt nytt par. Vi har garantier på alla våra produkter, säger Lotta.

Företagets målmedvetna satsning på hög kvalitet och att de ofta är ute på mässor över hela världen gör att de har samarbeten med många av de mest välkända glasögontillverkarna så som Theo, Örgreen och Anna-Karin Karlsson.
– Vi vill ha ett utbud som man inte kan hitta hos någon annan, säger Lotta Johansson.

Gemensamt för många av dessa märken är att det är mycket starka färger – och Lotta har märkt att fler och fler kunder vågar sticka ut när de gör sina glasögonval.

– Ja, det tycker jag. Särskilt de som en gång har börjat. De tycker det är trevligt när någon kommenterar deras glasögon. Många vågar mer och det är bra. Man ska våga synas, säger Lotta Johansson.

Vi vill ha ett utbud som man inte kan hitta hos någon annan.

Fem kvalitetsmärken som du hittar hos Optiker Burman

Anna-Karin Karlsson

Lottas kommentar: Hon jobbar mycket med extrema båga. Mycket färg och mycket guld. Väldigt mycket utstickare. Det finns både vanliga glasögon och solglasögon.
Kändis som bär märket: Lady Gagy.

Örgreen

Lottas kommentar: Ett danskt märke. Det speciella med dem är deras titanbågar, det bästa titanet. Bra passform, bra kvalitet och väldigt bra storlekar. De är i framkant där.

Moscot

Lottas kommentar: Väldigt gammalt märkte, som funnits i över hundra år. Vi har varit och hälsat på dem i New York. Det är lite vintage-tänk på deras glasögon.

Kändis som bär märket: Johnny Depp
.

Savile Row

Lottas kommentar: Ett gammalt stabilt märke. Det är mycket runda glasögon och du kan få dem i guld och silver bland annat. Man kan specialbeställa dem om man vill.  Längre skalmar.

Theo

Lottas kommentar: Unik design och ett enormt färgutbud.
Kändis som bär märket: Elton John

10 juli, 2017. Senast uppdaterat 05:49

Intresset för jakt ökar – särskilt bland kvinnor

Trenden med jakt växer – inte minst bland kvinnor.
Under 15 träffar hos Medborgarskolan i Skellefteå och Långviken kan du lära dig allt du behöver för att ta din jägarexamen.
– Många vill ha ett mål och vara fysiskt aktiv och då är jakt en perfekt hobby, säger kursledaren Mikael Boholm.

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Det blir allt mer populärt att ta jägarexamen, särskilt bland kvinnor. Statistik från Naturvårdsverket visar att sammanlagt 17 548 personer löste jaktkort i Västerbottens län under innevarande år, vilket är i nivå med toppnoteringen från föregående år. Något som ökat väsentligt är andelen kvinnor, samtidigt som intresset går ned i åldrarna.
– Allt fler kvinnor väljer våra utbildningar, vilket vi tycker är jättekul. En orsak är ett ökande intresse för naturen och en vilja att hitta en fridfull hobby, säger Mikael Boholm.

I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Han är kursledare för jägarexamen i Långviken. Under 15 träffar, med start den 2 december, varvas teori med praktik. Under utbildningen får du kunskaper om viltet, jakten och vapnet vilket ger dig optimala förutsättningar för att bli en ansvarsfull jägare.
– Man skaffar sig en utbildning för livet. Sedan ska man ha klart för sig att man inte är någon fullfjädrad jägare efter kursen. Det blir man genom erfarenhet, säger Mikael Boholm.

När man har lyckats ta sin jägarexamen, hur gör man för att börja jaga?
– Antingen försöker man gå med i ett jaktlag eller så kontaktar man Skellefteå kommun, som varje år behåller ett antal jakträtter själva. I början av jaktsäsongen lottas dessa ut till ett antal kommuninnevånare som inte har någon jaktmark.

Finns det någon speciell jakt du skulle rekommendera nyblivna jägare?
– En jakttyp som blivit populär är småviltsjakt, det vill säga jakt på hare, rådjur och fågeljakt, till exempel skogsfågel och ripa. Då jagar man inte i lag utan får tillfälle att under lugna och kontrollerade former skjuta sitt första vilt.

Söndag den 2 december är det kursstart för jägarexamen i Långviken och den 16 januari startar kursen i Skellefteå. Det finns fortfarande platser kvar och bokningen gör du här:

2 dec: Långviken

16 jan: Skellefteå

30 november, 2018. Senast uppdaterat 14:38

Julklappstips för hela familjen

Det kan vara tidskrävande att hitta ­julklappar till hela familjen.
Men det behöver inte vara det.
Här bjuder ­Vintergatans köpcentrum på tipsen till hela familjen – som du kan shoppa på ett och samma ställe.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01

THE BODYSHOP
Älskar du The Body Shops populära hudvårds-och sminkprodukter är den här maxade julkalendern något för dig! Kalendern är fylld till brädden med 25 gåvor – som gör varje decemberdag till en överraskning.
Har du ett skägg så ska du använda olja. Så är det bara. Med Beard Care Kit får du ett komplett groomingkit med sax, kam och vegansk skäggolja i en lätt, icke-fet formula som mjukgör, vårdar och lyfter fram naturligt lyster i alla skägg. En garanterad vinnare till honom i jul!

GLITTER
En rund berlock i äkta silver med graverad bokstav, hårband och stora diadem. Vinterns smyckes- och accessoartrender erbjuder något för alla smaker och tillfällen. Vad det gäller val av mönster är det lika självklart som på resten av vår garderob i vinter: djurprint och prickigt. För att organisera dina favoritsmycken är det perfekt att hänga upp dem på ett smyckesträd.

LINDEX
Är du lite frusen? Då är kashmir det perfekta materialet för dig. En kashmirtröja är varmare än en vanlig fårullströja, och dessutom mycket mjukare. Den här v-ringade tröjan kommer se till att du både är varm och stilsäker den här säsongen.

ACCENT
En workbag är ett måste – om du vill kombinera stil med funktionalitet. På insidan av Don Donna Josefinas snygga ryggsäck finns ett rymligt huvudfack samt ett fack med plats för en dator upp till 13,3 tum. Utvändigt finns två ytterfack med dragkedja, ett på framsidan och ett på baksidan.

Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck.

KJELL & COMPANY
Att kunna skicka film från telefonen till tv:n är idag mer vardag än framtid. Sitter du därför med någon i din bekantskapskrets som ännu inte har en Chromecast är platsen som bästa julklappsgivare i princip säkrad.
Trött på skrynkliga skjortor och blusar? Philips Steam & Go är en praktisk handhållen steamer som snabbt och enkelt avlägsnar veck och dålig lukt från alla typer av tyger och material.
Oavsett om du är intresserad av vädret, är ute efter ett recept eller vill lyssna på musik kan Google Home hjälpa dig. Den röststyrda smarthögtalaren är ett måste i köket, vardagsrummet eller varför inte i badrummet.
Ledsavers LED-mössa gör att du både ser och syns i mörkret.

KAPPAHL
Att lämna den varma sängen och det mysiga täcket tar alltid emot på morgonen. Men det känns genast lite bättre när du har en mysig morgonrock eller pyjamas-set att krypa in i. Hos Kappahl hittar du morgonrockar och pyjamas-set, i alla olika färger och former.

AVENY SKO
Varför halka fram eller inte springa alls vintertid? Dubbade skor från Icebug är en fenomenal julklapp – det greppar hela släkten.
Är du ute efter klappar till barnen har Kuoma precis släppt en ny modell av sin populära barnstövel, med ny sula som gör den helt vattentät.
Såväl skoterförare som ”vanliga” kunder är eniga i slutomdömet, Powerbootstöveln är det varmaste man kan ha på fötterna! Finns i dam-, herr- och barnstorlekar från 29 till 48.

29 november, 2018. Senast uppdaterat 12:01